Controle 'vakantiezieken' in Marokko en Turkije

Nederlandse werknemers van buitenlandse komaf die zich ziek melden tijdens hun vakantie in het buitenland kunnen in de nabije toekomst rekenen op een verzuimcontrole ter plekke.

Het bedrijf VCC Groep bevestigde vanmiddag berichtgeving in De Telegraaf van vandaag, waarin gesproken wordt van een speciale controledienst met particuliere rechercheurs in Turkije en Marokko.

VCC Groep is één van de grootste verzuimbegeleiders van Nederland en werkt voor arbodiensten, gemeenten, grote bedrijven en re-integratiebedrijven. Volgens directeur Paul Chaillet is er behoefte aan zulke controles, voornamelijk van laaggeschoolde werknemers in onder meer de schoonmaakbranche of aan de lopende band. Door de ziekmelding blijven deze werknemers langer weg van hun werk dan gepland.

''Het gebeurt dat mensen zich met valse doktersverklaringen ziek melden en een doktersbriefje met een vliegverbod laten zien aan hun baas. Dat blijkt dan om diarree te gaan. Door verzuimcontroles ter plekke kun je misbruik voorkomen'', aldus Chaillet, die benadrukt dat hij niet wil stigmatiseren.