Coldplay neemt clip op in Den Haag

De Britse band Coldplay heeft een clip opgenomen in Den Haag. In de video van het nummer 'Viva la vida' is te zien hoe frontman Chris Martin door het centrum van de stad loopt. Verkleed als koning wast hij zijn gezicht in de fontein op het Binnenhof. Ook is te zien hoe hij door Madurodam wandelt. De clip is geregisseerd door de Nederlandse fotograaf en filmmaker Anton Corbijn. Die overigens zelf in de hofstad woont.

De videoclip kleurt oranje. Op de achtergrond zijn vele oranje vlaggetjes te zien, wat erop duidt dat de clip is opgenomen rond het EK voetbal. Ook loopt Martin, in een roodfluwelen koningsmantel, afgezet met hermelijnenbont, over het strand. Bij zich draagt hij een replica van het bekende schilderij van Eugène Delacroix, waarop de Franse Revolutie wordt verbeeld. Coldplay heeft de beeltenis gebruikt voor de cover van het gelijknamige album, 'Viva la vida', dat in juni verscheen.

De clip is een eerbetoon aan de band Depeche Mode. In de clip van 'Enjoy the silence', eveneens geregisseerd door Corbijn, dwaalde zanger Dave Gahan ook al rond in een koningsmantel. Vorige week verscheen al een eerste videoclip van het nummer 'Viva la vida'. De tweede versie, geregisseerd door Corbijn, is onder meer te zien op de website van Coldplay. Corbijn regisseerde eerder voor Coldplay de videoclip van het nummer 'Talk'. Ook regisseerde hij de videoclip 'All these things that I've done' van The Killers.

Corbijn maakte naam met zijn foto's van rockbands als U2 en Depeche Mode. Vorig jaar maakte hij zijn veelgeprezen filmregiedebuut met 'Control', over het leven van Joy Division-zanger Ian Curtis.