Ridders dagen paus voor het gerecht

De paus krijgt het aan de stok met de orde van de Tempeliers. Dit is geen spannend middeleeuws verhaal, maar speelt op dit moment. Erfgenamen van de bekende Tempeliers, ofwel de orde van de Arme Ridders van Christus en de Tempel van Salomo, zoals de ridders zich voluit noemen, spannen een rechtzaak aan tegen paus Benedictus XVI. Zij eisen dat de paus erkent dat de kerk voor ruim 100 miljoen euro aan eigendommen van de Orde heeft afgepakt. Het proces wordt in Spanje gehouden.

De claim gaat terug naar het jaar 1307 toen de toenmalige Paus Clement V op ruim 9000 bezittingen van de Tempeliers beslag liet leggen, van kastelen tot molens. Met de zaak proberen de ridders niet de katholieke kerk financieel te gronde te richten. 'Vooral wil de Orde aantonen dat de kerk toentertijd een plot tegen de Ridders heeft beraamd', aldus een woordvoerder van de Tempeliers in de Britse krant de Telegraph. De rechtzaak is daarmee vooral aangespannen om de 'goede naam' van de Tempeliers te herstellen.

Ooit boezemde de naam van de Tempeliers angst en ontzag in in grote delen van Europa. De Ridders met hun witte mantels met het rode kruis waren twee eeuwen lang de meest gezaghebbende orde in Europa. De Tempeliers ontstonden na de Kruistocht van 1096 en beschermden in eerste instantie de pelgrims die naar het Heilig Land reisden. In de eeuwen daarna groeiden zij uit tot een machtig bolwerk, gelinieerd met veel koningshuizen in Europa en onder de auspiciën van de Paus.

De omslag kwam rond 1300 toen het Heilige Land verloren ging en de eens zo machtige ridders werden beticht van Duivelspraktijken en het ontkennen van Jezus. In Frankrijk alleen al liet Paus Clement V 25.000 Tempeliers oppakken en na brute martelingen en valse verklaringen op de brandstapel gooien. Waarna hij vervolgens beslag liet leggen op al hun bezittingen.

Tot de dag van vandaag heeft de plotselinge verdwijning van de ridders altijd bijgedragen aan speculaties over de Orde en voedde het de legende. Met de rechtzaak hopen de nazaten dus de waarheid over de Tempeliers boven tafel te krijgen en hopen ze dat hun goede naam voor eens en voor altijd gezuiverd is.