Emmen opgeschrikt door lichte aardbeving

In Emmen heeft zich dinsdag in alle vroegte een lichte aardbeving voorgedaan. Het KNMI ontving vijftien meldingen via de website, de politie kreeg vier telefoontjes. De beving, met een kracht van 2,0 op de schaal van Richter, zou volgens het KNMI verband houden met de gaswinning in de regio.

De beving deed zich voor om 04.35 uur, twee kilometer ten zuiden van het centrum van de Drentse stad. Ondanks de geringe sterkte werd de trilling volgens het KNMI in en rond Emmen goed gevoeld. De inwoners die de politie belden, waren overigens meer nieuwsgierig dan verontrust, meldt een politiewoordvoerder. Er is geen schade gemeld.

Volgens het KNMI waren er meer meldingen dan normaal wegens het tijdstip van de beving. "Je ligt in bed, het is rustiger, dan merk je zoiets sneller", aldus een woordvoerder.

Het is de negende beving die het KNMI in en rond Emmen heeft geregistreerd. De eerste was op 15 februari 1991, met een sterkte van 2,2 op de schaal van Richter. Daarmee was de eerste ook gelijk de sterkste.

Aardbevingen komen in ons land met regelmaat voor sinds de eerste in Noord-Nederland op 26 december 1986. Het KNMI telt er een paar honderd met een maximale magnitude van 3,5. Vanaf de jaren zestig wordt er aardgas in Nederland gewonnen.