Rotterdam ontruimt honderden huizen

Driehonderdvijftig woningen worden 12 oktober ontruimd voor de ruiming van een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog aan de Proveniersstraat in Rotterdam. De bewoners van nog eens vierhonderd huizen in het centrum moeten die dag binnenblijven en bedrijven in de buurt kunnen die dag geen bezoekers ontvangen. Alle omwonenden zijn dinsdag per brief geïnformeerd over de ruiming. Dat laat de gemeente Rotterdam weten.

De niet-ontplofte vliegtuigbom moet geruimd worden, omdat woningstichting PWS nieuwe huizen wil bouwen op dit terrein. De Explosieven Opruimings Dienst van de Koninklijke Landmacht legde de bom 21 juli al bloot. De Britse bom van vijfhonderd pond kan niet direct worden afgevoerd. De neusontsteker is afgebroken en de staartontsteker is gewapend, dus de bom zal ter plekke worden ontmanteld.

De vliegtuigbom is in de nacht van zestien op zeventien augustus 1941 afgeworpen door het Britse bomberCommand van de Royal Air Force. De bom was bedoeld voor haveninstallaties aan de Waalhaven, maar ontplofte niet en schoot bij de Proveniersstraat 13 onder de grond.