Geometry Wars: Retro Evolved 2

Het begon allemaal toen Bizarre Creations het een leuk idee vond om een extraatje in de game Project Gotham Racing 2 te stoppen. Dit extraatje was Geometry Wars, welke je kon spelen via de in-game garage. Een geupgrade versie van de game maakte vervolgens zijn weg richting de Marketplace van de Xbox 360. Vanaf het begin van Xbox Live Arcade is Geometry Wars een van de meest gespeelde en gedownloade games geweest. Nu komt Bizarre met een tweede deel van de game met de originele titel Geometry Wars: Retro Evolved 2. De vraag is natuurlijk hoe Bizarre Creations genoeg aan deze game kan toevoegen om het een waardige aanschaf te maken.

In Geometry Wars speel je een vliegtuigje die vanuit alle kanten van het scherm word aangevallen door verschillende geometrische vormen. De controls zijn erg simpel; met je linker-stick vlieg je, en met je rechter-stick schiet je. Met de triggers vuur je bommen af. Mocht je meer willen weten over de eerste game, dan hebben we nog een review voor je van een paar jaar terug.

Geometry Wars 2 bevat zes verschillende game-modi. Als je de game voor het eerst opstart zul je deze een voor een moeten unlocken door de game-modi die je al hebt een aantal keer te spelen. Binnen ongeveer een half uurtje heb je alle modi wel vrijgespeeld en is het tijd om wat highscores neer te zetten. Net als in de vorige game is dit erg verslavend. Zeker als je je vrienden steeds weer een beetje hoger dan jou ziet halen, is het moeilijk om niet door te blijven spelen totdat jij weer bovenaan je vriendenlijst staat. De manier waarop je multipliers verdient is ook veranderd. Voorheen scoorde je multipliers door zo veel mogelijk vijanden te vernietigen en niet dood te gaan. Nu doe je dit door \'Geoms\' te verzamelen. Dit zijn kleine groene bolletjes die vijanden achterlaten als je ze vernietigd hebt.

De game-mode waarmee je begint is Deadline. In Deadline is het de bedoeling zo veel mogelijk punten te scoren binnen drie minuten. Je hebt oneindig levens, maar als je dood gaat is het scherm wel een tijdje leeg en heb je dus geen kans om punten te scoren. Op zich een redelijk standaard game-mode dus. De tweede game-mode is King. In King verschijnen er een soort van King of de Hill bellen op het scherm waar je je in kunt verschuilen. De vijanden kunnen deze bellen niet in, maar jij kunt alleen schieten vanuit deze bellen. Je zult dus steeds wegen vrij moeten maken naar andere bellen om in leven te blijven, en ondertussen nog zoveel mogelijk Geoms moeten verzamelen om een hoge score neer te zetten. De derde game-mode is Evolved. Dit is eigenlijk gewoon de standaard game-mode die we ook zagen in het eerste deel. Je krijgt drie levens en die je moet gebruiken om zoveel mogelijk punten te scoren.

Pacifism is de volgende game-mode die je unlockt, en is toch wel een van de meest vernieuwende en verslavende uit het rijtje. In deze mode heb je geen wapens. Je zult constant aangevallen worden door vooral de bekende blauwe ruiten die je volgen. Om de ruiten te vernietigen moet je door poortjes vliegen. Dit klinkt misschien vaag en simpel maar het tegendeel is waar. Na een tijdje zul je achtervolgd worden door tientallen van deze ruiten en kost het echt timing en inzicht om te overleven. Waves is de een-na-laatste game-mode en is hetzelfde als Geometry Wars: Waves die we al in Project Gotham Racing 4 zagen. Muren van vijanden komen op je af en jij moet deze ontwijken en kapot maken om punten te scoren. De laatste game-mode is Sequence. In deze mode heb je 20 verschillende levels die je elk in 30 seconden moet halen. Je hebt drie levens in deze mode, als je dood gaat spring je naar het volgende level. Na een aantal levels wordt het flink pittig. Het is echt een hele taak om alle levels uit te spelen, en je zult zeker een tijdje moeten oefenen om deze mode te kunnen halen.

Al met al redelijk gevarieerde modes die geen van alle echt gaan vervelen. Naast het toevoegen van deze game-modi is er ook een multiplayer bijgekomen. Het is jammer dat de game geen Xbox Live ondersteunt. Maar het is ook maar de vraag of dat zou werken in verband met lag. In de multiplayer kun je er voor kiezen om tegen elkaar te strijden in hetzelfde scherm, of om elkaar juist te helpen in een coöperatieve mode. Beide zijn erg leuk om te spelen, ook al lijkt het soms met maximaal vier spelers op je scherm een grote chaos. Ook de Co-pilot mode is erg leuk om te spelen. Hierin zul je met z\'n tweeën één schip besturen. De een zal het vliegen voor zijn rekening nemen, en de ander het vuren, dit vereist uiteraard erg veel teamwerk.