FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 18 juli 2008

'Pranjic naar Premier League'

SC Heerenveen-speler Danijel Pranjic heeft na een sterk optreden bij zijn club en zijn aanwezigheid op het Europees Kampioenschap een goede indruk achtergelaten bij diverse Premier League-clubs. De Kroaat werd al eerder in verband gebracht met een mogelijke transfer.

Danijel Pranjic zou in de belangstelling staan van Portsmouth, West Ham United, Manchester City en Sunderland. Vermoedelijk zal de club die Pranjic wil inlijven niet minder dan 7,5 miljoen euro moeten betalen.

De Kroatische vleugelspeler presteerde vorig seizoen goed zijn huidige club, SC Heerenveen. Ook bij het nationale Kroatische elftal liet Pranjic het Engelse publiek zien uit welk hout hij gesneden is: Kroatië weerhield Engeland ervan op het EK te spelen.

Topscorer België naar Club Brugge

Club Brugge heeft zich versterkt met de Belgische topscorer van vorig seizoen. Joseph Akpala tekende een contract voor vijf jaar.

Vorig seizoen werd Joseph Akpala topscorer van de Belgische Jupiler League. De Nigeriaanse aanvaller scoorde achttien doelpunten. "Club Brugge is een van de grote clubs in België. Ik ga mijn uiterste best doen om hier nog beter te presteren dan ik bij Charleroi heb gedaan," aldus Akpala. Akpala stond ook in de belangstelling van een aantal Franse clubs.

Tottenham Hotspur dient klacht in bij FA

Tottenham Hotspur heeft bij de FA een aanklacht tegen concurrenten Liverpool en Manchester United ingediend. Beide clubs zouden zonder toestemming twee spelers van Tottenham Hotspur hebben benaderd.

Robbie Keane en Dimitar Berbatov zouden door Liverpool en Manchester United zijn benaderd, zonder dat de clubs daar toestemming hadden gekregen van Tottenham Hotspur.

Tottenham-voorzitter Daniel Levy geeft met name Manchester United ervan langs. "Hun handelingswijze is ontzettend hypocriet. Zelf zijn ze boos op Real Madrid, dat zonder toestemming met Cristiano Ronaldo praat. We hebben duidelijk aangegeven dat Berbatov niet weg mag en nu zegt Alex Ferguson in de media dat een deal nabij is," aldus Levy.

'Chelsea: 100 miljoen voor Kaká'

Chelsea zou een recordbrekend bedrag van 100 miljoen euro willen bieden voor de Braziliaanse sterspeler Kaká. Er zou al sprake zijn van onderhandelingen in een gevorderd stadium. Een zaakwaarnemer van Kaká zou deze week in Londen zijn gesignaleerd.

Globoesporte meldt dat Chelsea een bedrag van 100 miljoen wil betalen om Kaká naar Stamford Bridge te halen. Kaká heeft bij AC Milan een contract tot 2012 en mogelijk is het voor de sterspeler aantrekkelijk om met zijn oud-coach en landgenoot Luiz Felipe Scolari herenigd te worden.

Volgens de geruchten zal de creatieve middenvelder van AC Milan niet direct bij de onderhandelingen betrokken zijn. Een transfer naar Chelsea is niet onmogelijk, aangezien AC Milan een schuld moet aflossen.

Dronkaards bowlen met afgehakt hoofd

Australië is momenteel in de ban van een bizarre rechtszaak. Twee jonge mannen zouden namelijk het hoofd van een zeventienjarige 'vriend' hebben afgehakt. De drie heren zouden samen uit pure verveling veel te veel hebben gezopen, en dat heeft nogal verkeerd uitgepakt.

Tijdens het drinken vond het duo dat het slachtoffer een beetje te vervelend werd. Daarom hebben ze hem tegen de grond gewerkt en hem 133 keer met een mes gestoken.

Toen de lol van het steken af was, scheidde het tweetal het hoofd van het inmiddels dode slachtoffer. "Ze hebben het lichaam begraven, en met het hoofd een potje gebowld", beweert openbaar aanklager David Meredith. Volgens hem had een van de verdachten dit in de rechtbank bekend.

De andere heeft dit inmiddels toegegeven, maar ontkent dat hij hiertoe het initiatief nam. "Hij heeft slechts meegedaan..."

 

El Al laat Schiphol links liggen

De Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al laat vanaf oktober luchthaven Schiphol links liggen voor vrachtvluchten. Dit heeft een woordvoerster van het luchthavenbedrijf vandaag gezegd.

El Al vertrekt van Schiphol om "economische redenen", aldus de woordvoerster. De luchthaven verhoogde de landingstarieven voor oudere toestellen en de Israëlische vervoerder vindt de nieuwe tarieven te hoog. Wat de financiële gevolgen zijn voor de verhuizing, kon de woordvoerster niet aangeven. "Maar het is wel een flinke aderlating."

El Al voert circa tien vrachtvluchten per week uit op Schiphol. "We betreuren de stap, want El Al is meer dan 55 jaar een trouwe klant geweest, maar dit is de consequentie van ons beleid om luchtvaartmaatschappijen te dwingen om met een moderne, stille vloot te vliegen."

El Al blijft wel passagiers vervoeren vanaf Schiphol. Met de passagierstoestellen van El Al heeft de luchthaven geen problemen. "Ze vliegen op dit gebied met een moderne vloot." Vanaf 6 oktober verruilt El Al Schiphol voor Luik.



Europa trekt miljard euro uit voor voedselcrisis

De Europese Commissie (EC) wil een noodfonds van een miljard euro opzetten om arme landen te helpen de wereldwijde voedselcrisis het hoofd te bieden. Het geld is vooral bedoeld om Afrikaanse landen te helpen en om het aanbod te garanderen, zei EC-voorzitter José Manuel Barroso vrijdag. Het geld moet komen uit de niet opgemaakte landbouwbegroting van dit jaar van de Europese Unie.

De regeringen van de EU-landen en het Europees Parlement moeten het fonds nog goedkeuren. Organisaties zoals het Wereldvoedselprogramma en het Internationale Rode Kruis zullen uit het fonds kunnen putten, bijvoorbeeld om zaden te leveren aan arme boeren. Stijgende voedselprijzen hebben wereldwijd voor veel onrust en zelfs rellen geleid.

Force India zoekt naar balans

Beide coureurs van Force India ondervonden problemen met de balans van hun bolide, vandaag tijdens de eerste en tweede vrije training in Hockenheim. Het team is nog steeds zoekende naar voldoende grip, ondanks de testsessies van vorige week.

Volgens coureur Adrian Sutil was de balans ver te zoeken omdat de baanomstandigheden vandaag anders waren dan tijdens de test van acht dagen terug. “Vorige week hadden een redelijk goede balans gevonden, maar vandaag waren we hier niet toe in staat vanwege de gesteldheid van de baan,” verklaarde hij na afloop. “De auto had zowel last van over- als onderstuur, wat het besturen erg moeilijk maakte.

De meer ervaren Giancarlo Fisichella kende dezelfde problemen. Volgens hem kan het echter allemaal nog goed voor de kwalificatie van morgen. “We moeten de balans nog nodig verbeteren, maar we hebben ook morgen nog een vrije training,” verklaarde de Italiaan. Fisichella is vol vertrouwen over de potentie van zijn wagen in de kwalificatie: “In Silverstone waren we niet ver van Q2 verwijderd, dus morgen kunnen we het opnieuw gaan proberen.

Mike Gascoyne, technisch directeur van Force India, gelooft dat een goede race pace voor zondag een eventuele slechte kwalificatie morgen kan goedmaken. “De auto lijkt erg consistent te zijn over meerdere ronden. We moeten echter nog op zoek naar snelheid over een ronde,” legde hij uit.

Grote drugsvangst in haven Amsterdam

De douane heeft vandaag in de haven van Amsterdam ongeveer 13.000 kilo marihuana aangetroffen aan boord van een schip. De onderschepte softdrugs is door de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) in beslag genomen.

Het spul heeft een straatwaarde van circa 40 miljoen euro. Dat meldde een woordvoerster van de FIOD vandaag. De politie heeft vier personen aangehouden op verdenking van de drugssmokkel. Het schip was geladen met containers met noten. Drugshonden ontdekten de marihuana, die in juten zakken in een van de containers verstopt was.

Laatste Vierdaagsedag telt 265 uitvallers

Precies 265 mensen hebben de Vierdaagse in het zicht van de finish toch op moeten geven. Dat betekent dat 34.962 wandelaars de 92-ste Vierdaagse hebben uitgelopen, zo heeft de organisatie vanavond bekendgemaakt.

Sinds het begin van de Vierdaagse hebben ruim 1,2 miljoen mensen een Vierdaagse-kruisje gehaald. De medaille geldt als een officiële onderscheiding.

In totaal schreven zich vanaf 1910 1.384.880 wandelaars in. Daarbij valt op dat het wandelevenement sinds de jaren negentig explosief is gegroeid. In 2005 heeft het bestuur het maximum aantal deelnemers vastgesteld op 45.000. Als er meer inschrijvingen zijn, moet er worden geloot. Dit jaar schreven zich ruim 44.000 wandelaars in, waarvan er dinsdag 38.432 aan de start verschenen.

Vooruitblik GP Duitsland

Komend weekend staat de Grand Prix van Duitsland op het programma. De Duitse Grand Prix vindt afwisselend plaats op Hockenheim en de Nürburgring, waarbij dit jaar de eerstgenoemde aan de beurt is.

FOK!sport geeft een blik op het circuit, een korte geschiedenis, het tijdschema, de weersverwachtingen en de standen in het rijders- en het constructeurskampioenschap.

Hockenheim circuit

Bron: FIA.com

Lengte: 4,574 km
Aantal ronden: 67
Totale lengte: 306,458
Baanrecord: Michael Schumacher 1m13.306 (2004)

Geschiedenis

Hockenheim stond in 1970 voor het eerst op de Formule 1-kalender, omdat de coureurs weigerden op de Nürburgring te racen, die baan werd te gevaarlijk . Vanaf 1977 is de Duitse Grand Prix gehouden op het circuit in Baden-Württemberg, met uitzondering van 1985 toen het circuit in Nürburg de gastheer was. In juli 2006 kondigde Berney Ecclestone aan dat er vanaf 2007 in Duitsland maar één race per jaar gehouden zou gaan worden en dat daarom afwisselend gereden zou worden op de Nürburgring en Hockenheim.

De eerste races werden gehouden in 1932 toen het circuit twaalf kilometer lang was en een driehoekige vorm had. De testbaan van Mercedes-Benz en Auto Union werd in 1938 tot bijna acht kilometer ingekort en hernoemd naar Kurpfalzring. In 1965 werd het circuit in tweeën gehakt door de komst van Autobahn A6, waardoor een verbouwing noodzakelijk was. Besloten werd het circuit in te korten en het Motodrome aan te leggen. Ook werd er een korte variant van het circuit aangelegd.

Na de dood van Jim Clarck in 1968 werd er een chicane op de plaats van het ongeluk gemaakt die zijn naam kreeg. In 1980 werd er na wederom een dodelijk ongeval besloten van de Ostkurve een chicane te maken. Begin jaren 2000 werd het circuit grondig verbouwd en werd de huidige vorm aangenomen na een dreiging het circuit van de kalender te halen. De lange rechte stukken verdwenen en werden vervangen door meer bochtige gedeeltes.

In 1999 was in een race die de honderste pole voor McLaren Mercedes opleverde, Ferrari dominant, waarbij Mika Salo, de vervanger voor Michael Schumacher, de overwinning gunde aan Eddie Irvine. Maar hij kreeg wel de eerste prijs van de Ier. Het jaar 2000 was een race waarbij spektakel verzekerd was. In de eerste ronde crashten Michael Schumacher en Giancarlo Fisichella na elkaar geraakt te hebben bij de eerste bocht. McLaren profiteerde hiervan, maar nadat er een man met een spandoek op de baan gekomen was, misten ze de slag en gaven de overwinning weg aan Rubens Barrichello.

De race in 2001 werd wederom opgeschrikt door een spectaculair startincident waarbij Schumacher en Luciano Burti bij betrokken waren. Beide rijders deden bij de herstart weer mee, maar zouden in de door Ralf Schumacher gewonnen race de finish niet halen. Het zou de laatste race zijn op het oude circuit, het laatste podium van Jacques Villeneuve en de laatste punten voor Alain Prost.

In 2002 werd er gereden op een vernieuwd circuit. Schumacher wist deze race te winnen in een race die de laatste zou worden voor het Arrows-team en de laatste waarin een rijder (Alex Yoong) zich niet wist te kwalificeren door de 107 %-regel. In 2003 was Montoya de beste, terwijl een jaar later Schumacher wederom wist te winnen. In 2005 was Fernando Alonso met zijn Renault de sterkste en debuteerde Robert Doornbos in de Formule 1 in de Minardi. In 2006 was Schumacher weer de winnaar in een race die vooraf gekenmerkt werd door het verbieden van de massadempers bij Renault. Beide Midlands werden dat weekend gediskwalificeerd omdat ze een illegale achtervleugel hadden en het was de laatste race van Jacques Villeneuve in de Formule 1. In 2007 is er geen Grand Prix van Duitsland gehouden, omdat er problemen waren met de rechten van de naam. Daarom werd de race op de Nürnburgring de Grand Prix van Europa genoemd.

Tijdschema

DagTijdSessie
Vrijdag10.00 - 11.30vrije training 1
Vrijdag14.00 - 15.30vrije training 2
Zaterdag11.00 - 12.00vrije training 3
Zaterdag14.00 - 15.00kwalificatie
Zondag14.00race

Weersvoorspelling
Zaterdag wordt het bewolkt, met perioden van lichte regen, een kans van 60% op regen en wat wind. De temperatuur wordt maximaal 24 °C. Zondag wordt beter, deels bewolkt en de temperatuur wordt 22°C.
Bron

Prestaties afgelopen jaren

#Coureur2006200520042003
1Kimi Räikkönen3 (1)DNF (1)DNF (3)DNF (5)
2Felipe Massa2 (3)8 (13)13 (16)
3Nick HeidfeldDNF (16)11 (7)DNF (18)10 (15)
4Robert Kubica
5Fernando Alonso5 (7)1 (3)3 (5)4 (8)
6Nelson Piquet jr.
7Nico RosbergDNF
8Kazuki Nakajima
9David Coulthard11 (10)7 (11)4 (4)2 (10)
10Mark WebberDNF (11)NC (6)6 (11)11 (11)
11Jarno Trulli7 (13)14 (9)11 (6)3 (4)
12Timo Glock
14Sébastien Bourdais
15Sebastian Vettel
16Jenson Button4 (4)3 (2)2 (13)8 (17)
17Rubens BarrichelloDNF (6)10 (15)12 (7)DNF (3)
20Adrian Sutil
21Giancarlo Fisichella6 (5)4 (4)9 (14)13 (13)
22Lewis Hamilton
23Heikki Kovalainen

Gridpositie tussen haakjes; snelste ronde is vetgedrukt; DNF = uitgevallen

Klassement coureurs

Pos.CoureurPunten
1Lewis Hamilton48
2Felipe Massa48
3Kimi Räikkönen48
4Robert Kubica46
5Nick Heidfeld36
6Heikki Kovalainen24
7Jarno Trulli20
8Mark Webber18
9Fernando Alonso13
10Rubens Barrichello11
11Kazuki Nakajima8
12Nico Rosberg8
13David Coulthard6
14Timo Glock5
15Sebastian Vettel5
16Jenson Button3
17Sebastien Bourdais2
18Nelson Piquet Jr.2

Klassement constructeurs

Pos.TeamPunten
1Scuderia Ferrari96
2BMW F182
3McLaren Mercedes72
4Toyota Racing25
5Red Bull Racing24
6Williams16
7Renault F115
8Honda Racing F114
9Scuderia Toro Rosso7
10Force India0
11Super Aguri F10

Zoer valt af voor Spelen

Albert Zoer gaat definitief niet naar de Olympische Spelen. Dat heeft Bondscoach Rob Ehrens besloten.

Zoer is niet op tijd hersteld van een beenbreuk, die hij afgelopen maand opliep bij een val van zijn paard. Eerder viel ook Jeroen Dubbeldam al af vanwege een blessure van zijn paard. Het Nederlandse team bestaat nu in Hongkong uit: Angelique Hoorn (Blauwendraad's O'Brien), Gerco Schröder (Eurocommerce Berlin), Marc Houtzager (Opium VS) en Vincent Voorn (Audi's Alpapillon-Armanie). Leon Thijssen (Olaf) is reserve.

Cavendish overweegt af te stappen

Marc Cavendish overweegt nog voor de Alpen de Tour de France te verlaten. De Brit wil zich gaan richten op de Olympische Spelen.

Cavendish, die deze Tour al vier etappes won, komt in Peking uit op de koppelkoers samen met Bradley Wiggins. Het duo ziet daar kansen op goud.

Cavendish boekte vandaag zijn vierde etappezege, hij noemde het zelf de moeilijkste van de vier: "Niet de mooiste, dat was mijn eerste in Chateauroux omdat mijn zege daar vooral ook de beloning was van goed teamwerk. Vandaag dacht ik dat ik eigenlijk te vroeg de sprint aanzette. Er was me verteld dat er niet veel wind zou staan, maar dat was niet waar."

Cavendish benutte in de laatste meters op weg naar de finish zijn ervaring van het baanwielrennen. "Ik kon 150 meter voor de streep nog versnellen, dat heb ik geleerd op de piste."

Filmflits - week 29

De eerste Filmflits is een feit, vanaf vandaag komt er iedere vrijdag om 20:00 uur een blog dat volledig in het teken staat van films. Zo kun je oa. lezen wat er de afgelopen week gebeurt is in filmland, welke film je de komende week gezien moet hebben en hebben we iedere week een verse trailer voor je. Als er even niks op TV is, dan kun je gaan kijken naar de Downloadtip van de Week, deze week is dat de drama No Country for Old Men.

Transferrecord voor promovendus Stoke City

Met het aantrekken van Dave Kitson heeft promovendus Stoke City de duurste aankoop uit de geschiedenis gedaan. Aan de spits van Reading hing een kaartje van ruim zes miljoen euro.

"Dave is een natural goalscorer, aldus Stoke-manager Tony Pulis. "Hij is bovendien een harde werker." Kitson scoorde 54 doelpunten in 135 wedstrijden voor Reading. Het afgelopen seizoen was hij tien keer trefzeker voor The Royals.

Door het contracteren van Kitson werd het oude transferrecord van The Potters uit de boeken doorgestreept. Ryan Shawcross werd in januari van dit jaar voor 2,3 miljoen euro overgenomen van Manchester United.

Team VVCS in finale FIFPro-toernooi

Het door Henk Wisman getrainde elftal voor werkloze profs, Team VVCS, heeft vandaag de finale bereikt op het FIFPro-toernooi. Aan dit toernooi nemen vergelijkbare teams uit zes landen deel.

Team VVCS wist groep B te winnen. Na een 0-0 in de eerste wedstrijd tegen Frankrijk moest de slotwedstrijd tegen Scandinavië worden gewonnen. Omdat de Fransen met 2-1 van Scandinavië hadden gewonnen, moest Team VVCS met minimaal twee goals verschil winnen om de finale te halen. Het team van Wisman slaagde in deze opdracht. Dankzij goals van Dion Esajas, Wouter van den Herik en Brian Tevreden werd het 3-0 op sportpark Middelmors in Rijnsburg.

Morgen is de finaledag. Allereerst strijden het team van Scandinavië en Zwitserland om de vijfde plaats, vervolgens maken Frankrijk en Portugal uit wie derde wordt. Team VVCS, dat Nederland vertegenwoordigt, speelt in de finale tegen Slovenië. Dit zijn wedstrijden van twee keer een half uur. Op het FIFPro-toernooi hopen de clubloze voetballers de scouts te overtuigen van hun kunnen.

'Drogba wil gesprek met Scolari'

Naar verluidt wil Didier Drogba in gesprek gaan met zijn coach Luiz Felipe Scolari. De spits wil weten waarom Chelsea nee heeft gezegd tegen een voorgestelde ruildeal met Barcelona.

Barcelona bood Chelsea aan om Didier Drogba te ruilen met hun spits Samuel Eto'o. Chelsea ging hier echter niet op in. Volgens de Daily Mail verdient Drogba momenteel 126.000 euro per week bij Chelsea. Barcelona zou hem een salaris van 154.000 euro per week aanbieden.

Ondanks dat Drogba naar een andere Europese topclub lijkt te willen, heeft Scolari aangegeven dat hij de Ivoriaanse topspits wil behouden. Om die reden zou Drogba een gesprek met zijn coach hebben aangevraagd.

Uitslag 2e vrije training Duitsland

Lewis Hamilton heeft tijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van Duitsland de snelste tijd neergezet. De Brit bleef Felipe Massa maar liefst zeven tienden voor. Kimi Räikkönen kwam tot de derde tijd, gevolgd door landgenoot Heikki Kovalainen en Mark Webber.

PosCoureurTeam TijdRonden
1 L. Hamilton McLaren 1:15.02537
2 F. Massa Ferrari 1:15.72231
3 K. Räikkönen Ferrari 1:15.76034
4 H. Kovalainen McLaren 1:15.99037
5 M. Webber Red Bull 1:16.01725
6 F. Alonso Renault 1:16.23038
7 N. Rosberg Williams 1:16.35541
8 R. Kubica BMW 1:16.36336
9 N. Heidfeld BMW 1:16.37740
10 D. Coulthard Red Bull 1:16.37835
11 S. Vettel Scuderia Toro Rosso 1:16.42241
12 J. Trulli Toyota 1:16.53045
13 J. Button Honda 1:16.54238
14 R. Barrichello Honda 1:16.67728
15 N. Piquet jr. Renault 1:16.73442
16 T. Glock Toyota 1:16.78144
17 K. Nakajima Williams 1:16.82921
18 S. Bourdais Scuderia Toro Rosso 1:16.86014
19 A. Sutil Force India F1 1:17.00839
20 G. Fisichella Force India F1 1:17.04737

Honderden laptops van Britse Defensie gestolen

Meer dan 650 laptops zijn de afgelopen vier jaar van het Britse ministerie van Defensie ontvreemd, dat is bijna het dubbele van het aantal waar het departement voorheen van uitging. Verder maakte Defensie ook bekend dat 131 usb-sticks met geheime documenten zijn gestolen of verdwenen.

Volgens het liberale parlementslid Sarah Teather ''kan deze regering gewoonweg geen geheime informatie bewaren''. Ze spreekt van een "stuitende incompetentie" van de kant van de regering-Brown. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie zei dat een onderzoek gaande is en dat maatregelen worden genomen om de databescherming te verbeteren.

De afgelopen maanden is de regering opgeschrikt door een reeks schandalen waarbij de privacy van de burgers in het geding kwam. Vorig jaar november verloor de belastingdienst de gegevens van 25 miljoen burgers. En in januari meldde Defensie een laptop te hebben verloren met daarop de persoonlijke informatie van 600.000 mensen.

Tour: Cavendish weer oppermachtig

Mark Cavendish heeft voor de vierde maal in deze editie van de Tour de France een etappe gewonnen. Die Columbia-renner was in de massasprint de sterkste. Cadel Evans blijft de drager van de gele trui.

De etappe startte in Narbonne, de meet was 182 kilometer verder getrokken in Nimes. In deze etappe eindelijk eens een ontsnapping waarin een Nederlander zich liet zien: Niki Terpstra. De Milram-renner sprong snel na de start weg samen met Cofidis-coureur Laurant Brard. Het peloton liet de voorsprong oplopen naar een minuur of tien, daarna begon de achtervolging onder leiding van Columbia en Française des Jeux.

Op dertig kilometer van de meet sprong Terpstra bij zijn medevluchter weg. De vlucht van de Nederlander kwam op tien kilometer voor de streep tot een einde. In de massasprint was Cavendish wederom de sterkste en won ruim van Robbie McEwen, Romain Feillu en Heindrich Haussler.

Cavendish wint voor de vierde maal

Mark Cavendish heeft voor de vierde maal in deze editie van de Tour de France een etappe gewonnen. Die Columbia-renner was in de massasprint de sterkste. Cadel Evans blijft de drager van de gele trui.

De etappe startte in Narbonne, de meet was 182 kilometer verder getrokken in Nimes. In deze etappe eindelijk eens een ontsnapping waarin een Nederlander zich liet zien: Niki Terpstra. De Milram-renner sprong snel na de start weg samen met Cofidis-coureur Laurant Brard. Het peloton liet de voorsprong oplopen naar een minuur of tien, daarna begon de achtervolging onder leiding van Columbia en Française des Jeux.

Op dertig kilometer van de meet sprong Terpstra bij zijn medevluchter weg. De vlucht van de Nederlander kwam op tien kilometer voor de streep tot een einde. In de massasprint was Cavendish wederom de sterkste en won ruim van Robbie McEwen, Romain Feillu en Heindrich Haussler.

Gran Turismo 5 staat nog even in de file?

Het ziet er naar uit dat het geduld van alle racefans, althans degene die smachtend op het vijfde deel uit de Gran Turismo-serie zitten te wachten, nog even op de proef wordt gesteld, want uit een interview tussen Kazunori Yamauchi en IGN blijkt dat de game misschien pas in 2010 uit gaat komen. Op de vraag hoe de productie van het spel verliep en in welke deel van de productie het productieteam was aanbeland gaf de heer Yamauchi namelijk het volgende antwoord:

Of course after this next update, we're going to have another update later on in the year. There's no plans in the works for GT5 yet - that might be 2009, or it might be 2010... But we're totally focused on getting the updates through for Gran Turismo 5 Prologue, and that's all we're focused on.

Het gehele interview is hier terug te lezen.


Nog even niet?

Giuly is van PSG

Ludovic Giuly speelt vanaf het komende seizoen voor Paris Saint-Germain. De 32-jarige aanvaller komt voor zo'n 2,5 miljoen euro over van het Italiaanse AS Roma.

Giuly was bij Roma voornamelijk wisselspeler en een vertrek bij de nummer twee van Italië lag dan ook voor de hand. In 2006 maakte Giuly nog deel uit het succesteam van Barcelona, dat de Champions League won. De voormalig international kwam eerder uit voor AS Monaco en Olympique Lyon.

Correia langer bij Telstar

Telstar heeft het contract met Anthony Correia opengebroken en verlengt tot en met 30 juni 2011. Correia is een speler uit de eigen opleiding, die sinds 2001 bij de selectie zit.

Hij begon zijn carrière als vleugelspits, maar door zijn rijke ervaring is hij een aantal linies terug gegaan. De rechtsbenige verdediger heeft inmiddels 156 officiële wedstrijden gespeeld en is een vaste waarde bij de Noord-Hollandse club uit de Jupiler League.

Ferguson: "Cristiano Ronaldo blijft bij United"

Manchester United-coach Alex Ferguson heeft duidelijk gemaakt dat zijn sterspeler Cristiano Ronaldo komend seizoen op Old Trafford blijft spelen.

De Schotse oefenmeester is momenteel met zijn ploeg op trainingskamp in Johannesburg. Daar gaf hij vrijdag aan dat hij een goed gesprek met Ronaldo heeft gehad. "We hebben allebei onze standpunten kenbaar gemaakt. Hij is ook komend seizoen speler van Manchester United. Ronaldo wordt niet verkocht," aldus Alex Ferguson volgens het Algemeen Dagblad.

De speculaties rondom een vertrek van Cristiano Ronaldo naar Real Madrid houdt de voetbalwereld al wekenlang in zijn greep. De 23-jarige sterspeler staat tot 2012 onder contract bij de Red Devils en de Engelse landskampioen lijkt hem voorlopig niet te willen verkopen.

LuaLua gaat geluk beproeven in Qatar

Lomana Trésor LuaLua gaat een lucratief avontuur aan in Qatar. De 27-jarige aanvaller heeft een eenjarig contract getekend bij Al Arabi.

In het verleden kwam LuaLua uit voor de Engelse clubs Newcastle United en Portsmouth. Het afgelopen seizoen was hij actief voor het Griekse Olympiakos Piraeus.

LuaLua scoorde de afgelopen competitie zes keer in 24 wedstrijden. Door zijn stijl van juichen was hij erg populair bij de aanhang van de Griekse topclub. Vlak voor de bekerfinale van vorig seizoen botste de aanvaller echter met de inmiddels vertrokken coach José Segura.

"Lampard wil naar Inter"

Frank Lampard (Chelsea) heeft aangegeven dat hij komend seizoen graag voor het Italiaanse Inter wil uitkomen. Volgens Inter-voorzitter Massimo Moratti heeft de Engelse middenvelder zijn ja-woord gegeven aan hem. De 'nerazzurri' moeten het nog wel met Chelsea eens zien te worden.

"We zullen met Chelsea gaan praten," zegt Moratti op de website van de kampioen van Italië. De tifosi van Inter moeten echter nog niet te vroeg juichen.

"Chelsea heeft het recht om hem te willen behouden. Frank Lampard heeft toegezegd, maar de club nog niet. Daarom is het zaak om geduldig te blijven." Bij Inter ging onlangs Lampard's voormalige trainer José Mourinho aan de slag.

Friedel vraagt transfer aan

Doelman Brad Friedel wil vertrekken bij het Engelse Blackburn Rovers. De 36-jarige Amerikaan speelt sinds 2001 voor de Engelse middenmoter.

De beslissing van Friedel is opmerkelijk te noemen. Afgelopen voorjaar verlengde hij nog zijn contract bij Blackburn tot medio 2010. "Een onaangename verrassing," vindt Blackburn-voorzitter John Williams dan ook in The Lancashire Evening Telegraph.

"Het is lastig om hem een transfer te verbieden na zoveel jaren trouwe dienst, maar wij hebben niet meteen een vervanger klaar staan. Dit is een moeilijke situatie. Brad Friedels groeien niet aan de bomen. We hebben al twee biedingen naast ons neergelegd."

'Feyenoord grijpt ook naast Berra'

Feyenoord lijkt ook naast Christophe Berra te grijpen.
De aanvoerder van de Schotse club Hearts laat op de officiële website van de club weten uit te kijken naar het aankomende seizoen.

Ook in de samenwerking met de nieuwe coach Czaba Laszlo heeft de 23-jarige veel zin. "Ik kijk er naar uit om met die man te werken. Ik denk dat hij ons sterker kan maken." Na Fabio Coentrao lijken de Rotterdammers nu dus ook naast de Schotse verdediger te grijpen.

Carson kiest voor WBA

Doelman Scott Carson verhuist naar West Bromwich Albion. De 22-jarige doelman heeft een vierjarig contract getekend bij de Engelse promovendus.

Carson verhuisde in 2004 van Leeds United naar Liverpool. Bij The Reds kon de jonge doelman echter geen basisplaats veroveren. Bij Charlton Athletic en Aston Villa deed Carson vervolgens op huurbasis ervaring op.

WBA betaalt 4,1 miljoen euro voor de doelman. Eerder deze week nam de club al de Slowaakse linksback Marek Cech over van FC Porto. Enkele dagen geleden leek Carson nog naar Stoke City te verhuizen, maar deze transfer ketste uiteindelijk toch nog af.

Citigroup lijdt weer miljardenverlies

De grootste bank van de Verenigde Staten, Citigroup, heeft in het tweede kwartaal een nettoverlies geleden van 2,5 miljard dollar. Vorig jaar werd nog een winst geboekt van meer dan 6 miljard dollar. Analisten hadden gerekend op een groter verlies en op Wall Street wordt het aandeel vandaag dan ook 10 procent duurder.

Het is het derde kwartaal op rij dat Citigroup een verlies rapporteert. Over de afgelopen drie maanden heeft de bank 7,2 miljard dollar moeten afschrijven als gevolg van de voortwoekerende hypotheek- en kredietcrisis. In totaal komen de afschrijvingen daarmee al op 50 miljard dollar. Om besparingen te realiseren heeft Citi in het afgelopen halfjaar 11.000 banen geschrapt.

Citigroup is zeker niet het enige slachtoffer van de kredietcrisis, die de financiële markten al een jaar in zijn greep houdt. Veel grote Amerikaanse én Europese banken hebben miljardenafschrijvingen moeten boeken. Voor het Belgisch-Nederlandse Fortis kwam de crisis op een ongemakkelijk moment: tijdens de integratie van het vorig jaar overgenomen ABN Amro. Het Financieele Dagblad heeft berekend dat bij de tien grootste Amerikaanse en tien grootste Europese banken in totaal meer dan een biljoen (1000 miljard) euro aan marktwaarde is verdampt.

Lees in dit artikel meer over de kredietcrisis en de onrust op de aandelenbeurzen, of kijk aan de rechterkant bij de gerelateerde nieuwsberichten.

[E3 2008] Dead Rising naar de Wii, eerste screenshots

Met Dead Rising scoorde Capcom een grote hit. Nu, een geruime tijd na de release op de Xbox 360, brengt Capcom Dead Rising naar de Wii. In Dead Rising moest je als speler overleven in een winkelcentrum vol met zombies. In de winkels lagen genoeg objecten om je helemaal uit te leven op de zombies; van een winkelkar tot hakbijlen. Vandaag hebben we de eerste screenshots van de Wii-versie voor jullie.











Dronken 13-jarige verzint verkrachting

Een 13-jarig Brabants meisje dat zichzelf eind vorige maand buiten bewustzijn heeft gedronken, heeft uit angst voor de reactie van haar ouders verzonnen dat ze was gedrogeerd met GHB en in een toilet was verkracht. Haar ouders moeten opdraaien voor de kosten, omdat ze haar leugens meldde bij de politie, die daar vervolgens veel werk aan had.

De tiener was naar een concert in Boekel geweest en was daarna naar een feestje in dezelfde plaats gegaan. Na de nodige drankjes werd ze bewusteloos afgevoerd en in het ziekenhuis onderzocht op verwondingen en sporen van de verkrachting. Diverse zedenrechercheurs hielden zich met de zaak bezig, wat veel tijd en mankracht kostte, meldt de politie.

Omdat het meisje nog geen officiële aangifte had gedaan maar alleen een melding, kan ze niet strafrechtelijk worden vervolgd. De politie probeert de kosten via een civiele procedure terug te vorderen.

Toename strafbare uitingen op internet taant

Het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) heeft vorig jaar 1078 uitingen op internet als strafbaar beoordeeld. Over 1581 uitingen waren klachten ingediend, zo blijkt het jaarverslag van het meldpunt. In 2006 werden nog 984 uitingen als strafbaar bestempeld. Dat was toen een verdubbeling ten opzichte van 2005.

Negen keer deed het MDI aangifte naar aanleiding van een melding. Het meldpunt vraagt altijd eerst aan de websitebeheerder de site aan te passen. Pas als dat niet gebeurt en als de uiting ernstig genoeg is, volgt aangifte. Dit jaar kwam geen enkele zaak voor de rechter.

De reacties op de site van De Telegraaf leverden volgens het MDI bijzonder veel klachten op. Omdat de verzoeken om de reacties te verwijderen dientengevolge de spuigaten uitliepen, probeerde het meldpunt een andere aanpak. Het kwam met verschillende aanbevelingen, die door De Telegraaf werden overgenomen. Zo zijn de huisregels voor de bezoekers duidelijker opgesteld, is de website beter te bereiken voor bezoekers met klachten, zijn meer moderators aangesteld en zijn de moderators door het MDI getraind in het herkennen van discriminerende uitspraken.

Het totaal aantal klachten dat het meldpunt binnenkreeg, nam vorig jaar af. Het aantal protesten over antisemitisme daalde bijvoorbeeld van 463 tot 371. Ook klachten over moslimhaat namen af van 473 naar 365.

Het meldpunt kwam onlangs nog in het nieuws nadat de hoofdredacteur van de website GeenStijl zich op het politiebureau moest melden na een aangifte van het meldpunt. Een aangifte tegen Geert Wilders werd samen met andere aangiften niet in behandeling genomen.

[E3 2008] De toekomst van Sony in beeld

De E3 presentatie van Sony is alweer een paar dagen geleden. Ging het je iets te snel en wil je alle aankomende games nog eens op een rijtje bekijken? Dan heeft Gametrailers de oplossing voor jou. Hieronder een overzicht van de PlayStation Network, PlayStation 3 en PlayStation 2 games die Sony nog voor ons in petto heeft. Kijk je de beelden liever in HD? Klik dan hier, hier en tot slot niet daar maar hier



Wii Mote Plus wordt de nieuwe standaard

Nintendo kwam tijdens haar conferentie met Wii Motion Plus. Wii Motion Plus is een uitbreiding voor de huidige Wii controller. Dit kleine witte blokje moet ingeplugd worden waar ook de nunchuck en classic controller kunnen. De uitbreiding zorgt voor een aanzienlijke verbetering in de nauwkeurigheid van de motionsensor. Bewegingen die men met de arm maakt vinden op precies dezelfde wijze plaats op het scherm.

De uitbreiding zal samen in één verpakking komen te zitten met Wii Sports: Resort. Shigeru Miyamoto heeft aangegeven deze extra accessoire later als standaard gebruikt zal worden in games, en daarmee verplicht lijkt te worden om games goed te kunnen spelen. Het team heeft nog niet besloten of ze de uitbreiding later zullen integreren met de Wii-Mote zelf maar het zou heel goed mogelijk kunnen zijn. IGN is in ieder geval al erg enthusiast met Wii Motion Plus; het werkt lekker en geeft nieuwe mogelijkheden voor games.



[E3 2008] Infamous in meer beelden

Na Sly Cooper komt Sucker Punch met een nieuwe franchise: Infamous. In Infamous speel je een man met superkrachten die hij voor het goede of het kwade kan gebruiken. Dit gecombineerd met een grote en open stad belooft natuurlijk veel goeds, maar sceptisch als wij zijn, willen we natuurlijk wel eerst beelden zien voor we door het plafond springen. Vandaag zijn er dan ook nieuwe beelden verschenen voor Infamous, die nog in 2008 op de Playstation 3 zal verschijnen.

Mysterieuze countdown op site van Resistance 2

Een paar dagen geleden gooide Resistance 2 hoge ogen op de persconferentie van Sony. Met een gigantisch monster en een aankondiging van Resistance op de Playstation Portable levert Insomniac goed werk voor Sony.

Maar wie denkt dat hij alle verrassingen van Resistance wel gezien heeft, komt bedrogen uit. Op de 'Project Abraham' website, een virtuele website voor Resistance 2, is sinds kort een countdown te zien. Wordt er nog een grote aankondiging gedaan voor de game, of wordt er bekend gemaakt wat Project Abraham precies met Resistance te maken heeft? Wij zijn in ieder geval erg benieuwd.

Sekstape van Germany's next Topmodel opgedoken

Van een voormalige deelneemster van het Duitse tv-programma Germany's next Topmodel is een seksvideo opgedoken. In de 23 minuten durende tape is te zien hoe de 21-jarige Gina Lisa Lohfink zich flink laat uitwonen door een op het oog al licht kalende gezette veertiger, die haar ex-vriend zou zijn.

Geruchten dat er een seksvideo van haar zouden bestaan, deden al langer de ronde. De laatste weken werd er vanuit Duitsland massaal gezocht naar sites die beelden zouden hebben.

Nu zijn de beelden dan ook daadwerkelijk op het wereldwijde web verschenen.  Het Duitse blad Bild zette zelfs een preview online.  Meer is te zien op betaalsites. Weblog VKmag heeft ook een stukje online staan.  Wat deels gecensureerde screenshots zijn hier te vinden.   In de reacties daaronder staan ook linkjes naar sites waar het complete 'duw- en trekwerk' te vinden zou zijn.

Gina Lisa is bij onze Oosterburen sinds haar deelname aan het modellenprogramma een populaire tv-persoonlijkheid geworden, die zelfs een eigen programma heeft, Gina Lisas Welt geheten.

Keurige beelden van Gina-Lisa

Met dank aan lindabalieu voor de submit.

Honda houdt Barrichello en Button voor 2009

Ross Brawn, de teambaas van Honda, heeft vandaag laten weten dat Rubens Barrichello en Jenson Button ook volgend seizoen voor het Formule 1-team uit zullen komen.

Volgens Brawn is het slechte seizoen dat het team kent niet te wijten aan de twee rijders. "Honda heeft vertrouwen in de capaciteiten van onze beide coureurs," meldde de teambaas via de officiële Formule 1-site. "Het verbeteren van de auto verlangt veel meer aandacht op dit moment. Met een goede auto moeten de rijders in staat zijn om wel goed te presteren."

Barrichello rijdt momenteel zijn derde seizoen voor Honda. Button is al sinds 2003 actief voor het team.

Bezittingen James Brown geveild

Een veiling van eigendommen van James Brown bij Christie's in New York heeft donderdag ruim 540 duizend euro opgebracht. In totaal werden 320 voorwerpen geveild. Dit tot grote teleurstelling van de familie en voormalige zaakwaarnemers van de overleden soullegende, die via de rechter tevergeefs probeerden de veiling tegen te gaan.

Grote bedragen werden geboden voor een zwarte satijnen cape, die verkocht werd voor dertigduizend euro, en voor een medische armband die vermeldde dat hij diabeticus was en allergisch voor penicilline. De armband werd voor ruim twintigduizend euro gekocht door Paul Shaffer, leider van het huisorkest van de talkshow van David Letterman. Een gedicht dat bokslegende Mohammed Ali voor Brown schreef leverde ruim vijftienduizend euro op.

Brown, die in december 2006 op 73-jarige leeftijd overleed, liet een enorme belastingschuld achter. De opbrengst van de veiling wordt gebruikt voor het afbetalen van zijn schulden.

Familie en voormalige zaakwaarnemers stelden een lijst op met spullen die ze graag hadden willen behouden, maar volgens Deanna Brown, een van de dochters van de soullegende, zonder resultaat. "Aan het einde van de dag was alles weg", zei ze donderdag in een Amerikaanse radioshow.

Producent gekraakte chip vreest schade bij klanten

Klanten van chipproducent NXP lopen nog meer schade op nu de Radboud Universiteit Nijmegen de tekortkomingen van de OV-chipkaart naar buiten mag brengen. Dat zegt NXP-directeur Fred Rausch in reactie op de uitkomst van het kort geding dat zijn bedrijf aanspande tegen de universiteit.

De rechtbank in Arnhem oordeelde vrijdag dat publicatie van wetenschappelijk onderzoek onder de vrijheid van meningsuiting valt en dat NXP de vermeende bedrijfsschade niet voldoende heeft aangetoond.

Rausch betreurt het vonnis. Hij zegt achter de vrijheid van meningstuiting te staan, maar wilde dat het Radboud publicatie zou uitstellen. Klanten van het Eindhovense NXP zouden dan tijd hebben hun installaties te wijzigen. "Als de universiteit wacht tot eind 2010 zijn de meeste systemen aangepast." NXP heeft naar eigen zeggen wereldwijd tienduizend bedrijven voorzien van de gekraakte Mifare-chip.

NXP begrijpt dat de rechter oordeelt dat het de bedrijfsschade niet goed uiteen heeft gezet. "De schade zit bij onze klanten", zegt Rausch. "Wij kunnen dat niet precies inschatten." NXP heeft chips van 'allerlei gradaties' en is al bezig om systemen aan te passen bij klanten, die kunnen kiezen uit verschillende veiligheidsniveaus.

De bevindingen van Radboud worden in oktober op een congres in het Spaanse Malaga gepresenteerd. De universiteit is verheugd dat hoogleraar computerbeveiliging Bart Jacobs zijn artikel mag publiceren.

De universiteit maakte in maart al bekend dat het de chip had gekraakt, om het ministerie van Verkeer en NXP in staat te stellen de tekortkomingen in orde te maken. Volgens de chipproducent is oktober echter te kort dag. NXP betrekt klanten bij de verdere bestudering van het vonnis en de gevolgen van de uitspraak.

Voorburgse (20) in cel voor moord Haagse zakenman

Een 20-jarige vrouw is 9 juni aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord op de Haagse vastgoedhandelaar Victor 't Hooft. De Voorburgse is de vierde verdachte in de zaak. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Den Haag laat vrijdag weten dat ze in ieder geval tot de volgende zitting in september in de cel blijft op verdenking van medeplichtigheid aan moord, diefstal en heling.

De rechtbank in Den Haag verlengde dinsdag de hechtenis van twee andere verdachten, onder wie de 40-jarige hoofdverdachte Remond P., ook uit Voorburg. Hij zou minstens vier kogels op de vastgoedman hebben afgevuurd.

Ook de hechtenis van de 27-jarige Hagenaar Leslie S. werd dinsdag verlengd. Hij wordt ervan verdacht medepleger van de moord te zijn. Volgens het OM heeft S. de hoofdverdachte met een fiets naar een benzinestation bij de woning van 't Hooft gebracht. Dat zou hij tijdens een afgeluisterd gesprek hebben toegegeven. Justitie is overigens nog op zoek naar de opdrachtgever van de liquidatie.

De 47-jarige Victor 't Hooft werd op 7 november bij zijn woning aan de Haagse Bezuidenhoutseweg doodgeschoten. Drie verdachten werden op 1 april aangehouden. Een van hen, Max A. uit Delft, werd eerder vrijgelaten, maar wordt nog wel gezien als verdachte. Over de motieven voor de moord is door politie of justitie nog niets bekendgemaakt.

78% kans dat u knock out gaat

De woede borrelde op als kokend water, dit moest het moment van revanche worden! Mijn 'fifteen minutes of glory.' M'n spieren spanden zich samen, klaar om de neus nog platter te maken. Net op tijd besefte ik dat fysiek geweld niet de oplossing was. Gelukkig wist ik uit m'n recente verleden als statistiekdocent een gruwelijkere martelmethode: kansrekening.
78% kans dat Tim knock out zou gaan.
Frank, realist in martelen.

Sekshuis profiteert van Wereldjongerendagen

Het chique sekshuis Xclusive in Sydney heeft flink geprofiteerd van de Wereldjongerendagen die dezer dagen in de Australische stad worden gehouden. Volgens de eigenaresse waren de inkomsten meer dan twee keer zo hoog als in normale tijden.

Het sekshuis heeft vijf extra gastvrouwen in dienst genomen om aan de verwachte vraag te voldoen. Pelgrims en de 3000 tot 5000 journalisten die voor het rooms-katholieke festijn naar Sydney waren gekomen, kregen 10 procent korting en dat heeft volgens de eigenaresse veel succes gehad. "Wij hadden veel buitenlandse bezoekers, maar ik kan niet zeggen of zij pelgrims waren", zei zij vandaag.

Tourprijsvraag: de uitleg

Helaas ging de tourmanager niet door dit jaar. Maar we hebben toen beloofd dat we nog wel een prijsvraag gaan houden. Hier beginnen we vandaag mee.

Wat is de bedoeling:
We plaatsen de komende vijf dagen, twee keer per dag een foto van wielrenner die actief is (geweest) in de Tour de France van dit jaar. De foto's zijn alleen bewerkt en er zal niet direct zichtbaar zijn welke wielrenner het is. Het kan voorkomen dat een wielrenner in een ander shirt staat gefotografeerd dan waar hij nu in rijdt. Om het iets makkelijker te maken zullen we een aanwijzing geven.

Hoe doe ik mee:
Stuur elke dag een mail met beide antwoorden naar FOK!sport. Degenen die alle vijf de dagen mee hebben gedaan, maken twee keer kans op een prijs. We zullen namelijk onder alle inzenders die elke dag hun antwoord hebben gestuurd een prijs verloten en onder alle andere deelnemers ook een prijs.

Wat kan ik winnen
We mogen dvd's weggeven met documentaires over Jan Janssen en Michael Boogerd. Deze documentaires zijn afkomstig uit de archieven van de NOS.

Het is al weer veertig jaar geleden dat Jan Janssen in 1968 op de laatste dag van de Tour de France de tijdrit won, de Belg Herman van Springel versloeg en met het kleinste verschil sinds jaren de gele trui binnenhaalde.De wielerliefhebber herinnert zich nog een huilende Jan Janssen op de schouders van zijn fans op de wielerbaan van Vincennes. Mart Smeets maakte voor Studio Sport een documentaire met vele Tour de France beelden uit de het Sport in Beeld archief van de NOS, maar ook met een terugblik samen met Herman van Springel op deze voor beide renners bijzondere ontknoping van het belangrijkste wielerevenement ter wereld.

Michael is gefilmd vanaf het moment dat hij aankondigde te stoppen met wielrennen. In de documentaire zijn beelden te zien vanaf 1996 tot en met zijn laatste deelname aan de WK in Stuttgart. Maar natuurlijk ook van zijn overwinning in de Amstel Gold Race en de Tour de France etappe, zoals de onvergetelijke rit en overwinning op de La Plagne. Deze etappe staat in zijn geheel, als extra bonus, op de dvd. Mart Smeets spreekt met Michael over zijn loopbaan, doping, familie en zijn vele hoge klasseringen in vele wielerklassiekers. Dat alles maakte Michael Boogerd een groot wielrenner en een groots sportman.

Deze dvd's zijn nu verkrijgbaar bij je multimediawinkel.

Later vandaag zullen de eerste opgaves op FOK!sport verschijnen.

Veel succes.

De zomer komt weer in het land

Mensen die vanaf vandaag vakantie hebben, hoeven het land niet te ontvluchten. Althans niet wat het weer betreft, want de zomer komt terug. Dat belooft weerinstituut KNMI.

Voor hoe lang de zomer terug is, durft woordvoerder Harry Geurts nog niet te zeggen. Dat heeft alles te maken met de eerste orkaan van het seizoen, Bertha, waaraan Nederland ook de terugkeer van de zomer te danken heeft. Omdat Bertha richting IJsland is vertrokken, krijgt Nederland te maken met een hogedrukgebied dat zorgt voor goed weer.

Maar Bertha zorgt er ook voor dat de weermodellen een beetje van slag zijn en de voorspellingen voor de komende tijd dus onzekerder worden. Maar zeker is dat het in Nederland de komende week zonniger, warmer en droger wordt. Temperaturen van meer dan 25 graden liggen zelfs in het verschiet.

Piepoli ontslagen bij Saunier

Een nieuwe aflevering in de soap rond Saunier Duval en het dopinggebruik van Riccardo Riccò. Zojuist is namelijk bekend geworden dat ook Leonardo Piepoli is ontslagen.

Wat de reden is voor het ontslag is momenteel nog niet duidelijk maar een link met het eerdere dopingverhaal lijkt snel gelegd. Piepoli won in deze tour de etappe naar Hautacam maar mocht gisteren niet meer aan de start verschijnen.

De Franse krant L'Equipe meldde vandaag al dat er meer renners van de Spaanse Saunier Duval-ploeg verdacht werden van dopinggebruik.

Steeds meer jonge Turken zwichten voor Al-Qaida

Al-Qaida werft zijn strijders voor de jihad in vele landen. De terroristische opleidingskampen in Afghanistan trekken steeds meer mensen vanuit Tsjetsjenië en het Midden-Oosten, maar ook uit Turkije.

De reden voor het succes van de rekrutering is tweeledig: het wordt steeds eenvoudiger om via de Pakistaanse grens Afghanistan binnen te komen, doordat Al-Qaida en de Taliban steeds meer successen boeken; de andere reden is een heuse wervingscampagne. Spotjes op internet roepen 'de leeuwen van de islam' sinds vorig jaar op zich bij de strijd aan te sluiten.

Volgens Brian Glynn Williams, hoogleraar islamitische geschiedenis aan de universiteit van Massachusetts, maken de Afghanen in de grensregio's zich steeds meer zorgen over de toename van het aantal jihadisten. Er gaan geruchten dat er geharde instructeurs uit Irak opduiken die Afghanen trainen in zelfmoordaanslagen. Zelfmoord is altijd taboe geweest onder de Pashtun, de grootste bevolkingsgroep in Afghanistan.

Opvallend is dat Turkije een steeds belangrijker leverancier van nieuwe strijders lijkt te worden. Volgens Williams is het aandeel van Turken in de grensoverschrijdende jihad een van de best bewaarde geheimen in de strijd tegen het terrorisme. "De Afghanen met wie ik heb gesproken zeggen dat de Turken en andere buitenlanders eerder geneigd zijn tot zelfmoordaanslagen dan de plaatselijke Taliban", voegde hij hieraan toe.

Volgens Emin Demirel, schrijver van een aantal boeken over militante Turkse moslims, zijn tientallen Turken getraind in Al-Qaidakampen in Afghanistan en hebben zij deelgenomen aan aanvallen in dat land. Volgens Demirel worden beelden van aanvallen op moskeeën en islamitische dorpen ingezet als propagandamateriaal.

"Tegenwoordig wordt er ook effectief gebruikgemaakt van internet om met medestrijders te communiceren. Een aantal jihadistische sites is voor de politie moeilijk te traceren. Turkse rechters blokkeren soms plaatselijk de toegang tot bepaalde sites, maar buiten Turkije zijn die dan nog steeds toegankelijk. Op die websites worden de gesneuvelde strijders als martelaren verheerlijkt, met het doel radicale jongeren te rekruteren."

Een van die rekruten was Cuneyt Cftci, een in Beieren geboren Turk die zichzelf op 3 maart onder de strijdnaam Saad Abu Furqan opblies in het oosten van Afghanistan en twee Afghanen en twee Amerikanen met zich mee de dood in nam. Zijn aanslag werd gefilmd door vrienden en als promotiemateriaal, met een paar pakkende koranverzen eronder, op internet gezet.

Een paar weken later werden in Pakistan vier Turken opgepakt met een partij explosieven en munitie. Op hun laptops vond de politie allerlei extremistische sites.

In Istanbul werd eerder deze maand het Amerikaanse consulaat beschoten. Daarbij kwamen zes mensen om het leven, onder wie drie daders. In ieder geval een van de daders was een Turk die in Afghanistan was geweest. Daarom wordt vermoed dat de aanvallers banden hadden met Al-Qaida.

Student neemt intrek in glazen doos

Het leven van een Groningse student is een week lang te volgen voor alle Groningers. David de Haas, een student van de kunstacademie Minerva, heeft zijn intrek genomen in een glazen doos in het centrum.

Onder de ogen van het publiek brengt David sinds gisteren zijn leven door in het Tschumipaviljoen op het Hereplein in Groningen. Hij meldde vanmiddag dat hij een week in het glazen gebouw blijft wonen.

Armenië en Turkije zoeken toenadering

Armenië en Turkije hebben deze maand in het geheim in Bern gesprekken gevoerd over de normalisering van de betrekkingen. Die zijn in uitstekende sfeer verlopen, berichtte vandaag het Turkse dagblad Hürriyet.

De Armeense president Serzh Sargsyan heeft bovendien recent zijn Turkse ambtgenoot Abdullah Gül uitgenodigd in september naar Armenië te komen om een voetbalwedstrijd tussen de elftallen van beide landen te zien. Dat bezoek op 6 september wordt door Ankara voor mogelijk gehouden en kan een nieuw begin worden voor beide partijen.

De twee landen hebben geen diplomatieke betrekkingen. Turkije sloot de grens in 1993 naar aanleiding van de Armeens-Azerbeidzjaanse strijd om de bergachtige streek Nagorno-Karabakh.

Team VVCS begint aan FIFPro-toernooi

Het door Henk Wisman getrainde elftal voor werkloze profs, Team VVCS, begint vandaag aan het FIFPro-toernooi. Aan dit toernooi nemen vergelijkbare teams uit zes landen deel.

Team VVCS werkte de afgelopen weken een oefencampagne tegen diverse Nederlandse profclubs af. Er werd gewonnen van TOP Oss en FC Eindhoven. Tijdens deze wedstrijden en op het toernooi zijn veel scouts aanwezig.

Op het FIFPro-toernooi, dat vandaag en morgen in Rijnsburg wordt gehouden, is men ingedeeld in poule A. Hierin treft het een team uit Frankrijk en een team dat Scandinavië vertegenwoordigt. De poulewedstrijden duren 45 minuten. In poule B spelen Portugal, Zwitserland en Slovenië. Team VVCS speelt om 16.00 tegen de Fransen en om 18.15 tegen Scandinavië. Morgen zijn de finaleduels van twee keer een half uur.

Trainer Henk Wisman selecteerde de volgende spelers voor het toernooi:

Doel: Bas van Wegen, David Muel
Verdediging: Bennie van Noord, Geoffrey Galata, Pascal Heije, Raphael Supusepa, Ronald Breinburg, Sjack van Rijsbergen, Jaap Davids, Lion Axwijk
Middenveld: Ivar van Dinteren, Jordi van Wijk, Revy Rosalia, Christy Bonevacia, Mounir Biyadat, Brian Tevreden
Aanval: Marcio Junqueira, Dion Esajas, Wouter van den Herik, Bas Jacobs, Youri Petrov, Kevin Sissing

Bij de andere deelnemende teams vallen vooral de namen van de voormalig Frans international Tony Vairelles, de bij Zwitserland meespelende Nederlanders Ferry de Smalen, Harvey Bischop en Biko Brazil en de voor Scandinavië spelende voormalig Haarlem-spits Kasper de Fries-Johansen op.

Door kat geadopteerde panda overleden

De rode panda uit Artis die sinds 1 juli werd gezoogd door een huiskat is overleden. Het jonge diertje werd donderdagochtend levenloos aangetroffen, meldde Artis vandaag.

Sectie wees uit dat de luchtpijp van het jong gevuld was met melk. Het beestje had zich verslikt. De conditie van de kleine panda was verder goed.

De rode panda kwam uit een nest van twee jongen die op 30 juni werden geboren. Aanvankelijk leek de moeder goed voor de jongen te zorgen, maar na een dag bleken de jonge panda's verstoten. Een jong overleed kort daarop, de ander werd als pleegkind geaccepteerd door een poes die net was bevallen van vier kittens.

Volgens Artis was het de eerste keer dat een huiskat de zorg voor een babypanda op zich nam.

De rode panda, ook wel kleine panda genoemd, is een bedreigde diersoort. In het wild leven minder dan 2500 van deze dieren in de bamboebossen van het oostelijk Himalayagebergte. Fokprogramma's moeten het uitsterven van de rode panda voorkomen.

Verslikt in poezenmelk

Telstar biedt Plet herkansing als prof

Telstar biedt aanvaller Glynor Plet een herkansing in het profvoetbal. De topscorer van FC Lisse, de landskampioen bij de amateurs, tekende een tweejarig contract bij de club uit de Jupiler League.

De 21-jarige Amsterdammer speelde sinds de zomer van 2007 voor FC Lisse. Hij werd met veertien treffers clubtopscorer van de zaterdaghoofdklasser. In de strijd om de landelijke zaterdagtitel mikte Plet nog eens vier keer raak.

De lange spits maakte tussen 2005 en 2007 deel uit van de A-selectie van FC Den Bosch. In die periode kwam hij tot achttien duels in de Jupiler League en wist hij hierin één keer te scoren voor de Bosschenaren. Nadat FC Den Bosch zijn contract niet verlengde, koos Plet voor een overgang naar Lisse. Zijn goede prestaties bleven niet onopgemerkt bij diverse profclubs. Plet moet door Telstar nog wel medisch gekeurd worden.

Vijfhonderd klachten na oefenvluchten Air Race

De oefenvluchten voor de Red Bull Air Race in Rotterdam, die zaterdag van start gaat, hebben de afgelopen dagen vijfhonderd klachten opgeleverd. Dat meldt DCMR Milieudienst Rijnmond vrijdag. Veel inwoners van de Maastad klaagden over het lawaai.

"Het is een heel hard, snerend geluid, dat veel mensen als hinderlijk ervaren. Vijfhonderd klachten is wel heel veel, dus we verzamelen ze en zullen ze na de race doorgeven aan de gemeente", zegt een woordvoerder van de milieudienst.

De vliegrace wordt dit weekeinde voor de tweede keer in Rotterdam gehouden. De veiligheidsmaatregelen zijn dit keer fors aangescherpt. De vliegrace is alleen vanaf een tribune te zien. De zuidkant van de Maas en de Erasmusbrug worden afgesloten. Drie jaar geleden trok de race bijna een half miljoen bezoekers.

'Meer Saunier renners betrapt'

De Franse krant L'Equipe weet vanmorgen te melden dat er naast Riccardo Riccò nog minstens één andere renner van Saunier Duval zou zijn betrapt op doping.

De sportkrant is meestal goed ingelicht over dopinggevallen en was gisteren dan ook de eerste die meldde dat Riccò tijdens de Tour positief was. De Italiaan werd betrapt op het verboden stimulerende middel epo.

De ploeg van Riccò heeft gisteren direct de Tour de France verlaten. De Italiaan zit momenteel nog vast en kan veroordeeld worden tot twee jaar celstraf.

PSV en Ajax eens over Aissati

Middenvelder Ismaïl Aissati zal PSV Eindhoven verruilen voor Ajax. De voetbalclubs zijn het volgens PSV-manager Adrie van Kraaij eens geworden over een transfer.

"Ik heb de afgelopen week de nodige gesprekken met Danny Blind van Ajax gevoerd, waarvan vrijdag het laatste", aldus Van Kraaij. "Het heeft even geduurd voor we eruit waren. Over de transfersom doen we geen mededelingen."

Ajax zal nu nog overeenstemming moeten bereiken met de middenvelder. Waarschijnlijk is dit een formaliteit want het jonge talent gaf al eerder aan graag voor Ajax te willen spelen.


Aissati hoopt in Amsterdam meer speelminuten te krijgen


Voor meer voetbalnieuws kijk je natuurlijk op de FOK!voetbalmanager!

Ronaldinho wil nummer 10

Ronaldinho is gisteren gepresenteerd als kersverse aanwinst van AC Milan. De 28-jarige Braziliaan is groots onthaald in Italië en wordt nu al gezien als dé grote ster voor het aankomende seizoen.

Maar Clarence Seedorf denkt daar anders over, omdat Ronaldinho nummer 10 wenst te hebben. Het shirt is al jarenlang eigendom van Seedorf, maar uit merchandising-oogpunt zou AC Milan het wel zien zitten om dat shirt aan Ronaldinho te geven.

Het is echter een heikel punt en de Nederlander heeft eerder al aangegeven het shirt met nummer 10 niet af te geven. Volgens La Gazzetta dello Sport heeft Ronaldinho gisteren echter netjes gevraagd of hij nummer 10 mag hebben. In ruil daarvoor zou de Braziliaan Seedorf willen helpen bij zijn sociale activiteiten.

Maar Seedorf liet voor de komst van de Braziliaan al weten zijn shirt niet af te willen staan. Marketingtechnisch leek het echter logischer om Ronaldinho nummer 10 te geven, temeer hij met de 'merknaam' R10 door het leven gaat.

Seedorf lijkt nu echter toch zijn zin te krijgen: Ronaldinho krijgt vermoedelijk nummer 20 en Seedorf blijft nummer 10 dragen!

Rotterdammer vast na dood inbreker

Een 58-jarige Rotterdammer is deze week aangehouden op verdenking van het doodsteken van een inbreker. Hij zou op 23 juni de inbreker hebben betrapt in zijn woning aan de Voorde en hem tijdens een vechtpartij hebben neergestoken. De 55-jarige inbreker, die na het incident gevlucht was, overleed op 2 juli aan zijn verwondingen in een ziekenhuis.

In eerste instantie wist de politie niet waar de man was neergestoken. Hij zakte op 24 juni ineen bij metrostation Leuvehaven. Naar eigen zeggen was hij neergestoken bij een pinautomaat. Pas na zijn overlijden, ontdekte de politie dat dit verhaal niet klopte en werd een vervolgonderzoek ingesteld. De overleden man is een bekende van de politie met betrekking tot het gebruik van verdovende middelen

De politie kwam de verdachte op het spoor omdat die aangifte had gedaan van de inbraak.

Rails verdwijnt uit trein

Het NS-tijdschrift Rails verdwijnt uit de trein. Het blad, dat om de twee maanden verschijnt, gaat op de schop en moet een breder publiek gaan aanspreken. De bladtitel blijft gewoon voortbestaan, maar de verspreiding heeft straks plaats via de stations en mogelijk via de post naar NS-kaarthouders.

Dat meldde een woordvoerster van NS vandaag. Rails bestaat sinds 1989 en staat bekend om zijn experimentele inhoud. Het blad wordt nu nog in een oplage van 60.000 stuks in de treinen van NS geplaatst. Aan dat gebruik komt dus binnenkort een einde.

De Nederlandse Spoorwegen hebben een aantal uitgeverijen benaderd om plannen te bedenken voor een nieuwe bladformule. De Rails moet in ieder geval meer praktische informatie gaan bevatten voor de klanten van NS.

L'Equipe: Nog een renner Saunier Duval positief

De Franse sportkrant L'Equipe onthult vandaag dat er naast Riccardo Ricco in elk geval nog een renner uit de Spaanse formatie Saunier Duval positief is bevonden tijdens de Ronde van Frankrijk.

De goed ingevoerde Franse krant meldde donderdag ook als eerste dat Ricco positief was bevonden op het verboden epo.

Saunier Duval verliet donderdag de Tour wegens het dopinggeval van Ricco, die twee etappes won. Ook de Italiaan Leonardo Piepoli won namens Saunier Duval een rit in de ronde. Hij zegevierde in de zware bergrit naar Hautacam in de Pyreneeën, waarbij zijn teamgenoot Juan José Cobo als tweede over de streep kwam.

Ricco loopt in Frankrijk het risico van twee jaar gevangenisstraf wegens het bezit en/of gebruik van verboden medicamenten.

Moeder dode peuter Staphorst blijft vastzitten

De 29-jarige moeder van het 3-jarige meisje dat dinsdag in Staphorst dood is gevonden, blijft de komende veertien dagen vastzitten. De vrouw wordt voorlopig verdacht van moord op de peuter en poging tot moord op twee andere kinderen.

Dat meldden de rechtbank in Zwolle en het Openbaar Ministerie Zwolle-Lelystad vandaag.

Familieleden vonden de peuter hangend aan een touw. Reanimatie mocht niet meer baten, aldus het OM. Sectie moet uitwijzen wat precies de doodsoorzaak is.

Ajax kwam te laat voor Dirar

Ajax werd in het voorjaar in verband gebracht met Nabil Dirar. De 21-jarige Marokkaan koos echter voor Club Brugge, dat sneller handelde dan de Amsterdammers.

Vandaag reageert Dirar tegenover het Belgische Sportwereld op zijn transfer. "Het bod van Ajax kwam echt de laatste seconden en toen had ik mijn woord al aan Club gegeven."

Bovendien geeft Dirar aan twijfel te hebben of hij bij Ajax wel aan spelen toe zou zijn gekomen. "Ajax telt zoveel grote namen en ik zou er allicht niet veel spelen de eerstkomende twee jaar. En dat heb ik wel nodig." De vleugelaanvaller gaat het nu proberen bij de Belgische topclub Club Brugge.

Eerste lopers volbrengen Vierdaagse

De eerste deelnemers aan de 92-ste Vierdaagse zijn vanmorgen even voor tien uur in Nijmegen over de eindstreep gelopen. Deze snelwandelaars hebben bijna voortdurend in de regen gelopen, maar het ziet er volgens de weermannen naar uit dat de grote intocht redelijk droog zal verlopen.

Elk jaar probeert een klein groepje mannen elkaar de loef af te steken door als allereerste binnen te komen. Voor deze mannen is het neerzetten van de snelste tijd belangrijker dan elke dag vijftig kilometer wandelen.

Langs de Sint Annastraat in Nijmegen, ook wel Via Gladiola genoemd op de dag van de Vierdaagse-intocht, is het al behoorlijk druk. Veel mensen hebben al dagen geleden een plekje gereserveerd langs de route door tuinstoelen neer te zetten. Rondom het Keizer Karelplein zijn tribunes gebouwd.

Vanaf het middaguur komt de stroom wandelaars goed op gang. Militairen uit binnen- en buitenland trekken voor ze aan de intocht beginnen eerst schone uniformen aan op het door Defensie gebouwde Kamp Heumensoord. Detachementen wachten op elkaar voor ze in strak marstempo langs de tribunes met hoogwaardigheidsbekleders lopen.

PSV en Ajax akkoord over Aissati

Middenvelder Ismaïl Aissati zal PSV Eindhoven verruilen voor Ajax. De voetbalclubs zijn het volgens PSV-manager Adrie van Kraaij eens geworden over een transfer.

Ajax zal nu nog overeenstemming moeten bereiken met de middenvelder. Waarschijnlijk is dit een formaliteit want het jonge talent gaf al eerder aan graag voor Ajax te willen spelen.

PSV liet eerder al eens weten een transfer van Aissati naar Ajax niet te zien zitten.

Negen maanden geëist voor steekpartij onder tieners

Een 13-jarige jongen uit Zoetermeer die wordt verdacht van het neersteken van een leeftijdsgenoot heeft vrijdag negen maanden jeugddetentie tegen zich horen eisen. Ook eiste het Openbaar Ministerie in Den Haag een proeftijd van twee jaar en verplichte hulpverlening. Bij de steekpartij voor een flat aan de Florens van Brederolaan in Zoetermeer raakte het slachtoffer zwaargewond.

De verdachte was begin februari aan het voetballen met een groepje, onder wie het slachtoffer. Na het voetballen werd hij geschopt en geslagen, zoals vaker gebeurde, licht het OM toe. Hij ging vervolgens naar huis, pakte twee messen en rende zijn belagers achterna. De jongens renden weg, maar het latere slachtoffer kwam later zelf weer naar de verdachte toe. Daarop stak deze zijn kwelgeest neer. Het slachtoffer werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis vervoerd en is er volgens het OM nog niet helemaal bovenop.

De verdachte zegt te hebben gestoken omdat hij dacht dat hij opnieuw gepest ging worden. Uit deskundigenonderzoek blijkt dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is. Hij zit sinds februari vast. De maximale celstraf voor een 13-jarige is een jaar. De kinderrechter doet donderdag 31 juli uitspraak.

Weer lek in Franse kerncentrale

In Frankrijk is voor de twee keer in korte tijd een uraniumlek in een kerncentrale ontdekt. Experts doen op dit moment onderzoek in de centrale bij Romans-sur-Isère, in het zuidoosten van het land, meldde de Franse kernenergieprocudent Areva vandaag.

Over de omvang van het lek zei Areva niets. Er zou geen gevaar voor de omgeving bestaan.

De Franse regering laat alle kerncentrales in het land inspecteren na problemen vorige week in centrale in Tricastin. Circa 30 kubieke meter uraniumhoudende vloeistof lekte uit een container, die terechtkwam in een nabijgelegen rivier. Inwoners van de regio Vaucluse mochten daarop geen water drinken, geen vis uit lokale rivieren eten, geen akkers irrigeren en ook niet aan watersport doen. De centrale is tijdelijk gesloten.

'Palestijnen beraamden aanslag op Bush'

Zes Palestijnen zijn in bezet Oost-Jeruzalem opgepakt wegens plannen de Amerikaanse president Bush te doden. De Israëli's verdenken hen ervan zo een actieve cel van al-Qaeda te hebben willen stichten. Dit meldde vandaag de Israëlische radio op gezag van de veiligheidsdienst.

Twee van de verdachten zijn studenten. Zij zouden van plan zijn geweest een aanslag te plegen op Bush toen die in mei een bezoek aan Israël bracht en zich er in een helikopter verplaatste.

Ze hadden vanuit een studentenkamer zicht op een landingsplaats voor helikopters die vaak door officiële buitenlandse gasten wordt gebruikt. De twee communiceerden met al-Qaedafiguren via het internet over een eventuele aanslag op Bush' helikopter vanuit hun studentenkamer.

Wegpiraat zes jaar de cel in

De rechtbank in Arnhem heeft vandaag een Nijmegenaar veroordeeld tot zes jaar cel en tien jaar niet autorijden, omdat begin dit jaar door zijn toedoen twee verkeersdoden vielen in het Gelderse Afferden.

De 31-jarige Vincent van der L. botste 25 januari onder invloed van alcohol en drugs frontaal op een tegenligger, die over de kop sloeg en van achter door een tweede tegenligger werd geraakt. Een 51-jarige vrouw en haar 22-jarige dochter overleden door het ongeval. Een 20-jarige dochter belandde zwaargewond in het ziekenhuis, net als de Nijmegenaar zelf.

De officier van justitie had acht jaar cel en tien jaar ontzegging van de rijbevoegdheid geëist wegens het roekeloze rijgedrag van de man. Omdat de Nijmegenaar zelf ook door het ongeval getroffen is, kwam de rechtbank met een lagere straf. Maar een flinke vrijheidsstraf blijft gerechtvaardigd, vindt de rechtbank. Ook als signaal aan andere weggebruikers.

Getuigen zagen de wegpiraat al tientallen minuten voor het ongeluk bumperkleven, van snelheid wisselen, de lichten van zijn auto aan en uit zetten, slingeren, bellen en inhalen waar het niet kon. Ook reed hij een spiegel van een tegemoetkomende auto af en konden verscheidene andere weggebruikers nog maar net uitwijken.

Eind vorig jaar was de man al eens betrapt op rijden onder invloed, en het gevaar voor herhaling lijkt redelijk groot. De rechtbank heeft niet helder gekregen of de man zich verantwoordelijk voelt of niet. Hij zei de rechters dat hij zich niets meer herinnert.

Vrouw filmt eigen blikseminslag

Een vrouw uit de staat Washington zal de volgende keer wat voorzichtiger zijn wanneer ze een onweersbui filmt. Eerder deze maand hing Jessica Lynch uit haar raam terwijl ze het gerommel filmde dat boven haar huis woedde.

Terwijl ze zich met haar vrije hand vasthield aan een metalen leuning, legde de artieste met de camera in haar andere hand alles op beeld vast. Plotseling klonk er een knal en zag ze tot haar schrik hoe de bliksem recht voor haar neus een gat in de grond sloeg. Vrijwel onmiddellijk slaakte ze een angstaanjagende kreet en voelde ze hoe haar arm werd getroffen door de elektriciteit.

Volgens de 33-jarige vrouw werd ze geraakt door een elektrische boog afkomstig van de bliksem. Deze elektrische bogen stromen door de lucht en zijn vergelijkbaar met de bliksem zelf.

"Ik schrok me echt een ongeluk", aldus het slachtoffer. "Mijn ademhaling was snel en kort, zoals wanneer je de hik hebt. Daarnaast maakte mijn arm ongeveer een uur lang de bewegingen zoals een levende vis op het droge." Na een bezoek aan het ziekenhuis werd geconstateerd dat de vrouw opmerkelijk genoeg ongedeerd was.

Het filmpje is hier te bekijken

Oprita is vierde proefspeler bij Heracles

De Roemeen Daniel Opriţa is op dit moment op proef bij Heracles Almelo. De Tukkers zijn nog op zoek naar vijf versterkingen om de competitie mee in te gaan.

De ploeg zag diverse spelers vertrekken en stuurde zelf tevens meerdere spelers weg en is druk bezig de groep weer compleet te maken. Daarmee werkt de ploeg van trainer Gert Heerkes met diverse spelers die op stage komen.

Na Pius Ikedia en amateur Willie Overtoom is daar nu ook deze Roemeense rechtsbuiten bij gekomen. De 26-jarige Opriţa is aan het einde van zijn contract bij Dinamo Boekarest en heeft zes interlands achter zijn naam staan.

'Voronin verkopen om Barry te financiëren'

Liverpool komt binnenkort met een vijfde bod op Aston Villa-middenvelder Garreth Barry. Om de komst van de 27-jarige international mogelijk te maken, wil Liverpool afscheid nemen van aanvaller Andrei Voronin.

De oud-speler van Bayer Leverkusen speelt pas één seizoen bij The Reds, maar mag al weer vertrekken. Volgens The Daily Mirror zou Liverpool de Oekraïner willen verkopen aan een Duitse club voor een bedrag van rond de vijf miljoen euro.

In dat geval zou de ploeg van manager Rafael Benitez een budget van zo'n 22 miljoen euro hebben om Barry aan te trekken. Bij dat bedrag zou ook Steve Finnan mee naar Aston Villa mogen verhuizen.

Liverpool zit al lange tijd achter Barry aan, die zelf ook naar Anfield Road wil. Inmiddels heeft echter ook Arsenal interesse getoond in de linkspoot.

Vrouw vindt slang in wasmachine

De Amerikaanse Mara Ranger vond gisteren in haar wasmachine meer dan alleen schone was. Toen ze haar spijkerbroek uit het apparaat haalde zag zij een levende slang van 2,40 meter.

Een ingeroepen deskundige verwachtte een ‘normale’ slang van zo’n 1,20 meter uit de machine te vissen. De schrik was dan ook groot toen het om een uit de kluiten gewassen python bleek te gaan. Het beest wikkelde zich snel om de armen van de man, Richard Burton, die moest worstelen om hem in een tas te krijgen.

De slang is vermoedelijk via de waterleiding in de machine beland. Waarschijnlijk heeft iemand het beest in de vrije natuur gedumpt toen hij te groot werd.

Rangers gemoedrust is er na deze ervaring niet beter op geworden. ''Nu het beest weg is, ga ik in alle hoeken en gaten van mijn huis kijken. Als eerste ga ik de wasmachine controleren. Voor en na gebruik, en misschien ook wel tijdens het wassen''.

'Eto'o wijst Kuruvchi af'

Samuel Eto'o heeft vandaag aangegeven geen trek te hebben in een Oezbeeks avontuur bij Kuruvchi. De aanvaller van Barcelona was gisteren op bezoek bij de club en kreeg daar een 'niet te weigeren' aanbod.

De Kameroener zou liefst 40 miljoen euro per jaar kunnen gaan verdienen. Daarnaast zou de 27-jarige spits aanspraak kunnen maken op tien miljoen euro tekengeld.

Kuruvchi, de koploper van de competitie in Oezbekistan, was bloedserieus. Een official van de club gaf gisteren zelfs tegenover Goal.com te kennen dat het rekende op de komst van de spits. "Wij gaan er vanuit dat Eto'o morgen (vandaag) tekent bij ons."

Zover lijkt het dus niet te komen want de aanvaller zou het aanbod geweigerd hebben. Eto'o lijkt zijn loopbaan derhalve voort te zetten in Europa, waar hij onder meer gelinkt wordt aan Valencia en Chelsea.

Volendam: Kuperus als derde doelman

Doelman Herman Kuperus verruilt FC Zwolle voor FC Volendam. De 31-jarige sluitpost wordt de nieuwe derde doelman van Volendam.

Kuperus was eigendom van FC Zwolle, maar had ook daar geen uitzicht op een basisplaats. Vanwege een blessure bij Brian Vandenbussche werd de laatbloeier het afgelopen half jaar verhuurd aan sc Heerenveen. Ook in Friesland pakte Kuperus echter geen speelminuten.

Omdat de tweede doelman van Volendam, Paul Kok. lange tijd uit de roulatie is, zocht 'het andere Oranje' een nieuwe keeper. Kuperus wordt nu de tweede man achter Jeroen Verhoeven.

Stuttgart strijdt mee om Boulahrouz

VfB Stuttgart heeft het vizier gericht op Khalid Boulahrouz. De verdediger, nog eigendom van Chelsea, zou ook in de belangstelling staan van Ajax.

De 26-jarige international speelde het afgelopen seizoen op huurbasis bij Sevilla, maar wist ook daar geen indruk te maken. Zijn sterke spel op het EK heeft de Nederlander echter weer op de kaart gezet en diverse clubs zouden inmiddels weer in de markt zijn voor hem.

Boulahrouz is nog eigendom van Chelsea, maar bij The Blues lijkt hij geen toekomst meer te hebben. Ook Ajax wordt al geruime tijd gelinkt aan Boulahrouz, die zelf wel oren zou hebben naar een transfer richting Amsterdam. Ajax lijkt echter nog altijd niet concreet te worden voor de slager.

Stuttgart zou het nu wel zien zitten in Boulahrouz, meldt de Stuttgarter Zeitung. Enige punt van twijfel zou wel de conditionele gesteldheid zijn van de verdediger, die weinig ritme heeft. De oud-speler van RKC Waalwijk speelde reeds eerder in Duitsland (tussen 2004 en 2006 bij HSV).

Ferguson verwacht snel akkoord Berbatov

Manchester United-manager Sir Alex Ferguson gaat er vanuit dat het snel tot een akkoord gaat komen met Tottenham Hotspur over de transfer Dimitar Berbatov.

Volgens The Sun heeft de Engelse kampioen zo'n 27 miljoen euro over voor de Bulgaarse topschutter. Manchester United heeft echter concrete concurrentie van Barcelona, dat de Bulgaar ook graag aan de selectie toe wil voegen.

Ferguson heeft echter goede hoop dat de topschutter voor de Mancunians gaat kiezen. "We hebben goede hoop dat we tot een akkoord zullen komen," aldus Ferguson tegenover het boulevardblad. "We volgen Dimitar al geruime tijd en hij is absoluut een toegevoegde waarde voor ons ploeg."

Manchester United beschikt op dit moment met Wayne Rooney en Carlos Tevez slechts over twee internationale topspitsen.

Barcelona en Drogba nader tot elkaar

De kans lijkt steeds groter te worden dat Didier Drogba de nieuwe spits wordt van Barcelona. De Catalanen zijn op zoek naar een opvolger van Samuel Eto'o, die de club mag verlaten deze zomer.

Naast Drogba zijn ook Emmanuel Adebayor, Karim Benzema en Dimitar Berbatov in beeld. Adebayor lijkt echter te duur te zijn, terwijl Olympique Lyon Benzema niet wil laten gaan. De optie Berbatov is echter nog wel een concrete en ook daar lijkt Barcelona een bod op uit te gaan brengen.

De 30-jarige Drogba maakte zich vorig jaar niet populair bij Chelsea door tijdens de finale van de Champions League tegen een rode kaart aan te lopen. Bovendien liet hij al eerder merken het duidelijk niet eens te zijn met het vertrek van José Mourinho.

Drogba staat ook in de belangstelling van zijn oude club Olympique Marseille, maar die transfer lijkt niet realistisch. De Ivoriaan zelf lijkt Barcelona wel te zien zitten alleen over de contractperiode is nog geen helderheid. Barcelona wil Drogba een tweejarig contract aanbieden met een optie voor nog een jaar. De spits zelf wil een driejarig contract.

"C. Ronaldo en Van der Vaart snel van ons "

Real Madrid-voorzitter Ramón Calderón heeft gisteravond laat opvallende uitspraken gedaan tijdens een vergadering binnen Real Madrid.

De preses gaf aan te verwachten dat Cristiano Ronaldo binnen tien dagen wordt aangetrokken en dat ook Van der Vaart op komst is. C. Ronaldo wil zelf graag naar Real Madrid en ook de Koninklijke lijkt er veel voor over te hebben om de aanvaller naar Spanje te halen.

Een transfer lijkt dan ook onvermijdelijk, maar Manchester United stribbelt vooralsnog tegen. Voorzitter Calderón verwacht echter dat de transfer binnenkort rondkomt. "Ik verwacht dat Ronaldo binnen tien dagen van ons is."

Ook over Van der Vaart doet de voorzitter zijn zegje. "We hebben een akkoord met Van der Vaart, we moeten er nu nog met HSV uit zien te komen." En passant gaf Calderón nog aan dat Roberto Soldado en Julio Baptista zo goed als verkocht zijn.

[E3 2008] Be what you wear in The Agency

The Agency wordt een MMO waarin jij als speler je eigen secret agent kan maken en kan spelen. Dit alles gebeurt met een cartoony look en unieke gameplay elementen. Zo is de game geen RPG maar meer een class-based shooter, is de actie snel en kan je elke klasse zijn die je maar wilt. Je kan namelijk je klasse aanpassen door middel van het wijzigen van je outfit. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een medic, gunner of demolition outfit waardoor je speciale ability's van die klasse krijgt. Op deze manier kan je dus alles zijn wat op dat moment gewenst is.

Wil je weten hoe het precies in zijn werk gaat? Dan hebben we hieronder twee gameplay-video's voor jullie waarin alles wordt uitgelegd.

The Agency zal op de PC en de Playstation 3 verschijnen. Over een releasedatum is nog niets gezegd.

Grijze Wolven waren bijeen in Beverwijk

De extreem nationalistische Turkse organisatie Grijze Wolven blijkt in maart een bijeenkomst te hebben gehouden in Beverwijk.  Dat is in tegenspraak met wat burgemeester Han van Leeuwen van die plaats eerder dit jaar beweerde. 

De D66-burgemeester werd middels vragen gewezen op het feit dat er in partycentrum Aladdin onder valse voorwendselen een Turks feest zou plaatsvinden. Het feest zou namelijk een bijeenkomst van de Grijze Wolven betreffen. Ernst Haffmans stelde er in maart namens de onderzoeksgroep Turks Extreem-Rechts vragen over. De burgervader zei toen dat hij geen enkele aanwijzing had dat het om een bijeenkomst van de extreem-rechtse Turken zou gaan.

Foto's
Het Noordhollands Dagblad is er nu op gewezen dat de Onderzoeksgroep Turks Extreem-Rechts foto's op haar website heeft gezet die wel degelijk aantonen dat de Grijze Wolven in Beverwijk bijeen waren. Die foto's zijn nu ook geplaatst in het antifascistische blad Alert!.  

In een reactie laat burgemeester Van Leeuwen weten ''met belangstelling kennis te hebben genomen'' van de fotoreportage. Toch ziet hij geen enkele reden om zijn eerdere mening te herzien. Zijn standpunt luidde en luidt dat volgens zijn informatie geen sprake was van een Grijze Wolven-bijeenkomst in Beverwijk.

Overigens is de eigenaar van partycentrum Aladdin,  Faiz Yerlibuçak, eerder in opspraak geraakt vanwege zijn voorliefde voor de ideologie van de Grijze Wolven. Hij zat in 1997 in de gemeenteraad van Beverwijk namens de PvdA toen zijn voorliefde voor de extreem-nationalistischeTurkse beweging openbaar werd gemaakt.

De Grijze Wolven streven naar de staatkundige vereniging van alle inheemse Turkse volkeren, onder andere in Centraal-Azië, tot één groot rijk, Turan genaamd. Als herkenningsteken maken zij met de vingers aan hun rechterhand een wolvenkop.

Een aantal Nederlandse journalisten -  onder wie Stella Braam -  die in het verleden kritisch over de Wolven berichtten, moesten zich een tijd lang onder politiebescherming stellen.

Link: Meer foto's van de bijeenkomst.

Scheepswerfeigenaar De Punt opnieuw de cel in

De eigenaar van de scheepswerf in De Punt moet opnieuw naar de gevangenis. Het gerechtshof in Leeuwarden besloot vanochtend in hoger beroep dat de ondernemer voorlopig voor negentig dagen de cel in moet.

De 52-jarige man wordt ervan verdacht te hebben geknoeid met de meterkast op zijn scheepswerf en daarmee schuld te hebben aan de brand die daar op 9 mei uitbrak. Bij de brand in De Punt kwamen drie brandweermannen van het korps uit Eelde om het leven.

De rechtbank in Assen liet de man vorige week na zeventien dagen cel vrij. de rechters vonden dat niet kon worden bewezen dat de scheepswerfeigenaar verantwoordelijk is voor de brand op zijn bedrijf.

Elektrische schokken bedreigen VS-militairen Irak

Niet de gevechten of aanslagen maar de constante dreiging van kortsluiting en elektrische schokken is het grootste veiligheidsprobleem van Amerikaanse militairen in Irak.

In een half jaar tijd beschadigden of vernielden tenminste 283 branden Amerikaanse faciliteiten in het land, meldde dagblad The New York Times vandaag.

Slordig werk door ingehuurde elektriciens komt veel voor en blijkt gevaarlijk voor de militairen. Het probleem is veel groter dan het Amerikaanse leger tot nu toe heeft toegegeven, aldus de krant.

Volgens officiële cijfers kwamen al dertien militairen om door elektrocutie. Veel anderen raakten gewond, van wie sommigen ernstig. In een gebouwencomplex in Bagdad klaagden eerder dit jaar militairen bijna dagelijks over elektrische schokken die ze kregen in hun woonverblijven.

'Juve en Fiorentina in markt voor Drenthe'

Volgens de Spaanse krant Sport zouden Juventus en Fiorentina belangstelling hebben in Royston Drenthe.

De 21-jarige verdediger/middenvelder verliet vorig jaar Feyenoord voor Real Madrid, waar hij het afgelopen seizoen in achttien competitieduels in actie kwam. Drenthe is echter nog geen vaste basisspeler bij de Koninklijke en wordt al sinds zijn komst naar Spanje in verband gebracht met andere clubs.

Volgens Sport zou Juventus reeds een bod van tien miljoen euro hebben uitgebracht. Fiorentina daarentegen zou de jeugdinternational, die deelneemt aan de Olympische Spelen, willen huren van de Spaanse kampioen.

Afghanen voorkomen aanslag door vrouw

De Afghaanse politie heeft een vrouw en een 13-jarig kind opgepakt die op het punt zouden hebben gestaan een zelfmoordaanslag te plegen. Ze werden gisteren aangehouden bij de residentie van de gouverneur van de provincie Ghazni, ten zuiden van de hoofdstad Kabul.

Op het moment van hun aanhouding waren ze bezig explosieven op hun lichaam aan te brengen. De vrouw is Pakistaanse, maakte een woordvoerder van de gouverneur vandaag bekend.

In de oorlog in Irak komen zelfmoordaanslagen door vrouwen steeds vaker voor, maar in Afghanistan zijn nauwelijks voorbeelden voorhanden. Een vrouw gekleed in de allesbedekkende boerka zou in mei in het zuidwestelijke Farah een aanslag hebben gepleegd.

Ghazni was tot twee jaar geleden een relatief veilige provincie, maar het aantal aanslagen neemt er toe. De provincie ligt maar een paar uur rijden van Kabul en zou een uitvalsbasis zijn voor de Taliban om de hoofdstad onveilig te maken.

Terreurbestrijder Tjibbe Joustra vertrekt

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb), Tjibbe Joustra, vertrekt eind dit jaar. Hij vindt het tijd om wat anders te gaan doen, zo liet hij vanochtend weten.

Joustra heeft de NCTb op verzoek van het kabinet opgezet om de samenwerking bij de bestrijding van terrorisme tussen de betrokken ministeries en alle veiligheidsdiensten te coördineren. Hij begon in april 2004 aan de klus. "De organisatie staat, functioneert en is nu volledig operationeel. Ik heb het met veel plezier gedaan, maar op een gegeven moment is het tijd om te gaan", stelt de 57-jarige Joustra.

Tjibbe Joustra

'Eto'o ook in beeld bij Liverpool'

Samuel Eto'o heeft deze dagen niet te klagen over publiciteit. Nadat de Kameroener gisteren voor grote beroering heeft gezorgd met zijn bezoek aan Oezbekistan wordt hij vandaag in verband gebracht met Liverpool.

Barcelona hoopt de 27-jarige spits te slijten, maar heeft vooralsnog niet veel succes. Eto'o mag uiteraard niet voor niks vertrekken en de meeste clubs lijken niet warm te lopen voor de snelle Afrikaan.


Samuel Eto'o - Foto: Goal.com

Eto'o, die net als heel Barcelona een moeizaam seizoen achter de rug heeft, mag vertrekken uit Spanje, maar er zijn nog niet veel clubs die zich voor hem hebben gemeld. Tottenham Hotspur leek even interesse te hebben, maar het meest concreet lijkt nu Liverpool te zijn.

The Reds zitten er financieel niet echt warmpjes bij, maar door de verkoop van Peter Crouch zou er ruimte zijn voor een nieuwe spits. Manager Rafael Benitez zou de komst van Eto'o wel zien zitten. Een droomvoorhoede Fernando Torres - Eto'o lonkt hiermee voor de Spaanse manager.

Uitslag VT1 Grand Prix van Duitsland

Op een opdrogende baan heeft Lewis Hamilton de snelste tijd neer gezet. De McLaren-coureur reed een tijd van 1.15.537 en was daarmee een tiende sneller dan zijn teamgenoot Hekki Kovalainen. Robert Kubica ging vlak voor het einde van training van de baan. De Pool kon ongedeerd uitstappen.

Uitslag VT1 Grand Prix van Duitsland

Pos.RijderTeamTijdRonden
1L. HamiltonMcLaren1:15.53721
2H. KovalainenMcLaren1:15.66618
3F. MassaFerrari1:15.79622
4F. AlonsoRenault1:16.16322
5K. RäikkönenFerrari1:16.32722
6N. RosbergWilliams1:16.60627
7S. VettelScuderia Toro Rosso1:16.61824
8N. HeidfeldBMW1:16.71920
9K. NakajimaWilliams1:16.82126
10N. Piquet jr.Renault1:17.06326
11D. CoulthardRed Bull1:17.10818
12J. ButtonHonda1:17.13128
13T. GlockToyota1:17.18528
14M. WebberRed Bull1:17.26811
15G. FisichellaForce India F11:17.47130
16R. BarrichelloHonda1:17.50024
17J. TrulliToyota1:17.55629
18A. SutilForce India F11:17.78429
19R. KubicaBMW1:18.7798
20S. BourdaisScuderia Toro Rosso1:21.50616

Levenslang voor strandmoord Katwijk

Een Duitse rechtbank heeft gisteren de 27-jarige Sven Stamm tot levenslange celstraf veroordeeld wegens de brute moord op de Belgische wethouder Toon de Preeuw uit Turnhout. De Preeuw werd in november 2004 door de Duitse criminele psychopaat en zijn Nederlandse handlanger Ira Toendang overmeesterd en in een kofferbak gegooid. Ze reden naar Nederland alwaar De Preeuw op het strand van Katwijk uit de kofferbak werd gehaald.

Daar slachtten Stamm en Toedang hun slachtoffer af. De geknevelde man werd door Stamm de keel doorgesneden en net zolang met zijn hoofd onder water gehouden tot hij dood was. Het verminkte lichaam werd later door sportvissers gevonden.

Stamm, die verklaarde onder invloed van cocaïne te hebben gehandeld, kreeg geen enkel mededogen van de rechtbank. Er is bepaald dat hij onder geen beding vervroegd mag vrijkomen.  Ook al niet omdat hij tevens nog een moord heeft gepleegd op een Duitse zakenman.

Mededader Toendang kwam er beter vanaf. De inmiddels 30-jarige Rotterdammer van Surinaamse komaf werd eind 2005 door het Haagse Gerechtshof in hoger beroep veroordeeld tot 12 jaar cel voor zijn rol in deze zaak. Eerder veroordeelde een rechtbank hem tot 8 jaar.

Britten vinden dolfijn in hun voortuin

Twee Britse mannen stonden deze week toch even raar te kijken toen zij de gordijnen open deden. Zij vonden namelijk een één meter lange dode dolfijn in hun tuin in de Engelse plaats Portland. De mannen wonen op een paar honderd meter afstand van zee, maar wel op een steile heuvel. Het beest moet daar dus 's nachts gedumpt zijn, maar niemand heeft enig idee wie het heeft gedaan.

Waarschijnlijk is de dolfijn met behulp van een harpoen gedood. "Het lijkt er op dat het beest twee steekwonden heeft in zijn maag, die er op duiden dat het is doorboord", aldus de 28-jarige Mike Elliott. De politie heeft buurtbewoners gevraagd of zij wellicht iets hebben gezien, maar dat was tevergeefs. Een woordvoerder van de gemeente liet weten het dier inmiddels te hebben opgeruimd.

Woest geworden hond bijt baasje arm af

Een schijnbaar uit het niets dol geworden hond heeft woensdagavond in het Belgische plaatsje Stekene zijn baasje zodanig toegetakeld dat diens rechterarm moest worden geamputeerd. Voor de linkerarm van de bejaarde man (78) wordt gevreesd.

De drie jaar oude hond zou vanuit het niets zijn baasje hebben aangevallen. Een buurman hoorde geschreeuw en zag toen hij de tuin in ging het beest bovenop de hevig bloedende 78-jarige Pierre Cant zitten.  Wanneer Cant maar even bewoog, zette het beest, Rambo genaamd, zijn tanden weer in zijn baas.

De buurman waarschuwde de vrouw van de man die in huis zat en niets gehoord had. Zij trok het beest aan zijn oren van haar man af en kon hem vrij gemakkelijk naar zijn kooi brengen.  De buurman hoorde het slachtoffer nog zeggen voordat hij de ambulance in ging dat hij niet begreep waarom Rambo hem had aangevallen.

Rambo, die inmiddels is afgemaakt, was een kruising tussen een mastiff en een labrador. Volgens de vrouw en de zoon van het slachtoffer was de hond nog nooit agressief geweest.

FNV wil keurmerk voor gsm

Een nieuw keurmerk moet het publiek informatie geven over het stralingsniveau van mobiele telefoons. De vakcentrale FNV wil dat het kabinet zo'n keurmerk in het leven roept.

''Toestellen die relatief weinig straling geven, moeten een groen vignet krijgen en slechte toestellen een rood vignet'', aldus Wim van Veelen, adviseur arbeidsomstandigheden bij FNV. ''Zo kan het publiek bij aankoop van een nieuwe gsm inéén oogopslag zien welk toestel het minst gevaarlijk is.''

Lip-sync voor Sackboy en meer

Tijdens de E3 is er meer bekend geworden over het spel LittleBigPlanet. De game wordt al de 21st century LEGO genoemd omdat de mogelijkheden van de game oneindig lijken te zijn. Ondanks dat de game al lang in productie is, en we al veel ervan hebben gezien, is er toch nog meer informatie vrijgekomen wat voor veel mensen nieuw zal zijn.

Ten eerste zal de game Trophies gaan bevatten. Er zullen trophies zijn voor alle drie de onderdelen in de game (Play, Create en Share). Daarnaast zullen er 60 tutorial-levels beschikbaar zijn die gefocust zijn op het onder de knie krijgen van het creëren van je eigen levels. Het wordt mogelijk om tekst in het spel te plaatsen en ook kan je je eigen muziek in het spel zetten en deze bijvoorbeeld koppelen aan objecten in de game.

Naast het creëren is er natuurlijk ook het play gedeelte. Als je samen met een groep speelt en één iemand loopt erg ver achter op de rest, dan gaat deze automatisch dood en spawned hij weer bij de rest. Mocht je een headset gebruiken om met elkaar te praten, dan zal jou Sackboy met zijn mond bewegen op te manier zoals jij dat doet.

LittleBigPlanet zal in oktober verschijnen voor de Playstation 3.

'Consument gaat minder lenen'

Consumenten zullen volgend jaar 20 procent minder lenen. Dat betekent dat ongeveer 2 miljard euro minder zal worden gespendeerd aan duurzame consumptiegoederen. Dat zegt Maasbert Schouten, bestuursvoorzitter van de financiële dienstverlener Afab, vandaag in de Volkskrant.

Schouten, die tevens voorzitter is van de Nederlandse Vereniging van Financieringsadviseurs (NVF), wijt de daling aan strengere regels rondom kredietverlening. Deze moeten voorkomen dat mensen met een laag inkomen en hoge vaste lasten te veel lenen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) houdt in de gaten of geldverstrekkers zich aan de regels houden. Jaarlijks wordt ongeveer 10 miljard euro aan consumptief krediet verstrekt.

WipEout HD laten nog iets langer op zich wachten

Helaas zullen veel fans nog even moeten wachten op WipEout HD, de nieuwste game in de WipEout-serie. Het spel zou binnenkort op het Playstation Network verschijnen maar helaas wordt de game uitgesteld wegens technische problemen.
quote
There is a specific technical problem with WipEout that we have to solve. I can't go into details but it is a really, really tricky technical problem that no region has been able to solve at the moment.

Sony hoopt dat de game alsnog later dit jaar kan verschijnen.

Wipeout is een game waarin je het in de toekomst met zwevende voertuigen tegen elkaar of tegen computer gestuurde tegenstanders opneemt. De game staat bekend om zijn ontzettend hoge snelheden en absurde wapens. Lees onze preview van de game voor meer informatie.

Politici vaker bedreigd

Het aantal bedreigingen aan het adres van ministers en Tweede Kamerleden is fors toegenomen. Het politieteam dat deze zaken onderzoekt, kreeg in de eerste helft van dit jaar al 225 aangiftes binnen. In heel 2007 waren dat er 267.

Vorig jaar werden 41 bedreigers aangehouden. Dat aantal zal verder oplopen, omdat 150 onderzoeken nog niet zijn afgerond. Eén verdachte bleek verantwoordelijk voor 60 van 267 bedreigingen

Veel dreigementen zijn afkomstig van minderjarige 'grappenmakers', die vanuit scholen hatelijke e-mails versturen. De leider van het Team Bedreigde Politici, Mariette Frencken, zegt dat deze week in de Korpskrant, het huisorgaan van de politie Haaglanden. Het AD bericht er vandaag over.

De poederbrieven, telefonische dreigementen, geschreven scheldpartijen, hate-raps en e-mails met doodsbedreigingen komen volgens Frencken uit alle hoeken van de samenleving. PVV-leider Geert Wilders is de meeste bedreigde politicus.

 

Veel Egyptische mannen vallen vrouwen lastig

Uit een onderzoek van het Egyptische Centrum voor Vrouwenrechten blijkt dat maar liefst 66% van de mannen in Egypte toegeeft vrouwen seksueel te hebben lastiggevallen. De meeste mannen leggen de schuld overigens bij de vrouwen omdat die te strakke kleding zouden hebben gedragen.

Niet alleen de  meerderheid van de mannen, maar ook de meeste vrouwen vinden dat vrouwen die strakke kleding dragen, de ongewenste intimiteiten aan zichzelf te danken hebben. De ondervraagde vrouwen die lastig waren gevallen, vinden zelf dat ze  conservatieve kleding droegen. Veel mannen gaven overigens toe ook vrouwen met hoofddoeken seksueel te belagen.

Van de in Caïro ondervraagde Egyptische vrouwen zei 83% te zijn lastiggevallen. Bij buitenlandse vrouwen ging het om 98%. De helft zegt dat het dagelijks gebeurt. Aangifte wordt zelden gedaan. Dat zou toch niet helpen en bovendien de reputatie van de vrouw schaden.

Onder het lastigvallen wordt onder meer verstaan: lonken naar vrouwen, het maken van seksuele opmerkingen en het uit de broek halen van het mannelijk geslachtsdeel.

Met dank aan neegij en Tarak voor de submit.

Hogere kijkcijfers Tour na dopingperikelen

De Tour de France verliest zijn geloofwaardigheid door dopingaffaires. Toch kijken er juist meer mensen naar de wielerronde.

De televisiekijker voelt zich niet beduveld door doping gebruikende wielrenners, althans niet in die mate dat hij ophoudt met kijken. Uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek blijkt zelfs dat er na de grote dopingschandalen juist meer mensen het wielerspektakel op tv zijn gaan bekijken.

Na afloop van de Tour van 2006 werd winnaar Floyd Landis uit de uitslag geschrapt, nadat hij betrapt was op doping. Desondanks trok de eerste week van de Tour in 2007 gemiddeld meer kijkers dan het jaar ervoor. In de eerste week van 2006 keken gemiddeld 650.000 Nederlanders naar de live-uitzending van de etappe. Een jaar later waren dat er 715.000.

Nadat geletruidrager en Rabobankcoureur Michael Rasmussen in 2007 vier dagen voor het einde van de ronde onder verdenking van doping uit koers werd gehaald, steeg het aantal kijkers zelfs naar meer dan een miljoen.

Ook de Tour van dit jaar heeft in Nederland niet te lijden onder de dopingzaken. In de tweede week keken er gemiddeld 830.000 Nederlanders. In de eerste Tourweek waren dat er nog 632.000.

Tiener nummer 21 doodgestoken in Londen

De Londense teller die dodelijke tienerslachtoffers bijhoudt van geweld kan weer met één punt verhoogd worden. In Zuid-Londen werd gisteren namelijk de 18-jarige Frederick Moody op straat gevonden met messteken in zijn buik. Korte tijd later overleed hij in een ziekenhuis. Moody is de 21ste tiener die dit jaar door messteken om het leven is gebracht.

Vorig jaar vielen er 27 doden in Londen onder tieners door geweld. De teller stond toen (pas) op 21 in oktober.

Gisteren werd bekend dat in Engeland en Wales het afgelopen jaar meer dan 22.000 overtredingen zijn geconstateerd waarbij messen zijn gebruikt. Dagelijks worden zo'n 350 mensen slachtoffer van messengeweld, waaronder ook bedreiging en lichte steekwonden vallen.

 

 

[E3 2008] Capture the Fat Princess !

Wat doe je als je een capture the flag game wil maken, maar eigenlijk alles al zo'n beetje is gedaan? Dan haal je de vlag weg, vervang je hem met een dikke prinses, strooi je eten op het veld en hakken maar! In Fat Princess speel je met twee teams met beiden hun eigen kasteel. In dit kasteel zit een lieve, mollige prinses die je moet beschermen. Ondertussen moet je uit het kasteel van de vijand hun prinses weg tillen en terugbrengen naar jouw kasteel. Wil je het moeilijker maken voor ze? Verzamel dan eten op het veld en breng het terug naar die gezellige dame, ze zal er maar al te graag van willen eten en meteen een paar pondjes aankomen. Hoe meer ze aankomt, hoe meer ze weegt en hoe meer mannetjes van de tegenpartij haar moeten tillen.



Fat Princess komt exclusief voor PS3 via het Playstation Network. Wanneer we massaal dikke vrouwen door een bloederig slagveld mogen lozen is op dit moment nog niet bekend.

Dikste Amerikanen wonen in het zuiden

De dikste Amerikanen wonen in de zuidelijke staten Mississippi, Alabama en Tennessee. Bijna eenderde van de inwoners van deze staten is zwaarlijvig. Dat staat in een Amerikaans overheidsrapport.

Sinds 2004 is Mississippi de 'dikste' Amerikaanse staat. Maar Alabama, Tennessee, West Virginia en Louisiana volgen op de voet. Van alle volwassenen in de Verenigde Staten is 26 procent zwaarlijvig, blijkt uit het onderzoek, een telefonische enquête onder 350 duizend Amerikanen. Omdat de resultaten zijn gebaseerd op wat mensen zelf zeiden, denken de onderzoekers dat de cijfers nog aan de lage kant zijn.

Het traditionele zuidelijke dieet -veel vet en gefrituurd voedsel- is voor een deel de boosdoener, zei dokter William Dietz van de Centers voor Disease Control and Prevention. Ook wonen in de 'Deep South' veel mensen op het platteland en veel zwarte vrouwen: groepen die traditioneel vaker zwaarlijvig zijn. De 'dunste' staat is het bergachtige Colorado, waar veel wordt gewandeld en gefietst.

Oostenrijkse 'engelen des doods' komen vrij

Twee Oostenrijkse verpleegsters die in 1991 tot levenslang werden veroordeeld wegens het ombrengen van zeker twintig bejaarden in een Weens ziekenhuis, komen volgende maand vrij. De twee vrouwen hebben hun vervroegde vrijlating te danken aan goed gedrag. Dat heeft de Oostenrijkse justitie donderdag gemeld.

De nu 49-jarige Waltraud Wagner en de 46-jarige Irene Leidorf waren volgens aanklagers de drijvende kracht achter een viertal zusters, dat tussen 1983 en 1989 oude en chronisch zieke patiënten in het ziekenhuis ombracht door middel van het toedienen van overdoses medicijnen of water in hun longen. De verpleegsters kregen later de bijnaam de 'engelen des doods'.

Wagner en Leidorf werden in de zaak veroordeeld wegens moord. Hun handlangers werden ook veroordeeld, maar kwamen al eerder vrij.

Partij Leterme tevreden over besluit koning

Marianne Thyssen, voorzitter van de partij van premier Yves Leterme CD&V, reageerde in de nacht van gisteren op vandaag tevreden op de beslissing van de koning om drie bemiddelaars aan te stellen.

Het besluit komt aan de eisen van de CD&V tegemoet: de Fransen zijn aan zet en er moeten garanties op tafel komen voordat de partijen weer kunnen gaan praten.

Leterme verloor maandag het vertrouwen van zijn eigen partij CD&V, omdat hij geen akkoord had bereikt over een beloofde grote staatshervorming. De premier bood de koning daarop zijn ontslag aan, maar die weigerde dat.

De Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA), die met Letermes CD&V een samenwerkingsverband vormt maar niet in de regering zit, reageerde sceptisch op het besluit van de koning. "We stellen ons toch de vraag of dit trio erin zal slagen om binnen de veertien dagen een oplossing voor deze crisis aan te reiken", aldus de partijwoordvoerder.

Gore: VS moet in 10 jaar over op groene stroom

De voormalige vice-president Al Gore daagt de Verenigde Staten uit om over tien jaar al hun benodigde elektriciteit te winnen op milieuvriendelijke wijze, bijvoorbeeld met behulp van windmolens. De Nobelprijswinnaar hoopt dat de volgende president zijn ambitieuze doelstelling zal omarmen.

De Alliantie voor Klimaatbescherming, waarvan Gore de voorzitter is, schat dat het de overheid en de privé-sector tussen de 1,5 en drie biljoen dollar verspreid over dertig jaar kost om de VS te laten overschakelen op groene stroom. Maar volgens Gore kost het net zoveel om vervuilende kolencentrales te bouwen om aan de huidige vraag te voldoen.

De investering zal zichzelf vele keren terugbetalen, zei Gore. "Het is een dure investering maar niet vergeleken met de stijgende kosten van het blijven investeren in fossiele brandstoffen." Gore, vice-president onder Bill Clinton, heeft van het milieu zijn stokpaardje gemaakt. Het leverde hem behalve een Nobelprijs ook een Oscar op.

Ajax verlegt aandacht naar andere verdediger

Ajax is nog altijd op zoek naar een opvolger van John Heitinga, die is vertrokken naar Atlético Madrid. De Braziliaan Henrique van Barcelona lijkt te gaan kiezen voor Bayer Leverkusen, terwijl ook de andere eerdere opties niet haalbaar lijken.

De Amsterdammers willen de selectie echter per se nog versterken met een centrumverdediger. Volgens het Algemeen Dagblad zit de scouting bij Ajax echter niet stil. De hoofdstedelingen zouden op dit moment bezig zijn met spelers, die uitkomen in andere Europese competities. Met concrete namen komt de krant echter niet.

Coentrao toch niet naar Feyenoord

Fabio Coentrao zal toch niet naar Feyenoord verhuizen. De linksbuiten zal worden betrokken in de transfer van Pablo Aimar. Dat houdt in dat Coentrao de omgekeerde weg zal bewandelen en voor het Spaanse Real Zaragoza zal gaan spelen.

Benfica zou inmiddels hebben bevestigd dat Zaragoza Coentrao voor een seizoen huurt van de Portugese topclub. Tevens heeft de Spaanse club een optie tot koop bedongen op de vleugelspeler.

Onlangs liet Coentrao nog weten dat hij graag naar Feyenoord zou komen. De Portugese media meldden in dit kader dat de overgang bijna beklonken was en dat Coentrao al was afgereisd naar Rotterdam. Uiteindelijk lukte het dus niet om de laatste formaliteiten af te handelen.

Nieuwe Ratchet & Clank toch ook op Blu-Ray

Op de persconferentie van Sony werd een nieuw deel in de Ratchet & Clank serie aangekondigd. Dit zou in eerste instantie een downloadablegame-only worden. Nu is bekend geworden dat Ratchet & Clank Future: Quest for Booty toch ook op Blu-Ray zal verschijnen.

Het ziet er naar uit dat de Blu-Ray versie niet in de VS zal verschijnen, maar wel in de PAL-regio's. De downloadable versie zal in de VS 15 dollar gaan kosten. Hoeveel de game in Europa gaat kosten en of deze duurder wordt op Blu-Ray is niet bekend.

Nelson Mandela jarig

Anti-apartheidsicoon Nelson Mandela is vandaag negentig jaar geworden. Hij viert zijn verjaardag thuis met zijn familie in het Zuid-Afrikaanse dorp Qunu.

De oud-president viert vandaag tegelijkertijd zijn tienjarige huwelijk met zijn derde vrouw Graca Machel, de weduwe van de oud-president van Mozambique. "Hij is een geweldige echtgenoot en we genieten van iedere dag samen alsof het de laatste dag is", zei Machel tegen de Amerikaanse tv-zender CNN. "Toen we trouwden, wisten we niet dat we nog tien jaar samen zouden zijn. Wat een geluk."

Een van Mandela's kleinkinderen verklapte dat de familie een verrassing voor opa in petto heeft, maar ze wilde niet verklappen wat het is.

Kroes onderzoekt fusie zuivelwereld

De op handen zijnde fusie tussen zuivelbedrijven Friesland Foods en Campina heeft de aandacht getrokken van Eurocommissaris Neelie Kroes; zij zal een uitgebreid onderzoek uitvoeren. Door de fusie wordt het bedrijf zo groot dat het de zuivelprijzen flink kan laten stijgen.

Kroes is van mening dat de consument beschermd moet worden tegen grote prijsstijgingen, zeker nu de voedselprijzen al flink zijn gestegen. Zij maakt zich met name zorgen om de verse zuivelprodukten en kaas. Ook voorziet Kroes problemen met de bevoorrading van concurrenten als de fusie doorgaat.

De bedrijven lijken te zeggen dat ze geen andere keus hebben dan fuseren. Zij zeggen zich te moeten wapenen tegen buitenlandse concurrentie. Na de fusie is de geschatte omzet meer dan negen miljard euro per jaar. De Europese Commissie verwacht op 24 november een conclusie van Kroes.

Tilburgse kermis barst los

Met een recordaantal van 246 attracties gaat vanavond de kermis van Tilburg open. De attracties zijn de afgelopen dagen langs een kilometerslange route en op de verschillende pleinen opgebouwd en blijven staan tot met zondag 27 juli. Tilburg verwacht meer dan een miljoen bezoekers.

De Tilburgse kermis wedijvert met de Nijmeegse Vierdaagsefeesten om de titel drukst bezochte evenement van Nederland.

Nieuw dit jaar is het variétédorp op een terrein van ongeveer 4000 vierkante meter waar een reeks theatertenten (tot zeshonderd plaatsen), terrassen, het Peespaleis en een Horrorkabinet staan opgesteld. Er staan meer dan 150 grote en kleinere optredens gepland.

Boek: Jan en Kees 't Hart - Onmisbaar Chinees

Er is geen ontkomen meer aan: de Olympische Spelen gaan nu toch echt komen. Voor de liefhebbers van sport is het me het jaartje wel; ze kunnen van het ene evenement naar het andere hobbelen. Voor de taalliefhebbers is er ook voldoende te genieten. Tijdens het EK kon het Duits even opgehaald worden. De Francofielen vinden op dit moment hun passievolle taal terug tijdens de Tour de France. En straks... straks is het de beurt aan het Chinees. Weliswaar is dit van een heel andere orde. Wij Nederlanders spreken toch al snel een klein woordje Duits of Frans, dat wordt er op school wel ingestampt. Maar Chinees is hier niet erg gebruikelijk. Zelfs bij de afhaalchinees volstaan wij liever met zinnen als 'doe mij maar één keer nummer 57' in plaats van dat we dan daadwerkelijk het gerecht uitspreken. En veel verder dan Ni Hao komen de meesten niet. Om daar verandering in te brengen hebben Jan en Kees 't Hart een handig klein boekje samengesteld met de meest onmisbare zinnen in het Chinees. Hoe kan het boekje dan ook anders heten dan Onmisbaar Chinees.

'Chronische patiënt moet actief blijven'

Blijf actief bij een chronische aandoening en onderken de emoties die met een chronische ziekte gepaard gaan. Dat adviseren onderzoekers van de Universiteit Utrecht aan patiënten. Op die manier kunnen ze zich beter aanpassen aan hun situatie. De onderzoeksresultaten worden zaterdag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.

De vier onderzoekers analyseerden honderden recent gepubliceerde wetenschappelijke artikelen over acceptatie van een chronische ziekte. Dat leverde een aantal factoren op die een belangrijke rol lijken te spelen in het acceptatieproces.

De wetenschappers noemen het belangrijk dat patiënten zoveel mogelijk actief blijven, ondanks hun beperkingen. Daarnaast adviseren ze patiënten negatieve emoties te onderkennen en een plek te geven. Van belang is verder dat de patiënt zelf verantwoordelijk is voor zijn zorg.

Soms weten chronische patiënten aan hun ziekte ook positieve kanten te ontdekken. Zulke patiënten waarderen de extra tijd die ze voor hun familie hebben of de andere kijk die ze op het leven hebben gekregen.

Chronische aandoeningen komen steeds vaker voor in Nederland. Ongeveer dertig procent van de patiënten heeft moeite met de ziekte te leven. Zeshonderdduizend mensen lijden aan diabetes en 2,3 miljoen mensen hebben een vorm van reuma. Ook patiënten met hartklachten of kanker worden als chronisch patiënt gezien, omdat deze ziekten steeds beter behandelbaar worden.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van The Lancet.

Plan: geen drank voor Fransen onder 18 jaar

De Franse regering heeft een drankverbod voorgesteld voor Fransen onder de 18 jaar. Het voorstel houdt in dat Fransen onder de 18 op geen enkele locatie geen enkele soort alcohol meer mogen kopen. De wetswijziging moet het comazuipen tegengaan.

Momenteel kan elke Fransman van 16 jaar en ouder bier en wijn bestellen in een bar. Voor andere soorten alcohol gelden andere leeftijdsgrenzen. Het parlement debatteert later dit jaar over het voorstel van minister van gezondheidszorg Roselyne Bachelot. Ze zei te hopen dat het voorstel volgend jaar van kracht wordt. Steeds meer Franse jongeren doen volgens Bachelot aan comazuipen.

Nu al overlast van de eikenprocessierups

De eikenprocessierups heeft de kop weer opgestoken. En dat is voor het eerst deze zomer. De GGD's in Brabant hebben veel klachten over de beestjes gekregen. Door het warme voorjaar zijn de eitjes van de rups eerder uitgekomen dan vorig jaar.

De eikenprocessierups zit in colonnes op bomen en verspreidt brandhaartjes die ernstige irritaties kunnen veroorzaken. Ook bomen kunnen schade oplopen door de vraat van de eikenprocessierups. Tot nu toe heeft alleen Brabant last van het beestje.

Sinds 1990 heeft Nederland te maken met de rups van de eiken processie vlinder. Deze rupsen zijn het eerst waar genomen op een groot aantal eiken bomen in de Brabantse plaats Hilvarenbeek.

[E3 2008] Vin Diesel schiet er op los in The Wheelmantrailers

Er zijn op de weg slechte en goede chauffeurs te vinden. En dan zijn er ook nog de creatievelingen. Vin Diesel speelt zo'n creatieve bestuurder in The Wheelman. Terwijl Tommy Vercetti en Niko Bellic alleen een stilstaande auto kunnen stelen, springt de kale Vin van de ene naar de andere auto terwijl beiden nog rijden. Ook het ontwijken van politiewagens en schieten tijdens een 360-graden-spin behoren tot het repertoire van The Wheelman. Hieronder kun je zien hoe dat alles er in de game uit gaat zien.

IMF verhoogt groeiverwachting wereldeconomie

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) constateert dat de negatieve effecten van de kredietcrisis op de wereldeconomie kleiner zijn dan verwacht. Het stelt daarom zijn groeiverwachting voor 2008 bij naar 4,1 procent, van 3,7 procent in april. Vorig jaar groeide de wereldeconomie met 5 procent.

Desondanks ziet het IMF veel beren op de weg. Zo zullen de westerse economieën eerst nog verder afzwakken, voordat ze aan een langzaam herstel zullen beginnen. Bovendien is de impact van de kredietcrisis wel kleiner dan verwacht, maar is de crisis zelf nog zeker niet voorbij. Mogelijk het grootste risico is ten slotte de hoge inflatie, waar de hele wereld last van heeft. Het IMF verwacht niet dat de energie- en voedselprijzen fors zullen dalen.

Voor de Verenigde Staten wordt een economische groei voorspeld van 1,3 procent dit jaar en 0,8 procent in 2009. Voor de eurozone voorziet het IMF een groei van 1,7 procent (2008) en 1,2 procent (2009). Ook de opkomende economieën zullen wat afkoelen, maar voor veel landen blijven de verwachtingen hoog. Zo groeit de Chinese economie dit jaar én volgend jaar naar verwachting met 10 procent en in India zal de groei ongeveer 8 procent bedragen. De inflatie ligt in die landen dan ook wel een stuk hoger dan bij ons.

Woensdag werd bekend dat de consumentenprijzen in de Verenigde Staten in juni met 1,1 procent zijn gestegen ten opzichte van de maand ervoor. De inflatie bedroeg 5 procent op jaarbasis. De gemiddelde koopkracht van de Amerikaanse burger daalde in een jaar tijd met 2,4 procent. Veel Amerikanen menen echter dat de geldontwaarding nog veel harder gaat, dan wat via de huidige methode van inflatiemeting wordt beweerd.

Door de spanningen tussen Israël en Iran, de angst voor een afnemend aanbod van olie en de dalende dollar was de olieprijs in de afgelopen weken in opmars naar de 150 dollar per vat. Die opmars stokte deze week bij 147 dollar. Vandaag zakte de prijs voor het eerst in meer dan een maand tot onder de 130 dollar. Meevallende olievoorraden, de vrees voor een afnemende vraag en winstnemingen zorgden voor een duikeling van 11 procent in drie dagen.

De dalende olieprijs was een steun in de rug voor de aandelenbeurzen die, na een onrustige week waarin nieuwe bodems werden gevonden, konden herstellen. Nog belangrijker waren echter de positief ontvangen resultaten van een aantal Amerikaanse financiële instellingen, de sector waarin de huidige crisis begon. De toonaangevende Dow Jones-index wist meer dan 4 procent te winnen in de afgelopen twee dagen. In Amsterdam kon ook het geplaagde Fortis wat herstellen van de klappen die het had opgelopen in de voorgaande weken.

Illegalen in legertrucks naar Engeland

Vijf jongemannen zijn illegaal Groot-Brittannië binnengekomen door zich in legertrucks te verstoppen. Dat heeft de Britse politie donderdag gemeld.

Het gaat om twee Indiërs (24 en 26 jaar), twee Afghanen (16 en 18) en een Iraniër (15). Ze klommen waarschijnlijk in Calais aan boord van het konvooi van legertrucks. De trucks kwamen uit Kosovo en werden bestuurd door burgers die onder contract van het Britse leger stonden.

Soldaten ontdekten de verstekelingen dinsdag in South Cerney in het zuidwesten van Engeland. Ze zijn overhandigd aan de politie.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.