'Chronische patiënt moet actief blijven'

Blijf actief bij een chronische aandoening en onderken de emoties die met een chronische ziekte gepaard gaan. Dat adviseren onderzoekers van de Universiteit Utrecht aan patiënten. Op die manier kunnen ze zich beter aanpassen aan hun situatie. De onderzoeksresultaten worden zaterdag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.

De vier onderzoekers analyseerden honderden recent gepubliceerde wetenschappelijke artikelen over acceptatie van een chronische ziekte. Dat leverde een aantal factoren op die een belangrijke rol lijken te spelen in het acceptatieproces.

De wetenschappers noemen het belangrijk dat patiënten zoveel mogelijk actief blijven, ondanks hun beperkingen. Daarnaast adviseren ze patiënten negatieve emoties te onderkennen en een plek te geven. Van belang is verder dat de patiënt zelf verantwoordelijk is voor zijn zorg.

Soms weten chronische patiënten aan hun ziekte ook positieve kanten te ontdekken. Zulke patiënten waarderen de extra tijd die ze voor hun familie hebben of de andere kijk die ze op het leven hebben gekregen.

Chronische aandoeningen komen steeds vaker voor in Nederland. Ongeveer dertig procent van de patiënten heeft moeite met de ziekte te leven. Zeshonderdduizend mensen lijden aan diabetes en 2,3 miljoen mensen hebben een vorm van reuma. Ook patiënten met hartklachten of kanker worden als chronisch patiënt gezien, omdat deze ziekten steeds beter behandelbaar worden.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van The Lancet.