Eerste lopers volbrengen Vierdaagse

De eerste deelnemers aan de 92-ste Vierdaagse zijn vanmorgen even voor tien uur in Nijmegen over de eindstreep gelopen. Deze snelwandelaars hebben bijna voortdurend in de regen gelopen, maar het ziet er volgens de weermannen naar uit dat de grote intocht redelijk droog zal verlopen.

Elk jaar probeert een klein groepje mannen elkaar de loef af te steken door als allereerste binnen te komen. Voor deze mannen is het neerzetten van de snelste tijd belangrijker dan elke dag vijftig kilometer wandelen.

Langs de Sint Annastraat in Nijmegen, ook wel Via Gladiola genoemd op de dag van de Vierdaagse-intocht, is het al behoorlijk druk. Veel mensen hebben al dagen geleden een plekje gereserveerd langs de route door tuinstoelen neer te zetten. Rondom het Keizer Karelplein zijn tribunes gebouwd.

Vanaf het middaguur komt de stroom wandelaars goed op gang. Militairen uit binnen- en buitenland trekken voor ze aan de intocht beginnen eerst schone uniformen aan op het door Defensie gebouwde Kamp Heumensoord. Detachementen wachten op elkaar voor ze in strak marstempo langs de tribunes met hoogwaardigheidsbekleders lopen.