Citigroup lijdt weer miljardenverlies

De grootste bank van de Verenigde Staten, Citigroup, heeft in het tweede kwartaal een nettoverlies geleden van 2,5 miljard dollar. Vorig jaar werd nog een winst geboekt van meer dan 6 miljard dollar. Analisten hadden gerekend op een groter verlies en op Wall Street wordt het aandeel vandaag dan ook 10 procent duurder.

Het is het derde kwartaal op rij dat Citigroup een verlies rapporteert. Over de afgelopen drie maanden heeft de bank 7,2 miljard dollar moeten afschrijven als gevolg van de voortwoekerende hypotheek- en kredietcrisis. In totaal komen de afschrijvingen daarmee al op 50 miljard dollar. Om besparingen te realiseren heeft Citi in het afgelopen halfjaar 11.000 banen geschrapt.

Citigroup is zeker niet het enige slachtoffer van de kredietcrisis, die de financiële markten al een jaar in zijn greep houdt. Veel grote Amerikaanse én Europese banken hebben miljardenafschrijvingen moeten boeken. Voor het Belgisch-Nederlandse Fortis kwam de crisis op een ongemakkelijk moment: tijdens de integratie van het vorig jaar overgenomen ABN Amro. Het Financieele Dagblad heeft berekend dat bij de tien grootste Amerikaanse en tien grootste Europese banken in totaal meer dan een biljoen (1000 miljard) euro aan marktwaarde is verdampt.

Lees in dit artikel meer over de kredietcrisis en de onrust op de aandelenbeurzen, of kijk aan de rechterkant bij de gerelateerde nieuwsberichten.