'Biobrandstof doet voedselprijzen exploderen'
De grootste oorzaak van de hoge voedselprijzen is de productie van biobrandstoffen. Volgens een intern rapport van de Wereldbank dreef dit de prijzen met 75 procent op, veel meer dan eerdere schattingen. De Engelse krant The Guardian heeft het rapport in bezit gekregen en afgelopen vrijdag afgedrukt.
Het rapport werd nooit gepubliceerd om de Amerikaanse overheid niet in verlegenheid te brengen, menen bronnen die door The Guardian worden geciteerd. Volgens de Amerikaanse president Bush zijn de prijzen vooral gestegen door een toenemende vraag uit India en China. De productie van biobrandstoffen zou slechts voor een prijsstijging van 3 procent hebben gezorgd.
Die bewering wordt door het rapport weerlegd. De economische groei die landen als China en India doormaken, heeft niet geleid tot een enorme toename in de graanconsumptie. Ook de droogtes in Australië hebben geen grote invloed gehad. Tussen 2002 en februari 2008 nam de prijs van een geselecteerd mandje met voedsel met 140 procent toe. 75 procent daarvan is toe te schrijven aan het gebruik van biobrandstoffen, schat het rapport.
Volgens het rapport verstoort de productie van biobrandstoffen de markt op drie manieren. Allereerst wordt er nu graan verbouwd om als brandstof te dienen, terwijl het daarvoor gebruikt werd als voedsel. Ook worden boeren aangemoedigd om stukken land apart te houden voor de productie van biobrandstoffen. Ten slotte wordt de prijs van graan, dankzij de politieke aandacht voor de productie van biobrandstoffen, door investeerders 'omhooggespeculeerd'. Overigens blijkt uit het rapport dat de productie van suikerriet als brandstof, in tegenstelling tot graan, niet een dergelijk grote invloed heeft op de voedselprijzen.
In Groot-Brittannië moeten benzine en diesel sinds april ten minste 2,5 procent aan biobrandstoffen bevatten. De EU wilde dat biobrandstoffen een aandeel van 10 procent zouden bereiken in 2020, maar is aan het twijfelen gebracht, omdat het de prijzen nog verder zal doen stijgen. Voedselgewassen vormen de basis voor de eerste generatie biobrandstoffen. De productie van biobrandstoffen van de tweede (niet-eetbare gewassen of afvalproducten), derde (algen) en vierde generatie (kooldioxide) stuwt de voedselprijzen minder of niet op.