Wegpiraat zes jaar de cel in

De rechtbank in Arnhem heeft vandaag een Nijmegenaar veroordeeld tot zes jaar cel en tien jaar niet autorijden, omdat begin dit jaar door zijn toedoen twee verkeersdoden vielen in het Gelderse Afferden.

De 31-jarige Vincent van der L. botste 25 januari onder invloed van alcohol en drugs frontaal op een tegenligger, die over de kop sloeg en van achter door een tweede tegenligger werd geraakt. Een 51-jarige vrouw en haar 22-jarige dochter overleden door het ongeval. Een 20-jarige dochter belandde zwaargewond in het ziekenhuis, net als de Nijmegenaar zelf.

De officier van justitie had acht jaar cel en tien jaar ontzegging van de rijbevoegdheid geëist wegens het roekeloze rijgedrag van de man. Omdat de Nijmegenaar zelf ook door het ongeval getroffen is, kwam de rechtbank met een lagere straf. Maar een flinke vrijheidsstraf blijft gerechtvaardigd, vindt de rechtbank. Ook als signaal aan andere weggebruikers.

Getuigen zagen de wegpiraat al tientallen minuten voor het ongeluk bumperkleven, van snelheid wisselen, de lichten van zijn auto aan en uit zetten, slingeren, bellen en inhalen waar het niet kon. Ook reed hij een spiegel van een tegemoetkomende auto af en konden verscheidene andere weggebruikers nog maar net uitwijken.

Eind vorig jaar was de man al eens betrapt op rijden onder invloed, en het gevaar voor herhaling lijkt redelijk groot. De rechtbank heeft niet helder gekregen of de man zich verantwoordelijk voelt of niet. Hij zei de rechters dat hij zich niets meer herinnert.