Steeds meer jonge Turken zwichten voor Al-Qaida

Al-Qaida werft zijn strijders voor de jihad in vele landen. De terroristische opleidingskampen in Afghanistan trekken steeds meer mensen vanuit Tsjetsjenië en het Midden-Oosten, maar ook uit Turkije.

De reden voor het succes van de rekrutering is tweeledig: het wordt steeds eenvoudiger om via de Pakistaanse grens Afghanistan binnen te komen, doordat Al-Qaida en de Taliban steeds meer successen boeken; de andere reden is een heuse wervingscampagne. Spotjes op internet roepen 'de leeuwen van de islam' sinds vorig jaar op zich bij de strijd aan te sluiten.

Volgens Brian Glynn Williams, hoogleraar islamitische geschiedenis aan de universiteit van Massachusetts, maken de Afghanen in de grensregio's zich steeds meer zorgen over de toename van het aantal jihadisten. Er gaan geruchten dat er geharde instructeurs uit Irak opduiken die Afghanen trainen in zelfmoordaanslagen. Zelfmoord is altijd taboe geweest onder de Pashtun, de grootste bevolkingsgroep in Afghanistan.

Opvallend is dat Turkije een steeds belangrijker leverancier van nieuwe strijders lijkt te worden. Volgens Williams is het aandeel van Turken in de grensoverschrijdende jihad een van de best bewaarde geheimen in de strijd tegen het terrorisme. "De Afghanen met wie ik heb gesproken zeggen dat de Turken en andere buitenlanders eerder geneigd zijn tot zelfmoordaanslagen dan de plaatselijke Taliban", voegde hij hieraan toe.

Volgens Emin Demirel, schrijver van een aantal boeken over militante Turkse moslims, zijn tientallen Turken getraind in Al-Qaidakampen in Afghanistan en hebben zij deelgenomen aan aanvallen in dat land. Volgens Demirel worden beelden van aanvallen op moskeeën en islamitische dorpen ingezet als propagandamateriaal.

"Tegenwoordig wordt er ook effectief gebruikgemaakt van internet om met medestrijders te communiceren. Een aantal jihadistische sites is voor de politie moeilijk te traceren. Turkse rechters blokkeren soms plaatselijk de toegang tot bepaalde sites, maar buiten Turkije zijn die dan nog steeds toegankelijk. Op die websites worden de gesneuvelde strijders als martelaren verheerlijkt, met het doel radicale jongeren te rekruteren."

Een van die rekruten was Cuneyt Cftci, een in Beieren geboren Turk die zichzelf op 3 maart onder de strijdnaam Saad Abu Furqan opblies in het oosten van Afghanistan en twee Afghanen en twee Amerikanen met zich mee de dood in nam. Zijn aanslag werd gefilmd door vrienden en als promotiemateriaal, met een paar pakkende koranverzen eronder, op internet gezet.

Een paar weken later werden in Pakistan vier Turken opgepakt met een partij explosieven en munitie. Op hun laptops vond de politie allerlei extremistische sites.

In Istanbul werd eerder deze maand het Amerikaanse consulaat beschoten. Daarbij kwamen zes mensen om het leven, onder wie drie daders. In ieder geval een van de daders was een Turk die in Afghanistan was geweest. Daarom wordt vermoed dat de aanvallers banden hadden met Al-Qaida.