Grijze Wolven waren bijeen in Beverwijk

De extreem nationalistische Turkse organisatie Grijze Wolven blijkt in maart een bijeenkomst te hebben gehouden in Beverwijk.  Dat is in tegenspraak met wat burgemeester Han van Leeuwen van die plaats eerder dit jaar beweerde. 

De D66-burgemeester werd middels vragen gewezen op het feit dat er in partycentrum Aladdin onder valse voorwendselen een Turks feest zou plaatsvinden. Het feest zou namelijk een bijeenkomst van de Grijze Wolven betreffen. Ernst Haffmans stelde er in maart namens de onderzoeksgroep Turks Extreem-Rechts vragen over. De burgervader zei toen dat hij geen enkele aanwijzing had dat het om een bijeenkomst van de extreem-rechtse Turken zou gaan.

Foto's
Het Noordhollands Dagblad is er nu op gewezen dat de Onderzoeksgroep Turks Extreem-Rechts foto's op haar website heeft gezet die wel degelijk aantonen dat de Grijze Wolven in Beverwijk bijeen waren. Die foto's zijn nu ook geplaatst in het antifascistische blad Alert!.  

In een reactie laat burgemeester Van Leeuwen weten ''met belangstelling kennis te hebben genomen'' van de fotoreportage. Toch ziet hij geen enkele reden om zijn eerdere mening te herzien. Zijn standpunt luidde en luidt dat volgens zijn informatie geen sprake was van een Grijze Wolven-bijeenkomst in Beverwijk.

Overigens is de eigenaar van partycentrum Aladdin,  Faiz Yerlibuçak, eerder in opspraak geraakt vanwege zijn voorliefde voor de ideologie van de Grijze Wolven. Hij zat in 1997 in de gemeenteraad van Beverwijk namens de PvdA toen zijn voorliefde voor de extreem-nationalistischeTurkse beweging openbaar werd gemaakt.

De Grijze Wolven streven naar de staatkundige vereniging van alle inheemse Turkse volkeren, onder andere in Centraal-Azië, tot één groot rijk, Turan genaamd. Als herkenningsteken maken zij met de vingers aan hun rechterhand een wolvenkop.

Een aantal Nederlandse journalisten -  onder wie Stella Braam -  die in het verleden kritisch over de Wolven berichtten, moesten zich een tijd lang onder politiebescherming stellen.

Link: Meer foto's van de bijeenkomst.