El Al laat Schiphol links liggen

De Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al laat vanaf oktober luchthaven Schiphol links liggen voor vrachtvluchten. Dit heeft een woordvoerster van het luchthavenbedrijf vandaag gezegd.

El Al vertrekt van Schiphol om "economische redenen", aldus de woordvoerster. De luchthaven verhoogde de landingstarieven voor oudere toestellen en de Israëlische vervoerder vindt de nieuwe tarieven te hoog. Wat de financiële gevolgen zijn voor de verhuizing, kon de woordvoerster niet aangeven. "Maar het is wel een flinke aderlating."

El Al voert circa tien vrachtvluchten per week uit op Schiphol. "We betreuren de stap, want El Al is meer dan 55 jaar een trouwe klant geweest, maar dit is de consequentie van ons beleid om luchtvaartmaatschappijen te dwingen om met een moderne, stille vloot te vliegen."

El Al blijft wel passagiers vervoeren vanaf Schiphol. Met de passagierstoestellen van El Al heeft de luchthaven geen problemen. "Ze vliegen op dit gebied met een moderne vloot." Vanaf 6 oktober verruilt El Al Schiphol voor Luik.