Negen maanden geëist voor steekpartij onder tieners

Een 13-jarige jongen uit Zoetermeer die wordt verdacht van het neersteken van een leeftijdsgenoot heeft vrijdag negen maanden jeugddetentie tegen zich horen eisen. Ook eiste het Openbaar Ministerie in Den Haag een proeftijd van twee jaar en verplichte hulpverlening. Bij de steekpartij voor een flat aan de Florens van Brederolaan in Zoetermeer raakte het slachtoffer zwaargewond.

De verdachte was begin februari aan het voetballen met een groepje, onder wie het slachtoffer. Na het voetballen werd hij geschopt en geslagen, zoals vaker gebeurde, licht het OM toe. Hij ging vervolgens naar huis, pakte twee messen en rende zijn belagers achterna. De jongens renden weg, maar het latere slachtoffer kwam later zelf weer naar de verdachte toe. Daarop stak deze zijn kwelgeest neer. Het slachtoffer werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis vervoerd en is er volgens het OM nog niet helemaal bovenop.

De verdachte zegt te hebben gestoken omdat hij dacht dat hij opnieuw gepest ging worden. Uit deskundigenonderzoek blijkt dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is. Hij zit sinds februari vast. De maximale celstraf voor een 13-jarige is een jaar. De kinderrechter doet donderdag 31 juli uitspraak.