Producent gekraakte chip vreest schade bij klanten

Klanten van chipproducent NXP lopen nog meer schade op nu de Radboud Universiteit Nijmegen de tekortkomingen van de OV-chipkaart naar buiten mag brengen. Dat zegt NXP-directeur Fred Rausch in reactie op de uitkomst van het kort geding dat zijn bedrijf aanspande tegen de universiteit.

De rechtbank in Arnhem oordeelde vrijdag dat publicatie van wetenschappelijk onderzoek onder de vrijheid van meningsuiting valt en dat NXP de vermeende bedrijfsschade niet voldoende heeft aangetoond.

Rausch betreurt het vonnis. Hij zegt achter de vrijheid van meningstuiting te staan, maar wilde dat het Radboud publicatie zou uitstellen. Klanten van het Eindhovense NXP zouden dan tijd hebben hun installaties te wijzigen. "Als de universiteit wacht tot eind 2010 zijn de meeste systemen aangepast." NXP heeft naar eigen zeggen wereldwijd tienduizend bedrijven voorzien van de gekraakte Mifare-chip.

NXP begrijpt dat de rechter oordeelt dat het de bedrijfsschade niet goed uiteen heeft gezet. "De schade zit bij onze klanten", zegt Rausch. "Wij kunnen dat niet precies inschatten." NXP heeft chips van 'allerlei gradaties' en is al bezig om systemen aan te passen bij klanten, die kunnen kiezen uit verschillende veiligheidsniveaus.

De bevindingen van Radboud worden in oktober op een congres in het Spaanse Malaga gepresenteerd. De universiteit is verheugd dat hoogleraar computerbeveiliging Bart Jacobs zijn artikel mag publiceren.

De universiteit maakte in maart al bekend dat het de chip had gekraakt, om het ministerie van Verkeer en NXP in staat te stellen de tekortkomingen in orde te maken. Volgens de chipproducent is oktober echter te kort dag. NXP betrekt klanten bij de verdere bestudering van het vonnis en de gevolgen van de uitspraak.