FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 24 november 2007

LAKS komt met plan rond onderwijstijd

Icoon OnderwijsHet Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft een plan gemaakt om de problemen rond de onderwijstijd aan te pakken. Dat heeft de scholierenorganisatie vanochtend bekendgemaakt.

Het LAKS heeft het plan inmiddels naar de Tweede Kamer gestuurd en hoopt dat het woensdag tijdens het spoeddebat over de kwestie wordt meegenomen. Het LAKS zegt in het plan nadrukkelijk te hebben gekozen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit.

Het LAKS wil dat het minimumaantal lesuren van 1040 per jaar wordt teruggebracht tot 960. De scholierenbond vindt verder dat de loze uren tussen lessen tot een minimum moeten worden beperkt.

Het plan bestaat uit drie punten: onderwijstijd, studielast en de inspectie. Het Laks pleit voor een bandbreedte van 860 tot 1040 uur lesuren (gemiddeld 960). Scholen krijgen daardoor de mogelijkheid onderwijs op maat te bieden en extra te investeren in leerlingen die begeleiding nodig hebben.

Verder moet de studielast van alle scholieren in het voortgezet onderwijs worden verdeeld in onderwijstijduren en huiswerkuren. Zo wordt duidelijk hoe hoog de werkdruk voor scholieren mag zijn. Het totaal van deze twee factoren mag volgens het LAKS maximaal op 1400 uren liggen per schooljaar. Dat is maximaal 36 uur per week.

Ook pleit het LAKS ervoor de bezuinigingen op de Inspectie van het Onderwijs terug te draaien om de controle op de kwaliteit van het onderwijs te waarborgen.

Journaliste slaat Australische verkiezingskandidaat

Icoon Opmerkelijk Een Australische journaliste heeft vandaag een kandidaat bij de parlementsverkiezingen in haar land een klap verkocht. Volgens getuigen was George Newhouse, kandidaat voor de sociaaldemocratische partij, in een stemlokaal in het oosten van Sydney, toen hij werd benaderd door prijswinnend journaliste Caroline Overington.

Overington liep op hem af en sloeg hem in zijn gezicht. Een woordvoerster van Newhouse bevestigde dat het om Overington ging, die de hoogste journalistieke onderscheiding van Australië heeft ontvangen. Ze schrijft voor de nationale krant the Australian.

Afgelopen week werden flirtende emails van Overington aan Newhouse gepubliceerd in rivaliserende kranten. Overington deed de emails als grapje af.

Politie valt partijkantoor Kasparov binnen

Icoon Buitenlands De Russische politie heeft gisteravond laat een inval gedaan in een kantoor van de oppositiepartij Ander Rusland, die geleid wordt door schaakgrootmeester Garry Kasparov. De oud-schaakkampioen zal vandaag een mars door Moskou leiden om te demonstreren tegen president Vladimir Poetin.

Volgens een woordvoerster viel de politie ''op geheim bevel'' binnen. ''Ze hebben de paspoortgegevens van alle medewerkers opgeschreven en een plattegrond van het kantoor gemaakt. Ook noteerden ze dat ze niets crimineels hebben geconstateerd, geen drugs en geen wapens'', aldus de woordvoerster. In het kantoor wordt de website van de partij gemaakt.

Kasparov zal vanochtend de mars 'Rusland tegen Poetin' leiden. Andere oppositiepartijen kunnen ook aansluiten. De pro-Poetin jeugdbewegingen zoals 'Nasji' (de Onzen) hebben een tegenprotest aangekondigd, dat op hetzelfde moment moet plaatsvinden.

Cruiseschip Zuidpool gezonken

Icoon Vervoer Het cruiseschip de M/S Explorer, dat gisteren ten noorden van Antarctica tegen een ijsberg voer, is vijftien uur na de aanvaring gezonken. Dat maakte een woordvoerder van de Chileense marine vanochtend bekend.

De 91 passagiers, negen reisleiders en 54 bemanningsleden zijn vrijdag allemaal van boord gehaald en bevinden zich op een Chileense marinebasis op het King George Island. Zodra de weersomstandigheden verbeteren worden ze naar de stad Punta Arenasin Chili gevlogen, aldus de woordvoerder.

Alle opvarenden hebben het schip met reddingsboten verlaten en werden later opgepikt door het onder Noorse vlag varende cruiseschip Nord Norge. Onder de passagiers, allen tussen de 40 en 70 jaar oud, bevonden zich zeventien Nederlanders.

Volgens het Argentijnse bemanningslid Andrea Salas raakte het schip een aantal kleine ijsschotsen, zodat het niet meteen duidelijk dat er iets aan de hand was. Dat berichtte de Chileense krant La Tercera. ''Pas toen een passagiere 'water' gilde vanuit het onderdek, werd het ons duidelijk dat er iets was gebeurd'', aldus Salas. Het was volgens de jonge vrouw vooral zwaar om vier uur rond te dobberen in de open reddingsboten. Ondanks goede kleding was het bitterkoud en nat. Het is zomer, maar slechts vijf graden onder nul terwijl het water een temperatuur heeft van min een.

CD: Spice Girls - Greatest Hits

SubheaderIn 1996 verscheen een schreeuwerige, brutale, luide en kleurrijke clip op de muziekzenders. Vijf meiden, allen verschillend verkondigden luidkeels hoe je hun kon krijgen. Vrolijk en soms onbegrijpbaar ( I wanna really really really wanna zigazig ha ) bestormden deze vijf meiden hiermee de hitlijsten. Ook Nederland moest er aan geloven en de single Wannabe haalde de eerste plaats. Het zorgvuldig uitgekozen team van zangeressen was in 1993 al actief, ze veranderden in 1996 van management en naam. Simon Fuller, de medebedenker van Idols, zag er blijkbaar wat in en ging met ze aan de slag. De campagnemachines draaiden op volle toeren, evenals de merchandising. Vooral tienermeisjes waren gevoelig hiervoor en liepen rond met etuis, boeken, pennen, poppen en zelfs chocola van de Spice Girls. Maar gelukkig voor het management liepen de cd’s en video’s ook heel erg goed.

Joran van der Sloot aangekomen op Aruba

Icoon AlgemeenJoran van der Sloot, verdachte van betrokkenheid bij de verdwijning en dood van de Amerikaanse tiener Natalee Holloway, is vanochtend rond vier uur Nederlandse tijd aangekomen op Aruba. Dat melden ooggetuigen op het vliegveld. De jongen is direct naar de gevangenis vervoerd.

Vlak na vier uur verlieten drie geblindeerde personenauto's met hoge snelheid de poorten van het vliegveld. Volgens beveiligingsmensen ter plaatse zat Van der Sloot inéén van de wagens. Journalisten op de Antillen melden dat de Nederlander twee uur vertraging had opgelopen doordat hij op Curacao van vliegtuig is gewisseld.

Het Openbaar Ministerie (OM) op Aruba was niet bereikbaar voor commentaar. Naar verwachting wordt Van der Sloot maandag aan de rechter-commissaris op Aruba voorgeleid, die hem verder zal verhoren. Mogelijk komt dan ook de verlenging van de voorlopige hechtenis aan de orde.

Boek: Marcel Verrek - Kind van de kust

SubheaderVerhalen over hoe hij als kind langs een hek reed en 's avonds op tv datzelfde hek zag bij Studio Sport. Gedichtjes met mijmeringen over de toekomst of het verleden. Beschrijvingen van reizen en ervaringen, gebeurtenissen van alledag of juist een alles behalve normale dag. Dat alles is te vinden in het boek Kind van de kust. Marcel Verreck is zelf ook een kind van de kust, de Haagse kust om precies te zijn. Uitgevlogen in zijn jeugd keert hij toch vaak terug naar zijn 'roots'. Vooral nu hij vader zal worden is het voor hem belangrijk om weer naar die kust te gaan. Ook zijn kind zal een kind van de kust worden. Met dit boek wil Marcel zijn ongeborene alvast inlichten over heden, verleden en toekomst.

LAKS boos op hard politieoptreden

Icoon OnderwijsDe Scholierenvakbond LAKS is boos op de politie in Middelburg. Volgens de bond hebben agenten bij de scholierenbetoging van gisteren ''buitensporig hard'' opgetreden tegen demonstrerende leerlingen.

Gisteren gingen in tientallen plaatsen scholieren de straat op om te betogen tegen de 1040-lesurennorm van het kabinet. Op beelden uit de Zeeuwse hoofdstad was te zien dat agenten met de wapenstok scholieren klappen verkochten. Volgens het LAKS raakte een scooter door de politieactie zwaar beschadigd. LAKS zal daarom een klacht indienen tegen de lokale politie.

Zeeuwse scholieren vinden ook dat de politie grof geweld heeft gebruikt. Agenten sloegen volgens hen in het rond en enkele personen werden ter plekke aangehouden en afgevoerd in politieauto's. Zowel leraren en leerlingen reageerden verontwaardigd over het harde optreden van de agenten.

Gisteravond zei minister Ronald Plasterk van Onderwijs dat hij ''onmenselijke beelden'' had gezien op tv. ''Zo moeten we het niet doen'', meent Plasterk. Ook vindt de PvdA-bewindsman dat betogers ''normaal'' moeten doen.

Medeverdachten Van der Sloot langer vast

Icoon Misdaad De rechter op Aruba heeft het voorarrest van de twee medeverdachten van Joran van der Sloot in de zaak-Holloway gisteravond met acht dagen verlengd. Dat maakte het Openbaar Ministerie (OM) op Aruba bekend.

Justitie noemt de uitspraak een ''bevestiging van haar stelling dat voldoende nieuw bewijsmateriaal is aangevoerd'' tegen, Deepak en Satish K., de twee broers die samen met Van der Sloot verdacht worden.

Getapt
De Arubaanse oud-politiecommissaris Gerold Dompig, tot mei vorig jaar onderzoeksleider in de Holloway-zaak, vermoedt dat justitie de telefoons van de familie Van der Sloot de afgelopen maanden heeft afgetapt. ''Het antwoord in deze zaak ligt dicht bij huis'', meent Dompig.

Wat hij evenmin uitsluit is infiltratie binnen de familie en bij hoofdverdachte Joran in Nederland, zodat justitie aan nieuwe bewijzen kon komen. ''Ik denk dat er een vertrouwenspersoon in en uit liep bij de familieleden. Na een paar maanden begin je wel te praten.''

De voormalige politiechef constateert dat sinds Nederland het onderzoek van hem overnam naar de verdwijning van Natalee Holloway, er veel meer opsporingshandelingen mogelijk waren. ''Bij ons werd een verzoek tot huiszoeking bij de familie op Aruba tweemaal geweigerd door de rechter, maar het Nederlandse team kreeg direct toestemming. Misschien dat er nu een DNA-vondst is gedaan.''

De hoofdofficier van justitie op Aruba, Hans Mos, laat weten niet op de aanwijzingen te kunnen ingaan. ''Het nieuwe bewijs is een variatie van oud en nieuw materiaal. Het is én én. Je mag niet opnieuw met bewijs aankomen dat al eerder gebruikt is, tenzij je niet wist dat je het bewijs al in bezit had. Het oude dossier alleen was niet voldoende, maar in relatie met nieuwe feiten wordt het interessant, en is dat een novum.''

Ook Dompig denkt dat voor de nieuwe bewijsvoering ook oude feiten aan elkaar gekoppeld zijn.

Acht jaar celstraf in Delftse 'pinkzaak'

Een Hagenaar en een Belg die gisteren voor de rechtbank in Den Haag terechtstonden in de zogenoemde pinkzaak, zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van zes en acht jaar. De mannen waren betrokken bij een overval in Delft vorig jaar mei.

Bij de overval werd de pink van een 21-jarige man en het haar van een 22-jarige vrouw afgeknipt. Drie medeverdachten werden vrijgesproken.

De hoogste straf was voor de 22-jarige Hagenaar B. De rechtbank noemde hem het brein achter de zaak. Hij was verliefd op de vriendin van de 21-jarige Delftenaar en wilde uit jaloezie een relatiebreuk forceren. De rechtbank zag de man 'ten volle als mededader', in tegenstelling tot het Openbaar Ministerie (OM), dat hem vooral als aanjager zag. Het OM eiste eerder zeven jaar tegen de Hagenaar.

Elf jaar voor Deense terreurverdachten

Icoon TerrorismeEen Deense rechter heeft gisteren twee jonge moslims veroordeeld tot elf jaar cel wegens het voorbereiden van terreuraanslagen. Een derde verdachte moet vier jaar zitten, terwijl een vierde verdachte is vrijgesproken.

De mannen waren aangeklaagd voor het verzamelen van chemicaliën en laboratoriuminstrumenten, waarmee ze explosieven zouden willen vervaardigen. De mannen variëren in leeftijd van 19 tot 24 jaar en komen uit Iraakse en Palestijnse vluchtelingenfamilies.

Een omstreden rol was er voor een vijfde man die als lid van de groep een dubbelrol speelde. Hij voorzag de Deense geheime dienst PET sinds begin 2006 van informatie over de verdachten. Volgens de advocaten van de veroordeelde man was hij tegelijk een van de drijvende krachten achter de groep en haalde hij de anderen over om terreurdaden voor te bereiden.

Leraar moet meer uren gaan maken

Icoon OnderwijsLeraren moeten langer voor de klas gaan staan. In het onderwijs moet een 40-urige werkweek de norm worden. Oudere leraren krijgen minder vrije dagen.

Dat zijn twee van de maatregelen die het kabinet neemt om het dreigende tekort aan leraren in vooral het voortgezet onderwijs tegen te gaan. Leraren moeten er meer voor gaan kiezen 40 uur per week te gaan werken. Het kabinet wil dit niet opleggen.

Leraren die ouder zijn dan 52 kunnen met behoud van salaris minder gaan werken. Deze zogeheten bapo-regeling wordt minder ruim: de leeftijdsgrens wordt opgetrokken naar 60 jaar.

Minister Ronald Plasterk (Onderwijs) heeft ruim 1,1 miljard bijeengesprokkeld om leraren voor het onderwijs te behouden. Die trekt hij niet uit voor een salarisverhoging voor alle leraren. Wel kunnen goede leraren een extraatje tegemoet zien om hen voor het onderwijs te behouden. Door het inkorten van salarisschalen kan een docent sneller meer gaan verdienen. Hij moet wel zijn best doen want automatische periodieken verdwijnen.

Leerkrachten in het voortgezet en het middelbaar beroepsonderwijs die op moeilijke scholen werken, krijgen een tijdelijke toeslag van 5 tot 10 procent. In het basisonderwijs mogen schoolleiders rekenen op een loonsverhoging van 275 euro per maand.

Toch geen PlayStation telefoon

Donderdag was er nog het gerucht dat er een PlayStation telefoon aan zat te komen, vandaag is dit al weer ontkracht. Sony ontkent ten stelligste dat ze bezig zijn met een dergelijk project.

Volgens Jim Ryan heeft de Indiase krant hem verkeerd geciteerd. Hij zou hebben gezegd dat een combinatie van de Sony Ericsson en de PlayStation plausibel was, maar een woordvoerder vertelt nu "Jim Ryan was in fact misquoted by the Economic Times of India about this issue."

Volgens het Japanse bedrijf is er wel samenwerking tussen de verschillende divisies, maar van een (portable) PlayStation waar je mee kunt bellen is geen sprake. Hiermee zijn de geruchten (voorlopig) weer de wereld uit geholpen.


Verkeerd verbonden

DVD: De Lama's - De Allerslechtste Aller Tijden

Als je tegenwoordig het woord De Lama's laat vallen, weet iedereen wel waar je het over hebt - en dan denken ze niet aan de spugende, ruwharige, vierpotige dierentuindieren. Nee, iedereen weet dat je het dan hebt over de immens populaire BNN-jongens Tijl Beckand, Ruben Nicolai, Ruben van der Meer en Jeroen van Koningsbrugge onder leiding van presentator Patrick Lodiers. Al enkele jaren zijn zij het paradepaardje van de zender en naast de uitzendingen op televisie komen er regelmatig dvd's uit. Zo ook nu weer: De Allerslechtste Aller Tijden is de nieuwste aanvulling op de collectie Lama-dvd's; vernoemd naar één van de bekende 'spellen' uit het populaire programma. Een dvd die je gewoon gezien moet hebben!
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.