LAKS boos op hard politieoptreden

Icoon OnderwijsDe Scholierenvakbond LAKS is boos op de politie in Middelburg. Volgens de bond hebben agenten bij de scholierenbetoging van gisteren ''buitensporig hard'' opgetreden tegen demonstrerende leerlingen.

Gisteren gingen in tientallen plaatsen scholieren de straat op om te betogen tegen de 1040-lesurennorm van het kabinet. Op beelden uit de Zeeuwse hoofdstad was te zien dat agenten met de wapenstok scholieren klappen verkochten. Volgens het LAKS raakte een scooter door de politieactie zwaar beschadigd. LAKS zal daarom een klacht indienen tegen de lokale politie.

Zeeuwse scholieren vinden ook dat de politie grof geweld heeft gebruikt. Agenten sloegen volgens hen in het rond en enkele personen werden ter plekke aangehouden en afgevoerd in politieauto's. Zowel leraren en leerlingen reageerden verontwaardigd over het harde optreden van de agenten.

Gisteravond zei minister Ronald Plasterk van Onderwijs dat hij ''onmenselijke beelden'' had gezien op tv. ''Zo moeten we het niet doen'', meent Plasterk. Ook vindt de PvdA-bewindsman dat betogers ''normaal'' moeten doen.