FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 18 juni 2006

22-jarige Sheryl Miss Nederland 2006

Sheryl Baas is vandaag in Hilversum gekozen tot Miss Nederland 2006. De 22-jarige schone uit Capelle aan den IJssel vertegenwoordige de provincie Zuid-Holland bij de verkiezing. Miss Flevoland en Miss Overijssel eindigden als respectievelijk tweede en derde.

In Hilversum streden vandaag twaalf dames, die eerder tot mooiste van hun provincie waren gekozen, om de eretitel. In de jury zaten onder meer tv-deskundige Bert van der Veer, columniste Annemarie Postma en styliste Graziella Ferraro. Zij kozen uiteindelijk Sheryl tot winnares. Miss Nederland 2005 Miranda Slabber overhandigde haar vervolgens de kroon die bij de titel hoort.

"Sommige kansen in het leven moet je niet laten schieten en ik hoop dat dit voor mij de kans is om wat goeds te doen. De Miss Nederland Organisatie richt zich niet alleen op het uiterlijk, maar geeft ook de mogelijkheden om met het innerlijk op een goede manier bezig te zijn. Dat geeft het voor mij zoveel meer inhoud dan elke andere 'beauty-contest'", aldus de uiteindelijke winnares.

Sheryl zal Nederland op 1 september in Polen vertegenwoordigen bij de verkiezing van Miss World 2006.


Sheryl is de baas (Foto: ©ANP)

WK 2006: Uitslag Frankrijk - Zuid-Korea

Icoon WK 2006De kans dat Zuid-Korea bij de laatste zestien van het WK komt is weer toegenomen. Het eerste doelpunt van Thierry Henry voor de Fransen werd uiteindelijk door Ji-Sung Park van het team van Dick Advocaat ongedaan gemaakt. Het werd 1-1. Ondanks dat de Fransen redelijk speelden werden er niet veel kansen gepakt.

Meer details van de wedstrijd lees je op de WK-site van FOK!

Stand groep G:
#AP+-
1.Zuid-Korea2432
2.Frankrijk2211
3.Zwitserland1100
4.Togo1012

MotoGP: vijfmaal Rossi

Valentino Rossi heeft voor de vijfde maal op rij een wedstrijd weten te winnen. Al zal deze wedstrijd wellicht anders in de boeken verschijnen.

Valentino Rossi wist op het Circuit van Catalunya zijn vijfde zege op rij te behalen. De start van de race ging niet zoals gepland. Ducati-piloot Sete Gibernau kwam in aanraking met teamgenoot Loris Capirossi en raakte in een val. In deze valpartij werden meerdere coureurs meegenomen waaronder Marco Melandri, John Hopkins en Randy de Puniet. De wedstrijd werd even stil gelegd en na de herstart zakte Rossi weg tot een zesde plaats. Gedurende de wedstrijd vocht de Italiaan zich terug en wist als eerste te over de streep te komen gevolgd door Nicky Hayden.

Uitslag MotoGP

#coureurteamachterstand
1Valentino RossiCamel Yamaha Team-
2Nicky HaydenRepsol Honda team+4,509
3Kenny Roberts JrTeam Roberts+9,174
4John HopkinsRizla Suzuku MotoGP+13,465
5Coling EdwardsCamel Yamaha Team+22,548

Andrea Divizioso pakte zijn eerste 250CC overwinning op het Circuit van Catalunya. Ook Divizioso kwam moest van ver komen, maar had zich goed door het deelnemersveld gewerkt. In de laatste rondes bereikte de Italiaan de koppositie doordat de kop van het veld stuurfouten maakte.

Uitslag 250CC

#coureurteamachterstand
1Andrea DoviziosoHumangest Racing Team-
2Jorge LorenzoFortuna Aprilla+0,095
3Alex De AngelisMaster - MVA Aspar Team+0,422
4Roberto LocatelliTeam Toth+1,587
5Alex DebonFortuna Aprilla+3,136

De Spanjaard Alvaro Bautista wist de 125CC overwinning te behalen in een geheel Spaanse top drie. De leider in het klassement, Bautista, reed van pole af naar de overwinning en kon met gemak zijn tegenstanders van zich af te houden.

Uitslag 125cc

#coureurteamachterstand
1Alvaro BautistaMaster - MVA Aspar Team-
2Hector FaubelMaster - MVA Aspar Team+0,187
3Sergio GadeaMaster - MVA Aspar Team+0,423
4Mattia PasiniMaster - MVA Aspar Team+1,094
5Lukas PesekMaster - MVA Aspar Team+2,235


Gibernau en Capirossi in botsing met elkaar

Frankrijk niet langs Zuid-Korea

Zuid-Korea heeft riante perspectieven op een plaats bij de laatste zestien. Dankzij een treffer van Ji-Sung Park maakte het team van Dick Advocaat een vroeg doelpunt van Thierry Henry ongedaan: 1-1. Les Bleus speelden redelijk, maar kregen te weinig.

Frankrijk trapte om 21.00 uur af met enkele miserabele statistieken in het achterhoofd. Manuel Amoros was op 28 juni 1986 haar laatste speler die scoorde op een WK buiten Frankrijk. Bovendien zouden Les Bleus met een nieuwe improductieve wedstrijd het record van Bolivia evenaren, dat ooit vijf maal achtereen droog bleef. Bondscoach Domenech zag echter geen reden zijn systeem aan te passen na de 0-0 tegen Zwitserland. In personeel opzicht veranderde er wel iets: Florent Malouda loste de wat bleue Franck Ribery af. Dick Advocaat durfde het aan fenomeen Jung Hwan Ahn, als invaller van beslissende waarde tegen Togo (2-1), opnieuw naast de basis te plaatsen. Met Nam-Il Kim, Ji-Sung Park en Young-Pyo Lee startten er drie voormalige Eredivisiespelers in het team van de Aziaten.

Al na acht minuten brak Henry de ban, daarmee een eind makend aan 368 minuten zonder Frans WK-doelpunt. Henry positioneerde zich slim tussen de Koreaanse centrale verdediging en reageerde attent op een steekpass van Sylvain Wiltord. Het doelpunt hing in de lucht, want Frankrijk begon zeer sterk. Zuid-Korea, fel aangemoedigd in Leipzig, bleef nooit lang in balbezit doordat Vieira en Makelele snel druk zetten. Ook het Franse aanvalsspel won aan kracht met Malouda. De verdediging van de Taeguk Warriors kende grote moeite met het opvangen van doorschuivende middenvelders.

Frankrijk kon de overmacht niet echt omzetten in kansen. Toch kopte Vieira de 0-2 binnen uit een corner. De loepzuivere treffer telde echter niet: het arbitrale trio oordeelde dat doelman Woon Jae Lee de bal vóór de lijn keerde. Zuid-Korea kwam heel langzaam in de wedstrijd, al was dat meer vanwege het temporiseren van Frankrijk. De nummer vier van het vorige WK voetbalde zonder plan en in de eerste helft werd Fabien Barthez niet op de proef gesteld. Slechts een indraaiende vrije trap van Chun Soo Lee bracht Frankrijk even in verlegenheid.

Zuid-Korea probeerde het initiatief te grijpen na de hervatting. Het trommelgeroffel van de fans op de tribune nam hoopvol toe. Tot openingen wisten de mannen van Advocaat niet te komen; Frankrijk stond tactisch goed en de defensie zette nauwelijks een stap verkeerd. Geïnteresseerd in het uitdiepen van de score leken de Haantjes niet. Er ontstond zo een gezapige tweede helft. Zuid-Korea kon niets uitrichten, Frankrijk voelde weinig aanstalten.

Wat niemand bevroedde, gebeurde acht minuten voor tijd. Zuid-Korea benutte haar eerste mogelijkheid: 1-1. Een voorzet van Ki-Hyeon Seol werd door Jae Jin Cho knap teruggekopt en Ji-Sung Park wipte de bal over Barthez, die er slecht uitzag. Opeens schrok Frankrijk wakker uit de lethargie. Vieira miste in vrijstaande positie een riante schietkans en Henry faalde oog in oog met de keeper. Frankrijk bleef steken en zal het betreuren niet te hebben doorgedrukt in de tweede helft.


Opstellingen:

Frankrijk: Barthez, Sagnol, Thuram, Gallas, Abidal, Vieira, Makelele, Malouda ( 88. Dhorasoo), Zidane ( 90. Trezeguet), Wiltord ( 60. Ribery), Henry.

Zuid-Korea: Woon Jae Lee, Young Chul Kim, Jin Cheul Choi, Dong-Jin Kim, Young-Pyo Lee, Ho Lee ( 69. Sang Sik Kim), Nam-Il Kim, Eul Yong Lee ( 46. Ki-Hyeon Seol), Ji-Sung Park, Jae Jin Cho, Chun Soo Lee ( 72. Jung Hwan Ahn).


Wedstrijdverloop:

Frankrijk 1 – 1 Zuid-Korea

8’ Henry 1-0
82’ Ji-Sung Park 1-1


11’ Ho Lee (KOR)
29’ Dong Kim (KOR)
79’ Abidal (FRA) **
85’ Zidane (FRA) **


Arbiter: Archundía (Mex)

Toeschouwers: 43.000

** = geschorst voor laatste pouleduel

Stand groep G:

#AP+-
1.Zuid-Korea2432
2.Frankrijk2211
3.Zwitserland1100
4.Togo1012

Rooney in de basis tegen Zweden

Eindelijk is het moment daar aangebroken. Wayne Rooney zal zijn opwachting maken in de basisselectie tegen Zweden.

De Engelse aanvaller had een invalbeurt tegen Trinidad en Tobago en blijkt daar genoeg bondscoach Sven-Göran Eriksson te hebben overtuigd: "Je kon zien dat hij nog niet honderd procent was, maar hij hield de bal goed bij zich en had een paar goede acties en passes." De medische staf zegt nu dat Rooney langer dan 45 minuten kan voetballen, waardoor Eriksson hem graag vanaf het begin wil laten voetballen.

In de aanloop van het WK brak Wayne Rooney een middenvoetsbeentje, waardoor hij het WK mis dreigde te lopen. Ondanks wantrouwen van zijn club Manchester United, werd hij toch meegenomen in de WK-selectie van Engeland. Nadat de medische staf van Manchester United groen licht gaf, kon Wayne Rooney zijn debuut maken op een WK.

Brug over de ringvaart weer open

Icoon FileEen technisch mankement aan de brug over de ringvaart bij Aalsmeer heeft tot enkele lange files geleid op de A9. Het is voor de tweede keer in korte tijd dat de brug blijft steken. Door een storing bleef de brug openstaan. De politie sloot de snelweg af in beide richtingen tussen de knooppunten Holendrecht en Badhoevedorp.

De brug is later handmatig neergelaten, zodat het verkeer weer kon rijden. Omdat nu het scheepvaartverkeer in de Ringvaart er niet door kan wordt de brug vanavond of vannacht waarschijnlijk weer korte tijd opengezet. Het is onbekend wat de oorzaak van de storing is.

Vorige week stond de brug ook al een tijd open. Onderzocht wordt of er een verband is tussen de storingen.

Meest gespeelde games op Xbox Live vorige week

Er is weer een week voorbij, dus Major Nelson heeft op zijn website weer een nieuw lijstje geplaatst met de meest gespeelde games op Xbox Live van vorige week. Het lijstje is weer gesplitst in twee delen, maar als deze lijstjes gecombineerd zouden worden dan staat Halo 2 nog altijd op de nummer 1 positie, gevolgd door alle Xbox 360 games. Tussen haakjes staat de plaats die de game vorige week had in de ranking.

Xbox 360 games
1 (1) Call of Duty 2
2 (2) Ghost Recon: Advanced Warfighter
3 (3) Oblivion IV: The Elder Scrolls
4 (4) Battlefield 2: Modern Combat
5 (5) Final Fantasy XI
6 (8) Fight Night Round 3
7 (9) Perfect Dark Zero
8 (6) Project Gotham Racing 3
9 (-) Dead or Alive 4
10 (7) Hitman: Blood Money

Xbox Games
1 (1) Halo 2
2 (2) Battlefield 2: Modern Combat
3 (3) Counter-Strike
4 (4) Splinter Cell: Chaos Theory
5 (6) Rainbow Six 3: Black Arrow
6 (7) Star Wars: Battlefront 2
7 (5) Pro Evolution Soccer 5
8 (8) Madden NFL 2006
9 (9) Forza Motorsport
10 (10) Ghost Recon 2: Summit Strike



Call of Duty 2

Vennegoor is meest tevreden reserve op WK

De meest tevreden reserve van het Nederlands elftal is Jan Vennegoor of Hesselink. Als breekijzer is hij geselecteerd door bondscoach Marco van Basten, maar hij heeft nog niet in actie hoeven te komen.

Zonder speelminuten heeft de aanvaller het toch prima naar zijn zin: "Als ik nog vijf wedstrijden op de bank moet blijven en we winnen ze alle vijf vind ik het ook goed." De 27-jarige Tukker behoort niet tot de basiself, maar zijn rol dient niet te worden onderschat. "Ik moet er voor zorgen dat de verdedigers op de training een grote kluif aan mij hebben, zodat ze er in de wedstrijden wel bij blijven."

Misschien dat Vennegoor, net als een aantal andere reserves, woensdag tegen Argentinië in de basis zal starten. Kwalificatie voor de tweede ronde is een feit en daarnaast staan zes basisspelers, waaronder Mark van Bommel en Arjen Robben, 'op scherp' met een gele kaart. "Dat zou natuurlijk fantastisch zijn. Twintig minuutjes, misschien een half uurtje tegen Argentinië als breekijzer."

Maar mocht dit niet gebeuren, dan zal Jan Vennegoor of Hesselink niet treuren. "Ik ben al heel blij dat ik hier ben. Als klein jongetje keek ik naar alle wedstrijden op het WK. Nu doe ik dat nog, alleen maak je er ook nog eens deel vanuit. Dus ik moet vooral genieten."

Ethiopische jongen mishandeld

Icoon MisdaadEen uit Ethiopië afkomstige tiener is vannacht in een plaatsje net buiten Berlijn gewond geraakt bij een gevecht met een groep blanke jongeren. Het zou volgens de Duitse politie gaan om racistisch geweld.

Het slachtoffer, dat 15 jaar is, behoorde tot een groep jongens die bij het station van het plaatsje Schönfeld werd aangevallen door vier blanke jongeren. De vier aanvallers, van wie er twee gewond raakten, zijn opgepakt. Het is niet duidelijk hoe het slachtoffer het op dit moment maakt.

Met dank aan Meki voor de submit.

Crysis Video Presentatie

Er is een video presentatie van de game Crysis verschenen waarop Art Director Michael Khaimzon (Crytek) wat informatie over de game vertelt, ook zal de presentatie veel ingame beelden vertonen.

De shooterfans onder ons zullen met Crysis een wereld vol aliens binnen stappen. Met een uitdagende gameplay, strategische tactieken, verscheidene wapens en armor zul je als gamer de wereld moeten redden van al de aliens.

De presentatie is hier te bekijken.



Hartoperatie Vidmar goed verlopen

De hartoperatie die NAC-speler Tony Vidmar heeft ondergaan is naar wens verlopen. De linksback moest onder het mes nadat er een bloedprop in zijn kransslagader was ontdekt. Hierdoor kon hij ook niet naar het WK.

"Binnenkort onderga ik testen die uit moeten wijzen of ik mijn voetbalcarrière weer op kan pakken. Het ziet er nu heel goed uit ", aldus Vidmar, wiens contract deze zomer bij de Brabanders afloopt. Eerder kondigde de Australier aan dat hij een punt achter zijn loopbaan moest zetten.

Speciale helm voor Albers

Christijan Albers zal bij de Grand Prix van Canada, komend weekend, niet met zijn gebruikelijke helm rijden.

Met een speciale WK Voetbal helm wil de Nederlandse coureur het nationale elftal steunen. Het Nederlands elftal speelt datzelfde weekend de achtste finale en doet dat ofwel op zaterdag ofwel op zondag. De kwalificatie en race starten twee uur voor de voetbalwedstrijd.

Meer over het WK voetbal vind je op de WK site.

ProTour: Stand na Ronde van Zwitserland

Er zijn weer enkele verschuivingen zichtbaar in het ProTour-klassement na de Dauphiné Libéré, Ronde van Zwitserland en de ploegentijdrit in Eindhoven.

De top drie blijft echter ongewijzigd. Alejandro Valverde breidt zijn voorsprong op Ivan Basso zelfs een beetje uit. Wereldkampioen Tom Boonen bezet de derde plaats, gevolgd door Frank Schleck en Jörg Jaksche. Die laatste maakt een flinke sprong in de top 10 vanaf plek zestien. Michael Boogerd is de beste Nederlander met een vijftiende plek en 75 verzamelde ProTour-punten.

De winnaar van de ploegentijdrit, Team CSC, bezet de eerste plaats in het ploegenklassement. T-Mobile en Phonak completeren de top drie. De Rabobank-ploeg valt net buiten de top 5 met 186 punten. In het landenklassement is er een hevige strijd tussen Spanje en Italië zichtbaar. Spanje heeft maar vijf punten voorsprong op Italië. Nederland is terug te vinden op een vijfde positie.

Stand individueel

#CoureurPunten
1.Alejandro Valverde (Spa)195
2.Ivan Basso (Ita)138
3.Tom Boonen (Bel)132
4.Frank Schleck (Lux)120
5.Jörg Jaksche (Dui)110
6.Alessandro Ballan (Ita)105
7.Patrik Sinkewitz (Dui)90
8.Samuel Sanchez (Spa)89
9.Fabian Cancellara (Zwi)87

Stand teams

#TeamPunten
1.Team CSC227
2.T-Mobile206
3.Phonak202
4.Caisse d'Epargne I-B200
5.Discovery Channel195

Stand landen

#LandPunten
1.Spanje503
2.Italië498
3.Duitsland344
4.België224
5.Nederland205

Kalender

DatumWedstrijdWinnaar
6 - 12 mrtParijs - NiceFloyd Landis (VS)
8 - 14 mrtTirreno - AdriaticoThomas Dekker (Ned)
18 maartMilaan - San RemoFilippo Pozzato (Ita)
2 aprilRonde van VlaanderenTom Boonen (Bel)
3 - 8 aprilRonde van BaskenlandJosé Gomez Marchante (Spa)
5 aprilGent - WevelgemThor Hushovd (Noo)
9 aprilParijs - RoubaixFabian Cancellara (Zwi)
16 aprilAmstel Gold RaceFrank Schleck (Lux)
19 aprilWaalse PijlAlejandro Valverde (Spa)
23 aprilLuik - Bastenaken - LuikAlejandro Valverde (Spa)
25 - 30 aprilRonde van RomandiëCadel Evans (Aus)
6 - 28 meiGiro d'ItaliaIvan Basso (Ita)
15 - 21 meiRonde van CataloniëDavid Cañada (Spa)
4 - 11 juniDauphiné LibéréLevi Leipheimer (VS)
10 - 18 juniRonde van ZwitserlandJan Ullrich (Dui)
18 juniPloegentijdrit EindhovenTeam CSC (Den)
1 - 23 juliTour de France
30 juliHEW Cyclassics Hamburg
1 - 9 augustusRonde van Duitsland
12 augustusClasica San Sebastian
16 - 23 augustusEneco Tour
26 aug. - 17 sep.Vuelta a España
27 augustusGP Ouest France - Plouay
4 - 10 septemberRonde van Polen
1 oktoberGP Zürich
8 oktoberParijs - Tours
14 oktoberRonde van Lombardije

Hiddink tevreden ondanks verlies

Australië heeft dan weliswaar verloren van Brazilië, Guus Hiddink is tevreden over de prestatie van zijn mannen.

"We hebben in de tweede helft goed druk gezet. Daarbij kregen we een paar goede mogelijkheden, die we helaas niet konden benutten", aldus Hiddink. "We willen nu de volgende ronde bereiken,dat zou nog altijd een verrassing zijn."

Man of the Match Zé Roberto vindt dat Brazilië beter gaat spelen. Hij prees de kwaliteiten van Australië in zijn reactie. "Ik denk dat we alleen maar nog beter zullen worden. We wilden direct ons spelletje spelen, maar omdat Australië een goede ploeg heeft en sterk verdedigde, lukte dat aanvankelijk niet."

Geen rechtszaak Indianapolis

Amerikaanse Formule 1 fans zijn door de rechter in het ongelijk gesteld. De fans wilden het Formule 1 Management, Michelin, de teams en de Indianapolis Motor Speedway aanklagen naar aanleiding van de gebeurtenissen bij de race in 2005.

Bij de race verschenen slechts zes wagens aan de start. De fans wilden daarom compensatie voor de kosten van de kaarten en de reiskosten. Rechter Sarah Evans Barker was het hier niet mee eens en oordeelde dat iedereen die een sportevenement bezoekt er rekening mee moet houden dat het evenement mogelijk niet door gaat.

Japan voelt zich benadeeld door speelschema

Bondscoach Zico vindt dat de FIFA Japan behoorlijk heeft benadeeld door het schema. Vanmiddag moest Japan voor de tweede keer om drie uur 's middags beginnen met hun duel.

Na het 0-0 gelijkspel tegen Kroatië, waar het kwik steeg naar 27 graden, zei de coach: "Het is schandalig dat we alweer in de hitte moesten voetballen. Het spelen in de middag doen ze vanwege de televisie-uitzending. Commercie gaat blijkbaar voor." Volgens Zico kwam Japan door de hitte in de tweede helft energie te kort om Kroatië te verslaan. In Tokio is er acht uur tijdsverschil met Duitsland. De duels van Japan beginnen daar om elf uur 's avonds.

Man biedt voorhoofd aan als advertentieruimte

Icoon Weird Een Italiaan heeft zijn eigen voorhoofd aangeboden als advertentieruimte op de veilingsite eBay. Hij heeft daarop al meer dan 2000 reacties binnengekregen. Zelfs twee grote bedrijven in het noorden van het land behoren tot de belangstellenden.

Dit meldde de grootste krant van Italië, Corriere della Sera. De man, Luca Melilli uit het Siciliaanse Palermo, wil minimaal 5000 euro verdienen door zeven à tien dagen rond te lopen met reclame op zijn voorhoofd. De hoogste bieder mag reclame aanbrengen met bijvoorbeeld hennatekeningen, die niet schadelijk zijn voor de gezondheid.


Luca Melilli
Luca Melilli, het levende reclamebord in spé


Met dank aan YubYub voor de submit.

Houseparty met geweld beëindigd

Icoon Politie In het Limburgse Weert heeft de politie afgelopen nacht met het nodige geweld een illegale houseparty beëindigd. Het feest werd gehouden in een leegstaand bedrijfspand aan de Oude Graaf. In totaal bevonden zich zo'n tweehonderd gasten uit zowel binnen- als buitenland op het feest.

De politieagenten stelden de organisatoren een ultimatum van een uur om het pand te ontruimen. Toen het feest een uur later echter nog in volle gang was en ook een tweede waarschuwing niets opleverde, werd de politie massaal opgeroepen om het pand schoon te vegen. Bij de actie werden honden ingezet en deelden agenten forse klappen uit met de wapenstok. Drie mensen, een Eindhovenaar en twee Fransmannen, zijn opgepakt. De geluidsapparatuur is in beslag genomen.

Wat is Dit: Opgave 31 - Uitslag

Andermaal was er een derde ronde nodig voor het goede antwoord. Maar om 6 minuten voor 11 heden ochtend werd het goede antwoord door natedanielz gegeven: defibrillator. In de lift gaan dfr0st, Lode, Viper2k1, JtS en Martijnnissen mee. Allan24 en The-Ghost krijgen "dichtbij punten".

De volgende "Wat is Dit" zal zijn komende maandag, 19 juni om 12.00 uur.

De prijzen
Voor kwartaal 2 (dus de periode tot en met 1 juli) is X-toys zo vriendelijk geweest om een mooi prijzenpakket ter beschikking te stellen. Dit prijzenpakket bestaat uit:
A Thousand And One Nights (massage sampler)
Buzz Off Finger Vibrating Keychain (vibrerende sleutelhanger)
Erotic Dice Glow in the Dark


Naast dat X-toys.nl de prijzen ter beschikking stelt hebben zij ook een speciale aktie voor FOK!kers: Als je bij je bestelling de kortingscode 193466 invult krijg je € 2,50 korting bij een besteding van 25 euro of meer.

De oplossing:

Tot maandag, tot WiD!

Brazilië verslaat Australië moeizaam

Brazilië heeft zich, zonder te imponeren, gekwalificeerd voor het vervolg van het toernooi. Australië bood goed tegenstand maar scoorde niet waardoor ze het zichzelf lastig maakte.

Brazilië begon aanvallend en Kaka tekende na bijna 3 minuten voor het eerste schot van de wedstrijd. Na ongeveer vijf minuutjes werd Vidkua aardig vrij gelaten maar zijn schot was makkelijk te pakken voor Dida. Australië liet duidelijk merken dat ze niet als speeltje van de Brazilianen wilden dienen.

Ronaldo kreeg meteen een tik toen hij in de buurt van de goal de bal had. Grella mocht blij zijn dat er alleen een vrije trap kwam en geen kaart. Roberto Carlos nam de vrije trap maar die verdween naast het doel van de "Socceroos". Emerton kreeg na schelden op scheidsrechter Merk terecht de gele kaart, hij had hem voor zijn forse tackle op Roberto Carlos al kunnen krijgen. In het eerste kwartiertje ging het spel aardig op en neer en dat leverde de mannen van Hiddink al snel een tweede corner op. Door duwen en trekken in de zestien werd deze corner al snel door Markus Merk afgefloten.

Brazilië had best moeite met het felle spel van de Australiërs, waardoor het van Braziliaanse kant soms slordig oogde. Ronaldinho leek wat moois in huis te hebben in de zestien van Schwarzer, totdat hij op de bal ging staan en weggleed. Hierdoor kon Australië eruit komen. Gaandeweg de eerste helft kwamen de Zuid-Amerikanen beter in hun spel en dus vaker in de zestien. Ronaldo kreeg na goed werk van Ronaldinho een kans maar werd goed verdedigd. Cafu maaide na een klein half uurtje Cahill naar het gras en ontving terecht geel. Uit de vrije trap van Culina kwam geen gevaar omdat er afgefloten werd na duwen in de zestien.

Nadat Ronaldo doorging, toen er al voor buitenspel gefloten was, ontving het zorgenkindje van Real Madrid een gele kaart. Australië had bepaald geen haast en viel af en toe goed aan. Emerton kwam goed door op de rechterkant maar toen er ineens twee Brazilianen voor zijn neus stonden was een ingooi het hoogste wat hij behalen kon. De Aussies kwamen niet echt veel verder dan schoten van afstand en die paar ballen bezorgde Dida geen nachtmerries. Het was duidelijk te zien dat veel spelers een beetje uitgeblust begonnen te raken. Ronaldo kreeg de bal goed aangespeeld maar nam hem heel slecht aan waardoor Neill kon opruimen. Even later kwam Adriano in kansrijke positie maar hij legde de bal terug maar niemand reageerde, waarna er goed terug gekopt werd door Moore.

Terwijl Culina geel kreeg voor een overtreding op Roberto Carlos ging Popovic zitten en bleek na een korte check door de medische mensen dat hij vervangen moest worden. Hiddink bracht Bresciano in het veld voor de geblesseerde verdediger. Emerton speelde zowel aanvallend als verdedigend een belangrijke rol. Hiddink had de ex-Feyenoorder weer op zijn vertrouwde plek op het middenveld gezet waardoor Ronaldinho zijn rechtstreekse tegenstander was. Steeds weer ging hij op rechts naar voren en steeds weer werd hij met moeite gestuit. Na zo'n actie van Emerton hield Australië een ingooi over halverwege de helft van Brazilië en uit die ingooi kwam een schietkans van Bresciano maar helaas voor Hiddink en zijn mannen vloog die bal over het doel.

De wedstrijd ging in de tweede helft door waar die gebleven was; met Australië die achterin goed stond. Brazilië bleef moeite houden met het spel van deSocceroos. Eenmaal verloor Chipperfield Adriano uit het oog en prompt legde hij de bal keurig met zijn linkerbeen in de goal. De taak voor de mannen was dus duidelijk in de veertig minuten die er nog volgde. Bresciano werd door Viduka weggestuurd en ondanks dat het op buitenspel leek werd er niet gefloten. In de zestien wou hij Lúcio uitkappen maar zijn poging strandde jammerlijk. Kort erna kwam Harry Kewell in de ploeg van Australië . Viduka en Dida sprongen samen omhoog voor de bal en Dida liet hem los, Kewell kon zich met zijn eerste bal tot held van de dag promoveren maar schoot de bal over. Australië zette meer en meer druk helaas viel er geen goal. Emerton waagde een poging vanaf randje zestien maar ook die bal verdween naast. Kewell ging er samen met Emerton van door maar werd door Zé Roberto goed getackeld alvorens hij gevaarlijk kon worden.

Ronaldo leek eindelijk goed in stelling gebracht te worden toen Merk en zijn assistent hem terugfloten voor buitenspel maar het was wel heel krap. Na goed werk van Viduka kwam wederom Kewell in goede positie maar hij wou Dida verrassen met een aardige lob over 25 meter, helaas voor hem ging ook deze poging over de goal. Hiddink ging twintig minuten voor het eind alles of niks spelen met het brengen van John Aloisi voor Craig Moore. De toch licht teleurstellende Ronaldo moest wijken voor Robinho, Emerson vertrok ten faveure van Gilberto Silva. Met veel kunst en vliegwerk werden Adriano en Robinho door de mannen van Down Under gestopt. Doordat Brazilië erg goed in de openvallende gaten liep, kreeg de Australische verdediging het zwaar te verduren. Ook Australië bleef aanvallen waar ze konden wat nog een goede kans voor Bresciano opleverde maar Dida pakte hem goed in twee instanties. Viduka kwam nog goed voor de goal ,maar ook hij kreeg de bal niet tegen de touwen. Na een vrije trap kon Aloisi doorkoppen helaas ging de lob van Viduka op het dak van het doel. Zoals Australië al tegen Japan bewees, bleven ze vechten tot het laatst. Er kwamen nog wat kansjes over en weer. Na een schot op de paal van Robinho liep Fred tegen de terugkomende bal en was het één minuut voor tijd 2-0 en was de winst binnen voor de wereldkampioen. Kaká kreeg vlak voor tijd nog een goeie kans maar vergat die te benutte.

Australië heeft Brazilië goed bestreden maar het was niet genoeg. Ondanks dat de sterren uit Zuid-Amerika niet imponeerde wonnen ze wel en zijn daarmee gekwalificeerd voor de achtste finale. Australië blijft op drie punten staan en mag tegen Kroatië nog vol aan de bak om kwalificatie voor de volgende ronde af te dwingen.

Opstellingen

Brazilië: Dida, Cafu, Lúcio, Juan, Roberto Carlos, Émerson (Silva/72), Kaká, Ronaldinho, Zé Roberto, Adriano (Fred/88), Ronaldo (Robinho/72).

Australië: Schwarzer, Emerton, Neill, Moore (Aloisi/69), Chipperfield, Grella, Popovic (Bresciano/41), Culina, Cahill (Kewell/56), Viduka, Sterjovski.

Wedstrijdverloop:

Brazilië 2 - 0 Australië

49' Adriano
90' Fred

13' Emerton (Aus)
29' Cafu (Bra)
31' Ronaldo (Bra)
39' Culina (Aus)
83' Robinho (Bra)

Arbiter: Merk (Dui)

Toeschouwers: 66.000

Stand groep F:

# GP+-
1.Brazilië2630
2.Australië2333
3.Kroatië2101
4.Japan2113

WK 2006: Uitslag Brazilië - Australië

Icoon WK 2006 Brazilië heeft in een aantrekkelijk duel van het Australië van Guus Hiddink gewonnen. In München werd het 2-0. Brazilië heeft zich hierdoor geplaatst voor de achtste finales.

De eerste helft ging redelijk gelijk op. Hoewel er regelmatig werd aangevallen, kwam het niet tot veel kansen. De ruststand was dan ook 0-0. Vlak na het begin van de tweede helft (49e minuut) wist Adriano te profiteren van een gat in de verdediging van Australië.

De wedstrijd werd hierna meer open, met een aantal grote kansen aan beide kanten. Fred besliste het duel in de 90e minuut in de rebound na een bal op de paal van Robinho. Een uitgebreid verslag lees je op de WK-site van FOK!

Eerder vandaag werd de andere wedstrijd van de tweede ronde in groep F gespeeld. Tussen Kroatië en Japan bleef het kleurloos 0-0. Vanavond om 21.00 uur komen Frankrijk en Zuid-Korea in groep G tegen elkaar in actie. Zuid-Korea kan zich in dat duel plaatsen voor de achtste finales.

Stand groep F:
1.Brazilië ** 2-6 (3-0)
2.Australië 2-3 (3-3)
3.Kroatië 2-1 (0-1)
4.Japan 2-1 (1-3)

Snelheidboete na 52 jaar betaald

Icoon Opmerkelijk Beter laat dan nooit, moet de 84-jarige John Gedge gedacht hebben. Hij betaalde afgelopen week de boete voor een snelheidsovertreding die hij in 1954 beging. De Brit was de politie van Fairmount Parks in de Amerikaanse staat Pennsylvania om precies te zijn vijftien dollar verschuldigd.

Gedge, die nu in een bejaardentehuis in East Sussex in Engeland woont, kreeg de bekeuring 52 jaar geleden toen hij in Philadelphia was. Hij reed destijds 88 km/h waar een snelheid van 55 km/h was toegestaan. Kort geleden viste hij de nog openstaande boete uit de zak van een oude jas.

De snelheidsovertreder stuurde daarop een brief met daarin zijn verontschuldigingen en een biljet van vijf Britse pond. Dat was in 1954 circa veertien dollar waard, nu ongeveer negen dollar. "Een Engelsman betaalt zijn schuld. Ik verontschuldig me ervoor dat ik die boete zolang heb laten aanslepen. Nu is mijn geweten gesust", aldus Gedge.

Tourselectie Rabobank kent geen verrassingen

Vandaag is de selectie bekend gemaakt van Rabobank voor de Ronde van Frankrijk, en zoals verwacht kent die geen verrassingen.

Onder de negen renners die vanaf 1 juli aan de Tour deelnemen zijn vijf Nederlanders, te weten Michael Boogerd, Erik Dekker, Pieter Weening, Joost Posthuma en debutant Thomas Dekker. De Spanjaarden Oscar Freire en Juan Antonio Flecha, de Rus Dennis Menchov en de Deen Michael Rasmussen completeren de selectie. Bram de Groot en de Spanjaard Pedro Horrillo zijn de reserves.

Energieverbruik consoles op een rij

De site DX Gaming heeft een uitgebreid vergelijkend warenonderzoek gehouden naar het energieverbruik van diverse consoles, van DreamCast tot Xbox 360. Het zal niemand verrassen dat een Xbox 360 meer energie vreet dan een PS1, maar hoeveel meer precies is nu dus tot in detail uitgerekend.

Als je de stekker niet uit de wandcontactdoos trekt, staat er altijd een klein beetje stroom op een apparaat. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de interne klok of infra-rode poorten die checken of er een controller actief is. Deze 'lekkage' van stroom betekent dus dat een console je geld kost, zelfs als je hem helemaal niet gebruikt. Dit kan in de loop der tijd toch aardig aantikken, van 1.7 kW per jaar voor een PS1 tot 17.5 kW voor de Xbox 360 en de PS2.

Vervolgens werden alle systemen opgestart zonder game. Aan elke console was één controller gekoppeld en vervolgens werd vijf minuten gewacht en de meting verricht. Daarna stopten de onderzoekers een racegame in elke console (van Mario Kart en Crazy Taxi tot Burnout Revenge) en werd er vijf minuten lang een single-player race gereden.

ConsoleVerbruik Stand-By/JaarVerbruik DashboardVerbruik GameGame
DreamCast3.5 kWh17 W22 WCrazy Taxi 2
GameCube3.5 kWh20 W21 WMario Kart
PS11.75 kWh4 W6 WJet Moto 2
PS217.5 kWh23 W30 WATV Offroad
Xbox3.5 kWh61 W70 WBurnout 3
Xbox 36017.5 kWh145 W165 WBurnout Revenge

Natuurlijk is de Xbox 360 de enige next-gen console en zijn de onderlinge prestaties niet echt vergelijkbaar. Het is dan ook afwachten tot de test herhaald wordt met de PS3 en de Wii. De onderzoekers voorspellen dat de PS3 tijdens het spelen zo ongeveer op hetzelfde energie-verbruik uit zal komen als de Xbox 360, terwijl de Wii daar ver onder zal zitten en misschien niet eens boven de 100 W uit zal komen.

Het volledige artikel, inclusief berekening wat een console per jaar aan stroom kost als je de stekker er niet uittrekt en gemiddeld twee uur per dag speelt, vind je hier.

Al-Shalhoub niet tegen Oekraine vanwege sterfgeval

Mohammad Al-Shalhoub zal het duel van Saoedi-Arabië tegen Oekraine moeten missen vanwege trieste familieomstandigheden.

De 25-jarige middenvelder keert namelijk naar zijn vaderland terug om de begrafenis van zijn moeder bij te wonen. Het is nog onbekend of Al-Shalhoub na de begrafenis nog terugkeert in Duitsland. Tijdens het eerste duel van Saoedi-Arabië tegen Tunesië zat de middenvelder op de bank.

Zvonareva wint toernooi Birmingham

De Russische Vera Zvonareva heeft zondag het tennistoernooi in het Engelse Birmingham op haar naam geschreven. In de finale was ze met twee keer 7-6 te sterk voor de Amerikaanse Jamea Jackson.

Jackson maakte in Birmingham indruk met zeges op onder anderen de Russische Maria Sjarapova, maar de Amerikaanse kwam in de finale in beide tiebreaks net te kort. Voor Zvonoreva was het haar vierde toernooizege.

Oud-stagiair molt busje uit wraak

Icoon Weird Een 21-jarige man uit het Brabantse Budel-Schoot was zo kwaad op zijn voormalige stagebedrijf, dat hij zaterdagnacht na drie jaar wraak nam. De man vernielde een busje van de firma uit Budel, maar werd betrapt door een buurtbewoner.

De man, die in beschonken toestand verkeerde, verklaarde dat hij het te kwaad kreeg toen hij het busje zag staan. Hij had op zijn voormalige stageplek namelijk nooit een fatsoenlijk bedankje gekregen, terwijl hij wel zijn uiterste best had gedaan. Vol woede begon de man vervolgens het busje te slopen. Een buurtbewoner betrapte de man toen hij de ruitenwissers omboog en waarschuwde de politie. Die heeft de man aangehouden.

Baros hervat training

Milan Baros heeft de training voorzichtig hervat. De aanvaller van Tsjechie kampt met een blessure aan zijn voet, waardoor hij de eerste twee wedstrijden van zijn land tegen de Verenigde Staten en Ghana aan zich voorbij heeft moeten laten gaan.

Het is echter onzeker of Baros aanstaande donderdag kan aantreden in de laatste groepswedstrijd tegen Italie. "Voorlopig mag Milan alleen loopwerk verrichten”, aldus woordvoerder Lukas Tucek.

Voor de Tsjechen is het van groot belang dat Baros op tijd fit is voor de wedstrijd tegen Italie omdat Jan Koller geblesseerd is en Vratislav Lokvenc tegen de Italianen een schorsing uitzit. Tsjechie zal aankomende donderdag de wedstrijd tegen de Italianen moeten winnen. Alleen dan plaatsen Karel Bruckner en de zijnen zich voor de volgende ronde.

Drie Super Paper Mario filmpjes

Leg die schep maar gauw weg, want de GameCube hoef je nog niet te begraven. Nintendo is namelijk van plan om ons een waardig afscheid te geven met Super Paper Mario. In deze, waarschijnlijk laatste, Mario game op de GameCube wordt de Paper Mario stijl gemixt met platform-gameplay. Hoewel alles nog niet helemaal duidelijk is, lijken de RPG elementen dus volledig te zijn vervangen door platformactie. Op de World Hobby Fair waren er wat stukjes van het spel te spelen, waarvan er drie filmpjes zijn verschenen.

Bekijk film 1
Bekijk film 2
Bekijk film 3

Kroatische bondscoach tevreden

De bondscoach van Kroatie, Zlatko Kranjcar, was na afloop van de wedstrijd tegen Japan tevreden. Hij vond dat zijn team goed gespeeld had.

"We hebben zeer goed gespeeld, maar we hebben alleen verzuimd te scoren. Ik heb bewondering voor alle spelers, want ze hebben in deze hitte een zeer hoog tempo gespeeld". vervolgde Kranjcar. Een beetje vreemde lofzang voor zijn ploeg, die vanmiddag tegen de Japanners geen potten kon breken.

De bondscoach van Japan, de Braziliaan Zico, zocht de schuld van het slechte spel vooral bij anderen. "Het is schandalig dat we voor de tweede keer een middagwedstrijd in de hitte moesten spelen. Alles moet wijken voor het TV-schema. Maar ja, zaken zijn zaken."

Hewitt pakt vierde titel op Queen's

Lleyton Hewitt heeft voor de vierde keer in zijn loopbaan het ATP-toernooi van Queen’s gewonnen. De Wimbledonwinnaar van 2002 boekte een regelmatige zege op James Blake: 6-4, 6-4.

Blake benaderde nooit zijn vorm van zaterdag, toen hij Andy Roddick uit het toernooi kegelde. Vooral de service van de Amerikaan liep niet naar wens. Hewitt brak al meteen tweemaal in de beginfase en gaf zijn voorsprong niet meer uit handen. In de tweede set besliste een break op 3-3 het treffen. Hewitt evenaarde met zijn vierde eindzege het record van Boris Becker en John McEnroe. Zijn eerste drie titels pakte de Australiër van 2000 tot en met 2002. Sinds 2003 nam Roddick het stokje over.

”Het is fantastisch om hier opnieuw te winnen”, reageerde Hewitt. ”Dit geeft vertrouwen op weg naar Wimbledon. Deze prijs betekent extra veel voor me omdat het mijn eerste is sinds mijn huwelijk.” Blake keek tevreden terug op een sterke week: ”Hopelijk kan ik de graservaring die ik hier heb opgedaan benutten op Wimbledon.”

Naakt protest door studenten

Icoon BuitenlandsChileense studenten zijn uit protest voor het lage onderwijsniveau in hun land uit de kleren gegaan. Zo proberen ze aandacht te trekken voor hun probleem.

De groep van 25 studenten is naar het grote Sotomayorplein gegaan, om daar pardoes voor het oog van al het publiek te strippen. Op hun blote lichamen hadden ze van te voren enkele slogans geverfd, die zodoende zichtbaar werden. De opgebelde politie greep niet in, omdat het protest kalm en geordend verliep.

De studentenprotesten in Chili zijn niet nieuw. Sinds de privatisatie van onderwijsinstellingen, lopen de studenten te klagen over het niveau. De bedrijven die de scholen runnen, zouden alleen geïnteresseerd zijn in geld, en niet in het leveren van goed onderwijs. Daarom willen de protesteerders dat de scholen weer in staatshanden komen.

Ook in Nederland ligt de geprivatiseerde onderwijsinstelling 'Inholland' onder vuur.

Het protest
De protesterende studenten


Met dank aan Kozzmic voor de submit.

Eindstand 24 uur van Le Mans

Zojuist is de 24 uur van Le Mans van start gegaan, de grootste en oudste autorace ter wereld.

Via diverse updates zullen we je de komende 24 uur op de hoogte houden van de verrichtingen van de 50 deelnemende auto's en natuurlijk ook van het team van Jan Lammers, dat als zesde van start is gegaan.

Hier kan je de startlijst vinden.


Le Mans 2005

Update 20:15
Na ruim drie uur sturen, zijn de Audi's het snelst. Jan Lammers heeft een stop en go gehad, omdat hij na een pitstop te vroeg over de witte lijn ging. Hij maakte een pitstop tijdens een safety car situatie en verloor alleen ene plaats door de straf erna.

Update 20:35
De Audi met startnummer 7 staat met technische problemen in de pits en heeft ondertussen drie ronden achterstand op de leider, de Audi met startnummer 8. Die wagen heeft 57 ronden afgelegd.

Update 03:12
De nummer 8 Audi ligt nog altijd aan de leiding, die Audi heeft 163 ronden gereden. Dat is vijf ronden meer dan de Pescarolo, Jan Lammers ligt op een knappe derde plaats met acht ronden achterstand. De nummer 7 Audi is aan een inhaalslag bezig en hij is Racing for Holland tot op één ronde genaderd.

Update 04:02
De nummer 7 Audi heeft een aantal ronden in de pits gestaan, waardoor Racing for Holland weer wat comfortabeler op de derde plaats ligt, het gat is inmiddels vijf ronden. Jan Lammers heeft drie ronden achterstand op de Pescarolo en zeven ronden op de leiders in de nummer 8 Audi.

Update 06:15
Alex Yoong wist de Racing For Holland Dome Judd niet op de baan te houden. Hij kon verder, maar de chicane bleek teveel van het goede voor de stuurarmen.

Update 11:55
De nummer 8 Audi rijdt nog steeds aan de leiding, en door het uitvallen van Racing For Holland is de derde plaats in handen van de nummer 7 Audi. Alleen de nummer 17 Pescarolo Sport kan de diesels bijhouden.

Update 15:30
Aan het begin van het veld is weinig veranderd. De teams moeten het nog anderhalf uur zien vol te houden en zullen dus vooral proberen de finish te halen. Er rijden nog 27 van de 50 wagens die gisteren aan de start verschenen.

Update 17:30
Ondertussen is de finishvlag gevallen. Audi heeft de overwinning gepakt met de nummer 8 auto. Het is de eerste overwinning met een dieselmotor.

De volledige eindstand:

OverallAutoTeamCoureurRonden
LMP1
18Audi Sport Team JoestPIRRO E.380
217Pescarolo SportLOEB S.376
37Audi Sport Team JoestMcNISH A.367
516Pescarolo SportCOLLARD E.352
252Zytek EngineeringANDERSEN P.269
2619Chamberlain SynergyBERRIDGE B.267
LMP2
825RMLNEWTON M.343
1324Binnie MotorsportsBINNIE B.326
1427Miracle MotorsportsMACALUSO J.324
1933Intersport RacingFIELD C.297
2022Rollcentre RacingBARBOSA J.294
2132Barazi EpsilonCUNNINGHAM N.294
2720Pierre BruneauPULLAN S244
LMGT1
464Corvette RacingGAVIN O.355
67Aston Martin RacingPICCINI A.350
772Alphand AventuresGOUESLARD P.346
962Russian Age RacingPIQUET N.343
109Aston Martin RacingSARRAZIN S.342
1166ACEMCO MotorsportsFITTIPALDI C.337
1263Corvette RacingFELLOWS R.327
2353Jloc Isao NoritakeAPICELA M.283
LMGT2
1581Team LNTDEAN R.321
1683Seikel MotorsportsFARNBACHER D.320
1787Scuderia EcosseKIRKALDY A.311
1880Flying Lizard Motorsportsvan OVERBEEK J.309
2293Team Taisan AdvanNISHIZAWA K.291
2473Ice Pol Racing TeamLAMBERT Y.282

Ullrich winnaar Ronde van Zwitserland

Voor de tweede maal in zijn carrière heeft Jan Ullrich de Ronde van Zwitserland gewonnen. De 32-jarige Duitser greep de macht in de afsluitende tijdrit en nadert zijn Tourvorm.

Ullrich troefde Koldo Gil af in een secondenspel. De Spanjaard begon met een bonus van vijftig tellen, maar gaf ruim een minuut prijs op Ullrich. Gil lag lang goed op koers in de stromende regen en het leek een intense strijd te worden. Der Jan maakte het verschil vooral in de laatste tien kilometer. Jörg Jaksche bekleedt de derde plaats in de eindrangschikking. In de tijdrit wist Jaksche geen rol van betekenis te spelen.

Dat gold wél voor Cadel Evans. De Australiër bleef nog enigszins in het spoor van Ullrich met een achterstand van 23 seconden. De nieuwe generatie liet zich ook opmerken. Janez Brajkovic en Linus Gerdemann pakten de respectievelijk vierde en vijfde plaats.


Uitslag 9e etappe – Kerzers – Bern – 30,7 kilometer:

#CoureurPloegTijd
1.Jan Ullrich (Dui)TMO38.45
2.Cadel Evans (Aus)DAV0.23
3.Angel Vicioso (Spa)ASW0.31
4.Janez Brajkovic (Slo)DIS0.47
5.Linus Gerdemann (Dui)TMO0.51

Algemeen klassement:

#CoureurPloegTijd
1.Jan Ullrich (Dui)TMO38:21.36
2.Koldo Gil (Spa)SAU0.24
3.Jörg Jaksche (Dui)ASW1.03
4.Angel Vicioso (Spa)ASW1.44
5.Janez Brajkovic (Slo)DIS2.33

Blessures Cocu, Heitinga vallen mee

De blessures van Johnny Heitinga en Phillip Cocu vallen mee. In de wedstrijd van afgelopen vrijdag tegen Ivoorkust viel Heitinga uit met een verrekking in zijn hamstring en klaagde Cocu na afloop over een pijnlijke enkel. Bondscoach Marco van Basten zegt dat het duo woensdag inzetbaar is als Oranje tegen Argentinië aantreedt.

De bondscoach van Oranje zei verder dat hij overweegt om spelers die al een gele kaart hebben (Heitinga, Robben, Boulahrouz, Van Bronckhorst, Van Bommel en Mathijsen) te sparen voor de laatste groepswedstrijd. "Na deze ronde vervallen de enkelvoudige gele kaarten. We willen simpelweg geen risico nemen voor wat betreft de volgende ronde."

'Kratje bier wordt duurder'

Bier Liefhebbers van een kratje bier komen volgend jaar waarschijnlijk duurder uit. Bierbrouwer Grolsch voorziet een prijsverhoging van bier. "We krijgen de komende tijd een behoorlijk aantal kostenstijgingen voor onze kiezen", aldus de bestuursvoorzitter Ab Pasman van Grolsch. "De prijzen van energie zijn flink omhoog gegaan".

Door de hogere prijzen voor energie zijn verpakkingen als glas en blik duurder geworden. Pasman denkt dat de lonen in de sector misschien ook gaan stijgen. Om de kosten in de hand te houden zal bier duurder worden. Hij denkt dat dit voor alle bierbrouwerijen zal gelden. Bierbrouwers kunnen niet de prijs van het bier in de supermarkt bepalen. Het is dus aan de supermarkt zelf om de hogere kosten die zij betalen voor het bier aan de consument door te berekenen.

Met dank aan Devrim_ voor de submit.

Twee doden bij val op Betuwelijn

Icoon OngelukBij het Gelderse Zetten, in de buurt van Arnhem, zijn aan het begin van de middag twee mensen om het leven gekomen toen ze met hun auto op de Betuwelijn terechtkwamen. Door nog onbekende oorzaak schoot de auto door de vangrail op een viaduct van de A50 bij het knooppunt Valburg.

De auto kwam acht meter lager terecht in de tunnelbak van de spoorlijn die nog in aanbouw is. Daar raakte de auto een hoogspanningsleiding en vloog in brand. Het lukte de brandweer niet meer om de auto met de twee inzitttenden te blussen.

Tweede dochter voor Prins Friso en Mabel

Icoon Koningshuis Prins Friso en Prinses Mabel zijn afgelopen nacht de trotse ouders geworden van een gezonde dochter. Het meisje heeft de roepnaam Zaria gekregen. Haar volledige naam luidt: Joanna Zaria Nicoline Milou Gravin van Oranje-Nassau, jonkvrouw van Amsberg.

Zaria werd geboren om 04.12 in Londen en woog bij haar geboorte 3700 gram. "Met moeder en kind gaat het fantastisch", aldus een erg gelukkige Prins Friso.

Het meisje is het zevende kleinkind van Koningin Beatrix. Eerder deze maand werd ze ook al oma van Gravin Leonore, de dochter van Prins Constantijn en Prinses Laurentien.

Voor Friso en Mabel is dit hun tweede kind. In 2005 werd hun dochter Luana geboren. Hun beide kinderen zijn overigens geen leden van het Koninklijk Huis, en komen niet voor in de lijn van troonopvolging.

Met dank aan Natalie voor het schrijven van dit bericht, en aan jowiejo voor de submit.

WK 2006: Uitslag Japan - Kroatië

Icoon WK 2006In één van de mindere wedstrijden van dit WK tot nu toe hebben Japan en Kroatië elkaar in evenwicht gehouden. De wedstrijd in groep F eindigde in 0-0. Beide teams kregen een aantal kansen, zeker in de tweede helft, maar kwamen niet tot scoren. Kroatië wist zelfs een strafschop niet te benutten.

Een uitgebreid verslag van deze wedstrijd lees je op de WK-site van FOK!

De andere wedstrijd in groep F wordt om 18.00 uur gespeeld tussen Brazilië en Australië, de twee teams die nog aan kop gaan in de groep. De winnaar van dat duel is verzekerd van een plaats in de achtste finales.

Stand groep F:
1.Australië 1-3 (3-1)
2.Brazilië 1-3 (1-0)
3.Japan 2-1 (1-3)
4.Kroatië 2-1 (0-1)

Japan en Kroatië houden elkaar in evenwicht

In Poule F zal het tot de laatste wedstrijd spannend blijven. In één van de slechtste wedstrijden op dit WK tot nu toe ,hielden Japan en Kroatië elkaar in evenwicht, het bleef 0-0.

De eerste kans van de wedstrijd was via Nakamura voor Japan, maar doordat het strafschopgebied van de Kroaten nogal druk was, wist hij geen tegenstander te bereiken, en kon een Kroatische verdediger de bal wegwerken. Beide ploegen kregen evenveel kansen, maar echt gevaarlijk waren ze niet.

In de 21e minuut gaf de Belgische scheidrechter De Bleeckere Kroatië een penalty omdat Miyamoto tegenstander Prso in het strafschopgeboed zou hebben gehinderd. De penalty, die vervolgens werd genomen door Srna, werd echter gestopt door de Japanse keeper Kawaguchi. In de 28e minuut van de wedstrijd waren de Kroaten wederom dicht bij de 1-0, maar het harde schot van Kranjcar kwam tegen de lat.

In de 36e minuut probeerde Nakamura het via een schot van ver, maar Pletikosa, de Kroatische doelman, liet zich niet verrassen en stopte de bal. Kawaguchi beging nog bijna een blunder, nadat hij een terugspeelbal van zijn verdediger miste, gelukkig voor hem ging de bal niet in het doel.

De tweede helft begon goed, beide teams kregen meer kansen en men speelde beter, alleen slaagden men niet in de afronding. In de 50e minuut had Yanagisawa kans op de 0-1 maar hij raakte de bal verkeerd. Daarna kwamen er kansen aan beide kanten, maar naarmate de wedstrijd naar het einde liep werd het spel slechter. Beide teams oogden erg vermoeid en de simpelste ballen gingen fout, al probeerden de Kroaten het nog wel.

Opstellingen:

Japan: Kawaguchi, Kaji, Miyamoto, Nakazawa, Ogasawara, Nakamura, H.Nakata, Fukunishi (Inamoto), Alex, Takahara (Ogura/85), Yanagisawa (Tomada/61).

Kroatië: Pletikosa, Simic, R.Kovac, Simunic, Srna, Tudor (Olic/70), N.Kranjcar (Modric/78), N.Kovac, Babic, Klasnic, Prso.

Wedstrijdverloop:

Japan 0 - 0 Kroatië

21' Miyamoto (Jpn)
32’ R. Kovac (Kro)
42’ Kawaguchi (Jpn)
69’ Srna (Kro)
78’ Santos (Jpn)

Arbiter: De Bleeckere (Bel)

Toeschouwers: 41.000

'Al-Qaeda plande gifgasaanslag New York'

Icoon Terrorisme Al-Qaeda wilde een aanslag plegen met gifgas in de metro van New York. De terroristen die de aanslag wilden plegen waren al in de Verenigde Staten, maar om onduidelijke redenen is de aanslag door Ayman al-Zawahiri, de rechterhand van Osama Bin Laden, afgeblazen. Dat schrijft de Amerikaanse journalist Ron Suskind. Twee ex-veiligheidsfunctionarissen hebben het verhaal deels bevestigd. De New Yorkse politie zegt nooit van het plan gehoord te hebben.

Suskind meent dat de terroristen van Al-Qaeda in de herfst van 2002 via Noord-Afrika naar New York gereisd waren. Ze wilden waterstofcyanide of blauwzuurgas laten ontsnappen in de metro van de metropool met een zelfgemaakt apparaat. De Amerikaanse inlichtingendienst werd in maart 2003 geïnformeerd over de mogelijke aanslag door een Pakistaanse informant die nauwe banden met Al-Qaeda zou hebben. De CIA kende het zelfgemaakte apparaat al door bouwtekeningen die ze vonden in Saudi-Arabië.

De New York Times meldt dat er bij de Amerikaanse inlichtingendiensten twijfel bestaat of het plan wel echt bestaan heeft. Een veiligheidsfunctionaris zegt dat de bom niet krachtig genoeg is om alle inzittenden van een auto te kunnen doden, laat staan dat het krachtig genoeg zou zijn voor een chemische aanval op de metro. Voor die enkele doden zou een pistool efficiënter zijn.

Togosoap: Met het vliegtuig toch naar Dortmund

Nieuwe ontwikkelingen in de Togosoap: de selectie heeft dan toch uiteindelijk het vliegtuig gepakt naar Dortmund.

Morgen staat voor hen het tweede groepsduel tegen Zwitserland op het programma. Eerder weigerde de ploeg af te reizen naar Dortmund te maken. Het getouwtrek rond de premies blijft de gemoederen in het Togolese kamp bezighouden. Wegens deze zaak stapte bondscoach Otto Pfister al voor de eerste groepswedstrijd op, maar keerde op aandringen van de spelersgroep terug. Nog steeds lijken de premies een issue te zijn.

Inmiddels is de ploeg begonnen met hun vlucht naar Dortmund. De enkele uren vertraging heeft de voorbereiding op het duel met de Zwitsers niet al te ernstig verstoord. Hoe deze soap verder zal lopen, is uiteraard nog niet bekend!

Wordt vervolgd...

Forse kritiek Italiaanse pers

De Italiaanse pers is unaniem in hun oordeel over de wanprestatie van Italië. Gisteravond kwamen de azzurri niet verder dan een 1-1 gelijkspel.

De Corriere dello Sport becommentarieerde: "Onze spelers oogden verward en nerveus." Tuttosport meldt: "Het is zorgwekkend dat Italië na rust niet wist om te gaan met de manmeersituatie. Het leek wel of Italië met negen spelers op het veld stond en niet de Verenigde Staten." De krant doelde hiermee op de rode kaarten voor de Amerikanen Pope en Mastroeni.

Bij Italië werd De Rossi eerder nog met rood weggestuurd na een harde elleboogstoot. Volgens de Italiaanse media moet dit ook direct het laatste optreden van De Rossi op het WK zijn. "De schorsing buiten beschouwing gelaten, zou bondscoach Marcello Lippi er verstandig aan doen om De Rossi de rest van het toernooi op de bank te laten", aldus Tuttosport.

Steven Gerrard slaat alarm

Ondanks dat Engeland na twee groepswedstrijden de tweede ronde heeft bereikt, vindt Steven Gerrard dat Engeland veel beter moet spelen om kans te maken op de wereldtitel.

De twee overwinningen op Paraguay en Trinidad en Tobago kwamen zonder franje tot stand. "Als we zo blijven voetballen kunnen we de wereldtitel wel vergeten", waarschuwde Gerrard. "We moeten heel snel beter worden."

Daarnaast nam de middenvelder van Liverpool het ook op voor Michael Owen, die op de bank lijkt te zijn beland na twee matige optredens. Owen werd door Eriksson al voortijdig gewisseld. "Michael is van wereldklasse", zei Gerrard. "Ik weet zeker dat hij dat dit toernooi nog gaat bewijzen."

Willem II legt Messoudi vast

Willem II heeft zich versterkt met Mohamed Messoudi van Germinal Beerschot. De Belg bereikte zaterdagavond een akkoord met de Tricolores, nadat de clubs eerder al tot overeenstemming waren gekomen.

De 22-jarige Messoudi tekende een driejarig contract bij Willem II, met een optie op nog een seizoen. De middenvelder, die uitkomt voor het Belgische beloftenelftal, was sinds 2004/2005 een vaste waarde bij Germinal Beerschot.

Anna-Marie trekt iets uit als Oranje wint

De Belgische krant 'Het Laatste Nieuws' heeft een bijzondere actie. Tijdens het WK is namelijk ook een babes-actie gekoppeld.

Elk land krijgt haar eigen vertegenwoordigster, die het dan opneemt tegen een andere babe. Bij elke wedstrijd kunnen internetgebruikers stemmen op dames die de concurrerende naties vertegenwoordigen. Van model Anne-Marie Goddard, komen er steeds pikantere foto's, wanneer Oranje ver komt op het WK. Deze worden steeds ondeugender, belooft Het Laatste Nieuws.

De blondine, die gekozen was als vertegenwoordigster van Nederland, bleek minder populair dan Isabelle Beke uit Ivoorkust. Toch troefde ze Milla Jovovich uit Servië en Montenegro af (73% tegen 27%), waarna ze het nu moet opnemen tegen Argentinië, die het moet hebben van de Zuid-Amerikaanse schone Caroline Ardohain.

Allerlei bekende babes zijn geselecteerd voor deze verkiezing. Zo wordt Brazilië vertegenwoordigd door Gisele Bündchen, Ecuador door Christina Aguilera, Duitsland door Heidi Klum en Amerika door Carmen Elektra. Zelfs Saudi-Arabië is voorzien van een babe: Wafah bin Laden, het nichtje van Osama Bin Laden.

De website van deze babesverkiezing is hier te vinden.


Anna-Marie heeft er zin in

Productie derde House of the dead film begonnen

Mindfire Entertainment, verantwoordelijk voor o.a. House of the Dead, Fear Effect en de Dead or Alive film, is bezig met de derde film in de House of the dead Serie. Dit verklaarde Mark A. Altman, een van de oprichters van de studio, in een interview met Firingsquad.com.

Volgens Altman zal dit derde deel af gaan wijken van de eerdere twee films , die kwalitatief gezien nogal wat te wensen over lieten:
"It's a completely different approach to the material than the first two films, and I doubt it will even be called House of the Dead 3."

Verder vertelde Altman nog over de nieuwe studio die hij met animator Ray Harryhausen heeft opgezet, en verschillende films en daarop gebaseerde games zal gaan produceren.

Op de vraag wat voor games we kunnen verwachten, antwoordde hij:
Some will be more straight-ahead action like those in the lost world or alien invasion genres, but I think in the case of Jason or Sinbad there's an opportunity to do a more puzzle based RPG adventure."

Voor wie zich afvraagt wie Ray Harryhausen is: Harryhausen heeft in het verleden als stop-animator aan talloze cult-klassiekers meegewerkt, waaronder 'It came from beneath the sea', 'Jason and the argonauts' en enkele Sinbad films.



Federer pakt titel en record

Roger Federer heeft voor de vierde maal achtereen het grastoernooi van Halle gewonnen. De Zwitser pakte bovendien zijn 41e graszege op rij, een gedeeltelijk record.

Federer versloeg in de finale de Tsjech Tomas Berdych: 6-0, 6-7 (4), 6-2. Na een soepele start beging de nummer één van de wereld in de tweede set teveel unforced errors. Op 5-3 verzuimde hij het duel uit te serveren, waarna Berdych toesloeg in de tiebreak. Net op tijd hervond Federer de winnende slagen.

Met zijn 41e graszege achtereen evenaart Federer het record van de Zweed Björn Borg, tussen 1976 en 1981 goed voor eenzelfde prestatie. Zijn laatste grasnederlaag leed de Zwitser op Wimbledon 2002 tegen Mario Ancic. ”Dit is fantastisch, zo vlak na Roland Garros. Halle heeft me altijd geluk gebracht, hopelijk blijft dat zo”, meldde Federer in zijn overwinningsspeech.

Vrouw vindt telefoon terug in onderbroek dief

Icoon OpmerkelijkJe onderbroek blijkt toch niet altijd de beste opbergplaats voor iets wat je goed wilt verbergen. In een Haags restaurant heeft een 33-jarige vrouw namelijk haar mobiele telefoon teruggevonden in de onderbroek van een andere bezoeker. Een vriendin van de vrouw belde de telefoon waarna deze rinkelde in de onderbroek van een man.

Nadat de Haagse, die samen met een vriendin in het restaurant zat, had ontdekt dat ze haar tas kwijt was, vroeg ze aan twee mannelijke medebezoekers een tafeltje verderop of ze iets van de tas wisten. De mannen ontkenden stellig, waarna de vriendin het nummer belde van de rechtmatige eigenaresse van de handtas.

Meteen werd door het rinkelen duidelijk dat één van de twee mannen de telefoon in zijn ondergoed verborgen hield. De tas werd later op het toilet van het restaurant teruggevonden. Het duo, twee Hagenaren van 25 en 31 jaar, kon worden vastgehouden door bezoekers van het restaurant tot de politie arriveerde. Beide mannen zijn vervolgens aangehouden.

Met dank aan Funkamental voor de submit.

'Beatrix moet Koninklijke Shell ontkronen'

Icoon KoningshuisHet Tweede Kamerlid Harry van Bommel (SP) vindt dat Shell het predicaat 'koninklijk' onwaardig is en dat daarom koningin Beatrix deze loffelijke bijvoeging voorlopig moet intrekken. Dit, omdat Shell zich structureel heeft misdragen in onder meer Nigeria.

De koningin kan een bedrijf het recht geven om het predikaat 'koninklijk' te voeren, maar kan een onderneming met een beschadigde reputatie het predikaat ook ontnemen. Het beschadigde bedrijf krijgt dan een jaar de tijd om aan te tonen welke maatregelen het heeft genomen om de reputatie te herstellen.

In 2004 stuurde koningin Beatrix een brief naar het frauderende Ahold, waarin ze aangaf dat het concern maatregelen moest nemen om de reputatieschade te herstellen omdat anders het predikaat 'koninklijk' gevaar zou lopen. De SP'er vindt dat de koningin dit ook moet doen tegen Shell, wegens zijn misdragingen.

Zo legde onlangs een Nigeriaanse rechtbank Shell een boete van 1,5 miljard dollar op, als compensatie voor de milieuvervuiling in de Niger-delta. Royal Dutch Shell, dat de winstgevendste onderneming van Nederland en de op één na winstgevendste ter wereld is, weigert deze boete te betalen.

Van Bommel: "Nigeria is slechts één voorbeeld, het bedrijf kent ook veroordelingen en aanklachten in Nicaragua vanwege pesticidengebruik, in Argentinië in verband met olielozingen en in de Filippijnen voor het in gevaar brengen van het eigen personeel. Wij roepen Hare Majesteit koningin Beatrix dan ook op om Shell het predikaat 'koninklijk' te ontnemen. Als het bedrijf voorlopig wordt 'ontkroond' ontstaat extra druk om de opgelegde schadevergoedingen te betalen en echt werk te maken van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bovendien zullen de Nigerianen en alle andere slachtoffers van Shell onze koningin met zekerheid bijzonder dankbaar zijn."

Australische werkgevers niet blij met verzuim

Het WK-voetbal lijkt Australië een hoop geld te gaan kosten. Omdat het land vanavond tegen Brazilië speelt, komen veel werknemers morgen waarschijnlijk niet op hun werk. Dat kost de economie veel geld.

De wedstrijd begint om 18.00 uur vanavond, maar op dat moment is het in Australië midden in de nacht. Toch zal het land naar verwachting massaal voor de buis kruipen.

Uit een onderzoek blijkt dan ook dat 25 procent van de werknemers maandagochtend te moe zal zijn om naar het werk te gaan. Dat zou ongeveer 250 miljoen Australische dollar (135 miljoen euro) kosten.

Vanuit de politiek is er met begrip op het onderzoek gereageerd. "Het komt bijna nooit voor dat Australië meedoet aan een WK voetbal. Natuurlijk willen de mensen de wedstrijd zien", aldus een oppositieleider. "Elke baas die maandag thuisblijvers ontslaat, is een smeerlap."

Eerste patch Rise & Fall: Civilizations at War verschenen

De game Rise & Fall: Civilizations at War ligt pas maar net een paar dagen in de winkels en de eerste patch is alweer op het internet verschenen. De patch verandert geen grote dingen aan de game, maar zorgt vooral voor een iets betere performance:


Description: Version 1.9 addresses some text and minor performance issues and adds additional info to the readme.




Rise & Fall is een RTS game die zich afspeelt in het verre verleden waar je de kant kunt kiezen van de Grieken, Perzen, Egyptenaren of Romeinen. Een onderscheidend puntje van deze RTS is het feit dat je zelf in de huid van de helden op het slagveld kunt kruipen en dat geeft af en toe net de doorslag in een moeilijke strijd.

Je kunt de patch hier vinden.

Voorbeschouwing Dag 10

Wederom staan er deze dag mooie affiches op het programma. Met Japan - Kroatië, Brazilië - Australië en Frankrijk - Zuid-Korea komen bovendien twee Nederlandse coaches in actie.

Zowel Japan als Kroatië verloren hun eerste wedstrijd. Een winstpartij is vanmiddag voor één van beide landen nodig om uitzicht te houden op de tweede ronde. Kroatië lijkt hiervoor de beste papieren in huis te hebben. Luid aangemoedigd door hun fanatieke publiek deden zij zeker niet onder aan hun Braziliaanse opponent. Bij Japan zal Ogasawara zijn opwachting maken in de defensie om een nieuwe nederlaag te voorkomen. Tevens moet hij zorgen voor een betere omschakeling.

De tweede wedstrijd uit groep F zal gaan tussen Brazilië en Australië. Brazilië maakte bijzonder weinig indruk in haar eerste duel. Vooral het apathische optreden van Ronaldo en het wegblijven van samba-voetbal viel op. Desondanks zal Ronaldo toch opgesteld worden tegen de fysiek sterke Australiërs. In de eerste wedstrijd toonden de manschappen van Guus Hiddink hun veerkracht door een 0-1 achterstand tegen Japan om te buigen naar een 3-1 eindoverwinning. Verwacht mag worden dat ze vandaag opnieuw hard de strijd ingaan. Parreira, coach van Brazilië liet zijn tactiek al weten: "Ze hebben een fysiek sterk team, maar we gaan niet tegen ze vechten. Het wordt zaak om de bal op de grond te houden en onze techniek de baas te laten zijn."

Het duel Frankrijk - Zuid-Korea zal de avondwedstrijd van deze dag zijn. In groep G staat Zuid-Korea bovenaan na een 2-1 overwinning tegen Togo. Dick Advocaat liet zien dat hij toch goed kon wisselen door na rust Ahn in het veld te brengen. Frankrijk viel in hun eerste wedstrijd het meest van alle WK-deelnemers tegen. Tegen Zwitserland moesten de Fransen zich tevreden stelle met 1 punt. Het was opvallend dat Frankrijk meer moeite met zichzelf had dan met de tegenstander. Opvallend is dat al vier WK-wedstrijden lang de kampioen van 1998 niet heeft weten te scoren. Vandaag kunnen de Fransen het negatieve record van Bolivia (5 wedstrijden lang) gaan evenaren.

En wat denkt de FOK!-sportcrew?
Heel boeiend is Kroatië - Japan niet. Beide landen houden elkaar op een 1-1 gelijkspel.

Australië gaat verschrikkelijk stunten. Een vroege 1-0 voorsprong wordt in een harde wedstrijd niet weggegeven tegen de Brazilianen.

Ook Zuid-Korea laat een verrassing zien. Een 0-0 gelijkspel tussen Frankrijk - Zuid-Korea zal het resultaat zijn.

TV-tijden zondag 18 juni

Op deze zondag zijn er weer vele WK-programma's op de verschillende zenders in binnen- en buitenland. Een overzicht hiervan vind je hieronder.

ZenderTijdProgramma
Sport 1.17.00-8.30WK gisteren
Nederland 28.20-10.00Wedstrijd gisteren
Eurosport8.30-9.00World Cup Show
Nederland 211.20-11.25The Art of Football: From A - Z
Nederland 211.25-12.15Studio Sportzomer (hh)
ZDF12.32-13.00Persconferentie Duits elftal
Sport 1.113.00-14.30WK gisteren
Nederland 214.50-16.55Japan - Kroatië (live)
Sport 1.115.00-17.00Japan - Kroatië (live)
RTL15.00-16.45Japan - Kroatië (live)
Nederland 216.55-17.05Nabeschouwing Japan - Kroatië
RTL17.15-19.45Brazilië - Australië (live)
Nederland 217.40-17.50Voorbeschouwing Brazilië - Australië
Nederland 217.50-19.55Brazilië - Australië (live)
Sport 1.118.00-20.00Brazilië - Australië (live)
RTL719.55-20.30Voetbal Insite
Nederland 219.55-20.05Nabeschouwing Saudi-Arabië - Oekraïne
Eurosport20.15-20.45World Cup Show
RTL20.15-22.45Frankrijk - Zuid-Korea (live)
BBC120.25-23.10Frankrijk - Zuid-Korea (live)
Nederland 220.35-20.50Voorbeschouwing Frankrijk - Zuid-Korea
Nederland 220.50-22.55Frankrijk - Zuid-Korea (live)
Sport 1.121.00-23.00Frankrijk - Zuid-Korea (live)
Talpa21.45-22.00Villa BvD
SBS622.50-23.25Hart van Oranje
Talpa22.50-0.00Villa BvD
Nederland 222.55-23.00Nabeschouwing Mexico - Angola
Nederland 223.00-23.50Studio Sportzomer
Sport 1.123.15-0.45WK vandaag
BBC10.35.1.20World Cup Match of the Day
Eurosport1.00-1.30World Cup Show
Talpa1.05-2.10Villa BvD
BBC12.55-4.35WK Voetbal

'Oud-wethouder pleegt plagiaat'

OpmerkelijkVoormalig Leefbaar Eindhoven-wethouder Ad Pastoor lijkt zich te hebben ontpopt als plagiaatkunstenaar. Afgelopen weekeinde exposeerde Pastoor, als lid van de vereniging van amateurkunstenaars de Zaterdagacademie, tijdens een festival in Eindhoven. Daar hing ook het door hem vervaardigde schilderij 'Stier', dat wel heel erg veel lijkt op een schilderij van kunstenaar Broer Dobbelsteen uit Geldrop. Die schilderde zijn versie reeds in 1990.

Pastoor vindt niet dat hij plagiaat heeft gepleegd. ''Het lijkt wellicht veel op het werk van Dobbelsteen. Maar ik heb het zeker niet nageschilderd. Dit is míjn schilderij. Daarom ook is het door mij gesigneerd.'' Hij zegt wel door Dobbelsteen te zijn geïnspireerd, zoals hij door zovelen geïnspireerd is.

Dobbelsteen noemt ''niet echt netjes'' wat Pastoor heeft gedaan. Maar hij gaat geen rechtszaak tegen zijn imitator aanspannen: ''Zonde van mijn energie. Die kan ik beter in mijn schilderijen steken.''

Harder in zijn mening is galeriehouder Harrie Sijbers uit Son. Hij noemt het een ''schaamteloze kopie''. Volgens hem ''besodemietert'' Pastoor de zaak. ''Hij heeft gewoon een foto gemaakt van die stier en heeft 'm vervolgens nageschilderd. Zeer kwalijk. Te meer omdat hij geen enkel overleg hierover heeft gehad met Dobbelsteen.''

Het origineel van Dobbelsteen hangt overigens al sinds begin jaren 90 bij de Rabobank in Geldrop aan de wand.


Links de versie van Dobbelsteen uit 1990. Rechts die van Pastoor die ''wellicht veel'' op de ander lijkt.

Gonzalez tot kwartfinale uitgeschakeld

De Argentijnse middenvelder Luis Gonzalez is nog zeker tot de kwartfinales uitgeschakeld. Door een scheurtje in een spier in zijn linker been moet hij in ieder geval de wedstrijd tegen Nederland missen.

'Lucho' moest het veld al vroeg verlaten tijdens de met 6-0 gewonnen wedstrijd tegen Servië en Montenegro. De blessure bleek achteraf niet mee te vallen. "Ik denk dat ik ongeveer 10 dagen aan de kant moet blijven," aldus de Argentijn. "Ik heb een lichte spierscheur in mijn linker been."

Wegen Michel en Ivoorkust scheiden

Henri Michel zit woensdag voor het laatst op de bank als bondscoach van Ivoorkust. De Olifanten werden al na twee duels uitgeschakeld op het WK.

”De Ivoriaanse voetbalbond heeft nog niet gevraagd of ik mijn contract wil verlengen, dus is voor mij is het over na de wedstrijd tegen Servië en Montenegro”, aldus Michel. De Fransman, eerder keuzeheer van Kameroen, Marokko en Tunesië, heeft de uitschakeling nog niet verwerkt: ”Ik heb de wedstrijd tegen Nederland (1-2) nog eens teruggezien op televisie en ik zag overduidelijke fouten. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat scheidsrechters grote landen bevoordelen.”

Moedereend stuurt verkeer in de war

Icoon OpmerkelijkIn de Ierse hoofdstad Dublin stuurde een eend het verkeer aardig in de war. Het is voor de eend een jaarlijkse gewoonte geworden om haar kuikens voor de eerste zwemles naar het meertje in het historische park St. Stephen's Green te brengen. Hierbij moet ze verschillende drukke straten door.

Moeder eend legt deze route al zes à zeven jaar af volgens de tuinman van de universiteit. "Ze legt haar eieren op het terrein van de universiteit en neemt de kuikens dan weer mee naar het park. Ze is niet altijd even slim: soms kiest ze er een rustige avond uit om er mee naar het park te waggelen, toch zo'n 700 meter verderop. Maar zoals dit jaar doet ze het op een druk moment. Het is al gebeurd dat we de politie erbij haalden om de overzet goed te laten verlopen", aldus de tuinman. De politie is er deze keer niet aan te pas gekomen. Moeder eend had dit jaar een escorte van twee leden van het departement zoölogie. Onder aanmoediging van enthousiaste passagiers heeft de moedereend met haar kroost ook dit jaar het meer weer veilig kunnen bereiken.
Moeder eend met haar kroost
Moeder eend met haar kroost

Boete Serviërs bij slechte instelling

De spelers van Servië en Montenegro zullen hun laatste WK-duel tegen Ivoorkust serieus moeten opvatten anders deelt de bond boetes uit.

Nu er voor Servië en Montenegro niets meer op het spel staat na nederlagen tegen Nederland (0-1) en Argentinië (0-6) vreest de bond kennelijk motivatieverlies. Volgens woordvoerder Aleksandar Boskovic hangt de spelers ‘financiële straffen’ boven het hoofd bij een ondermaatse inzet. ”De wedstrijd tegen Ivoorkust geniet onze hoogste prioriteit”, aldus de zegsman. Bondscoach Ilja Petkovic wil eervol afscheid nemen: ”We moeten nog iets van onze trots zien te redden.”

Man pleegt zelfmoord in vol winkelcentrum

Icoon PolitieTientallen winkelende mensen kregen gisteren ongevraagd een luguber tafereel voorgeschoteld in winkelcentrum Piazza Center in de binnenstad van Eindhoven. Een 26-jarige man sprong van een tien meter hoge balustrade naar beneden en viel te pletter tussen het publiek.

Volgens de politie betrof het een zelfmoordactie. Enkele mensen raakten zo van slag door het gebeuren, dat zij opgevangen moesten worden door een traumateam van Slachtofferhulp.

CSC winnaar in PT-Ploegentijdrit Eindhoven

Team CSC heeft de tweede editie van de ProTour-ploegentijdrit winnend afgesloten. De Deense formatie rondde het parcours af met een gemiddelde van 55,57 km per uur.

Het parcours rond Eindhoven kende lange rechte stukken met twee U-bochten in Helmond en Best. De lengte van het parcours in Brabant was 48,5 kilometer lang. Team CSC reed van begin af aan vol voor de winst. Als voorlaatste ploeg kwamen zij over de finish in een tijd van 52 minuten en 28 seconden.

Gerolsteiner, de winnaar van de eerste editie, kon niet tippen aan deze tijd en eindigde op de derde plek op 55 seconden achterstand. Discovery Channel, die net als Team CSC bekend staat om haar tijdritspecialisten, eindigde op een tweede plaats met een respectabele achterstand van 42 seconden. De Rabobank kwam niet verder dan een zesde plaats in het klassement.

Uitslag ploegentijdrit Eindhoven:

#PloegTijd
1.Team CSC (Den)52.28
2.Discovery Channel (VS)0.42
3.Gerolsteiner (Dui)0.55
4.Phonak (Zwi)1.25
5.Davitamon - Lotto (Bel)1.31
6.Rabobank (Ned)1.34
7.Liquigas (Ita)1.56
8.T-Mobile Team (Dui)2.09
9.Cofidis (Fra)2.18
10.AG2R (Fra)2.24

Ecuador wil door met Suarez

De voetbalbond van Ecuador is erg tevreden over bondscoach Luis Fernando Suarez en wil het contract met de trainer met vier jaar verlengen. De voorzitter van de bond, Luis Chiriboga, heeft dit vandaag bekend gemaakt.


Suarez zelf heeft al gezegd dat hij pas na het WK daarover wil onderhandelen. Onlangs liet hij weten dat hij graag in Europa wil gaan werken. "Concrete aanbiedingen heb ik nog niet. Moet ik me nu zorgen maken", zei hij toen lachend.

TRT: Knorretje niet geschrapt

TelevisieDe Turkse staatsomroep TRT zegt dat er niets klopt van het bericht dat de tekenfilmserie Winnie de Poeh uit de programmering is verwijderd omdat karakter Knorretje een varken is. TRT zegt de exclusieve rechten te hebben verkregen om tekenfilms van Walt Disney te vertonen, maar dat het materiaal nog niet binnen is.

Turkse media berichtten gisteren nog dat TRT had overwogen om Knorretje, het beste vriendje van Poeh, uit de serie te knippen. Maar dat bleek onmogelijk, omdat het varkentje te vaak in beeld komt. Daarop zou TRT de serie in zijn geheel hebben geschrapt.

Volgens de islam is een varken een onrein dier. Turkije is een islamitisch land met een strikt seculier staatssysteem. Critici menen dat de TRT zich bij de programmering steeds meer religieus oriënteert sinds het aantreden van de regering van premier Recep Tayyip Erdogan en zijn conservatieve religieuze AK-partij.

Overigens hebben andere Turkse zenders Winnie de Poeh inclusief Knorretje in het verleden wel uitgezonden. Ook is de serie in Turkije gewoon verkrijgbaar op dvd.

Knorretje
Toch niet geschrapt volgens TRT

Heidfeld gelooft in zijn auto

Nick Heidfeld denkt dat zijn BMW Sauber snel zal zijn in Canada. Volgens de Duitser is zijn wagens bestemd voor snelle circuits. Zoals zijn twee punten in Silverstone getuigen.

"We denken dat onze auto het vooral goet doet op de snellere circuits. We hopen dat we dat in Montreal kunnen demonstreren. Het circuit van Montreal is nog een van de weinige snelle banen op de kalender. Er zijn veel lange rechte stukken die onderbroken worden door langzame bochten en chicanes. Als er eenmaal voldoende rubber op de baan ligt, kun je hard over de kerbs in de tweede chicane. Maar je moet wel oppassen, want je gaat bij het uitkomen van die chicane dicht langs de muur," aldus "Quick Nick"

Vorig jaar viel Heidfeld vanaf plek zeven uit met een kapotte BMW-motor. In 2004 behaalde hij zijn enige Canadese punt, de teams van Williams en Toyota werden wegens illegale remmen gediskwalificeerd. Daardoor kwam de Jordan-Ford van Heidfeld op de achtse plek terecht.

WK-selectie Togo "mist" vliegtuig

Icoon WK 2006De problemen met het voetbalteam van Togo zijn niet voorbij. Vandaag zou het team met het vliegtuig naar Dortmund vertrekken, waar morgen de WK-wedstrijd tegen Zwitserland moet worden afgewerkt. De selectie is vandaag echter niet naar het vliegveld vertrokken.

"We zitten nog steeds in het hotel in de Duitse plaats Wangen", aldus Otto Pfister, de Duitse oefenmeester van de Afrikaanse debutant. Volgens bronnen vertikken de voetballers het vliegtuig te pakken uit protest tegen het uitblijven van een premieregeling. Volgens officials van de Togolese bond is er echter wel degelijk een regeling.

Het gekonkel rond de premieregeling was eerder oorzaak van het vertrek van Pfister en zijn Nederlandse assistent Piet Hamberg, daags voor de eerste wedstrijd van Togo op het WK. Pfister keerde echter terug, vooral na aandringen van zijn spelers.

---
Voor meer nieuws rond het WK-Voetbal kun je terecht op de WK-subsite van FOK!

Aanhoudingen na 'kind in kofferbak'

Icoon MisdaadEen klein Engels meisje is door de politie "veilig en gezond" teruggevonden, nadat ze door twee mannen bij een Sainsbury's-supermarkt in het stadje Swansea in Zuid-Wales in een kofferbak zou zijn gestopt en werd meegenomen. Getuigen maakten meteen melding van het gebeuren bij de politie. Ze hadden twee mannen gezien tussen de 30 en 50 jaar oud die met het incident te maken zouden hebben.

Het vierjarige meisje was in slaap gevallen bij de supermarkt en zou toen zijn meegenomen door de mannen. De politie wil niet verklaren wie de mannen zijn of waar ze vandaan komen. De mannen zullen aangeklaagd worden voor het mishandelen van een kind. Het meisje is inmiddels thuis bij haar familie.

Aan de verdwijning van het meisje werd in de Britse media massaal aandacht gegeven. De politie bedankte de media voor de aandacht. "De politie van Zuid-Wales wil de media en het publiek bedanken voor hun hulp, die geleid heeft tot dit succesvolle resultaat".

Wat gebeurde er volgende week

Mutter en Silmarwen geven jullie elke week een stuk feitelijke data vol met algemene ontwikkeling, waarmee je neefjes en nichtjes de loef af kunt steken op saaie familieverjaardagen.

Algemeen
Op 19 juni 2000 vindt de Britse douane de lijken van 58 illegale Chinezen in een Nederlandse vrachtwagen in Dover.
Op 20 juni 1943 voeren De Duitsers bij een grote razzia in Amsterdam 5500 joden weg naar Westerbork.
Op 20 juni 1948 voeren de geallieerden in West-Duitsland de D-mark in.
Op 21 juni 1990 verliezen in Iran 35.000 mensen het leven bij een aardbeving met een kracht van 7,7 op de schaal van Richter. De beving treft onder meer de gebieden Gilan en Zanjan. Een half miljoen mensen raakt dakloos en er vallen meer dan 100.000 gewonden.
Op 21 juni 2004 hoort Marc Dutroux door Officier van Justitie Bourlet levenslang eisen, en ter beschikking stelling van de regering voor een periode van tien jaar voor psychiatrische behandeling. Dutroux' vrouw Michelle Martin hoort een eis van 30-35 jaar, en Michel Lelièvre 30 jaar. Op 22 juni zullen jury en beroepsrechters de strafmaten bepalen.
Op 22 juni 1990 wordt in Berlijn na 29 jaar de grenspost Checkpoint Charlie opgeheven.

Oorlog
Op 18 juni 1815 is de Slag bij Waterloo. Napoleon werd verslagen en zijn tijdperk als Keizer was voorbij. Hij werd na gevangenschap verbannen naar St Helena.
Op 22 juni 1940 wordt Frankrijk gedwongen een wapenstilstand met Nazi-Duitsland te tekenen.
Op 24 juni 1314 de Slag om Bannockburn. Schotse troepen onder leiding van Robert the Bruce verslaan Edward II van Engeland. Schotland wint zijn onafhankelijkheid terug.

Politiek
Op 18 juni 64 ontstaat in Rome een grote brand die waarschijnlijk door princeps Nero is aangestoken. Deze brand duurt tot 28 juni. De christenen krijgen de schuld
Op 1 juni 1155 wordt Frederik I Barberossa door Paus Adrianus IV tot Keizer van Het Heilige Roomse Rijk gekroond.
Op 18 juni 1979 ondertekenen Jimmy Carter en Leonid Brezjnev te Wenen het SALT 2-verdrag ter beperking van het aantal kernwapens .
Op 19 juni 1867 wordt in Querétaro Keizer Maximiliaan van Mexico geëxecuteerd door een vuurpeloton
Op 19 juni 1990 worden De Akkoorden van Schengen ondertekend.
Op 20 juni 1867 verkoopt Rusland Alaska aan de Verenigde Staten - voordat daar de bodemschatten werden ontdekt.
Op 20 juni 1991 wijst de Duitse Bondsdag Berlijn aan als de nieuwe hoofdstad.
Op 21 juni1908 demonstreren in Londen duizenden vrouwen voor vrouwenkiesrecht.
Op 24 juni 1948 wordt in Nederland wordt de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) opgericht.

Sport
Op 18 juni 1972 wint West-Duitsland in Brussel het EK voetbal door de Sovjet-Unie in de finale met 3-0 te verslaan
Op 19 juni 2004 verliest Oranje met 3-2 van Tsjechië in de poulewedstrijd bij het EK voetbal 2004.
Op 20 juni 1976 wint Tsjechoslowakije in Belgrado het EK voetbal door titelverdediger West-Duitsland in de finale na strafschoppen (5-3) te verslaan.
Op 20 juni 1987 wint in het Eden Park-stadion in Auckland gastland Nieuw-Zeeland het eerste officiële wereldkampioenschap rugby door Frankrijk in de finale met 29-9 te verslaan.
Op 21 juni 1988 verslaat het Nederlands elftal Duitsland in de halve finale van het EK voetbal in Duitsland met 2-1.
Op 23 juni 1894 wordt het Internationaal Olympisch Comité opgericht in de Sorbonne in Parijs, op initiatief van baron Pierre de Coubertin.

Wetenschap
Op 18 juni 1981 is er de Introductie van het eerste, genetische gemodificeerde vaccin (een vaccin tegen mond-en-klauwzeer).
Op 21 juni 1948 -Introductie van de lp in New York.
Op 22 juni 1633 dwingt de inquisitie Galileo Galilei tot het afzweren van het heliocentrisme en de stelling dat de aarde in het universum niet stilstaat.

Chaos bij Togo

"We zijn nog in het hotel". Dit was het antwoord dat bondscoach Otto Pfister gaf op de telefonische vraag waar zijn ploeg toch bleef. Op het moment van de vraag had de Togolese ploeg in het vliegtuig richting Dortmund moeten zitten voor het duel tegen Zwitserland, dat op maandag wordt gespeeld.

Tot nu toe wordt de aanwezigheid van Togo overschaduwd door geldkwesties. Al eerder in het toernooi haakte assistent-bondscoach Piet Hamberg al af door een dreigende staking. Terwijl Pfister uiteindelijk maar net aan bleef.

Een bron binnen het team kon niet bevestigen dat er nu wel gestaakt werd. "Maar de spelers maken geen aanstalten om te vertrekken", aldus de bron.

Geen statiegeld maar boete voor rommel

Er komt geen statiegeld op blikjes en plastic flesjes om de rommel hiervan tegen te gaan. In plaats daarvan krijgen mensen die afval op straat gooien van de gemeenten een zwaardere boete. De boetes zullen enkele tientallen euro's worden. Gemeenten zullen speciale controleurs in het leven roepen om te controleren op rommelmakers.

Over deze kwestie wordt al jaren gesteggeld. Het bedrijfsleven wilde geen statiegeldsysteem, omdat het duur en omslachtig zou zijn. Staatssecretaris Van Geel van VROM dreigde vorig jaar met dat besluit, maar heeft daar nu vanaf gezien. De industrie en de gemeenten hebben nu als doelstelling om 55 procent van de plastic flesjes in te zamelen en te recyclen. Ook komt er een voorlichtingscampagne en worden minder vervuilende verpakkingen ontworpen. Het bedrijfsleven steekt per jaar elf miljoen euro in het plan.

Uit onderzoek blijkt dat driekwart van de Nederlanders zich ergert aan rommel op straat. Mirjan de Rijk, voorzitter van Natuur en Milieu, is niet blij met het plan. Volgens haar is een boetesysteem niet goedkoper dan statiegeld, en denkt ze dat boetes de mensen niet zal afschrikken. Bovendien komt nu de recycling van plastic in gevaar.


Boete voor rommel
In de Verenigde Staten kent men het boetesysteem al

Stanley Cup-finale wedstrijd 6

Het zou zomaar kunnen gebeuren: voor het eerst sinds 1942 kan een ploeg na een 3-1 serie-achterstand de Stanley Cup veroveren. Nadat de Edmonton Oilers woensdag al in Raleigh van de Carolina Hurricanes wonnen werd het kunststukje gisteren in Edmonton nog eens herhaald. En hoe.

De Hurricanes hadden het voornamelijk aan doelverdediger Cam Ward te danken dat ze zo lang in de wedstrijd bleven. Terwijl de Oilers op effectieve wijze de zuiderlingen van schieten af hielden diende Ward tien schoten te keren. Het eerste schot van Carolina was pas na ruim veertien minuten een feit.

In de tweede periode werd uiteindelijk de score geopend: na een kleine twee minuten schoot Fernando Pisani met een backhand de puck via de schaats van verdediger Glen Wesley langs Ward voor de Canadese voorsprong. Acht minuten later was het Raffi Torres die een schot van Steve Staios voldoende van richting veranderde om de voorsprong te verdubbelen. Het spel van de 'Canes was geleid door enige frustratie, met veel individuele overtredingen en twee teamovertredingen. Het gaf de Oilers de mogelijkheid om de powerplay-eenheid wat ijstijd te geven, hoewel er van de overtalsituaties nog niet geprofiteerd werd.

De derde periode was slechts drie minuten oud toen de Albertanen de wedstrijd in het slot gooiden. Met Michael Peca als aangever en bliksemafleider kon Ryan Smyth in een rechtstreeks duel Ward verslaan, terwijl Hurricane Ray Whitney op de strafbank zat. De Hurricanes schoten vaker naarmate de wedstrijd vorderde maar na het uitvallen van Dwayne Roloson bewees Jussi Markkanen een waardige vervanger te zijn. Aan de andere kant werd Ward door zijn verdediging in de steek gelaten. Whitney zat zijn tweede straf van de periode uit en Shawn Horcoff nam het tegen de eerstejaars goalie op. De aanvaller won en bepaalde de eindstand op 4-0. Maandag wordt de strijd om Lord Stanley beslist, op het thuisijs van de Hurricanes in Raleigh.


Finale Stanley Cup:

Eastern ConferenceWestern ConferenceStand
Carolina HurricanesEdmonton Oilers3-3
CarolinaEdmonton5-4
CarolinaEdmonton5-0
EdmontonCarolina2-1
EdmontonCarolina1-2
CarolinaEdmonton3-4, OT
EdmontonCarolina4-0

Oranjefan zwaargewond na val van balkon

Icoon BuitenlandsIn Stuttgart is zaterdagochtend een 25-jarige Nederlandse oranjefan zwaargewond geraakt. De man viel van het balkon van zijn hotelkamer. De Duitse politie zegt dat de man dronken was. Het ongeval gebeurde na het vieren van de overwinning na de wedstrijd Nederland - Ivoorkust. Hij maakte een val van vier meter vanaf het balkon.

De man zou over de balustrade van het balkon zijn geklommen waarna hij zijn evenwicht verloor, aldus de Duitse politie. Er waren zo'n vijftigduizend oranjesupporters op de been in Stuttgart na de wedstrijd afgelopen vrijdag. Het grootste deel van hen is afkomstig uit Nederland. Naast dit ongeval hebben zich nauwelijks problemen voorgedaan, wel moesten een aantal supporters door het Rode Kruis worden behandeld in verband met oververhitting.

Met dank aan Funkamental voor de submit.

IJsselmeervogels landskampioen amateurs

Zaterdaghoofdklasser IJsselmeervogels uit Spakenburg heeft gisteren de landstitel bij de amateurs gewonnen. De succesvolste zaterdagamateurclub aller tijden wist deze titel voor de vijfde keer in de clubhistorie binnen te halen, een nationaal record.

Het zag er na vorige week niet naar uit dat IJsselmeervogels dit succes zou behalen, want de thuiswedstrijd tegen zondagkampioen Türkiyemspor uit Amsterdam was met 1-2 verloren gegaan. Mede omdat de Amsterdammers, getraind door Simon Kistemaker, niet op eigen veld konden aantreden, voelde IJsselmeervogels zich nog niet kansloos.

Dat bleek tijdens de wedstrijd terecht. Spits Jan de Graaf wist voor rust een fout van keeper Sander van der Lugt af te straffen. Na rust maakten André Kemper en de naar Haarlem vertrekkende topschutter Kwong-Wah Steinraht het karwei af voor IJsselmeervogels, dat met 0-3 won. Het is de 23e keer in 38 ontmoetingen om de landstitel bij de amateurs dat de zaterdagclub weet te winnen.

Akkoord hulpplan Palestijnen

Icoon Israël/PalestinaDe vier partijen die proberen te bemiddelen in het conflict tussen de Palestijnen en de Israëli's zijn het eens geworden over een hulpplan voor de Palestijnen. Het zogenaamde 'kwartet', bestaande uit de Verenigde Staten, de Europese Unie, Rusland en de Verenigde Naties, maakte dat zaterdag bekend. Het voorstel was ingediend door de EU.

Sinds de islamitische Hamas aan de macht kwam verkeert de Palestijnse Autoriteit in een financiële crisis. Het Westen en Israël hebben alle financiële hulp aan de Autoriteit opgeschort, en Israël maakt geen namens Palestina geïnde belastingen meer over. Zij weigeren geld te verstrekken zolang Hamas de staat Israël niet erkent, het geweld niet afzweert en in het verleden gesloten akkoorden niet naleeft.

Ongeveer 160.000 Palestijnse ambtenaren hebben inmiddels al enkele maanden geen salaris meer ontvangen. Ook de gezondheidszorg heeft te weinig geld om normaal te kunnen blijven draaien. De spanningen in de Palestijnse gebieden loopt onder andere hierdoor hoog op en sommige deskundigen waarschuwen dan ook voor een mogelijke burgeroorlog als de situatie niet snel verbetert.

Het EU-plan houdt in dat hulp rechtstreeks naar de Palestijnse bevolking gaat. Ook zal er geld worden gestoken in nutsbedrijven en de gezondheidszorg. De Europese Commissie heeft 100 miljoen euro ingelegd voor deze vorm van steun aan de Palestijnen.

Zeker zestien doden bij busongeluk India

Icoon OngelukBij een tragisch busongeluk in de Indiase staat Kashmir zijn zeker zestien mensen om het leven gekomen. De bus stortte met inzittenden en al een ravijn in. Zeker twintig anderen zijn gewond geraakt bij het ongeval, aldus de politie.

Vermoedelijk verloor de chauffeur in een bocht de macht over het stuur, waardoor de bus van de weg af raakte en ruim negentig meter naar beneden viel. In India komen jaarlijks zo'n 80.000 mensen om in het verkeer.

Met dank aan Simsfan88 voor de submit.

Duke Nukem Forever was er voor Google

Er is veel gebeurd sinds Duke Nukem Forever in 1997 werd aangekondigd. Maar hoeveel eigenlijk? Op de volgende site kun je een leuk overzicht vinden van zaken die plaats hebben gevonden tussen 25 april 1997, de aankondiging van de game, en nu. Het betreft hier informatie op het gebied van games, zoals hoeveel verschillende Zelda games er zijn uitgekomen, maar ook meer algemene kennis; aantal oorlogen dat is gevochten, wetenschappelijke ontdekkingen en een beetje sport. Ook staat er wat informatie over grote dingen die minder tijd hebben gekost dan de ontwikkeling van Duke Nukem Forever, zoals de duur van oorlogen ed.

De site is hier te vinden.

Walvisoverleg op ministerieel niveau

Icoon AlgemeenTijdens de 58e walvisvaartconferentie (IWC) pleit het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV) voor een conferentie op ministerieel niveau. Dit zou de enige manier zijn om tot concrete afspraken te kunnen komen betreffende de walvisvaart.

Volgens Nederland moet de IWC een meer beschermende rol richting de walvissen krijgen. Onder het mom van de wetenschap worden er nog steeds teveel walvissen gevangen. Het uitgangspunt van het overlegorgaan spitst zich nu op het kijken wanneer het mogelijk is om walvisvaart toe te staan.

Op de ministeriële conferentie zouden punten besproken moeten worden als, beperking van de walvisvangst voor de wetenschap, een grens aan het vangen van walvissen voor commerciële doeleinden en strenge sancties voor wie zich er niet aan houden.

Op de vergadering staan de meningen over de walvisvaart van Japan, Noorwegen en IJsland recht tegenover die van de andere deelnemers, die maatregelen willen om de walvissen te beschermen. Op de commerciële walvisvaart rust sinds 1986 een algemeen uitstel.

Brückner gelooft nog in halen volgende ronde

De bondscoach van Tsjechië, Karel Brückner, probeerde zich zaterdagavond na de onverwachte nederlaag tegen Ghana (0-2) niet achter smoesjes te verschuilen.

"Ghana heeft perfect aangevallen. Voor ons begon het allemaal slecht door die vroege treffer. Dat zette een streep door ons tactisch plan. We moesten opeens met veel risico gaan spelen. Maar we kunnen het nog steeds halen. Mijn team beschikt nog over reserves," aldus de bondscoach van de Tsjechen.

De bondscoach van Ghana, Ratomir Dujkovic, kon amper zijn emoties de baas na de overwinning op Tsjechië "We zijn overgelukkig, want we zitten nog in het toernooi en we kunnen de groepsfase overleven. Wat een motivatie zat er in mijn ploeg, wat een geweldige instelling."

Jong D66: Stop met moddergooien!

Lousewies van der LaanDe leden van de Jonge Democraten (JD), de jongerentak van D66, willen dat Van der Laan en Pechtold nou eens ophouden met modder te gooien naar elkaar. Sinds de strijd om het lijsttrekkerschap ontbrandde werd geroepen dat het er netjes aan toe zou gaan, "niet zoals bij de VVD", maar intussen is het verschil met de VVD nog maar nauwelijks bespeurbaar. De JD-leden hebben hier genoeg van en roepen op om nou weer gewoon alleen inhoudelijk verder te gaan.

De afgelopen weken was het al in het nieuws dat Van der Laan het Pechtold kwalijk nam dat hij zich ongefundeerd uitgelaten had over de Uruzganmissie en over de hypotheekrenteaftrek. Pechtold op zijn beurt haastte zich om in de pers te krijgen dat hij het niet aardig vond dat Van der Laan zich zo "stijlloos" gedroeg. Eerder ging het er tijdens het eerste lijsttrekkersdebat ook niet bepaald vriendelijk aan toe.

Pechtold populairAlexander Pechtold
Alexander Pechtold is bij de JD de populairste kandidaat. Ze waarderen het dat hij "meer durft te roepen en minder de gebaande paden bewandelt." Pechtold is sinds hij minister is inderdaad herhaaldelijk zijn boekje te buiten gegaan, voornamelijk door zich te bemoeien met de portefeuille van zijn collega's. Op Radio 1 toonde hij zich gisteren in zijn nopjes met de uitslag van een peiling onder de JD-leden, die uitwees dat hij de voorkeur heeft van ruim de helft van de leden.

Tot aanstaande vrijdag hebben de leden nog de kans om per post hun stem uit te brengen. De zaterdag daarna kunnen leden ook nog op het lijsttrekkerscongres stemmen. De andere kandidaat-lijsttrekkers maken overigens weinig kans: gezamenlijk hebben ze slechts veertien procent van de stemmen.

Met dank aan pberends voor de submit.

De Rossi biedt excuses aan

Daniele De Rossi heeft zijn excuses aangeboden voor de elleboogstoot die hij zaterdag uitdeelde aan Brian McBride. In de 28e minuut van de wedstrijd tussen de Verenigde Staten en Italië plaatste de Italiaanse middenvelder zijn elleboog in het gezicht van de Amerikaanse spits. McBride moest gehecht worden, maar kon de wedstrijd wel uitspelen.

"Ik wil mijn excuses maken. Ik wilde hem geen pijn doen. Zojuist heb ik met McBride gepraat en hij was erg vriendelijk tegen me," aldus De Rossi na afloop van de wedstrijd.

De Rossi, die in de eerste wedstrijd van Italië ook al geel kreeg, hangt nu een fikse schorsing boven het hoofd. Het is dan ook onzeker of hij dit WK nog in actie zal komen.

VS en Japan: N-Korea is gewaarschuwd

Icoon BuitenlandsNoord-Korea zal vandaag of morgen tests uitvoeren met een langeafstandsraket. Dat zeggen landen in de regio. Bij Japan en de Verenigde Staten is dit nieuws bijzonder slecht gevallen. Zij waarschuwen Noord-Korea dat de gevolgen niet uit zullen blijven als Noord-Korea daadwerkelijk gaat testen met deze raketten.

Japan maakt zich zorgen over de tests, met name omdat de raketten als het goed is gemakkelijk Japans grondgebied zullen kunnen bereiken. Mocht dit tijdens de tests gebeuren, dan is dit een ernstige provocatie, zegt de Japanse regering. Ook de Amerikaanse regering is er niet gerust op. Experts zeggen dat de Noord-Koreanen inmiddels zo ver zijn dat de raketten het Amerikaanse vasteland zouden moeten kunnen bereiken. Deze raketten kunnen uitgerust worden met kernkoppen.

De VS hebben vooralsnog slechts gedreigd met economische sancties. Overigens heeft Noord-Korea ontkend bezig te zijn met de voorbereidingen voor een lancering.

T-Mobile aast op Thomas Dekker

T-Mobile Team onderneemt pogingen om het Nederlandse supertalent Thomas Dekker in te lijven. Inmiddels heeft de Duitse ploeg al geruime tijd contact met de zaakwaarnemer van Dekker, Jacques Hanegraaf.

Bij Rabobank heeft de 21-jarige Dekker nog een contract tot eind 2007. Afgelopen jaar trok T-Mobile echter ook het Duitse supertalent Linus Gerdemann aan, terwijl hij nog onder contract stond bij CSC. Dat contract werd toen afgekocht door de Duitse ploeg.

Zelf weigerde Thomas Dekker gisteravond in Eindhoven, waar hij aanwezig is voor de ProTour-ploegentijdrit, commentaar te geven op de belangstelling van T-Mobile.

Gyan net niet in top 10 snelste doelpunten

Asamoah Gyan had gisteravond 66 seconden nodig om de openingstreffer voor Ghana in de wedstrijd tegen Tsjechië te maken. Slechts tien spelers maakten ooit sneller een treffer op een WK.

Het record is in handen van de Turkse spits Hakan Sükür, in 2002 zette hij zijn land al na elf seconden spelen op voorsprong tegen Zuid-Korea. Turkije won uiteindelijk de wedstrijd met 3-2 en werd daarmee derde.

Deco: Portugal kan iedereen verslaan

De meeste Portugeze spelers hebben geen echte voorkeur wat betreft de volgende tegenstander. Het geplaatste Portugal komt in de achtste finales Argentinië of Nederland tegen.

"Het wordt hoe dan ook moeilijk", denkt Figo. "Beide landen zijn erg sterk. We hebben de tegenstander niet voor het kiezen, dus laten we maar gewoon afwachten." Deco, die de score tegen Iran gisteren openbrak met een knap afstandsschot is dezelfde mening toebedeeld. Ook denkt hij dat Portugal wel een kans zal maken om nog verder in het toernooi te komen. "Wij kunnen iedereen verslaan. Het belangrijkste is om van wedstrijd tot wedstrijd te leven. We moeten niet te ver vooruitkijken. Ik vind dat de teams op dit WK qua niveau dicht bij elkaar zitten."

Fisichella bekommert zich niet om teammaat

Voor Renault-coureur Giancarlo Fisichella maakt het niet zoveel uit wie zijn teamgenoot gaat worden.

De Italiaan zei eerder deze week dat hij een Finse teammaat verwacht, verwijzend naar Kimi Raikkonen of Heikki Kovalainen. Fisichella: "Het is nog te vroeg om hier iets over te zeggen, maar ik maak mij geen zorgen over wie mijn teamgenoot zal worden. Ik weet dat alle beslissingen worden genomen in het belang van het team en dus ook in mijn belang. Wie mijn teamgenoot ook zal worden, ik ben niet bang om mijzelf met hem te meten."

CD: Zea - Insert Parallel Universe

Zo'n zeven jaar geleden schreef ik, -samen met een andere vrijwilliger van een klein poppodium-, een knus blaadje vol over muziek waar vooral wijzelf fan van waren. Op een gegeven moment gingen we ook avonden organiseren waar interessante bandjes van Nederlandse bodem werden geprogrammeerd. Eén van die bandjes was het Amsterdamse Zea. Destijds verscheen hun eerste album Kowtow To An Idiot, en wij kwamen "woorden te kort" om de muziek van Zea in één woord op de 'festival-flyer' te omschrijven. Uiteindelijk hielp de band ons een handje door met de term 'rammelnoise' over de brug te komen. Inmiddels zijn we zeven jaar verder, en is het derde album Insert Parallel Universe van Zea uitgekomen. Nog steeds 'rammelnoise'?

Boek: Jayne Baxton - Hoe vang ik een vent?

Als alleenstaande moeder vult Ally haar leven met haar kinderen, werk en vriendinnen. Haar leven gaat zijn gangetje en ze heeft haar draai na haar scheiding al een beetje gevonden. Toch doet haar scheiding haar nog verdriet, en heeft ze ook nog geen nieuwe partner. Niet dat ze daarnaar op zoek is, maar als een bevriende journaliste dan haar hulp inschakelt komt haar drukke leven nog meer op zijn kop te staan.


WK voetbal

Japan speelt vanmiddag de tweede groepswedstrijd tegen Kroatië.

De 1-3 nederlaag tegen Australië is hard aangekomen in het land van de rijzende zon.

Sterspeler Hidetosji Nakata, de middenvelder van Bolton Wanderers en de nummer 7 van het Japanse team kon het na afloop van de wedstrijd niet geloven: Japan speelde niet slechter dan Australië, maar het slaagde er gewoon niet in om de kansen te verzilveren en tijdens de wedstrijd een grotere voorsprong te nemen.

Het is in de wedstrijd van vanmiddag nu in ieder geval alles of niks. Als ze tegen Kroatië verliezen, liggen ze eruit.

Nakata wordt beschouwd als één van de belangrijkste spelers van zijn team, al valt hij de laatste jaren wel meer op door zijn sterallures dan door zijn prestaties op het veld. In Japan is hij een cultfiguur en er wordt veel van hem verwacht. Als het hem lukt om tegen Kroatië te scoren en zijn team daarmee aan een overwinning te helpen, wordt hij de grootste held van Japan.

DVD: The Big White

Wanhopig op zoek naar een manier om zijn huis en bedrijf te behouden besluit Paul de levensverzekering van zijn drie jaar geleden verdwenen broer Raymond te verzilveren. Helaas blijkt de verzekeringsmaatschappij erg strikte regels te hanteren en wil pas uitbetalen als het lichaam terecht is of als Raymond nog een paar jaar vermist blijft. Paul laat het er niet bij zitten en komt per toeval in een vuilniscontainer een lijk tegen. Hij besluit het lichaam te gebruiken om iedereen te laten denken dat het zijn broer is en hoopt zo een miljoen dollar te incasseren...



Metzelder, Tenorio twijfelachtig

Het is onzeker of Christoph Metzelder en Carlos Tenorio aanstaande dinsdag mee kunnen doen tijdens Duitsland – Ecuador.

De Duitse verdediger Metzelder verliet zaterdag de training al na vijftig minuten. Metzelder kreeg last van zijn rechterknie en keerde terug naar het spelershotel. De diagnose zal later worden gesteld. Metzelder staat te boek als een blessuregevoelige speler.

Ook achter de inzetbaarheid van Carlos Tenorio staat een vraagteken. De Ecuadoriaanse ploegarts Ruben Santamaria meldde dat de aanvaller (al goed voor twee doelpunten) vijf dagen zal moeten rusten, maar bondscoach Luis Suarez koestert nog hoop: ”Carlos heeft veel wilskracht.”

Duitsland en Ecuador treffen elkaar dinsdag om 16.00 uur in het Olympiastadion van Berlijn. De winnaar wordt groepseerste en ontloopt waarschijnlijk Engeland in de achtste finales. Ecuador heeft aan een remise voldoende voor de poulewinst.

Lippi teleurgesteld en boos

De gemoederen liepen ook na Italië – Verenigde Staten (1-1) hoog op. De drie rode kaarten, een gedeeltelijk WK-record, leverden genoeg stof tot napraten op.

De Amerikaanse bondscoach Bruce Arena sprak schande van de actie van Daniele De Rossi: ”Die elleboog was wreed, het had zijn gezicht kunnen breken. Ik was het niet eens met enkele beslissingen van de scheidsrechter. Twee rode kaarten in vijf minuten vind ik nogal streng.” Arena was vol lof over de prestatie van zijn team: ”Mijn spelers gingen uitstekend met de situatie om. Onder uitzonderlijke omstandigheden leverden ze een exceptioneel optreden af. Vooral Keller, Donovan en Reyna sleepten ons er doorheen.”

Brian McBride hield drie hechtingen over aan de klap van De Rossi. ”Ik dacht dat hij mijn gezicht wilde verbrijzelen”, zei de aanvaller. Na afloop bood de Italiaan zijn excuses aan voor zijn wandaad, hetgeen McBride omschrijft als ‘klasse’. Steve Cherundolo is blij dat de VS nog in het toernooi zijn: ”We stonden met onze rug tegen de muur, maar wisten dat we eruit zouden liggen als we geen punten pakten. We wilden bewijzen dat we dat konden.”

Bondscoach Marcello Lippi van Italië baalde van het wedstrijdverloop: ”Ik ben teleurgesteld en boos. We zijn verkeerd aan de wedstrijd begonnen en zijn daardoor nerveus gaan spelen en fouten gaan maken. We hebben een dure prijs betaald. Ons spel was ook niet briljant vanavond.” De Rossi schaamde zich voor zijn elleboogstoot: ”Ik wilde McBride niets aandoen. Ik heb hem uitgelegd wat er gebeurde en hij was heel aardig. Nu moet ik hopen dat de straf niet te hoog uitvalt.”

Sharapova onderuit in Birmingham

Jamea Jackson heeft op het WTA-toernooi van Birmingham voor een sensatie gezorgd door Maria Sharapova uit de finale te houden. De ongeplaatste Amerikaanse won met 6-4 en 6-4.

Sharapova vocht zich in de eerste set terug van een miserabele start (ze stond met 2-5 achter), maar haar eindsprint kwam te laat. Een break in de vijfde game van het tweede bedrijf besliste vervolgens de wedstrijd. De negentienjarige Jackson heerste op de baseline. ”Ze serveerde goed en ik was veel te wisselvallig. Daar is alles mee gezegd”, aldus Sharapova, die pas haar vierde nederlaag op gras leed.

In de finale treft Jackson een andere Russin in de persoon van Vera Zvonareva. De ver weggezakte Zvonareva won met 5-7, 6-4 en 6-3 van haar trainingspartner Meilen Tu. In de tweede set leidde Tu nog met 1-4.

Drie rode kaarten niet uniek

De drie rode kaarten tijdens Italië – Verenigde Staten (1-1) zijn geen noviteit op een WK-eindronde.

Driemaal eerder stuurde een scheidsrechter liefst drie spelers met rood van het veld. De laatste keer dat dit gebeurde was op het WK van 1998 bij de wedstrijd tussen Denemarken en Zuid-Afrika. In een tijdsbestek van negentien minuten konden Molnar, Phiri en Wieghorst vervroegd gaan douchen. De andere duels met een rode inktvlek waren Brazilië – Tsjechoslowakije (1934) en de historische kraker Brazilië – Hongarije (1954). In deze “Slag van Bern” gingen de gevechten zelfs door na het laatste fluitsignaal.

Promotie voor Levante

Levante UD keert terug in de Primera Division. De Valencianen wonnen hun laatste wedstrijd bij Lleida dankzij een treffer van Mustapha Riga: 0-1.

Levante maakt daarmee na één jaar afwezigheid haar rentree op het hoogste Spaanse niveau. De Granotas degradeerden afgelopen seizoen na een uitstekende start. Daarvoor bleef de voormalige ploeg van Johan Cruijff en Faas Wilkes bijna veertig jaar verstoken van Primera Division voetbal. De overige promotieplaatsen waren al een tijdje gereserveerd door Nástic en Recreativo Huelva. Samen met Levante vervangen zij vanaf augustus de degradanten Alavés, Cádiz en Málaga.

NASA lanceert opnieuw shuttle op 1 juli

Icoon RuimtevaartOp 1 juli aanstaande zal er weer een space shuttle worden gelanceerd. Dit heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zaterdag bekend gemaakt. Het besluit om het ruimteveer Discovery de ruimte in te schieten is genomen na een uitvoerig veiligheidsonderzoek. Veiligheid is bij deze lancering prioriteit nummer één.

NASA-functionaris Bill Gerstenmaier zegt dat hij "geen reden ziet om op 1 juli niet te kunnen lanceren." Gerstenmaier gelooft niet dat ze de bemanning riskeren. Niet iedereen bij NASA is daar echter van overtuigd. De hoogste functionaris van veiligheid bij de NASA, Michael Griffin, zet vraagtekens bij het besluit. "Er zijn veel verschillende visies op de vraag of we klaar zijn om te vliegen of niet", aldus Griffin.

In de tijd tussen nu en de lancering in 2003 is er door NASA een uitgebreid onderzoek verricht naar de brandstoftank die tijdens de lancering van de Colombia destijds niet goed functioneerde. De shuttle viel uitelkaar in de dampkring tijdens de terugkeer. Het probleem met de brandstoftank van het ruimteveer bleek hittewerende tegels te hebben beschadigd.

Alle veranderingen aan de brandstoftank ten spijt braken er in juli 2005 toch nog stukken af tijdens de eerste lancering na de Colombiaramp. Verdere vluchten werden uitgesteld door de NASA terwijl een oplossing werd gezocht. Volgens een aantal veiligheidsfunctionarissen is de goede oplossing op dit moment nog niet voorhanden.

Slechts brokstukken keerden terug in 2003, 7 astronauten kwamen om
Slechts brokstukken keerden terug in 2003, zeven astronauten kwamen om
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.