Energieverbruik consoles op een rij

De site DX Gaming heeft een uitgebreid vergelijkend warenonderzoek gehouden naar het energieverbruik van diverse consoles, van DreamCast tot Xbox 360. Het zal niemand verrassen dat een Xbox 360 meer energie vreet dan een PS1, maar hoeveel meer precies is nu dus tot in detail uitgerekend.

Als je de stekker niet uit de wandcontactdoos trekt, staat er altijd een klein beetje stroom op een apparaat. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de interne klok of infra-rode poorten die checken of er een controller actief is. Deze 'lekkage' van stroom betekent dus dat een console je geld kost, zelfs als je hem helemaal niet gebruikt. Dit kan in de loop der tijd toch aardig aantikken, van 1.7 kW per jaar voor een PS1 tot 17.5 kW voor de Xbox 360 en de PS2.

Vervolgens werden alle systemen opgestart zonder game. Aan elke console was één controller gekoppeld en vervolgens werd vijf minuten gewacht en de meting verricht. Daarna stopten de onderzoekers een racegame in elke console (van Mario Kart en Crazy Taxi tot Burnout Revenge) en werd er vijf minuten lang een single-player race gereden.

ConsoleVerbruik Stand-By/JaarVerbruik DashboardVerbruik GameGame
DreamCast3.5 kWh17 W22 WCrazy Taxi 2
GameCube3.5 kWh20 W21 WMario Kart
PS11.75 kWh4 W6 WJet Moto 2
PS217.5 kWh23 W30 WATV Offroad
Xbox3.5 kWh61 W70 WBurnout 3
Xbox 36017.5 kWh145 W165 WBurnout Revenge

Natuurlijk is de Xbox 360 de enige next-gen console en zijn de onderlinge prestaties niet echt vergelijkbaar. Het is dan ook afwachten tot de test herhaald wordt met de PS3 en de Wii. De onderzoekers voorspellen dat de PS3 tijdens het spelen zo ongeveer op hetzelfde energie-verbruik uit zal komen als de Xbox 360, terwijl de Wii daar ver onder zal zitten en misschien niet eens boven de 100 W uit zal komen.

Het volledige artikel, inclusief berekening wat een console per jaar aan stroom kost als je de stekker er niet uittrekt en gemiddeld twee uur per dag speelt, vind je hier.