Brazilië verslaat Australië moeizaam

Brazilië heeft zich, zonder te imponeren, gekwalificeerd voor het vervolg van het toernooi. Australië bood goed tegenstand maar scoorde niet waardoor ze het zichzelf lastig maakte.

Brazilië begon aanvallend en Kaka tekende na bijna 3 minuten voor het eerste schot van de wedstrijd. Na ongeveer vijf minuutjes werd Vidkua aardig vrij gelaten maar zijn schot was makkelijk te pakken voor Dida. Australië liet duidelijk merken dat ze niet als speeltje van de Brazilianen wilden dienen.

Ronaldo kreeg meteen een tik toen hij in de buurt van de goal de bal had. Grella mocht blij zijn dat er alleen een vrije trap kwam en geen kaart. Roberto Carlos nam de vrije trap maar die verdween naast het doel van de "Socceroos". Emerton kreeg na schelden op scheidsrechter Merk terecht de gele kaart, hij had hem voor zijn forse tackle op Roberto Carlos al kunnen krijgen. In het eerste kwartiertje ging het spel aardig op en neer en dat leverde de mannen van Hiddink al snel een tweede corner op. Door duwen en trekken in de zestien werd deze corner al snel door Markus Merk afgefloten.

Brazilië had best moeite met het felle spel van de Australiërs, waardoor het van Braziliaanse kant soms slordig oogde. Ronaldinho leek wat moois in huis te hebben in de zestien van Schwarzer, totdat hij op de bal ging staan en weggleed. Hierdoor kon Australië eruit komen. Gaandeweg de eerste helft kwamen de Zuid-Amerikanen beter in hun spel en dus vaker in de zestien. Ronaldo kreeg na goed werk van Ronaldinho een kans maar werd goed verdedigd. Cafu maaide na een klein half uurtje Cahill naar het gras en ontving terecht geel. Uit de vrije trap van Culina kwam geen gevaar omdat er afgefloten werd na duwen in de zestien.

Nadat Ronaldo doorging, toen er al voor buitenspel gefloten was, ontving het zorgenkindje van Real Madrid een gele kaart. Australië had bepaald geen haast en viel af en toe goed aan. Emerton kwam goed door op de rechterkant maar toen er ineens twee Brazilianen voor zijn neus stonden was een ingooi het hoogste wat hij behalen kon. De Aussies kwamen niet echt veel verder dan schoten van afstand en die paar ballen bezorgde Dida geen nachtmerries. Het was duidelijk te zien dat veel spelers een beetje uitgeblust begonnen te raken. Ronaldo kreeg de bal goed aangespeeld maar nam hem heel slecht aan waardoor Neill kon opruimen. Even later kwam Adriano in kansrijke positie maar hij legde de bal terug maar niemand reageerde, waarna er goed terug gekopt werd door Moore.

Terwijl Culina geel kreeg voor een overtreding op Roberto Carlos ging Popovic zitten en bleek na een korte check door de medische mensen dat hij vervangen moest worden. Hiddink bracht Bresciano in het veld voor de geblesseerde verdediger. Emerton speelde zowel aanvallend als verdedigend een belangrijke rol. Hiddink had de ex-Feyenoorder weer op zijn vertrouwde plek op het middenveld gezet waardoor Ronaldinho zijn rechtstreekse tegenstander was. Steeds weer ging hij op rechts naar voren en steeds weer werd hij met moeite gestuit. Na zo'n actie van Emerton hield Australië een ingooi over halverwege de helft van Brazilië en uit die ingooi kwam een schietkans van Bresciano maar helaas voor Hiddink en zijn mannen vloog die bal over het doel.

De wedstrijd ging in de tweede helft door waar die gebleven was; met Australië die achterin goed stond. Brazilië bleef moeite houden met het spel van deSocceroos. Eenmaal verloor Chipperfield Adriano uit het oog en prompt legde hij de bal keurig met zijn linkerbeen in de goal. De taak voor de mannen was dus duidelijk in de veertig minuten die er nog volgde. Bresciano werd door Viduka weggestuurd en ondanks dat het op buitenspel leek werd er niet gefloten. In de zestien wou hij Lúcio uitkappen maar zijn poging strandde jammerlijk. Kort erna kwam Harry Kewell in de ploeg van Australië . Viduka en Dida sprongen samen omhoog voor de bal en Dida liet hem los, Kewell kon zich met zijn eerste bal tot held van de dag promoveren maar schoot de bal over. Australië zette meer en meer druk helaas viel er geen goal. Emerton waagde een poging vanaf randje zestien maar ook die bal verdween naast. Kewell ging er samen met Emerton van door maar werd door Zé Roberto goed getackeld alvorens hij gevaarlijk kon worden.

Ronaldo leek eindelijk goed in stelling gebracht te worden toen Merk en zijn assistent hem terugfloten voor buitenspel maar het was wel heel krap. Na goed werk van Viduka kwam wederom Kewell in goede positie maar hij wou Dida verrassen met een aardige lob over 25 meter, helaas voor hem ging ook deze poging over de goal. Hiddink ging twintig minuten voor het eind alles of niks spelen met het brengen van John Aloisi voor Craig Moore. De toch licht teleurstellende Ronaldo moest wijken voor Robinho, Emerson vertrok ten faveure van Gilberto Silva. Met veel kunst en vliegwerk werden Adriano en Robinho door de mannen van Down Under gestopt. Doordat Brazilië erg goed in de openvallende gaten liep, kreeg de Australische verdediging het zwaar te verduren. Ook Australië bleef aanvallen waar ze konden wat nog een goede kans voor Bresciano opleverde maar Dida pakte hem goed in twee instanties. Viduka kwam nog goed voor de goal ,maar ook hij kreeg de bal niet tegen de touwen. Na een vrije trap kon Aloisi doorkoppen helaas ging de lob van Viduka op het dak van het doel. Zoals Australië al tegen Japan bewees, bleven ze vechten tot het laatst. Er kwamen nog wat kansjes over en weer. Na een schot op de paal van Robinho liep Fred tegen de terugkomende bal en was het één minuut voor tijd 2-0 en was de winst binnen voor de wereldkampioen. Kaká kreeg vlak voor tijd nog een goeie kans maar vergat die te benutte.

Australië heeft Brazilië goed bestreden maar het was niet genoeg. Ondanks dat de sterren uit Zuid-Amerika niet imponeerde wonnen ze wel en zijn daarmee gekwalificeerd voor de achtste finale. Australië blijft op drie punten staan en mag tegen Kroatië nog vol aan de bak om kwalificatie voor de volgende ronde af te dwingen.

Opstellingen

Brazilië: Dida, Cafu, Lúcio, Juan, Roberto Carlos, Émerson (Silva/72), Kaká, Ronaldinho, Zé Roberto, Adriano (Fred/88), Ronaldo (Robinho/72).

Australië: Schwarzer, Emerton, Neill, Moore (Aloisi/69), Chipperfield, Grella, Popovic (Bresciano/41), Culina, Cahill (Kewell/56), Viduka, Sterjovski.

Wedstrijdverloop:

Brazilië 2 - 0 Australië

49' Adriano
90' Fred

13' Emerton (Aus)
29' Cafu (Bra)
31' Ronaldo (Bra)
39' Culina (Aus)
83' Robinho (Bra)

Arbiter: Merk (Dui)

Toeschouwers: 66.000

Stand groep F:

# GP+-
1.Brazilië2630
2.Australië2333
3.Kroatië2101
4.Japan2113

Submitter:  Bron: FOK!sport