'Beatrix moet Koninklijke Shell ontkronen'

Icoon KoningshuisHet Tweede Kamerlid Harry van Bommel (SP) vindt dat Shell het predicaat 'koninklijk' onwaardig is en dat daarom koningin Beatrix deze loffelijke bijvoeging voorlopig moet intrekken. Dit, omdat Shell zich structureel heeft misdragen in onder meer Nigeria.

De koningin kan een bedrijf het recht geven om het predikaat 'koninklijk' te voeren, maar kan een onderneming met een beschadigde reputatie het predikaat ook ontnemen. Het beschadigde bedrijf krijgt dan een jaar de tijd om aan te tonen welke maatregelen het heeft genomen om de reputatie te herstellen.

In 2004 stuurde koningin Beatrix een brief naar het frauderende Ahold, waarin ze aangaf dat het concern maatregelen moest nemen om de reputatieschade te herstellen omdat anders het predikaat 'koninklijk' gevaar zou lopen. De SP'er vindt dat de koningin dit ook moet doen tegen Shell, wegens zijn misdragingen.

Zo legde onlangs een Nigeriaanse rechtbank Shell een boete van 1,5 miljard dollar op, als compensatie voor de milieuvervuiling in de Niger-delta. Royal Dutch Shell, dat de winstgevendste onderneming van Nederland en de op één na winstgevendste ter wereld is, weigert deze boete te betalen.

Van Bommel: "Nigeria is slechts één voorbeeld, het bedrijf kent ook veroordelingen en aanklachten in Nicaragua vanwege pesticidengebruik, in Argentinië in verband met olielozingen en in de Filippijnen voor het in gevaar brengen van het eigen personeel. Wij roepen Hare Majesteit koningin Beatrix dan ook op om Shell het predikaat 'koninklijk' te ontnemen. Als het bedrijf voorlopig wordt 'ontkroond' ontstaat extra druk om de opgelegde schadevergoedingen te betalen en echt werk te maken van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bovendien zullen de Nigerianen en alle andere slachtoffers van Shell onze koningin met zekerheid bijzonder dankbaar zijn."