Akkoord hulpplan Palestijnen

Icoon Israël/PalestinaDe vier partijen die proberen te bemiddelen in het conflict tussen de Palestijnen en de Israëli's zijn het eens geworden over een hulpplan voor de Palestijnen. Het zogenaamde 'kwartet', bestaande uit de Verenigde Staten, de Europese Unie, Rusland en de Verenigde Naties, maakte dat zaterdag bekend. Het voorstel was ingediend door de EU.

Sinds de islamitische Hamas aan de macht kwam verkeert de Palestijnse Autoriteit in een financiële crisis. Het Westen en Israël hebben alle financiële hulp aan de Autoriteit opgeschort, en Israël maakt geen namens Palestina geïnde belastingen meer over. Zij weigeren geld te verstrekken zolang Hamas de staat Israël niet erkent, het geweld niet afzweert en in het verleden gesloten akkoorden niet naleeft.

Ongeveer 160.000 Palestijnse ambtenaren hebben inmiddels al enkele maanden geen salaris meer ontvangen. Ook de gezondheidszorg heeft te weinig geld om normaal te kunnen blijven draaien. De spanningen in de Palestijnse gebieden loopt onder andere hierdoor hoog op en sommige deskundigen waarschuwen dan ook voor een mogelijke burgeroorlog als de situatie niet snel verbetert.

Het EU-plan houdt in dat hulp rechtstreeks naar de Palestijnse bevolking gaat. Ook zal er geld worden gestoken in nutsbedrijven en de gezondheidszorg. De Europese Commissie heeft 100 miljoen euro ingelegd voor deze vorm van steun aan de Palestijnen.