NASA lanceert opnieuw shuttle op 1 juli

Icoon RuimtevaartOp 1 juli aanstaande zal er weer een space shuttle worden gelanceerd. Dit heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zaterdag bekend gemaakt. Het besluit om het ruimteveer Discovery de ruimte in te schieten is genomen na een uitvoerig veiligheidsonderzoek. Veiligheid is bij deze lancering prioriteit nummer één.

NASA-functionaris Bill Gerstenmaier zegt dat hij "geen reden ziet om op 1 juli niet te kunnen lanceren." Gerstenmaier gelooft niet dat ze de bemanning riskeren. Niet iedereen bij NASA is daar echter van overtuigd. De hoogste functionaris van veiligheid bij de NASA, Michael Griffin, zet vraagtekens bij het besluit. "Er zijn veel verschillende visies op de vraag of we klaar zijn om te vliegen of niet", aldus Griffin.

In de tijd tussen nu en de lancering in 2003 is er door NASA een uitgebreid onderzoek verricht naar de brandstoftank die tijdens de lancering van de Colombia destijds niet goed functioneerde. De shuttle viel uitelkaar in de dampkring tijdens de terugkeer. Het probleem met de brandstoftank van het ruimteveer bleek hittewerende tegels te hebben beschadigd.

Alle veranderingen aan de brandstoftank ten spijt braken er in juli 2005 toch nog stukken af tijdens de eerste lancering na de Colombiaramp. Verdere vluchten werden uitgesteld door de NASA terwijl een oplossing werd gezocht. Volgens een aantal veiligheidsfunctionarissen is de goede oplossing op dit moment nog niet voorhanden.

Slechts brokstukken keerden terug in 2003, 7 astronauten kwamen om
Slechts brokstukken keerden terug in 2003, zeven astronauten kwamen om