TRT: Knorretje niet geschrapt

TelevisieDe Turkse staatsomroep TRT zegt dat er niets klopt van het bericht dat de tekenfilmserie Winnie de Poeh uit de programmering is verwijderd omdat karakter Knorretje een varken is. TRT zegt de exclusieve rechten te hebben verkregen om tekenfilms van Walt Disney te vertonen, maar dat het materiaal nog niet binnen is.

Turkse media berichtten gisteren nog dat TRT had overwogen om Knorretje, het beste vriendje van Poeh, uit de serie te knippen. Maar dat bleek onmogelijk, omdat het varkentje te vaak in beeld komt. Daarop zou TRT de serie in zijn geheel hebben geschrapt.

Volgens de islam is een varken een onrein dier. Turkije is een islamitisch land met een strikt seculier staatssysteem. Critici menen dat de TRT zich bij de programmering steeds meer religieus oriŽnteert sinds het aantreden van de regering van premier Recep Tayyip Erdogan en zijn conservatieve religieuze AK-partij.

Overigens hebben andere Turkse zenders Winnie de Poeh inclusief Knorretje in het verleden wel uitgezonden. Ook is de serie in Turkije gewoon verkrijgbaar op dvd.

Knorretje
Toch niet geschrapt volgens TRT