Geen statiegeld maar boete voor rommel

Er komt geen statiegeld op blikjes en plastic flesjes om de rommel hiervan tegen te gaan. In plaats daarvan krijgen mensen die afval op straat gooien van de gemeenten een zwaardere boete. De boetes zullen enkele tientallen euro's worden. Gemeenten zullen speciale controleurs in het leven roepen om te controleren op rommelmakers.

Over deze kwestie wordt al jaren gesteggeld. Het bedrijfsleven wilde geen statiegeldsysteem, omdat het duur en omslachtig zou zijn. Staatssecretaris Van Geel van VROM dreigde vorig jaar met dat besluit, maar heeft daar nu vanaf gezien. De industrie en de gemeenten hebben nu als doelstelling om 55 procent van de plastic flesjes in te zamelen en te recyclen. Ook komt er een voorlichtingscampagne en worden minder vervuilende verpakkingen ontworpen. Het bedrijfsleven steekt per jaar elf miljoen euro in het plan.

Uit onderzoek blijkt dat driekwart van de Nederlanders zich ergert aan rommel op straat. Mirjan de Rijk, voorzitter van Natuur en Milieu, is niet blij met het plan. Volgens haar is een boetesysteem niet goedkoper dan statiegeld, en denkt ze dat boetes de mensen niet zal afschrikken. Bovendien komt nu de recycling van plastic in gevaar.


Boete voor rommel
In de Verenigde Staten kent men het boetesysteem al