Frankrijk niet langs Zuid-Korea

Michel (Baraja)
Zuid-Korea heeft riante perspectieven op een plaats bij de laatste zestien. Dankzij een treffer van Ji-Sung Park maakte het team van Dick Advocaat een vroeg doelpunt van Thierry Henry ongedaan: 1-1. Les Bleus speelden redelijk, maar kregen te weinig.

Frankrijk trapte om 21.00 uur af met enkele miserabele statistieken in het achterhoofd. Manuel Amoros was op 28 juni 1986 haar laatste speler die scoorde op een WK buiten Frankrijk. Bovendien zouden Les Bleus met een nieuwe improductieve wedstrijd het record van Bolivia evenaren, dat ooit vijf maal achtereen droog bleef. Bondscoach Domenech zag echter geen reden zijn systeem aan te passen na de 0-0 tegen Zwitserland. In personeel opzicht veranderde er wel iets: Florent Malouda loste de wat bleue Franck Ribery af. Dick Advocaat durfde het aan fenomeen Jung Hwan Ahn, als invaller van beslissende waarde tegen Togo (2-1), opnieuw naast de basis te plaatsen. Met Nam-Il Kim, Ji-Sung Park en Young-Pyo Lee startten er drie voormalige Eredivisiespelers in het team van de Aziaten.

Al na acht minuten brak Henry de ban, daarmee een eind makend aan 368 minuten zonder Frans WK-doelpunt. Henry positioneerde zich slim tussen de Koreaanse centrale verdediging en reageerde attent op een steekpass van Sylvain Wiltord. Het doelpunt hing in de lucht, want Frankrijk begon zeer sterk. Zuid-Korea, fel aangemoedigd in Leipzig, bleef nooit lang in balbezit doordat Vieira en Makelele snel druk zetten. Ook het Franse aanvalsspel won aan kracht met Malouda. De verdediging van de Taeguk Warriors kende grote moeite met het opvangen van doorschuivende middenvelders.

Frankrijk kon de overmacht niet echt omzetten in kansen. Toch kopte Vieira de 0-2 binnen uit een corner. De loepzuivere treffer telde echter niet: het arbitrale trio oordeelde dat doelman Woon Jae Lee de bal vóór de lijn keerde. Zuid-Korea kwam heel langzaam in de wedstrijd, al was dat meer vanwege het temporiseren van Frankrijk. De nummer vier van het vorige WK voetbalde zonder plan en in de eerste helft werd Fabien Barthez niet op de proef gesteld. Slechts een indraaiende vrije trap van Chun Soo Lee bracht Frankrijk even in verlegenheid.

Zuid-Korea probeerde het initiatief te grijpen na de hervatting. Het trommelgeroffel van de fans op de tribune nam hoopvol toe. Tot openingen wisten de mannen van Advocaat niet te komen; Frankrijk stond tactisch goed en de defensie zette nauwelijks een stap verkeerd. Geïnteresseerd in het uitdiepen van de score leken de Haantjes niet. Er ontstond zo een gezapige tweede helft. Zuid-Korea kon niets uitrichten, Frankrijk voelde weinig aanstalten.

Wat niemand bevroedde, gebeurde acht minuten voor tijd. Zuid-Korea benutte haar eerste mogelijkheid: 1-1. Een voorzet van Ki-Hyeon Seol werd door Jae Jin Cho knap teruggekopt en Ji-Sung Park wipte de bal over Barthez, die er slecht uitzag. Opeens schrok Frankrijk wakker uit de lethargie. Vieira miste in vrijstaande positie een riante schietkans en Henry faalde oog in oog met de keeper. Frankrijk bleef steken en zal het betreuren niet te hebben doorgedrukt in de tweede helft.


Opstellingen:

Frankrijk: Barthez, Sagnol, Thuram, Gallas, Abidal, Vieira, Makelele, Malouda ( 88. Dhorasoo), Zidane ( 90. Trezeguet), Wiltord ( 60. Ribery), Henry.

Zuid-Korea: Woon Jae Lee, Young Chul Kim, Jin Cheul Choi, Dong-Jin Kim, Young-Pyo Lee, Ho Lee ( 69. Sang Sik Kim), Nam-Il Kim, Eul Yong Lee ( 46. Ki-Hyeon Seol), Ji-Sung Park, Jae Jin Cho, Chun Soo Lee ( 72. Jung Hwan Ahn).


Wedstrijdverloop:

Frankrijk 1 – 1 Zuid-Korea

8’ Henry 1-0
82’ Ji-Sung Park 1-1


11’ Ho Lee (KOR)
29’ Dong Kim (KOR)
79’ Abidal (FRA) **
85’ Zidane (FRA) **


Arbiter: Archundía (Mex)

Toeschouwers: 43.000

** = geschorst voor laatste pouleduel

Stand groep G:

#AP+-
1.Zuid-Korea2432
2.Frankrijk2211
3.Zwitserland1100
4.Togo1012