Stanley Cup-finale wedstrijd 6

Het zou zomaar kunnen gebeuren: voor het eerst sinds 1942 kan een ploeg na een 3-1 serie-achterstand de Stanley Cup veroveren. Nadat de Edmonton Oilers woensdag al in Raleigh van de Carolina Hurricanes wonnen werd het kunststukje gisteren in Edmonton nog eens herhaald. En hoe.

De Hurricanes hadden het voornamelijk aan doelverdediger Cam Ward te danken dat ze zo lang in de wedstrijd bleven. Terwijl de Oilers op effectieve wijze de zuiderlingen van schieten af hielden diende Ward tien schoten te keren. Het eerste schot van Carolina was pas na ruim veertien minuten een feit.

In de tweede periode werd uiteindelijk de score geopend: na een kleine twee minuten schoot Fernando Pisani met een backhand de puck via de schaats van verdediger Glen Wesley langs Ward voor de Canadese voorsprong. Acht minuten later was het Raffi Torres die een schot van Steve Staios voldoende van richting veranderde om de voorsprong te verdubbelen. Het spel van de 'Canes was geleid door enige frustratie, met veel individuele overtredingen en twee teamovertredingen. Het gaf de Oilers de mogelijkheid om de powerplay-eenheid wat ijstijd te geven, hoewel er van de overtalsituaties nog niet geprofiteerd werd.

De derde periode was slechts drie minuten oud toen de Albertanen de wedstrijd in het slot gooiden. Met Michael Peca als aangever en bliksemafleider kon Ryan Smyth in een rechtstreeks duel Ward verslaan, terwijl Hurricane Ray Whitney op de strafbank zat. De Hurricanes schoten vaker naarmate de wedstrijd vorderde maar na het uitvallen van Dwayne Roloson bewees Jussi Markkanen een waardige vervanger te zijn. Aan de andere kant werd Ward door zijn verdediging in de steek gelaten. Whitney zat zijn tweede straf van de periode uit en Shawn Horcoff nam het tegen de eerstejaars goalie op. De aanvaller won en bepaalde de eindstand op 4-0. Maandag wordt de strijd om Lord Stanley beslist, op het thuisijs van de Hurricanes in Raleigh.