FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 18 februari 2006

Partij mag geen Friestalige lijst indienen

Repke HollemaDe afdeling Smallingerland van de Frysk Nasjonale Partij (FNP) is verbolgen omdat een ambtenaar van de gemeente weigerde de in het Fries opgestelde kandidatenlijst in ontvangst te nemen. De partij moest daarom in allerijl de lijst in het Nederlands opstellen. Alle zeventien kandidaat-raadsleden moesten vervolgens opnieuw hun handtekening zetten voor deelname.

"Schandalig! Dit is gewoon discriminatie", stelde lijsttrekker Repke Hollema (foto). "Het is voor ons als emancipatiepartij voor een dubbeltalig Friesland logisch dat we de kieslijst in het Fries opgesteld en aangeleverd hebben." De partij denkt er serieus over om een klacht in te dienen. "Alles mag in het Fries en dan dit niet?!"

Overigens heeft het Friese Statenlid Johannes Kramer van de FNP de opstelling van de Drachter ambtenaar aanhangig gemaakt bij het provinciebestuur. "Hja moatte witte dat it Kiesbeslút de Fryske taal foar listen by rieds- en steateferkiezings yn Fryslân eksplisyt tastiet", aldus Kramer in een reactie.

Meer informatie FlatOut 2

Empire Interactive heeft meer informatie vrijgegeven over hun nieuwe game FlatOut 2. Twee keer zoveel auto's zullen bereden kunnen worden, namelijk 34. Deze zullen variëren van sportauto tot pickup. Elke auto kan op 40 manieren veranderd worden.

De game zal zich afspelen in de V.S. en bevat de volgende steden: Big City, LA Storm Drains, Rocky Mountain Forest, Corn Fields and Desert.
In totaal zullen er 60 track-combinaties zijn en ook zijn er 5000 onderdelen in het spel te vinden die je kunt slopen. De developer geeft ook aan dat elke tegenstander een persoonlijke A.I. heeft die afwijkt van de andere rijders en dat deze dus anders op een bepaalde situatie zal reageren.

Er zijn een heleboel unlockables, waaronder zes Destruction Derby Arenas.
Online kan men gaan racen tegen 5 andere PS2'ers of 7 andere PC-gamers of Xbox-eigenaren/eigenaressen.
Last but not least zullen er weer Ragdoll minigames inzitten.

FlatOut 2 zal in mei de weg naar je console of PC gaan vinden.

Broerse verlengt contract bij Utrecht

Joost Broerse heeft zijn aflopende contract bij FC Utrecht verlengd. De verdediger is nu tot de zomer van 2008 aan de club uit de Domstad verbonden.

Na het overlijden van David di Tomasso heeft Broerse een basisplaats in het centrum van de Utrechtse verdediging veroverd en de technische leiding wilde graag met de speler verder.

"Ik ben hartstikke blij, dat ik kan blijven', aldus Broerse. "Het doet me ook als Utrechter echt goed, dat de club en de trainer hun vertrouwen in mij op mijn huidige plek in het elftal hebben uitgesproken."

Uitslagen Eredivisie 18/02/2005

Er werden vanavond twee wedstrijden gespeeld in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen.

Roda JC - SC Heerenveen 2-1
17' Bruggink 0-1
53' V. Dijk 1-1 penalty
66' Cziommer 2-1

Scheidsrechter: Wiedemeijer.
Toeschouwers: 13.400.
Geel: Senden, Oper (Roda JC), Bruggink, Bosvelt (Heerenveen).
Rood: 75. Kah (Roda JC), 75. Nilsson (Heerenveen).

Opstellingen:

Roda JC: Kujovic, Senden (Rudge/90+5), Kah Voigt, Lachambre, Bödör, v. Dijk, Sérgio (Leemans/78), Cziommer, Cissé, Oper (Cristiano/90+1).

Heerenveen: Vandenbussche, Seip, Hansson, Breuer, J. Drost (Derveld/71), Bosvelt, Nørregaard (Tarvajarvi/77), Pranjic, Yildirim, Bruggink (Prager/55), Nilsson.
----------------------------------------------------------------------------------
FC Groningen - RKC Waalwijk 1-0
22' Fledderus 1-0

Scheidrechter: v. Egmond.
Toeschouwers: 20.000.
Geel: Fledderus, v.d. Linden, Matthijs (Groningen), Barto, Keller (RKC).

Opstellingen:

Groningen: Roorda, Matthijs, Sankoh. Kruiswijk, v.d. Linden, Buijs, Lindgren, v.d Laak (Seedorf/82), Fledderus (Luirink/85), Nevland (Salmon/46), Cornelisse.

RKC: R.v. Dijk, Mulder, Keller, Bakens, Rustenberg, D. Mathijssen, Krohn-Dehli (D. v. Dijk/71), Fuchs (Zuiverloon/46), De Ceulaer, Barto (Berger/61), Lurling.

De stand na vanavond kan je hier vinden.

Ramon Zomer breekt rib

FC Twente zal het de komende weken moeten doen zonder Ramon Zomer. De verdediger kwam tijdens de competitiewedstrijden tegen NEC in botsing met een tegenstander en brak daarbij een rib.

De verdediger, die eerder deze week nog zijn contract bij de Tukkers verlengde, liep vorige week tijdens de wedstrijd tegen Roda JC ook een ribblessure op. Hij was hiervan voldoende hersteld om in actie te komen voor de club uit Enschede, maar tijdens de match tegen de Nijmegenaren kreeg hij een klap op de gekwetste plek.

Medisch onderzoek in het ziekenhuis maakte zaterdagmorgen duidelijk dat Zomer zijn rib heeft gebroken en de komende drie weken uitgeschakeld zal zijn.

MTV wil discussie over clips

Icoon TelevisieOver seksueel getinte clips op MTV, TMF en The Box moeten discussies komen in de studio of op internet. Dat zei directielid Jochem de Jong van MTV Networks gisteren tijdens een mediaconferentie van ChristenUnie, NCRV en EO over het effect van seks en geweld in videoclips op jongeren. Volgens hem moet eens per maand een videoclip een 'red button' mee krijgen. Die clip wordt dan ter discussie gesteld.

Volgens De Jong houdt MTV Networks zich strikt aan de Kijkwijzer, die voorschrijft dat clips waarin bijvoorbeeld seks of geweld voorkomen niet voor een bepaald tijdstip mogen worden uitgezonden, en zendt MTV sowieso geen clips met geweld, racisme, expliciete seks of homohaat uit. Tachtig procent van de clips die de muziekindustrie aanbiedt komen volgens hem niet op één van de MTV-zenders.

Krajicek in dubbelspelfinale Antwerpen

Michaëlla Krajicek is doorgedrongen tot de dubbelspelfinale van het toernooi van Antwerpen. Samen met haar medespeelster Stephanie Foretz versloeg ze het Zimbabwaans/Australische koppel Black/Stubbs.

Krajicek en Foretz begonnen de wedstrijd slecht, want de eerste set werd met 6-2 verloren. Daarna kwamen ze echter beter in de wedstrijd en stelden ze orde op zaken door met 6-2 en 6-1 Black en Stubbs aan de kant te zetten.

Groot-imam: wet tegen beledigen religie

Vince_Taylor had ons via de nieuws-submit te melden:

De groot-imam van de invloedrijke Al-Azhar Universiteit in Caïro, Mohammed Sayyed Tantawi, wil dat er een wereldwijd verbod op 'het beledigen van religieuze gevoelens' wordt ingevoerd. Sayyed Tantawi vindt dat onder meer hijzelf en paus Benedictus XVI een wettekst moeten opstellen die zo'n verbod omschrijft.

De Al-Azhar Universiteit van de groot-imam geldt als de belangrijkste leerstoel voor soennitische moslims. Het soennisme is de hoofdstroming binnen de islam. Circa 80% van alle moslims, ook die in het Westen leven, zijn soennitisch.

De groot-imam deed zijn uitspraken in een onderhoud met de evangelisch-lutherse bisschop Karsten Nissen uit Denemarken. De bisschop wilde na afloop niet reageren op het voorstel van de imam. Wel wees Nissen de eis van Sayyed Tantawi af, dat de Deense premier Rasmussen zich voor de publicatie van de spotprenten moet verontschuldigen: ''Onze minister-president is niet de uitgever van de krant. Hij kan zich niet verontschuldigen voor iets wat hij niet gedaan heeft.'' Beiden waren het er wel over eens dat gewelddadige protesten niet door de beugel kunnen.

Overig spotprentennieuws

T-shirt
In Italië is minister Roberto Calderoli van Bestuurlijke Vernieuwing afgetreden. Er werd veel druk op hem uitgeoefend om het veld te ruimen vanwege het T-shirt wat hij had laten maken met de omstreden cartoons.

De 49-jarige Calderoli wordt door zijn T-shirtactie mede verantwoordelijk gehouden voor de rellen in Libië. Daar kwamen gisteren elf betogers om het leven bij felle protesten bij het Italiaanse consulaat. De Libische minister die verantwoordelijk was voor het geweld tegen de demonstranten, is geschorst.

Londen
In de Britse hoofdstad kwamen vandaag 10.000 boze moslims bijeen voor een protest tegen de Deense spotprenten. De demonstratie in Londen was georganiseerd door het Moslim Actie Comité (MAC).

MAC, die had gerekend op 40.000 deelnemers, zegt de betoging te hebben georganiseerd zodat de islamitische gemeenschap haar woede kan uiten. De boodschap is: genoeg is genoeg.

Geen spijt
De Deense cartoonist Kurt Westergaard heeft in een interview met een Schotse krant laten weten geen spijt te hebben van de spotprenten. ''Ik wilde met mijn tekeningen duidelijk maken dat de spirituele munitie voor terrorisme vanuit de islam komt'', aldus Westergaard.

De Deen wordt beveiligd door de geheime dienst, omdat hij met de dood is bedreigd.

Vrouw (62) bevalt van twaalfde kind

Icoon OpmerkelijkEen visueel gehandicapte vrouw van 62 jaar is vrijdagnacht via een keizersnede bevallen van haar twaalfde kind. Daarmee is de blind geboren vrouw één van de oudste vrouwen ter wereld die een gezond kind op de wereld heeft gezet.

Janise Wulf, woonachtig in Amerika en getrouwd met een 14 jaar jongere man, is oma van twintig kleinkinderen en overgrootmoeder van twee. De vrouw lijdt overigens ook aan suikerziekte. Opmerkelijk is ook dat een van haar kinderen vier maanden geleden zelf is bevallen.

Van de twaalf kinderen die Wulf in de afgelopen veertig jaar heeft geworpen zin er inmiddels twee overleden. Haar oudste kind, een zoon, is op dit moment 40 jaar.

Overigens is Wulf niet de oudste vrouw ter wereld die op haar oude dag nog moeder werd. Het record is in handen van een 66-jarige vrouw uit Roemenië. Zij beviel met een keizersnede op 15 januari vorig jaar na een kunstmatige bevruchting.

PCM neemt Arrow-radiozenders over

Icoon RadioDe radiozenders van Arrow zijn overgenomen door het uitgeversconcern PCM. 'Arrow Classic Rock' en 'Arrow Jazz FM' waren eigendom van Ad Ossendrijver en Willem van Kooten. Ossendrijver is blij met de overname. "We kunnen hiermee onze multimediale aspiraties waarmaken en de kwaliteit van de nieuwsvoorziening verhogen en uitbreiden. Vooral in de spitstijden denken we zo meer luisteraars te trekken. We verwachten dat door een gezamenlijke promotie en een multimediale aanpak het marktaandeel van beide zenders de komende tijd verder zal stijgen."

PCM is eigenaar van onder andere de Volkskrant, het Algemeen Dagblad en Trouw. Volgens voorzitter Theo Bouwman, van de Raad van Bestuur van PCM Uitgevers vullen de radiozenders PCM goed aan. "Arrow Classic Rock en Jazz FM zijn weliswaar doelgroepzenders, maar zitten midden in de lezersgroep van onze dagbladen. Het biedt een unieke kans om onze nieuwsvoorziening ook via andere kanalen bij consumenten te brengen."

Door de overname zal er in de toekomst meer samengewerkt worden met de Volkskrant. De krant zou nieuwsbulletins kunnen verzorgen op de zender. Onlangs nam de Telegraaf ook al een radiozender over. Sky Radio, Classic FM en Radio Veronica werden aangekocht.

Veel files richting de wintersportgebieden

Icoon VervoerOp de wegen naar de wintersportgebieden staat het bomvol. Op de Duitse A8 tussen München en Salzburg staan vandaag de hele dag al tientallen kilometers aan file. De grootste problemen doen zich volgens de ANWB voor bij het knooppunt Inntal (splitsing A93). In Nederland is gisteren voor 700.000 mensen de krokusvakantie begonnen. Veel van hen gaan op wintersport, waarvan de helft naar Oostenrijk.

Ook in Frankrijk is het druk op de wegen naar de Franse Alpen. Er zijn rijen auto's van circa 35 kilometer gezien op de A40 Macon richting Genève en op de A43 Lyon richting Chambery. In Zwitserland is het raak op de A1/A2 bij het knooppunt Harkingen en op de A9 Vevey richting Martigny voor de Gliontunnel. Oostenrijk meldt extra drukte op de A12 Innsbruck richting Rosenheim, omdat er alweer wintersporters richting huis gaan.

Door ijzel waren veel wegen in Midden- en Zuid-Duitsland vanochtend erg glad. Hierdoor gebeurden er erg veel ongelukken. Volgens de ANWB waren er geen Nederlanders bij de ongevallen betrokken.

Fiets wint van auto in Rotterdam

Icoon VervoerIn Rotterdam is vandaag een aparte wedstrijd georganiseerd. Een fietsteam, een autoteam en een openbaar vervoerteam namen het tegen elkaar op en probeerden zo snel mogelijk van Delfshaven naar Alexanderpolder te komen. De fietsers kwamen als eerste binnen, de automobilist twee minuten later. De OV-reizigers waren ruim een half uur langer onderweg.

De wedstrijd was georganiseerd door Groenlinks om aan te tonen dat men zich in Rotterdam net zo goed met de fiets als met de auto kan verplaatsen. Raadslid Bonte, die zelf per fiets meedeed, is teleurgesteld over de derde plaats van het OV-team. "Toen we vier jaar geleden eenzelfde wedstrijd hielden, kwamen de OV'ers als tweede binnen. Vroeger hadden bussen en trams bij elk verkeerslicht voorrang, nu moeten ze overal stoppen. Ook rijden trams en bussen minder vaak."

Soboleva loopt wereldrecord 1500 meter

Jelena Soboleva heeft zaterdag het wereldrecord op de 1500 meter indoor verbeterd. De atlete uit Rusland kwam op de nationale indoorkampioenschappen in Moskou tot een tijd van 3 minuten en 58,28 seconden.

De oude mondiale toptijd stond sinds februari 2003 op 3.59,98 en werd destijds gelopen door Regina Jacobs uit de Verenigde Staten.

Het is overigens al het tweede wereldrecord dat tijdens de Russische kampioenschappen sneuvelt. Eerder deze week verbeterde Lilia Sjoboechova het wereldrecord op de 3000 meter.

Beeld van Giel Beelen en opa gestolen

Pineut had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon RadioHet standbeeld van 3FM-dj Giel Beelen en zijn opa is gestolen. Het beeld werd drie weken geleden door onbekenden geplaatst in het Gelderse plaatsje Hummelo, waar opa vandaan komt.

Opa Beelen is elke ochtend te horen in de radioshow van zijn kleinzoon. Hij praat de luisteraar bij over het weer en meldt wetenswaardigheden uit Hummelo. Giel Beelen wil via zijn ochtendprogramma proberen het standbeeld terug te krijgen.

OS: Davis wint 1.000m, Wennemars brons

Icoon Schaatsen De Amerikaan Shani Davis is olympisch kampioen op de 1.000 meter geworden. In een tijd van 1.08,89, wat tevens een nieuw baanrecord betekende, was de wereldrecordhouder de beste van allemaal.

Zilver was er voor de olympisch kampioen op de 500 meter, Joey Cheek. Erben Wennemars wist dankzij een prima laatste ronde de bronzen medaille voor Nederland te behalen.

Goud en brons 1000 meter Torino
De gouden Shani Davis en de bronzen Erben Wennemars

Uitslag langebaanschaatsen - 1.000 meter - mannen:

1. Shani Davis (VS) 1.08,89
2. Joey Cheek (VS) 1.09,16
3. Erben Wennemars (Ned) 1.09,32
4. Kyou-Hyuk Lee (ZKo) 1.09.37
5. Jan Bos (Ned) 1.09,42
6. Chad Hedrick (VS) 1.09,45
7. Yevgeny Lalenkov (Rus) 1.09,46
8. Stefan Groothuis (Ned) 1.09.57
9. Casey Fitzrandolph (VS) 1.09,59
10.Dmitry Dorofejev (Rus) 1.09,74
12.Beorn Nijenhuis (Ned) 1.09,85

Kijk voor een uitgebreid verslag en meer Olympisch nieuws op de speciale winterspelensite van FOK!

Schoolkinderen vinden fossiel reuzenpinguin

stortkoker had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon WetenschapEen groep Nieuw-Zeelandse schoolkinderen heeft de overblijfselen van een veertig miljoen jaar oude reuzenpinguin gevonden. Een lokale krant verklaart dat als de soort nog zou leven, het de hedendaagse mens recht in de ogen had kunnen kijken. Wetenschappers hebben verklaard dat het dier zo'n honderd kilo moet hebben gewogen.

Het fossiel werd vorige maand gevonden in de buurt van Kawhi, aan de westkust van het Noordereiland, door kinderen die fossielen aan het zoeken waren voor een nabijgelegen natuurhistorisch museum. "Ik denk dat het erg spannend moet zijn geweest zoiets te vinden. Het is zeer opmerkelijk om een zo goed bewaard exemplaar aan te treffen. Veertig miljoen jaar is ten slotte een enorm lange tijd", verklaarde de conservator van het museum.

Lost Planet: Extreme Conditions screenshots

Lost Planet: Extreme Conditions speelt zicht af in de nabije toekomst op een planeet die bewoond wordt door de vijandige aliens, de Akrid genaamd. De hoofdrol speler kan zich niks meer herinneren behalve dat zijn vader gedood is door de Akrid, en besluit hierdoor het gevecht aan te gaan met deze vijandige wezens. Dit wordt nog eens bemoeilijkt door het feit dat de hele planeet volledig uit ijslandschappen bestaat. De game zal bestaan uit 12 missies en een aantal live modi.Alan Smith breekt been

In de met 1-0 verloren wedstrijd tegen Liverpool heeft Manchester United-middenvelder Alan Smith een gebroken been en ontwrichte enkel opgelopen. Net hersteld van een enkelblessure zal hij opnieuw voor zeer lange tijd uitgeschakeld zijn.

Smith liep de blessure op toen hij een vrije trap van John Arne Riise wilde blokkeren. Nadat hij in elkaar zakte werd hij verzorgd door de verzorgers van Manchester United en Liverpool-teamarts Mark Waller. Onder toediening van zuurstof werd hij van het veld gedragen.

Manager Sir Alex Ferguson zag het incident zelf niet: "Ik was me niet bewust van wat er gebeurde omdat ik de baan van de bal volgde, maar je zag de reacties van de spelers rondom Alan en je wist gewoon dat het een erge was." Over de blessure had de Schot te zeggen dat het de ergste was die hij ooit gezien had.

Veel screenshots en trailer Dead Rising

Er zijn veel nieuwe screenshots en een trailer vrijgegeven van de Next-Gen Horrorgame Dead Rising. In het spel speel je met Frank West, een freelance fotograaf die de scoop van zijn leven zoekt. Zodra hij in de stad Ci aankomt blijkt de stad overgenomen te zijn door zombies. De speler zit gevangen in het winkelcentrum waar hij of zij gebruik moet maken van zijn of haar creativiteit om de zombies te verslaan. Het spel zal een ongekende interactiviteit kennen waar de speler gebruik van moet maken. De game zal een dag- en nachtcyclus kennen en de zombies zullen 's nachts sterker en sneller zijn dan overdag. Dead Rising moet in 2006 uitkomen.

Download hier de trailerDiego Simeone beëindigt carriere

De Argentijnse voetballer Diego Simeone heeft besloten om zijn actieve spelersloopbaan per direct te beëindigen.

Afgelopen vrijdag speelde hij met zijn team Racing Club zijn laatste wedstrijd. Die wedstrijd ging overigens met 2-1 verloren tegen rivaal Estudiantes.

De 34-jarige middenvelder kwam 106 keer uit voor het Argentijnse nationale elftal. Daarmee is hij record-international in het Zuid-Amerikaanse land. In Europa voetbalde Simeone onder andere voor Pisa, Atletico Madrid en Internazionale.

Leiwakabessy weg bij NEC

Jeffrey Leiwakabessy zal na dit seizoen NEC de rug toekeren. De linkerverdediger heeft een aflopend contract en wil dat niet verlengen omdat hij toe is aan een nieuwe uitdaging. Door het aflopende contract zal Leiwakabessy de club uit Nijmegen aan het eind van het seizoen transfervrij kunnen verlaten.

Leiwakabessy is de derde speler die de club uit Nijmegen aan het einde van dit seizoen zal verlaten. Rob Wielaert zal komende zomer naar NAC Breda vertrekken, terwijl Tininho de overstap naar ADO Den Haag maakt.

Enemy Territory: Quake Wars screenshots

ID Software, bekend van games als Quake, heeft nieuwe screenshots vrijgegeven van hun aankomende multiplayer-game Enemy Territory: Quake Wars. Het spel zelf is een tactische shooter die zich afspeelt tijdens de oorlog tussen de Stroggs en het leger. In het online gedeelte zit teamplay, dag en nacht wisselingen, karakter upgraden en het gebruik van voertuigen. Spelers kunnen kiezen uit één van de vijf karakters van het menselijke leger of eentje van het Strogg-leger.

"For years, fans have enjoyed incredible battles on the Strogg home planet; but with Enemy Territory: Quake Wars, we're taking players back to the war that started it all - the Strogg invasion of Earth - where the choice is to fight with the humans or the alien Strogg in a massive campaign for survival," aldus Todd Hollenshead, CEO, id Software. "Like all great id Software games, Enemy Territory: Quake Wars unites bleeding-edge technology, a fantastic universe, and meticulously balanced gameplay to deliver an engrossing and futuristic gaming experience."Vogelgriep rukt op

Icoon EpidemieIn de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern zijn zaterdag zeker 28 nieuwe gevallen ontdekt van besmetting met de voor mensen dodelijke variant van het vogelgriepvirus. Plaatselijke autoriteiten hebben bekend gemaakt dat het inderdaad om H5N1 gaat. Eerder deze week werden ook al dertien dode vogels gevonden.

India
Ook in India rukt het virus op. In de westelijke deelstaat Maharshtra zijn de afgelopen dagen tienduizenden vogels gestorven. Nader onderzoek heeft uitgewezen dat de sterfte is veroorzaakt door de vogelgriep en niet door de ziekte van Newcastle, zoals aanvankelijk werd gedacht. Het is nog onduidelijk of het de voor mensen gevaarlijke variant H5N1 betreft.

Indonesië
In Indonesië is zaterdag de negentiende vogelgriepdode gemeld. Het betreft een 23-jarige man die intensief contact had met pluimvee en 10 februari in het ziekenhuis van Jakarta overleed. De Indonesische minister van gezondheidszaken zei zaterdag dat de regering de voorraad antivirale middelen dit jaar drastisch wil verhogen, tot maar liefst tien miljoen pillen.

Frankrijk
In Frankrijk is een wilde eend vrijwel zeker bezweken aan de voor mensen dodelijke H5N1-variant. Daarmee is de vogelgriep ook beland op Franse bodem. De eend werd maandag samen met zes dode soortgenoten gevonden bij een meer in de buurt van Lyon. De Franse minister van Landbouw heeft donderdag maatregelen genomen tegen het virus. Zo worden alle 900 miljoen kippen, kalkoenen en andere pluimveesoorten opgehokt of ingeënt. Frankrijk is de grootste producent van pluimveevlees in de Europese Unie.

Nederland
De dode zwanen die de afgelopen dagen in Nederland zijn gevonden hebben geen vogelgriep. Een definitieve test heeft dat uitgewezen. De zwanen werden gevonden in Flevoland. Minister Veerman zei vrijdag dat het onvermijdelijk is dat de vogelgriep in Nederland opduikt. "Het is niet de vraag of, maar wanneer het virus in ons land uitbreekt", zei de minister van Landbouw. Hij wil alle buiten lopende kippen en eenden laten inenten. Naar alle verwachting zal Brussel daar volgende week mee instemmen. Maandag gaat de Nederlandse ophokplicht in. Er zal intensief gecontroleerd worden.

De dodelijke slachtoffers van het H5N1-virus zijn tot dusver alleen door contact met zieke vogels besmet geraakt. Griepexperts vrezen dat het virus kan muteren en zodoende ook van mens op mens kan worden overgedragen.

Lisa-Marie Presley voor vierde keer gehuwd

Icoon ShowbizzLisa-Marie Presley is op 22 januari voor de vierde keer getrouwd, zo heeft een woordvoerder gisteren medegedeeld. De dochter van Elvis Presley gaf in het Japanse Kyoto haar jawoord aan gitarist en producer Michael Lockwood. De 38-jarige Presley was eerder getrouwd met Nicholas Cage, Michael Jackson en Danny Keough, de vader van haar twee kinderen.

Moeder Priscilla bracht haar dochter naar het altaar om haar weg te geven aan de aanstaande echtgenoot. Presley's kinderen Riley en Benjamin waren de bruidskinderen en ex-man Keough trad op als getuige. De huwelijksceremonie vond plaats in Japanse stijl.

Veel sterfgevallen door kanker in Wallonië

Icoon GezondheidIn het Waalse Amougies zijn sinds eind vorig jaar abnormaal veel mensen overleden aan de gevolgen van kanker. In het centrum van de gemeente alleen al werden op 118 woningen dertig sterfgevallen gemeld.

Over de oorzaak van het hoge percentage doen vele verhalen de ronde. Sommigen denken dat de voormalige spinnerij UCO de grond heeft vervuild. Het bedrijf was tot 1980 in Amougies actief. Anderen denken dat recent opgerichte bedrijven de boosdoeners zijn.

De gemeente verzamelt alle mogelijke informatie en gaat die uitgebreid bestuderen. De Waalse minister van Gezondheid brengt vandaag een bezoek aan het stadhuis van Amougies en gaat een gesprek aan met de inwoners.

Schietpartij in Limburgse seksclub

Icoon MisdaadIn het Noord-Limburgse Linne is vanochtend een man gewond geraakt bij een schietpartij in een seksclub. Het slachtoffer, wiens identiteit niet bekend is gemaakt, werd in zijn been geschoten. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis in Roermond.

De schietpartij vond rond 8.30 uur plaats. De politie heeft meer dan tien mensen aangehouden. De precieze oorzaak van het incident is nog niet duidelijk.

Meisje (15) gewond na sprong op A15

Vanaf een viaduct over de A15 in Herwijnen (Gelderland) is gisteren een 15-jarig meisje uit die plaats naar beneden gesprongen. Bij de sprong op de snelweg raakte ze zwaargewond. Twee vrachtwagenchauffeurs wisten nog wel net op tijd te remmen zodat ze niet werd overreden. Het meisje werd per traumahelikopter naar het UMC Radboudziekenhuis in Nijmegen vervoerd.

De 15-jarige sprong rond 15:15 uur naar beneden. Het incident had een lange file tot gevolg. Er is niet gemeld wat de reden voor de sprong was.

Snookerspeler acht jaar geschorst

De Australiër Quinten Hann is door de internationale professionele biljart en snooker associatie WPBSA geschorst voor maar liefst acht jaar. Dit omdat hij zich om heeft laten kopen.

De nummer 22 van de wereld heeft vorig jaar geld ontvangen om een partij tijdens de Chinese Open te verliezen. Ook zal de speler de proceskosten moeten betalen, ongeveer 15.000 euro.

Hann heeft ondertussen aangekondigd nooit meer professioneel snooker te zullen spelen.

Miljoenen voor onthoofden Deense cartoonist

Iemand die van plan is om een van de Deense spotprententekenaars te vermoorden, kan rijk worden. Loofde gisteren al een Pakistaanse imam een relatief klein geldbedrag uit (21.000 euro en een auto), vandaag ging een minister in India daar dik overheen. Hij heeft maar liefst 11,5 miljoen dollar uitgeloofd aan een ieder die één van de cartoonisten onthoofdt. Bovendien krijgt de moordenaar ook nog eens zijn gewicht in goud uitgekeerd.

Het aanbod komt van minister Mohammed Yacob Qureshi van Minderhedenbelangen uit de deelstaat Uttar Pradesh. ''Moslims tolereren deze belediging niet. De dood aan Frankrijk. De dood aan Denemarken'', zo liet hij aan toehoorders weten. Qureshi is overigens niet van plan de beloning uit eigen zak te betalen. De lokale bevolking moet het geld gezamenlijk opbrengen.

Volgens een woordvoerder van de deelstaatregering is de beloning op het onthoofden een 'persoonlijke wens' van de minister. De oproep is niet in strijd met overheidsregels.

Anti-islamitisch
De gezaghebbende nationale organisatie van moslimgeleerden in India heeft geen goed woord over voor het uitloven van de megabeloning op een afgehakt hoofd van een tekenaar. Volgens hen is de uitloving ''anti-islamitisch en anti-menselijk''.

'Nieuw veld speciaal voor Barça'

Over vier dagen staat de kraker tussen Chelsea en FC Barcelona op het programma in de Champions League. De coach van de Engelse ploeg, José Mourinho, heeft genoeg van het Spaanse gezeur over de slechte kwaliteit de grasmat die in Stamford Bridge ligt.

"Na de wedstrijd van zondag veranderen we de grasmat," aldus de Portugees. Hiermee blikte hij vooruit op de FA Cup-ontmoeting tussen Chelsea en Colchester United. "We zijn om zes uur klaar en ik hoop dat om half zeven de machines aan de slag gaan om een perfecte grasmat neer te leggen voor Barcelona."

Dankzij deze opmerking kreeg Mourinho wel zijn zin. Het gejammer over de grasmat stopte, maar hij wist zelf dat er geen andere grasmat zou komen en geeft dan ook toe aan de kritiek van dit moment. "Het veld is niet goed. Maar het enige wat we kunnen doen, is er zo goed als mogelijk voor zorgen."

"Ik kan alleen zeggen dat we bovenaan staan als we het hebben over voetbal, maar als we een competitie hadden voor de velden, dan zouden we alleen in de bovenste helft van het Premiership staan. Er zijn minstens tien velden slechter. Sunderland is slechter, Middlesbrough, Everton. Old Trafford? Ik weet niet hoe het daar nu is, maar toen wij er speelden was het ook daar slechter. Maar iedereen heeft het over Chelsea."

"Londen heeft geen Middellandse Zee-klimaat. Stamford Bridge is geen open veld, er komt weinig zon. We durven het veld niet te vervangen, want vorig seizoen kregen we daar veel problemen mee. De blessure van Scott Parker zegt genoeg." Hiermee doelt de coach van Chelsea op het gebroken middenvoetsbeentje van Parker nadat er een nieuwe grasmat in het stadion was gelegd. Sindsdien kwam hij niet meer uit voor The Blues en staat nu onder contract bij Newcastle United.

"Barcelona mag denken wat men wil. Dat we geen technische spelers hebben en dat we daarom een aardappelveld nodig hebben om op te spelen. Alleen domme mensen denken dat een ploeg als Chelsea, met de kwaliteiten die we hebben, blij is om een veld als dít te hebben."

Nog veel klachten na legionella-uitbraak '99

Icoon MedischMeer dan negentig procent van de mensen die in 1999 legionella kregen na een bezoek aan de Westfriese Flora in Bovenkarspel, heeft nog altijd klachten. De legionella-uitbraak kostte aan 32 bezoekers het leven. Ruim 200 mensen werden ziek.

Onder de zieken blijken emotionele en sociale problemen te overheersen. Ook heeft meer dan een kwart ernstige fysieke problemen. Volgens onderzoeker Berina Herforth is de veteranenziekte een 'onzichtbare ramp' die nog lang nadreunt.

De slachtoffers van de legionellaramp zijn destijds door minister Borst van Volksgezondheid enigszins tegemoetgekomen. De Consumentenbond vindt echter dat die vergoedingen bij lange na niet genoeg zijn. Letselschadeadvocaat Beer wil daarom procedures opstarten tegen de Staat, de Westfriese Flora en de standhouders met bubbelbaden, de bron van de legionellabesmetting.

De veteranenziekte is een vorm van longontsteking die wordt veroorzaakt door de legionellabacterie. De ziekte werd in 1976 in Amerika ontdekt toen een epidemie van longontstekingen woedde onder Vietnamveteranen die bij een reünie in hetzelfde hotel hadden overnacht.

Prostitueeorganisatie wil boycot GTA: San Andreas

De Amerikaanse organisatie "the Sex Workers Outreach Project" (SWOP-USA) veroordeelt de wijze waarop prostituees worden geportretteerd in GTA: San Andreas. In een verklaring melden ze: "We zijn tegen alle vormen van censuur. Als bezorgde ouders willen we echter andere ouders informeren over het mogelijke gevaar dat gewelddadige games vormen voor onze kinderen."

SWOP-USA is opgericht om de werksfeer van prostituees te verbeteren door te vechten voor hun veiligheid en rechten. Ze zijn tegen iedere vorm van geweld en mishandeling van prostituees in de media. Ze zijn niet erg te spreken over GTA waarin het mogelijk is om prostituees te vermoorden en te mishandelen. Ze roepen ouders op om dit soort producten dan ook te boycotten om op die manier hun mening te uiten.Iedereen heeft recht op een veilige (af)werkplek.

Grygera geblesseerd

Ajax zal de komende weken niet kunnen beschikken over Zdenek Grygera. De 25-jarige speler liep afgelopen vrijdag tijdens de training een zweepslag op.

De blessure van de Tsjech levert Danny Blind nog meer problemen op om een goede verdediging op te kunnen stellen. Hij kan komende zondag tegen RBC Roosendaal ook al niet beschikken over Trabelsi en Boakye wegens blessures.

Komende woensdag tegen Internazionale denkt Blind wel weer te kunnen beschikken over dit tweetal net als over Wesley Sneijder.

Uitslag Wat is Dit ronde 3

In deze ronde is er maar 1 winnaar, namelijk welp_38. Hij was de enige die zag het een rolmaat was (of in het vlaams: rolbandmeter). Doordat er maar 1 winnaar was, was het bijhouden van de scores dit keer een eitje. De tussenstand kan je hier vinden, Knut heeft er ondertussen een mooi layoutje omheen gebreid.

kloppie, charrel, crazypro, Dansgek, USB-stick en welp_38 staan met hun zessen aan kop, maar daar zal ongetwijfeld nog verandering komen. Er zullen nog minimaal 6 ronden Wat is Dit komen dit kwartaal, maar waarschijnlijk zullen er nog wat extra's ronden. Hierbij kan je denken aan nachtelijke rondes (start om 01:00) en rondes speciaal voor internetloze werkenden onder ons (start om 18:00). Hou de weblog dus goed in de gaten voor de volgende Wat is Dit, die start aankomende maandag weer om 12:00.

De oplossing

'Verkrachting minder erg als vrouw geen maagd is'

Icoon JustitieDe hoogste rechtbank in Italië heeft gisteren verklaard dat een verkrachting minder erg is als het slachtoffer geen maagd meer is. Het Hof van Cassatie bepaalde dat de man die terecht stond voor de verkrachting van zijn 14-jarige stiefdochter kon rekenen op verzachtende omstandigheden wegens de seksuele ervaring van het meisje.

Het effect van de verkrachting is minder verwoestend nu het slachtoffer geen maagd meer is omdat zij "veel meer ontwikkeld is dan normaal gesproken valt te verwachten van een meisje van haar leeftijd", aldus de rechters.

De uitspraak heeft tot grote ophef geleid in Italië. "Het voelt als een trap in de maag, alsof we vijftig jaar terug in de tijd zijn gegaan", aldus de directeur van een telefonische hulplijn voor mishandelde vrouwen. Minister Stefania Prestigiacomo voor Gelijke Kansen verklaarde 'sprakeloos' te zijn.

Baby door misverstand overreden

Icoon ShockingEen Oostenrijks jongetje van zes maanden oud is gisteren overreden door een auto. Na een val van een sleetje kwam hij vlak voor het rechterachterwiel van de stilstaande wagen terecht. Zijn opa waarschuwde de bestuurster van de auto, maar deze reed per ongeluk vooruit.

Het jongetje zat op een slee dat door zijn grootouders voortgetrokken werd. Vlak voor een oprit kiepte het sleetje om en rolde de baby onder de auto. De wagen stond op dat moment stil, omdat de bestuurster met iemand aan het praten was. De grootvader wilde de vrouw waarschuwen, maar zij dacht dat de man bedoelde dat ze opzij moest voor een tegenligger. Ze reed daarom naar voren, over het kindje heen.

De baby raakte zwaargewond aan zijn hoofd en werd per helikopter naar het ziekenhuis gebracht. Hulp mocht echter niet meer baten, het ventje overleed enkele uren later aan zijn verwondingen.

Wethouder blijft bij gedwongen abortus

Marianne van den AnkerDe reacties op haar pleidooi over het afbreken van zwangerschappen bij onverantwoorde ouders waren niet mals. Marianne van den Anker, Rotterdamse wethouder veiligheid en volksgezondheid voor Leefbaar Rotterdam, kon het niet droog houden tijdens een interview met het Algemeen Dagblad. Zo geraakt werd ze door de ontstelde antwoorden op de ideeën over gedwongen abortus van haar partij.

"Dit raakt me zo diep. Iedereen sluit de ogen voor wat er allemaal in de stad gebeurt. Dat kan ik niet. Ik kan niet als politicus aan de zijlijn blijven staan. Ik sta ervoor een oplossing te vinden", reageert ze tijdens het interview.

"Ik heb het godverju over een kind dat mishandeld wordt, wordt geslagen, in de kast gestopt of als een jeu-de-boulebal door de kamer wordt gerold. Terwijl de ouders alle kansen hebben gehad zich te beteren, maar dat niet doen. Dan moeten we bij het tweede kind durven zeggen, dat we het niet meer willen. Dat is toch zo logisch als wat! Hoe kan ik daar nou een verkiezingsstunt van maken?"

Deze week pleitte ze voor strenge, voorkomende maatregelen tegen kindermishandeling. Gedwongen abortus was er één van. "Ik hoor nu vanuit de praktijk te veel geluiden van hulpverleners die willen ingrijpen, maar dat niet mogen. Als de kans bestaat dat een kind het risico loopt op verwaarlozing of misbruik moet een hulpverlener kunnen zeggen: 'U moet maar eventjes niet zwanger worden'."

De Rotterdamse politiek noemde haar uitspraken 'afschuwelijk'. CDA-lijsttrekker Leonard Geluk voelde zich zelfs 'emotioneel geraakt' door haar uitspraken. Ook op de website van Leefbaar Rotterdam reageerde men bepaald niet positief. Van den Anker blijft echter bij haar standpunten.

"Wat ik voorstel, valt binnen de juridische mogelijkheden. En een hoopje cellen is geen leven. Natuurlijk is goede begeleiding van ouders het allerbeste, maar soms is het beter als dat hoopje cellen geen kindje wordt."

Anderlecht ontslaat spelers na omkoping

Anderlecht heeft spelers Laurent Delorge en Marius Mitu op staande voet ontslagen. Beide spelers zijn verdacht in het omkoopschandaal dat het Belgische voetbal al een aantal weken bezig houdt.

Vorig seizoen speelden de beide middenvelders nog bij Lierse SK. Die club ontsloeg eerder de spelers Cliff Mardulier en Laurent Fassotte en assistent-trainer Patrick Deman, ook vanwege het omkoopschandaal.

Vrijdag meldden de Belgische pers dat Delorge en Mitu bekend zouden hebben dat ze, toen ze bij Lierse voetbalden, wedstrijden hebben vervalst. De manager van Anderlecht, Herman Van Holsbeeck, zei daarna dat er crisisberaad zou volgen bij de Brusselse club.

"Ze hebben toegegeven dat zij als spelers van Lierse daden hebben gesteld die onverenigbaar zijn met de ethiek van de sport", aldus een verklaring van Anderlecht na de spoedvergadering. "Het vertrouwen tussen club en spelers is ondermijnd. Anderlecht besloot daarom om een einde te stellen aan hun contract. Het is de vaste wil van de club om actief mee te werken aan het onderzoek en klaarheid te scheppen in deze zaak."

PS3 productie start niet voor mei, G71 binnenkort uit

De CFO (Chief Financial Officer) van chipfabrikant nVidia, het bedrijf verantwoordelijk voor de grafische chip in Sony's PlayStation 3 heeft aangegeven in het fiscale kwartaal dat afloopt eind april geen royalties te zullen ontvangen over de RSX zoals de chip in de PS3 heet. De CEO (Chief Executive Officer) van nVidia, Jen-Hsun Huang, zei dat hij geen commentaar kon leveren op het productieschema van de PlayStation 3 maar meldde wel dat de RSX productieklaar was.

Te concluderen valt dus dat de Playstation 3 in ieder geval niet voor mei in productie gaat en dat een lancering van de console in de lente van dit jaar vrijwel ondenkbaar is geworden. Bronnen waaronder Next Generation biz melden zelfs dat een lancering pas in de herfst plaats zou vinden, iets dat naar alle waarschijnlijkheid ervoor zou zorgen dat de PS3 hier zelfs pas in 2007 in de schappen zou liggen.

nVidia maakte verder goede cijfers bekend over 2005, zo wist de chipfabrikant de winst te verdubbelen naar $98 miljoen (88 miljoen euro) en de verkopen zag nVidia met 12% stijgen naar $633,6 miljoen (567 miljoen euro). Ook voor dit jaar ziet nVidia het zonnig in, volgens Huang zou de groei van hi-definition TV en computing evenals de introductie van Windows Vista zorgen voor extra verkopen. Wat betreft een nieuwe grafische chip voor de PC (naar alle waarschijnlijkheid de G71) had Huang op dit moment niks te melden, maar binnenkort zou er wel een aankondiging volgen.

Met dank aan philipnorth en netto_m voor het submitten van dit nieuws

Ljubicic haakt af voor Rotterdam

Ivan Ljubicic is de volgende in de rij topspelers die afzegt voor het ABN Amro World Tennis Tournament. De Kroaat heeft last van zijn schouder.

De komst van Tim Henman naar Rotterdam is eveneens in nevelen gehuld. De Brit kampt met rugklachten. Toernooidirecteur Richard Krajicek zag zich eerder deze week nog geconfronteerd met de afmeldingen van onder andere Marat Safin en Dominik Hrbaty. Ook Martin Verkerk, Gaël Monfils, Roger Federer, Richard Gasquet en Peter Wessels zijn van de deelnemerslijst geschrapt.

Krajicek baalt logischerwijs van de afmeldingen: ”Je moet ook niet proberen de zaken te verbloemen. Maar tegelijkertijd blijf ik wel de positieve kanten zien. We hebben nog steeds drie spelers uit de toptien aan de start.”
De Wimbledonwinnaar van 1996 doelt daarmee op Nikolai Davydenko, David Ferrer en Rafael Nadal.

Vrouw werpt neergestoken kleuters uit auto

Icoon ShockingEen 34-jarige Chinese heeft gisteren twee schoolkameraadjes van haar dochter neergestoken en ze daarna uit de auto geworpen. De vijfjarige kinderen overleden in het ziekenhuis van de Japanse stad Nagahama, waar het drama plaatsvond.

De vrouw bracht haar vijfjarige dochtertje en een vriendje en vriendinnetje naar school. Met een mes dat ze uit de keuken had meegebracht stak de vrouw eerst het meisje 19 keer om haar daarna uit de auto te werpen. Het jongetje werd 13 keer gestoken en daarna uit de wagen gegooid. De dochter van de vrouw bleef ongedeerd.

Tegenover de politie verklaarde de verdachte dat ze de moord 's ochtends beraamd had. Waarom de moeder de twee kleuters vermoordde, is nog niet duidelijk.

'Automatisch paspoort voor migrantenbaby'

Femke HalsemaAls het aan Groenlinks ligt, zou iedereen die in Nederland wordt geboren automatisch een Nederlands paspoort ontvangen. Op Radio 1 zei fractievoorzitter Femke Halsema vanochtend dat er in de huidige situatie generaties migranten opgroeien, die eigenlijk altijd een beetje buitengesloten worden.

Halsema verwijst bij haar idee naar landen in Noord Amerika, als de Verenigde Staten en Canada, waar deze paspoortregel ook al tijden geldt. Ze vindt echter wel dat er aan enkele voorwaarden moet zijn voldaan, voordat een pasgeboren kind de Nederlandse nationaliteit krijgt. Zo stelt ze dat de ouders legaal en langdurig in Nederland moeten hebben verbleven, of reeds lange tijd in een asielprocedure zitten.

Op dit moment kunnen migranten een aanvraag indienen voor het Nederlanderschap van hun kind. Vanwege loyaliteitsproblemen jegens vaderland, zegt Halsema, doet lang niet iedereen dit.

Enige jaren eerder heeft de PvdA dit plan eveneens voorgesteld. Ook zij stelde de voorwaarde dat de ouders legaal in Nederland moesten verblijven. Het CDA voelt er op dit moment niets voor. Zo zegt een Kamerlid van de Christelijke partij dat het Nederlanderschap geen automatisme moet worden, maar een bewuste keuze blijven.

GroenLinks pleit er verder voor om alle buitenlanders die vijf jaar legaal in ons land wonen stemrecht te geven voor de Tweede Kamer. Nu heeft deze groep alleen stemrecht bij de gemeenteraadsverkiezingen. Zowel PvdA als CDA zeggen hier geen voorstander van te zijn.

Igor Gluscevic weg bij Vitesse

Igor Gluscevic verlaat per direct Igor Gluscevic is weg bij Vitesse. De aanvaller verlaat Arnhem per direct voor Shangdong Luneng Taishan FC uit China. Hij tekende bij de Chinese club een contract tot 31 december van dit jaar.

Voor Gluscevic komt het avontuur in het Verre Oosten als geroepen, want bij Vitesse zat hij op een dood spoor. Bij Vitesse is Mads Junker de eerste keus van trainer Edward Sturing en de 31-jarige Gluscevic hoefde niet op veel speeltijd te rekenen.

"Met deze oplossing zijn alle partijen tevreden. Igor kan zo weer meer aan spelen toekomen. Igor Gluscevic heeft zich bij Vitesse een voorbeeldige prof getoond, die zich altijd honderd procent heeft ingezet. Of dat nou was voor Vitesse 1 of voor Jong Vitesse. Ik hoop dan ook van harte dat zijn Chinese avontuur een succes word," aldus algemeen directeur Paul van der Kraan.

Gluscevic kwam medio 2000 naar Nederland en speelde drie seizoenen voor FC Utrecht. Na een tussenstop in Sparta Praag belandde hij bij Vitesse. Maar in Arnhem was hij minder succesvol dan in Utrecht.

'Meer angst voor islam na cartoonaffaire'

aloa had ons via de nieuws-submit te melden:

Het Algemeen Dagblad heeft een enquête laten uitvoeren onder 750 mensen om te onderzoeken hoe het staat met de angst voor de islam onder de Nederlandse bevolking. Daaruit blijkt dat de cartoonprotesten van de afgelopen weken geen goed hebben gedaan voor het beeld wat men van de islam heeft.

Door de hevige protesten is 44% banger geworden voor een 'clash' tussen het westen en de islamitische wereld. Vrouwen hebben meer angst voor een botsing met de islam dan mannen. Ruim 50% van de geënquêteerden vindt de islam 'humorloos' en 70% vindt het een vrouwonvriendelijke godsdienst.

Meer dan 40% van de ondervraagden is van mening dat de islam een gewelddadige religie is en meer dan 50% ziet geen heil in het samengaan van democratie en de islam. Uit het onderzoek blijkt ook dat ruim 10% vindt dat zijn huidige leven al is veranderd door incidenten rondom de islam. Een veelvoud vreest dat dit in de toekomst zal gaan gebeuren.

Imagoprobleem
In het AD laat Ayhan Tonca, voorzitter van het Contactorgaan Moslims en Overheid, weten dat de islam volgens hem een groot ''imagoprobleem'' heeft. Tonca: ''Het is ons pakkie-an om dat beeld te veranderen. Maar beeldvorming is heel lastig te bestrijden. Alles wat je goed doet, wordt tenietgedaan door één vlag die waar ook ter wereld in brand wordt gestoken.''

Het AD komt vandaag met een speciale weekendbijlage over de islam. Deze is niet op internet in te zien. De resultaten van de enquête wel (pdf.bestand).

Gloeilamp van Edison gestolen

Icoon MisdaadEen gloeilamp die zou zijn gemaakt door de Amerikaanse uitvinder Thomas Alva Edison is uit een huis in de Amerikaanse staat Kentucky gestolen. Volgens een deskundige van het Smithsonian Instituut bestaan er nog maar twaalf soortgelijke lampen.

De lamp staat op een houten ondergrond en is ongeveer zo groot als een perzik. Er zit een elektrische draad aan, maar deze kan beter niet in het stopcontact worden gestoken, zo waarschuwt de eigenaresse van de lamp. Hoeveel de lamp waard is wilde de vrouw niet zeggen, omdat ze hem toch niet zou verkopen.

Edison vond de langdurig brandende gloeidraad uit.

Grote fouilleeractie bij station Den Haag HS

DHFC had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon PolitieTijdens een preventieve fouilleeractie in het gebied rondom station Den Haag Holland Spoor zijn gisteravond 37 wapens in beslag genomen. Ook heeft de politie 26 gram heroïne en cocaïne aangetroffen.

In totaal werden 1283 mensen gefouilleerd en 166 auto's en scooters doorzocht. Dertig personen zijn aangehouden wegens drugsbezit, rijden onder invloed en verboden wapenbezit. De ingenomen wapens zijn messen, knuppels en traangas.

Burgemeester Deetman van Den Haag wees het gebied rond het station afgelopen week voor zes maanden aan als zogenoemd veiligheidsrisicogebied. Hierdoor heeft de politie de mogelijkheid om op bepaalde tijden preventief te fouilleren.

Bejaarde man dreigt met explosieven

TroyBayliss had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon ShockingEen 77-jarige inwoner van het Limburgse Thorn heeft gisteravond gedreigd zichzelf en het hele verzorgingstehuis op te blazen. De man had zich opgesloten in zijn kamer en meldde de politie telefonisch dat hij explosieven bij zich had.

Na het telefoontje rukten politie, brandweer en ambulance uit. Onderhandelaars van de politie slaagden erin om de man van zijn voornemen af te brengen. Later bleek dat de man helemaal niet in het bezit was van explosieven.

De politie gaat ervan uit dat het dreigement een schreeuw om aandacht was. De man is aangehouden.

'Holleeder wilde Van den Ende ontvoeren'

HolleederDe Volkskrant meldt vandaag dat topcrimineel Willem Holleeder van plan is geweest om Joop van den Ende en John de Mol jr. te ontvoeren. In 2003 zou hij plannen hebben beraamd om Van de Ende (of iemand van diens familie) te ontvoeren, om zo veel geld te kunnen afpersen. Van den Ende en De Mol hadden toen al een vermogen van honderden miljoenen euro's vergaard door de verkoop van hun mediabedrijf Endemol aan het Spaanse Telefónica in 2000.

Van den Ende bevestigt in de Volkskrant dat hij medio 2003 door de Amsterdamse politie op de hoogte is gebracht van een mogelijke bedreiging voor hem en zijn gezin: ''Dat zijn uitermate serieuze zaken, die ik tot nu toe buiten de publiciteit heb gehouden in het belang van mijn familie.''

John de Mol jr. 2003De ontvoering van John de Mol jr., de zoon van mediatycoon John de Mol, was ook in 2003 gepland. Dat haalde indertijd wel het nieuws. De Mol zegt dat hij van de politie had vernomen dat er Joegoslaven achter het voornemen voor de ontvoering op zijn zoon zaten. Dat Holleeder op de achtergrond de initiatiefnemer zou zijn geweest, was hem niet bekend.

Zowel Joop van den Ende als John de Mol namen, na waarschuwing door de politie in 2003, zéér strenge veiligheidsmaatregelen om zichzelf en hun families te beschermen. De politie werd hoogstwaarschijnlijk op de hoogte gebracht van de ontvoeringsplannen door vastgoedmagnaat Willem Endstra, die zelf in de tang zat bij Holleeder. Hij zou de boel aan de politie hebben 'verraden'.

Later werden er meer details bekend. De politie beschikte in 2004 namelijk over verklaringen van de geliquideerde Endstra. Daarin staat dat er een plan was gemaakt om, na het ontvoeren van Van den Ende of een familielid, losgeld via een onroerendgoedtransactie te laten betalen. Ook verklaarde Endstra dat de ontvoering van De Mol jr. werd afgeblazen omdat De Mol 'protectiegeld' zou hebben betaald. De Mol ontkent echter ook maar één cent te hebben betaald.

Holleeder zit sinds 30 januari vast. Justitie verdenkt de oud-Heineken-ontvoerder van afpersing van vier vastgoedhandelaren en mishandeling van vier anderen. Ook zou hij samen met dertien andere verdachten een criminele organisatie hebben gevormd, die zich bezighield met bedreiging en afpersing.

Elf doden bij spotprentrellen Libië

stortkoker en RuL0R hadden ons via de nieuws-submit te melden:

In Libië zijn gisteren zeker elf doden en tientallen gewonden gevallen bij uit de hand gelopen protesten tegen spotprenten over de islamitische profeet Mohammed. Woedende betogers probeerden het Italiaanse consulaat in Benghazi in brand te steken, waarna de oproerpolitie hard ingreep.

Volgens bronnen schoot de politie met scherp op demonstranten die molotovcocktails bij het gebouw naar binnen gooiden. Het personeel van het Italiaanse consulaat kon in veiligheid worden gebracht.

De demonstratie zou zijn gericht tegen de Italiaanse minister Roberto Calderoli van Bestuurlijke Vernieuwing. Hij leverde de afgelopen weken geregeld harde kritiek op de islam en maakte zelfs een T-shirt met de spotprenten. Premier Berlusconi wil vanwege dat laatste feit dat de bewindsman van Lega Nord opstapt. De premier heeft echter niet de bevoegdheid om een minister te ontslaan.

ADO zonder Bodde en Rankovic

ADO Den Haag moet het zondag in het cruciale duel met Heracles-Almelo stellen zonder sterkhouders Ferrie Bodde en Aleksandar Rankovic.

Bodde heeft last van zijn knie, terwijl Rankovic forfait moet geven wegens een hinderlijke bilspier. Wesley Verhoek is bovendien voor lange tijd uitgeschakeld met een hamstringblessure. De absenties komen slecht uit voor trainer Frans Adelaar. ADO Den Haag is een serieuze kandidaat voor de nacompetitie, met zes punten achterstand op de veilige vijftiende plaats, waar nu Sparta-Rotterdam bivakkeert. De residentieclub verloor al acht wedstrijden in successie.

FC Groningen haalt Van Loo

Brian van Loo verkast deze zomer naar FC Groningen. De 30-jarige doelman is momenteel reservekeeper bij Heracles-Almelo.

Van Loo tekent een tweejarig contract bij de equipe van Ron Jans, waar hij de concurrentie zal aangaan met Bas Roorda. Het contract van Jeroen Lambers, de huidige tweede doelman van FC Groningen, loopt deze zomer af en wordt niet verlengd. Van Loo kon gedurende zeven seizoenen rekenen op een basisplaats, maar vorige zomer zocht Heracles een ervaren eerste doelman na de promotie naar de Eredivisie. Nadat Ed de Goey voor de eer bedankte, kwamen de Heraclieden uit bij Martin Pieckenhagen.

And nothing but the...

Een nieuwe categorie op de weblog. Een ieder die wel eens een kijkje op het Truth forum heeft genomen weet ongeveer welke onderwerpen hij of zij hier de komende tijd mag verwachten. Onverklaarbare fenomenen, UFO's, conspiracy`s en schaduwregeringen, geesten, voorspellingen, verborgen boodschappen uit het verleden, tarot, parapsychologie, kortom alles wat buiten de algemeen geaccepteerde 'werkelijkheid' ligt zou je kunnen zeggen. Soms met een knipoog, soms wat serieuzer en soms om over na te denken (hoop ik). Mocht je zelf iets grappigs, interessants of schokkends kwijt willen of tegen iets aanlopen, aarzel dan niet om het via de submit te laten weten.

Voor de diehard sceptici (en alle anderen) is hier alvast een filmpje over zo wat 'harde' waarheden.

"The truth will set you free. But first, it will piss you off" - Gloria Steinem

Schande op noppen

Arme Klaas Jan Huntelaar, arme Markus Rosenberg, arme Aggelos Charisteas, arme Ryan Babel en arme Ioannis Anastasiou. Uit deze spelers zal Danny Blind komende week de spits kiezen die Ajax tegen Internazionale aan doelpunten moet helpen. Dit houdt automatisch in dat één, of misschien zelfs meerdere van hen, te maken krijgt met Marco Materazzi. Het is niet vreemd als ze nu al slechter slapen.

Wekelijks 20 baby's door toilet gespoeld

Icoon ShockingArbeiders in de hoofdstad van Zimbabwe, Harare, vinden elke week zeker twintig pasgeboren baby's en foetussen in het riool. De Zimbabwaanse media berichten dat ze vaak simpelweg door het riool worden gespoeld. Er is nauwelijks publieke dienstverlening aanwezig in het land dat te maken heeft met een enorme economische crisis.

Geld- en benzinegebrek zijn de hoofdzaken van het falen van de publieke dienstverlening. De bevolking moet creatief zijn om te overleven. Zo wordt er zout gebruikt om tanden te poetsen. Zand wordt gebruikt om de vuile vaat mee schoon te schrobben. Er wordt elke dag dan ook zo'n twintig ton zand uit het riool verwijderd.

Outpost Kaloki X

Outpost Kaloki X is een wat vreemde eend in de bijt onder de games die te verkrijgen zijn op Xbox Live Arcade. De meeste games die momenteel te verkrijgen zijn via Microsoft’s online game-distributiesysteem voor de Xbox 360 vallen in de puzzel of actiegenres. Outpost Kaloki X daarentegen is een godgame, een godgame waarin jij een ruimtestation mag runnen.

Wanneer je Outpost Kaloki X opstart kun je kiezen uit drie verschillende spelmodi: Je kunt de adventure verhaallijn, de oorlogs verhaallijn of een los scenario spelen. Waar de adventure verhaallijn zich vooral zal focussen op het verdienen van geld met je station biedt de oorlogsverhaallijn ook vijanden om tegen te verdedigen, eveneens begint de oorlogsverhaallijn direct al op een iets hogere moeilijkheidsgraad dan de adventure verhaallijn. De scenarios bestaan voor ongeveer de helft uit sandboxes (je kunt vrij spelen zonder enige doelen) en de rest bestaat uit relatief uitdagende losse missies. Een leuke toevoeging is dat de makers inmiddels al enkele nieuwe scenarios online hebben gezet die gratis te downloaden zijn, helaas zijn er ook een klein aantal waarvoor men wel de flappenhouder zal moeten trekken. Al met al is er genoeg content om je lange tijd te vermaken.

Zodra je je keus hebt gemaakt qua gamemodus krijg je een klein station te zien, dit station heeft een aantal hardpoints waarop je toevoegingen aan je station kunt bevestigen. De toevoegingen lopen uiteen van een kiosk tot een high-tech generator tot enorme wapens. Deze toevoegingen kosten naast geld om te bouwen ook stroom, draaikosten en vergen ook onderhoud. Natuurlijk moet je niet zomaar in het wildeweg nieuwe uitbreidingen bouwen, daarvoor heb je balkjes met de behoeftes van de bezoekers van je station (à la Simcity). Helaas zijn de balkjes wel erg klein wat het soms lastig maakt om de behoeftes goed te bekijken.

Outpost Kaloki X maakt echter wel een fout in de complexiteit die het biedt. Waar de controls prima in orde zijn, er content in overvloed is en de gameplay opzich leuk is gaat de game nooit echt diep. Je blijft vast zitten aan een erg klein ruimtestation dat je weliswaar telkens upgrade, maar nooit echt veel beter lijkt te worden. Ook vervalt de gameplay jammergenoeg vrij snel in een vast patroon en heb je daarom weinig keuzevrijheid in missies, er is een pad het juiste en dat pad ken je helaas vrij snel. Deze factoren zorgen ervoor dat ondanks dat er content genoeg is je het toch na een tijdje wel gezien hebt.

Qua graphics en geluid is Outpost Kaloki X geen stap voorwaards, en dat mag je ook eigenlijk niet verwachten voor 10 euro en een grootte van zo’n 20MB. De graphics zijn redelijk in orde en gewoonweg functioneel. Het geluid is niet onaardig, al beginnen de simpele muziekjes die in het begin grappig zijn na een tijdje wel te vervelen.

Al met al valt Outpost Kaloki X samen te vatten als een game die een goede poging doet het godgame-genre te brengen naar de Xbox 360. Ondanks dat de game niet echt slecht is, valt het ook zeer zeker geen topper te noemen. De game lijdt aan een gebrek aan complexiteit en daarmee duurzaamheid. Echter voor de 10 euro die de game je kost biedt het je al meer vermaak voor je geld dan een hoop andere games op het platform. Outpost Kaloki X krijgt van mij dan ook een respectabele 7.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
©FOK.nl e.a.