Miljoenen voor onthoofden Deense cartoonist

Iemand die van plan is om een van de Deense spotprententekenaars te vermoorden, kan rijk worden. Loofde gisteren al een Pakistaanse imam een relatief klein geldbedrag uit (21.000 euro en een auto), vandaag ging een minister in India daar dik overheen. Hij heeft maar liefst 11,5 miljoen dollar uitgeloofd aan een ieder die één van de cartoonisten onthoofdt. Bovendien krijgt de moordenaar ook nog eens zijn gewicht in goud uitgekeerd.

Het aanbod komt van minister Mohammed Yacob Qureshi van Minderhedenbelangen uit de deelstaat Uttar Pradesh. ''Moslims tolereren deze belediging niet. De dood aan Frankrijk. De dood aan Denemarken'', zo liet hij aan toehoorders weten. Qureshi is overigens niet van plan de beloning uit eigen zak te betalen. De lokale bevolking moet het geld gezamenlijk opbrengen.

Volgens een woordvoerder van de deelstaatregering is de beloning op het onthoofden een 'persoonlijke wens' van de minister. De oproep is niet in strijd met overheidsregels.

Anti-islamitisch
De gezaghebbende nationale organisatie van moslimgeleerden in India heeft geen goed woord over voor het uitloven van de megabeloning op een afgehakt hoofd van een tekenaar. Volgens hen is de uitloving ''anti-islamitisch en anti-menselijk''.