'Holleeder wilde Van den Ende ontvoeren'

HolleederDe Volkskrant meldt vandaag dat topcrimineel Willem Holleeder van plan is geweest om Joop van den Ende en John de Mol jr. te ontvoeren. In 2003 zou hij plannen hebben beraamd om Van de Ende (of iemand van diens familie) te ontvoeren, om zo veel geld te kunnen afpersen. Van den Ende en De Mol hadden toen al een vermogen van honderden miljoenen euro's vergaard door de verkoop van hun mediabedrijf Endemol aan het Spaanse Telefónica in 2000.

Van den Ende bevestigt in de Volkskrant dat hij medio 2003 door de Amsterdamse politie op de hoogte is gebracht van een mogelijke bedreiging voor hem en zijn gezin: ''Dat zijn uitermate serieuze zaken, die ik tot nu toe buiten de publiciteit heb gehouden in het belang van mijn familie.''

John de Mol jr. 2003De ontvoering van John de Mol jr., de zoon van mediatycoon John de Mol, was ook in 2003 gepland. Dat haalde indertijd wel het nieuws. De Mol zegt dat hij van de politie had vernomen dat er Joegoslaven achter het voornemen voor de ontvoering op zijn zoon zaten. Dat Holleeder op de achtergrond de initiatiefnemer zou zijn geweest, was hem niet bekend.

Zowel Joop van den Ende als John de Mol namen, na waarschuwing door de politie in 2003, zéér strenge veiligheidsmaatregelen om zichzelf en hun families te beschermen. De politie werd hoogstwaarschijnlijk op de hoogte gebracht van de ontvoeringsplannen door vastgoedmagnaat Willem Endstra, die zelf in de tang zat bij Holleeder. Hij zou de boel aan de politie hebben 'verraden'.

Later werden er meer details bekend. De politie beschikte in 2004 namelijk over verklaringen van de geliquideerde Endstra. Daarin staat dat er een plan was gemaakt om, na het ontvoeren van Van den Ende of een familielid, losgeld via een onroerendgoedtransactie te laten betalen. Ook verklaarde Endstra dat de ontvoering van De Mol jr. werd afgeblazen omdat De Mol 'protectiegeld' zou hebben betaald. De Mol ontkent echter ook maar één cent te hebben betaald.

Holleeder zit sinds 30 januari vast. Justitie verdenkt de oud-Heineken-ontvoerder van afpersing van vier vastgoedhandelaren en mishandeling van vier anderen. Ook zou hij samen met dertien andere verdachten een criminele organisatie hebben gevormd, die zich bezighield met bedreiging en afpersing.