'Automatisch paspoort voor migrantenbaby'

Femke HalsemaAls het aan Groenlinks ligt, zou iedereen die in Nederland wordt geboren automatisch een Nederlands paspoort ontvangen. Op Radio 1 zei fractievoorzitter Femke Halsema vanochtend dat er in de huidige situatie generaties migranten opgroeien, die eigenlijk altijd een beetje buitengesloten worden.

Halsema verwijst bij haar idee naar landen in Noord Amerika, als de Verenigde Staten en Canada, waar deze paspoortregel ook al tijden geldt. Ze vindt echter wel dat er aan enkele voorwaarden moet zijn voldaan, voordat een pasgeboren kind de Nederlandse nationaliteit krijgt. Zo stelt ze dat de ouders legaal en langdurig in Nederland moeten hebben verbleven, of reeds lange tijd in een asielprocedure zitten.

Op dit moment kunnen migranten een aanvraag indienen voor het Nederlanderschap van hun kind. Vanwege loyaliteitsproblemen jegens vaderland, zegt Halsema, doet lang niet iedereen dit.

Enige jaren eerder heeft de PvdA dit plan eveneens voorgesteld. Ook zij stelde de voorwaarde dat de ouders legaal in Nederland moesten verblijven. Het CDA voelt er op dit moment niets voor. Zo zegt een Kamerlid van de Christelijke partij dat het Nederlanderschap geen automatisme moet worden, maar een bewuste keuze blijven.

GroenLinks pleit er verder voor om alle buitenlanders die vijf jaar legaal in ons land wonen stemrecht te geven voor de Tweede Kamer. Nu heeft deze groep alleen stemrecht bij de gemeenteraadsverkiezingen. Zowel PvdA als CDA zeggen hier geen voorstander van te zijn.