Vogelgriep rukt op

Icoon EpidemieIn de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern zijn zaterdag zeker 28 nieuwe gevallen ontdekt van besmetting met de voor mensen dodelijke variant van het vogelgriepvirus. Plaatselijke autoriteiten hebben bekend gemaakt dat het inderdaad om H5N1 gaat. Eerder deze week werden ook al dertien dode vogels gevonden.

India
Ook in India rukt het virus op. In de westelijke deelstaat Maharshtra zijn de afgelopen dagen tienduizenden vogels gestorven. Nader onderzoek heeft uitgewezen dat de sterfte is veroorzaakt door de vogelgriep en niet door de ziekte van Newcastle, zoals aanvankelijk werd gedacht. Het is nog onduidelijk of het de voor mensen gevaarlijke variant H5N1 betreft.

IndonesiŽ
In IndonesiŽ is zaterdag de negentiende vogelgriepdode gemeld. Het betreft een 23-jarige man die intensief contact had met pluimvee en 10 februari in het ziekenhuis van Jakarta overleed. De Indonesische minister van gezondheidszaken zei zaterdag dat de regering de voorraad antivirale middelen dit jaar drastisch wil verhogen, tot maar liefst tien miljoen pillen.

Frankrijk
In Frankrijk is een wilde eend vrijwel zeker bezweken aan de voor mensen dodelijke H5N1-variant. Daarmee is de vogelgriep ook beland op Franse bodem. De eend werd maandag samen met zes dode soortgenoten gevonden bij een meer in de buurt van Lyon. De Franse minister van Landbouw heeft donderdag maatregelen genomen tegen het virus. Zo worden alle 900 miljoen kippen, kalkoenen en andere pluimveesoorten opgehokt of ingeŽnt. Frankrijk is de grootste producent van pluimveevlees in de Europese Unie.

Nederland
De dode zwanen die de afgelopen dagen in Nederland zijn gevonden hebben geen vogelgriep. Een definitieve test heeft dat uitgewezen. De zwanen werden gevonden in Flevoland. Minister Veerman zei vrijdag dat het onvermijdelijk is dat de vogelgriep in Nederland opduikt. "Het is niet de vraag of, maar wanneer het virus in ons land uitbreekt", zei de minister van Landbouw. Hij wil alle buiten lopende kippen en eenden laten inenten. Naar alle verwachting zal Brussel daar volgende week mee instemmen. Maandag gaat de Nederlandse ophokplicht in. Er zal intensief gecontroleerd worden.

De dodelijke slachtoffers van het H5N1-virus zijn tot dusver alleen door contact met zieke vogels besmet geraakt. Griepexperts vrezen dat het virus kan muteren en zodoende ook van mens op mens kan worden overgedragen.