Nog veel klachten na legionella-uitbraak '99

Icoon MedischMeer dan negentig procent van de mensen die in 1999 legionella kregen na een bezoek aan de Westfriese Flora in Bovenkarspel, heeft nog altijd klachten. De legionella-uitbraak kostte aan 32 bezoekers het leven. Ruim 200 mensen werden ziek.

Onder de zieken blijken emotionele en sociale problemen te overheersen. Ook heeft meer dan een kwart ernstige fysieke problemen. Volgens onderzoeker Berina Herforth is de veteranenziekte een 'onzichtbare ramp' die nog lang nadreunt.

De slachtoffers van de legionellaramp zijn destijds door minister Borst van Volksgezondheid enigszins tegemoetgekomen. De Consumentenbond vindt echter dat die vergoedingen bij lange na niet genoeg zijn. Letselschadeadvocaat Beer wil daarom procedures opstarten tegen de Staat, de Westfriese Flora en de standhouders met bubbelbaden, de bron van de legionellabesmetting.

De veteranenziekte is een vorm van longontsteking die wordt veroorzaakt door de legionellabacterie. De ziekte werd in 1976 in Amerika ontdekt toen een epidemie van longontstekingen woedde onder Vietnamveteranen die bij een reünie in hetzelfde hotel hadden overnacht.