'Meer angst voor islam na cartoonaffaire'

aloa had ons via de nieuws-submit te melden:

Het Algemeen Dagblad heeft een enquête laten uitvoeren onder 750 mensen om te onderzoeken hoe het staat met de angst voor de islam onder de Nederlandse bevolking. Daaruit blijkt dat de cartoonprotesten van de afgelopen weken geen goed hebben gedaan voor het beeld wat men van de islam heeft.

Door de hevige protesten is 44% banger geworden voor een 'clash' tussen het westen en de islamitische wereld. Vrouwen hebben meer angst voor een botsing met de islam dan mannen. Ruim 50% van de geënquêteerden vindt de islam 'humorloos' en 70% vindt het een vrouwonvriendelijke godsdienst.

Meer dan 40% van de ondervraagden is van mening dat de islam een gewelddadige religie is en meer dan 50% ziet geen heil in het samengaan van democratie en de islam. Uit het onderzoek blijkt ook dat ruim 10% vindt dat zijn huidige leven al is veranderd door incidenten rondom de islam. Een veelvoud vreest dat dit in de toekomst zal gaan gebeuren.

Imagoprobleem
In het AD laat Ayhan Tonca, voorzitter van het Contactorgaan Moslims en Overheid, weten dat de islam volgens hem een groot ''imagoprobleem'' heeft. Tonca: ''Het is ons pakkie-an om dat beeld te veranderen. Maar beeldvorming is heel lastig te bestrijden. Alles wat je goed doet, wordt tenietgedaan door één vlag die waar ook ter wereld in brand wordt gestoken.''

Het AD komt vandaag met een speciale weekendbijlage over de islam. Deze is niet op internet in te zien. De resultaten van de enquête wel (pdf.bestand).