Groot-imam: wet tegen beledigen religie

Vince_Taylor had ons via de nieuws-submit te melden:

De groot-imam van de invloedrijke Al-Azhar Universiteit in CaÔro, Mohammed Sayyed Tantawi, wil dat er een wereldwijd verbod op 'het beledigen van religieuze gevoelens' wordt ingevoerd. Sayyed Tantawi vindt dat onder meer hijzelf en paus Benedictus XVI een wettekst moeten opstellen die zo'n verbod omschrijft.

De Al-Azhar Universiteit van de groot-imam geldt als de belangrijkste leerstoel voor soennitische moslims. Het soennisme is de hoofdstroming binnen de islam. Circa 80% van alle moslims, ook die in het Westen leven, zijn soennitisch.

De groot-imam deed zijn uitspraken in een onderhoud met de evangelisch-lutherse bisschop Karsten Nissen uit Denemarken. De bisschop wilde na afloop niet reageren op het voorstel van de imam. Wel wees Nissen de eis van Sayyed Tantawi af, dat de Deense premier Rasmussen zich voor de publicatie van de spotprenten moet verontschuldigen: ''Onze minister-president is niet de uitgever van de krant. Hij kan zich niet verontschuldigen voor iets wat hij niet gedaan heeft.'' Beiden waren het er wel over eens dat gewelddadige protesten niet door de beugel kunnen.

Overig spotprentennieuws

T-shirt
In ItaliŽ is minister Roberto Calderoli van Bestuurlijke Vernieuwing afgetreden. Er werd veel druk op hem uitgeoefend om het veld te ruimen vanwege het T-shirt wat hij had laten maken met de omstreden cartoons.

De 49-jarige Calderoli wordt door zijn T-shirtactie mede verantwoordelijk gehouden voor de rellen in LibiŽ. Daar kwamen gisteren elf betogers om het leven bij felle protesten bij het Italiaanse consulaat. De Libische minister die verantwoordelijk was voor het geweld tegen de demonstranten, is geschorst.

Londen
In de Britse hoofdstad kwamen vandaag 10.000 boze moslims bijeen voor een protest tegen de Deense spotprenten. De demonstratie in Londen was georganiseerd door het Moslim Actie Comitť (MAC).

MAC, die had gerekend op 40.000 deelnemers, zegt de betoging te hebben georganiseerd zodat de islamitische gemeenschap haar woede kan uiten. De boodschap is: genoeg is genoeg.

Geen spijt
De Deense cartoonist Kurt Westergaard heeft in een interview met een Schotse krant laten weten geen spijt te hebben van de spotprenten. ''Ik wilde met mijn tekeningen duidelijk maken dat de spirituele munitie voor terrorisme vanuit de islam komt'', aldus Westergaard.

De Deen wordt beveiligd door de geheime dienst, omdat hij met de dood is bedreigd.