Wethouder blijft bij gedwongen abortus

Bart (Mainport)
Marianne van den AnkerDe reacties op haar pleidooi over het afbreken van zwangerschappen bij onverantwoorde ouders waren niet mals. Marianne van den Anker, Rotterdamse wethouder veiligheid en volksgezondheid voor Leefbaar Rotterdam, kon het niet droog houden tijdens een interview met het Algemeen Dagblad. Zo geraakt werd ze door de ontstelde antwoorden op de ideeën over gedwongen abortus van haar partij.

"Dit raakt me zo diep. Iedereen sluit de ogen voor wat er allemaal in de stad gebeurt. Dat kan ik niet. Ik kan niet als politicus aan de zijlijn blijven staan. Ik sta ervoor een oplossing te vinden", reageert ze tijdens het interview.

"Ik heb het godverju over een kind dat mishandeld wordt, wordt geslagen, in de kast gestopt of als een jeu-de-boulebal door de kamer wordt gerold. Terwijl de ouders alle kansen hebben gehad zich te beteren, maar dat niet doen. Dan moeten we bij het tweede kind durven zeggen, dat we het niet meer willen. Dat is toch zo logisch als wat! Hoe kan ik daar nou een verkiezingsstunt van maken?"

Deze week pleitte ze voor strenge, voorkomende maatregelen tegen kindermishandeling. Gedwongen abortus was er één van. "Ik hoor nu vanuit de praktijk te veel geluiden van hulpverleners die willen ingrijpen, maar dat niet mogen. Als de kans bestaat dat een kind het risico loopt op verwaarlozing of misbruik moet een hulpverlener kunnen zeggen: 'U moet maar eventjes niet zwanger worden'."

De Rotterdamse politiek noemde haar uitspraken 'afschuwelijk'. CDA-lijsttrekker Leonard Geluk voelde zich zelfs 'emotioneel geraakt' door haar uitspraken. Ook op de website van Leefbaar Rotterdam reageerde men bepaald niet positief. Van den Anker blijft echter bij haar standpunten.

"Wat ik voorstel, valt binnen de juridische mogelijkheden. En een hoopje cellen is geen leven. Natuurlijk is goede begeleiding van ouders het allerbeste, maar soms is het beter als dat hoopje cellen geen kindje wordt."