Amsterdamse wethouder Huffnagel treedt af

Aka-Zigor had ons via de nieuws-submit te melden:

De Amsterdamse wethouder van Economische Zaken en Financiën Frits Huffnagel maakte vandaag tijdens een persconferentie in het stadhuis bekend dat hij aftreedt. Hij kwam enkele weken geleden in opspraak omdat hij als fractievoorzitter van de VVD verzuimde 20.000 euro aan gekregen onkostenvergoeding te melden aan de belastingdienst.

Huffnagel zei in een emotionele verklaring dat hij geen steun meer had van de PvdA, de grootste coalitiepartner. "Ik treed af, omdat mijn positie te wankel is geworden. Een wethouder heeft het vertrouwen van de gemeenteraad nodig om goed te kunnen functioneren", aldus Huffnagel.

Frits Huffnagel kreeg in 2002 en 2003 geld van de Stichting Bestuursassistentie VVD als onkostenvergoeding, zoals telefoon-, reis- en representatiekosten. Hij was tevens voorzitter van deze stichting. De fout werd ontdekt na een onderzoek van de accountantsdienst van de gemeente. Hij heeft inmiddels de ontvangen 20.000 euro teruggestort naar de stichting, wil zelf de eventuele naheffing en boete betalen en heeft al eerder in een brief zijn excuses aangeboden aan alle leden van de gemeenteraad.

De VVD'er wil de affaire op 'een nette wijze' afhandelen en is trots op wat hij heeft bereikt: "Met een gevoel van trots kijk ik terug op mijn periode als wethouder met hoogtepunten als het vorig jaar sluitend krijgen van één van de moeilijkste begrotingen in de afgelopen jaren zonder de lasten af te wentelen op de Amsterdammer". Andere successen zijn volgens hem de de herinvoering van de Koninginnenacht, het binnenhalen van Bollywood en de aanpak van intolerantie tegen moslims, homoseksuelen, joden en andere minderheidsgroepen.

Frits Huffnagel treedt af