CD: Krezip - What Are You Waiting For

Krezip brak door met "I Would Stay" en dat heeft zijn voor- en nadelen gehad voor de band. Ze hadden hierdoor geen echt rockimago bij het grote publiek maar door de plotselinge bekendheid kregen ze wel kansen. Jacqueline zei in een binnenkort te verschijnen interview: "Het valt goed bij het grote publiek, zo is Evanescence in feite ook doorgebroken". Toch hebben ze die rock-input op elk album goed terug laten komen. Op dit derde album is het rauwe randje daarentegen toch wat gepolijst. De openingstrack What Are You Waiting For is daar eigenlijk een goed voorbeeld van: het geluid is helder, de zang klinkt uitdagend en lekker, maar het stoere is een beetje weggepoetst, waardoor er een glanzende plaat met niet echt veel pretentie overblijft. Aan de ene kant is dit de kracht van het album: luchtige, lekkere en goed in elkaar zittende tracks volgen elkaar op. Out of My Bed en Where Are You Now zijn bijvoorbeeld heerlijke, relaxte en melodieuze tracks. De eerstgenoemde weet toch een beetje het chillerige op te roepen terwijl de laatste een echt meedein- en meezinggehalte heeft.

Het luchtige is vooral te vinden in de opvallend vrolijke instelling die de muziek lijkt te maken. De instrumenten lijken harmonisch met elkaar te werken en de muzikale sferen klinken alles behalve somber en donker. Ook de balads klinken eerder hoopgevend dan hoopopgevend wat er toch op duidt dat Krezip duidelijk een feel-good feeling wil achterlaten bij de luisteraar en dat heeft Krezip bij mij voor elkaar gekregen. Brighter Days bijvoorbeeld klinkt herkenbaar. Jacqueline zingt dat ook mooie dagen minder leuk zijn sinds het vertrek van een liefde. Toch is het hele nummer zo opgezet qua sfeer dat er een grote dosis hoop verstopt zit.

Jacqueline


De rockerige nummers klinken energiek alleen is het jammer dat er niet meer is uitgehaald. Nu weet ik in ieder geval niet of het een luisternnummer of een headbangnummer kan zijn, omdat het ergens tussen dit inhangt. Really Something klinkt superlekker, maar het mist een ruig, stoer randje. Misschien komt het omdat Jacqueline zowel in dit nummer als op de hele CD een hele vrouwelijke kant toont: haar stem varieert tussen breekbaar en girlpower maar mist een beetje de "mannelijke" kant die ze op de eerdere CD's wel liet horen. Hierdoor komt het lief en lekker over maar niet echt brutaal of hard. Ook vind ik dat op dit album het verschil tussen Jacqueline en de rest groter is dan op de andere albums: Jacqueline lijkt aan haar stem te horen enorm gegroeid terwijl het muzikale aspect enigzins op de achtergrond lijkt te blijven als kwaliteit. In Piece of Mind toont Jacqueline haar grote kracht en ook Don't Want You, een van de lekkerste rocknummers op de plaat, klinkt goed dankzij de stem van de zangeres. Je zou bijna willen dat ze solo ging, ware het niet dat de rest toch laat zien dat Jacqueline zonder hen geen Krezip is.

Als ik zou moeten zeggen of dit een waardige opvolger is van "Days Like This", dan heb ik eigenlijk twee antwoorden. Aan de ene kant zie je wederom een groeispurt in de band: Jacqueline is wederom gegroeid in haar zangkunsten en de band zelf lijkt te streven naar strakke, goed afgewerkte nummers. Aan de andere kant zorgde dat ongepolijste en experimenterende karakter van de vorige albums voor een aanstekelijke sound, die nu verborgen zit achter een laag polish. Ik zou zelf zeggen dat Krezip dat gerust kan hebben, alleen hoop ik dat ze hun vierde album aanwenden om echt flink met de remmen los te gaan! Dit album is dus zeker een aanrader omdat er leuke, luisterbare nummers op staan, maar dit keer zoekt de band de muzikale kwaliteiten vooral in hun zangeres en in de feel-good sound.

Artiest: Krezip Titel: What Are You Waiting For Publisher: Sony/BMG Releasedatum: 10-5-2005 Genre: Pop/rock
CD

1. What are you waiting for
2. Out of my bed
3. Don't crush me
4. Brighter days
5. Really something
6. Take your time
7. I apologize
8. Where are you now
9. Same mistake
10. Piece of mind
11. Same old story
12. Don't want you
13. Forget what I said