Bettini wint eerste etappe Giro

Paolo Bettini heeft de eerste etappe in de 88ste Giro d'Italia weten te winnen. Hij wist de sprinters te verrassen en pakt door de bonificatiesecondes ook de roze trui.

Nog steeds in het zuiden van Italië reden de renners een etappe over 208 kilometer, met een verraderlijk einde. Na 38 kilometer sloop er een klein groepje weg uit het peloton. Leonardo Scarselli, Sven Krauss, Stefano Zanini en de Nederlander Thorwald Veneberg reden al snel daarna meer dan 10 minuten vooruit.

De sprintploegen wilden het eerste hapje niet laten liggen en begonnen meteen met het terugbrengen van de achterstand van het peloton. Met name Fassa Bortolo knapte veel werk op om Petacchi in stelling te kunnen brengen. De voorsprong van de koplopers daalde tot onder de drie minuten en op een klimmetje op 50 kilometer voor de streep sprong Veneberg weg bij zijn medevluchters.

Het peloton wist echter de vluchters één voor één in te lopen en in de laatste tien kilometer begonnen de sprinters zich te plaatsen. Vanwege het klimmetje in de laatste kilometer lieten ook andere mannen zich zien. Fassa Bortolo leidde het peloton, maar in de laatste kilometer doorbrak Paolo Bettini hun plannen.

Hij springt aan de voet van het klimmetje weg en de hele organisatie bij de Fassa's verdween. Petacchi probeerde het gat zelf te dichten, maar dat lukte hem niet. Bettini weet voor het eerst in zijn carrière een etappe in de Giro te pakken en pakt meteen ook de roze trui mee. Achter hem volgde een mengeling van sprinters en klimmers.

Uitslag eerste etappe:
1. Paolo Bettini (Ita) 5.09.32
2. Robbie McEwen (Aus) +0.03
3. Alessandro Petacchi (Ita) +0.04
4. Baden Cooke (Aus)
5. Manuele Mori (Ita)
6. Erik Zabel (Ger)
7. Danilo Di Luca (Ita)
8. Mirko Celestino (Ita)
9. Damiano Cunego (Ita)
10. Mauricio Alberto Ardila Cano (Col)

Algemeen klassement:
1. Paolo Bettini (Ita) 5.10.35
2. Robbie McEwen (Aus) +0.12
3. Alessandro Petacchi (Ita) +0.14
4. Paolo Savoldelli (Ita) +0.22
5. Marco Velo (Ita) +0.25

Submitter:  Bron: FOK!