'Helft bijstandsgerechtigden afgeschreven voor werk'

sjorti had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon economisch nieuwsGemeentes schatten dat de helft van de mensen die nu in de bijstand zit, daar nooit meer uit komt. Ruim 160.000 uitkeringsgerechtigden zijn volgens de gemeente niet aan betaald werk te helpen. Dit wordt besproken in een zaterdag gepubliceerd onderzoek van Divosa, de vereniging van directeuren van sociale diensten.

Vorig jaar dachten de gemeenten nog dat 80 procent van de mensen in de bijstand niet meer aan betaald werk zou kunnen komen. De nieuwe bijstandswet die 1 januari 2004 van kracht werd, maakt gemeenten volledig verantwoordelijk voor uitkeringen. De voorzitter van Divosa, dhr T. Thissen, vindt dat de gemeenten in een beperkt tijdsbestek een grote sprong voorwaarts hebben gemaakt.

Hij is echter wel bezorgd dat bij zes van de tien gemeentes kansrijken en nieuwe instromers prioriteit hebben bij het zoeken naar een betaalde baan. Reïntegratieprocessen voor langdurig werkelozen kosten meer geld, terwijl minder succes wordt verwacht. Divosa vraagt zich verder af of de 160.000 uitkeringsgerechtigden door de lokale overheden terecht worden afgeschreven. Gesubsidieerde arbeid lijkt de vereniging een goed alternatief.

Staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken denkt dat de groep die nu nog afgeschreven wordt vanzelf aan de beurt komt voor goede bemiddeling bij een baan. Het is voor hem onacceptabel dat 160.000 mensen worden afgeschreven voor betaald werk. Hij wil dat er alles aan gedaan wordt om bijstandsgerechtigden aan het werk te krijgen. Hierbij denkt hij bijvoorbeeld aan een leerwerkplek met subsidie voor de werkgever of aan de slag met behoud van de uitkering.