Uitslag Grand Prix van Spanje

Met grote overmacht heeft Kimi Räikkönen de Grand Prix van Spanje op zijn naam geschreven. De Finse McLaren Mercedes-coureur leidde van start tot finish. Fernando Alonso verstevigde zijn leiding in het kampioenschap met een tweede plaats. Michael Schumacher viel uit, evenals Christijan Albers.

Bij de start ging het al mis voor Minardi. Beide auto's kwamen niet weg van hun startpositie en konden nog ternauwernood ontweken worden door Rubens Barrichello en Nick Heidfeld. De Minardi's moesten naar de pits geduwd worden om daar alsnog aan de race te beginnen, maar binnen twintig ronden stonden beide wagens in het grind en kon het team naar huis.

Opvallend was het contrast tussen de twee McLaren-coureurs. Terwijl Räikkönen ronde na ronde zijn voorsprong op de rest van het veld vergrootte, overleefde Juan Pablo Montoya een spin en waren er problemen bij zijn eerste pitstop, waardoor hij een ronde later nog eens naar binnen moest.

De race was zwaar voor de banden van de meeste wagens. Michael Schumacher was daar het opvallendste voorbeeld van. In ronde 44 kreeg hij een lekke linkerachterband en moest naar de pits om deze te laten vervangen. In de ronde daarop begaf ook zijn linkervoorband het en parkeerde de Duitser zijn Ferrari in de pits en stapte uit.

Fernando Alonso kende ook veel problemen in zijn thuisrace. Hij klaagde over een slechte balans van zijn Renault, maar kon uiteindelijk wel de tweede plaats behouden. Zijn teamgenoot Giancarlo Fisichella moest de neus van zijn auto laten vervangen en viel terug naar de elfde plaats, maar wist zich terug te vechten naar een vijfde plek.

Uitslag:

Pos.CoureurTeamTijdUitvalreden
1 Kimi RäikkönenMcLaren Mercedes  1:27:16.830  
2 Fernando AlonsoRenault F1  + 27.652  
3 Jarno TrulliToyota F1  + 45.947  
4 Ralf SchumacherToyota F1  + 46.719  
5 Giancarlo FisichellaRenault F1  + 57.936  
6 Mark WebberBMW Williams F1  + 1:08.542  
7 Juan Pablo MontoyaMcLaren Mercedes  + 1 ronde  
8 David CoulthardRed Bull Racing  + 1 ronde  
9 Rubens BarrichelloScuderia Ferrari  + 1 ronde  
10 Nick HeidfeldBMW Williams F1  + 1 ronde  
11 Felipe MassaSauber Petronas  + 3 ronden  
12 Tiago MonteiroJordan Grand Prix  + 3 ronden  
13 Narain KarthikeyanJordan Grand Prix  + 3 ronden  
- Jacques VilleneuveSauber Petronas    motor
- Michael SchumacherScuderia Ferrari    lekke band
- Christijan AlbersMinardi F1    versnellingsbak
- Patrick FriesacherMinardi F1    spin
- Vitantonio LiuzziRed Bull Racing    spin
- Jenson ButtonBAR Honda    Afwezig
- Takuma SatoBAR Honda    Afwezig