FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 18 december 2004

Laagvliegende F16 doet dorp schrikken

Een F16-straaljager die in problemen leek te verkeren zorgde vrijdagochtend voor schrik in het Noordhollandse dorp Warmenhuizen. Het toestel maakte op lage hoogte twee volle cirkels boven de kerk in het dorp, waarbij de piloot zijn vliegtuig om de lengteas liet rollen. Vervolgens verdween het in zuidelijke richting.

Volgens een ooggetuige leek het alsof het toestel in problemen verkeerde en tollend dreigde neer te storten. Het leek er daarbij sterk op dat het toestel onder de 'minimumlaagvliegdrempel' van 75 meter vloog. Navraag bij verschillende instanties leverde aanvankelijk echter geen informatie op over de identiteit van het vliegtuig. De Luchtmacht verklaarde via een woordvoerster dat er volgens de radartape geen toestel van de Koninklijke Luchtmacht zichtbaar was rond de bewuste tijd. De Luchtverkeersleiding bevestigde wel dat er een militair toestel is waargenomen, maar verwees voor uitgebreide informatie door naar Defensie. Defensie hield echter vast aan de lezing van de luchtmachtwoordvoerster; op de radar was niets waargenomen, dus er was geen vliegtuig.

'Piloot wilde zijn vader groeten'
Een verslaggever van RTV Noord-Holland nam geen genoegen met de officiŽle verklaringen en ging in Warmenhuizen op onderzoek uit. Daar achterhaalde hij dat de vlieger in het dorp woont en met de duikvlucht zijn vader wilde groeten. De vader zou de stunt van zijn zoon zelfs met video hebben vastgelegd. Defensie stelt na deze onthulling een onderzoek in naar het voorval.

Radioverslag RTV Noord-Holland

Dit bericht is om 23.59 uur geupdate.

'AD volgend jaar niet meer in de kiosk'

De naam Algemeen Dagblad verdwijnt volgend jaar waarschijnlijk uit de kiosken. Dit blijkt uit een interview dat De Volkskrant vanochtend publiceerde met Wegener-topman Jan Houwert en zijn PCM-collega Theo Bouwman. In de loop van 2005 wordt het Algemeen Dagblad samengevoegd met een aantal randstedelijke regionale kranten. In een reactie op de fusie liet het AD weten er vanuit te gaan dat de nieuwe krant op ťťn of andere manier Algemeen Dagblad in de titel zou krijgen. Sommige redacties van de regionale kranten weigeren echter verder te gaan onder een dergelijke naam.

© ANP
Een selectie van de dagbladen die opgaan in de fusiekrant

Houwert denkt dat het voortzetten van ťťn van de huidige krantentitels "een gevoel van oude wijn in nieuwe zakken" zal geven. Bouwman begrijpt de gevoelens van de AD-redactie wel, maar "het kan niet zo zijn dat je iets nieuws maakt met de redactie van het AD plus wat regionale verslaggevers." Het tweetal geeft tevens aan dat de AD-redactie niet gespaard zal blijven wanneer er ontslagen zullen moeten vallen.

Ambtenaren wantrouwen collega's

bigtwin had ons via de nieuws-submit te melden:

Veertig procent van de Nederlandse ambtenaren twijfelt zo nu en dan over de integriteit van zijn collega's. Dit blijkt uit een enquÍte van Binnenlands Bestuur, een onafhankelijk weekblad voor overheidsmedewerkers.

Het onderzoek wijst verder uit dat twintig procent de leidinggevenden niet altijd even integer vindt. Daarnaast blijken veel ambtenaren moeite te hebben met het melden van misstanden. Maar liefst een derde van de 1660 ondervraagden geeft aan deze niet altijd te rapporteren, vooral uit angst voor de eigen positie. Zo'n 35 procent van de overheidsdienaren denkt dat collega's sjoemelen met vrije uren en declaraties.

Hoogleraar bestuurskunde Leo Huberts is teleurgesteld. "Dit opinieonderzoek laat weer eens zien dat integriteit een probleem is binnen de overheid". Jan Marijnissen, voorzitter van de Tweede Kamerfractie van de Socialistische Partij, noemt de uitslagen schokkend. "De institutionele moraal moet veranderen", aldus de politicus. Volgens hem geeft deze uitslag aan "dat in Nederland de cultuur heerst van het wegkijken als je misstanden ziet."

AZ eist wintertitel voor zich op

Het zal een gelukkige kerst worden in Alkmaar, voor het eerst sinds 24 jaar (80'/81') heeft AZ de 'wintertitel' weer voor zich opgeeisd. Destijds was dat tevens de opmaat naar het landskampioenschap. Een 0-2 zege in Roosendaal was toereikend voor de Alkmaarders.

Trainer Co Adriaanse liet vanavond een aantal basispelers op de bank om ze wat rust te gunnen (Jan Kromkamp, Barry van Galen, Stijn Huysegems, Kenneth Perez en Michael Buskermolen) AZ heette moe te zijn volgens de trainer. Niet te moe in ieder geval om ook tegen RBC Roosendaal effectief de punten veilig te stellen (0-2). Dankzij de nederlaag van PSV in de wedstrijd tegen Roda JC werd de wintertitel een feit. De statistiek meer gescoorde doelpunten (44 om 42) brengt AZ op de eerste plaats halverwege de competitie.

AZ won dit seizoen dertien wedstrijden, het speelde er drie gelijk en verloor slechts eenmaal. In het begin van het seizoen werd het in Eindhoven 5-1 voor PSV. De Alkmaarders zullen er momenteel niet meer mee zitten.

Dammen: Wereldrecord blindsimultaan voor Sijbrands

Ton Sijbrands heeft een geslaagde aanval gedaan op het wereldrecord blindsimultaan dammen. Van de 24 gespeelde partijen won hij er 20, de overige vier eindigden in remise.

Het winstpercentage lag daarmee op ruim 91 procent. Voor een geldige recordpoging is ten minste een winstpercentage van 70 procent nodig. De 55-jarige Sijbrands begon vrijdag om 16:58 uur aan de recordpoging. 24 uur en 39 minuten later waren alle partijen beŽindigd.

Het vorige record blindsimultaan dammen stond op 22 partijen en was eveneens in handen van Sijbrands. Sijbrands bevond zich in een afgesloten ruimte zonder tegenstanders en zonder damborden.

Voor meer sportnieuws kan je altijd terecht op Sport.fok.nl!

Van Nistelrooy 4 tot 6 weken uitgeschakeld

Voor Ruud van Nistelrooy draait het seizoen 2004/2005 op een rampseizoen uit. Nadat hij al vier weken buitenspel heeft gestaan, wordt die periode nu nog met vier tot zes weken verlengd.

Van Nistelrooy staat al een maand buitenspel. Door een kuitblessure, zo werd gedacht. De Brabander onderging daarom ook een aantal scans en onderzoeken de afgelopen dagen, om de ernst van de blessure uit te vinden.

Manchester United bracht het nieuws zaterdag naar buiten. De blessure zit niet, zoals aangenomen, onderin de kuit van de spits, maar in zijn achillespees. Daardoor is een periode van vier tot zes weken rust en therapie noodzakelijk.

Uitslagen HCE (18/12/2004)

Vanavond werden er drie wedstrijden gespeeld in de Holland Casino Eredivisie. De uitslagen kun je hieronder vinden.

PSV - Roda JC (0-2)
44' Bodnar 0-1
80' Sergio 0-2

Rood: Alex (PSV, doorgebroken speler/43')
Geel: Sergio, Bodnar, Filipovic, Vicelich (allen Rod)

RBC Roosendaal - AZ (0-2)
24' Nelisse 0-1
62' Landzaat 0-2

Geel: Viedma, Hertog, Oliseh (allen RBC)

RKC Waalwijk - Willem II (1-0)
76' Hoogendorp 1-0

Geel: Krohn-Dehli (RKC), Van der Struijk (Wil), Quinn (Wil)

Bekijk de huidige stand

Nederlands zwemrecord voor Veldhuis

Marleen Veldhuis heeft bij het NK kortebaan zwemmen het Nederlands record op de 200 meter vrije slag verbeterd. In Drachten zwom ze naar een tijd van 1.56,50.

Het oude Nederlandse record, dat ze tijdens het EK in Dublin vorig jaar zwom, stond ook al op haar naam, maar ze was nu 0,61 seconde sneller. Veldhuis verkeert na een teleurstellende Olympische Spelen nu in een goede vorm. Vorige week won ze tijdens het EK al drie Europese titels en vrijdag won ze op het NK ook al de 50 meter vrij. Op de 200 meter vrij kreeg ze flinke weerstand van Inge Dekker (zilver) en Linda Bank (brons), die ook onder de twee minuten bleven.

Wereldrecord blindsimultaan dammen

Ton Sijbrands heeft een geslaagde aanval gedaan op het wereldrecord blindsimultaan dammen. Van de 24 partijen won hij er 20, de overige vier eindigden in remise.

Het winstpercentage lag daarmee op ruim 91 procent. Voor een geldige recordpoging is ten minste een winstpercentage van 70 procent nodig. De 55-jarige Sijbrands begon vrijdag om 16:58 uur aan de recordpoging. 24 uur en 39 minuten later waren alle partijen beeindigd.

Het vorige record blindsimultaan dammen stond op 22 partijen en was eveneens in handen van Sijbrands. Sijbrands bevond zich in een afgesloten ruimte zonder tegenstanders en zonder damborden.

De Haan van NEC naar Volendam

Ralph de Haan zal in de winterstop overstapppen van NEC naar Volendam.

De 20-jarige middenvelder tekende een tweejarig contract bij de ploeg uit de Gouden Gids divisie. Afgelopen zomer speelde hij al eens op proef bij Fortuna Sittard en Go Ahead Eagles.

De middenvelder maakte in september 2003 met een invalbeurt bij NEC thuis tegen FC Twente (2-1) zijn debuut in het betaalde voetbal. Mede wegens blessures bleef hij sindsdien op ťťn duel in het eerste elftal van de Nijmeegse club steken.

Helft Nederlanders kijkt tv met kerst

De helft van alle Nederlanders kijkt televisie met de feestdagen. Dat blijkt uit een enquÍte van Research International in opdracht van kabelbedrijf UPC. Er werd aan vijfduizend Europeanen gevraagd hoe zij hun dagen met kerst gingen doorbrengen. In Frankrijk hangt slechts 36 procent van de bevolking voor de televisie met kerst, in Oost-Europa is dat echter weer driekwart.

De Europeanen hebben ook een voorkeur voor wat ze willen zien op de televisie. Geweld mag wat hen betreft achterwege gelaten worden. Volgens de uitslag van de enquÍte, die in elf Europese landen werd gehouden, hoopt zestig procent van de ondervraagden op een gezellige familiefilm. Het liefst zien de bankhangers dan 'The Sound of Music' of 'A Christmas Carol'.

 Sound of Music
Lekker meezingen met Julie Andrews op eerste
kerstdag, dat willen de Europeanen het liefst

Amsterdammers kennen eigen raadsleden niet

Leden van de Amsterdamse gemeenteraad blijken in hun stad nauwelijks bekend. Slechts veertien procent van de Amsterdammers weet spontaan een lid van de gemeenteraad op te noemen. De beide leden van Leefbaar Amsterdam, Henk Bakker sr en zijn zoon Henk Bakker jr, blijken het bekendst.

In een enquÍte van de gemeentelijke dienst Onderzoek en Statistiek worden vader en zoon Bakker door respectievelijk vijf en 4,9 procent van de respondenten genoemd. Daarmee steken ze hun collega's ruim naar de kroon. GroenLinks-fractievoorzitter Maarten van Poelgeest scoort nog 3,7 procent en PvdA-leider Lodewijk Asscher 1,9 procent. Eric van den Burg en Lucy Spee, fractievoorzitters van respectievelijk VVD en CDA, komen niet verder dan een treurige 0,3 en 0,1 procent.

De raadsleden leggen het overigens af tegen de wethouders. 41 Procent van de ondervraagden wist tenminste ťťn wethouder op te noemen. De bekendste wethouder is Hannah Belliot (PvdA), ruim achttien procent van de Amsterdammers kent haar naam. De allerbekendste lokale politicus in de hoofdstad is de burgemeester. Een kleine negentig procent weet dat hij Job Cohen heet.

Henk Bakker sr (Leefbaar Amsterdam)
Henk Bakker sr is het bekendste Amsterdamse raadslid

Berbers houden nationaal congres

In Frankrijk houden Berbers dit weekeinde voor het eerst een nationaal congres. De Berbers (imazighen) zijn de ''oerbewoners'' van Noord-Afrika. Zij maken deel uit van de bevolking van Marokko, Algerije, TunesiŽ, MauretaniŽ en LibiŽ. Ze leven daar voornamelijk in bergachtige gebieden zoals het Rif- en Atlasgebergte in Marokko of Groot-KabyliŽ in Algerije.

In Frankrijk leven zo'n twee miljoen Berbers (of afstammelingen daarvan), waarvan er 600.000 in de regio Parijs wonen. Op het congres willen de Franse Berbers onder meer benadrukken dat ze niet langer willen worden aangezien voor Arabieren. Ze willen op geen enkele manier worden geassocieerd met de religieuze fanatici onder de Arabieren uit Noord-Afrika.

De Berbers zijn in Noord-Afrika in de loop der eeuwen langzaam overschaduwd door de komst van de Arabieren.

Peres noemt nederzettingen grote dwaling

De leider van de IsraŽlische Arbeidspartij, Shimon Peres, heeft vandaag de bouw van joodse nederzettingen in de Palestijnse gebieden een dwaling, ''een historische vergissing'', genoemd. ''Of je staat gebieden af, opdat de joden in de meerderheid blijven. Of je houdt alle gebieden en verliest dan deze meerderheid. Zelfs premier Sharon heeft uiteindelijk toegegeven dat hij misschien wel een overwinning kan behalen op het terrorisme, maar niet op de demografie'', zo zei Peres tegen journalisten van de Franse krant Le Figaro.

Volgens Peres moet de Gazastrook een haven, een luchthaven en een spoorwegverbinding met de Westelijke Jordaanoever krijgen om te kunnen leven.

Gruwelijke moorden in psychiatrische kliniek in Frankrijk

In een psychiatrische kliniek in Zuid-Frankrijk, in de stad Pau, zijn afgelopen nacht twee verpleegkundigen op gruwelijke wijze vermoord. Collega's die vanochtend vroeg op het werk kwamen om de nachtploeg geriatrie af te lossen, troffen twee vrouwelijke verpleegkundigen dood aan. Van ťťn van de twee was het hoofd afgehakt en op een televisie geplaatst. De andere vrouw was met messteken in de hals gedood.

De politie heeft vijf aanhoudingen verricht. Niet duidelijk is of hier de moordenaar(s) bij zit(ten). Wel is bekend gemaakt dat er aanwijzingen zijn dat er in de desbetreffende afdeling van de kliniek is ingebroken; er was een ruit ingeslagen. De afdeling geriatrie huisvest 20 patiŽnten. In de gehele overvolle kliniek werken in totaal 1.200 mensen, onder wie 40 artsen en psychiaters.

Preview: VPRO lanceert digitale tv-kanalen

Tien jaar geleden was de VPRO de eerste Nederlandse omroep die zich op het internet meldde. Een decennium later manifesteert de omroep zich nadrukkelijk op het gebied van digitale themakanalen. Op 1 december lanceerde de VPRO Holland Doc, een documentaire kanaal. Verder is er het online popmagazine 3VOOR12 en in februari komt er een geschiedeniskanaal bij. Gemakkelijk voor de kijker, omdat hij nu zelf kan bepalen waar en wanneer hij de programma’s bekijkt. Je kiest namelijk met behulp van een soort DVD menu welk programma je wilt bekijken. Je roept gewoon het programma van je keus op. En kun je het niet via de kabel bekijken, dan kan het altijd nog via breedband internet.

 3VOOR12
3VOOR12 is het digitale tv-popkanaal van de VPRO.

Toch nog goed nieuws voor BelgiŽ

Europees doen de Belgische clubs het dit jaar verre van goed. Toch is er ook positief nieuws te melden voor de Belgische voetbalfans.

In het seizoen 2005/ 2006 is de kampioen van BelgiŽ namelijk zonder voorronde rechtstreeks geplaatst voor de Champions League. BelgiŽ staat nu negende op de ranglijst van de UEFA en kan nog slechts door Turkije worden voorbijgestreefd. De plaatsen negen en tien geven rechtstreeks toegang voor de Champions League voor de kampioen van dat land.

Nederland staat momenteel op die ranglijst zevende achter Portugal en voor Griekenland. Met nog vijf Nederlandse clubs in de Europese toernooien kan Nederland proberen dichter bij Portugal te komen en uit te lopen bij Griekenland.

Top 15 ranglijst: (met coŽfficiŽnt en aantal clubs die nog meedoen)
1. Spanje (70.717, 7)
2. Engeland (57.938, 6)
3. ItaliŽ (56.471, 4)
4. Duitsland (47.846, 6)
5. Frankrijk (46.755, 5)
6. Portugal (41.833, 3)
7. Nederland (35.497, 5)
8. Griekenland (34.498, 2)
9. BelgiŽ (31.750, 0)
10. Schotland (31.750, 0)
11. Turkije (29.916, 1)
12. TsjechiŽ (27.950, 0)
13. Oekraine (23.850, 3)
14. Oostenrijk (22.625, 2)
15. IsraŽl (21.874, 0)

SkiŽn : Rauffer verrast op afdaling

Voor het eerst in 14 jaar heeft zaterdagmiddag een Duitse skiŽr een afdaling voor de wereldbeker gewonnen. Max Rauffer was de sterkste in Val Gardena, waar de omstandigeden door de harde wind erg moeilijk waren.

De Duitser finishde na 1 minuut en 50,59 secnden. Tweede werd de Zwitser JŁrg GrŁnenfelder, die nog nooit op het erepodium stond, op vijfhonderdste achterstand. De Oostenrijker Johann Grugger eindigde als derde . De alleeneerser tot nu toe, de Amerikaan Bode Miller, einigde als veertiende.

Geluk hoort bij het spel" aldus een blije Rauffer, die de afgelopen zeven jaar zeven blessures opliep. "Ik wist dat eens mijn dag zou komen en ik wil er nu niet aan denken dat de weersomstandigheden mij hebben geholpen. Ik wil onthouden dat ik heel goed heb geskied."

Miller maakte geen punt van zijn veertiende plaats. "Ik heb toch punten verdiend en daar ben ik tevreden mee. Wat kun je eraan doen, als moeder natuur wat wind stuurt?"

Vrouw krijgt half jaar voor thuislaten kinderen

Riot had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuws Een Britse vrouw is veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf omdat ze haar twee kinderen alleen thuis had gelaten. De kinderen, van twaalf en zes jaar, bleven alleen achter terwijl de vrouw samen met haar vriend op een 5-daagse vakantie naar Spanje ging. De kinderen werden achtergelaten met onder andere instructies voor het koken van water, zodat ze spaghetti zouden kunnen maken.

De vrouw gaf voor de rechter toe dat ze haar kinderen wel vaker alleen thuis liet. Dit gebeurde regelmatig als ze 's avonds moest werken in de bar van een privťclub. Volgens de rechter moet de hoge straf ook dienen als waarschuwing voor andere moeders die hun kinderen alleen thuis laten.

Studenten bouwen kerstboom van bierkratjes

Ambrosius en klootmongool hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De Delftse studievereniging 'Het Gezelschap Practische Studie' is gisteren begonnen een kerstboom van 15.800 bierkratjes op te bouwen. Het 95 ton wegende bouwwerk moet vanavond klaar zijn en is te zien op de Markt in Delft met versiering en verlichting en al.

De faculteit Civiele Techniek van de Technische Universiteit in Delft heeft berekend welke balans het bouwwerk nodig heeft om overeind te blijven. Uiteindelijk zullen er vijftig lagen in de boom zitten.

De studievereniging bouwde vorig jaar bij de eigen faculteit ook al een brug van bierkratten. Het bouwwerk op de Markt zal tot en met woensdag blijven staan.


De 'krattenboom' in aanbouw

Koeman bekritiseert internationals

Trainer Ronald Koeman zegt in het Parool dat de schuld van de mindere prestaties van zijn club komt door de 'EK-gangers'. Koeman zegt dat de sfeer in de groep verslechterde toen de "de sterretjes" zich in de voorbereiding op het nieuwe seizoen bij de groep aansloten.

"We zijn de voorbereiding op het seizoen gestart zonder de EK-gangers en dat ging prima. Die groep was enorm goed bezig. Met name Wesley Sonck en Yannis Anastasiou namen daarin het voortouw. De manier waarop werd gespeeld en werd getraind was goed. De spelers gingen bovendien heel positief met elkaar om," aldus de trainer in Het Parool.

"Toen kwamen de sterretjes allemaal weer binnenvallen. Ik heb tegen de groep gezegd: 'Jullie moeten zorgen dat je de lijn vasthoudt die je met elkaar hebt ingezet. De EK-gangers moeten daarin meegaan. Jullie moeten niet meegaan in wat zŪj willen en wat zŪj denken.' Dat is heel moeilijk, want het groepje dat terugkwam van het EK, is het groepje van de betere spelers, de bepalende spelers. Het positieve proces dat was ingezet door de groep, gleed weg, wat meteen resulteerde in de nederlaag tegen FC Utrecht om de Johan Cruijff schaal."

In de loop van dit seizoen heeft de trainer overwogen om op te stappen bij Ajax, maar na de wijzigingen in de competitewedstrijd tegen Willem II en de goede serie daarna, besloot hij daar van af te zien. "Ik hoef mezelf niet te analyseren in de winterstop," zegt de trainer over zijn functioneren.

Nieuwe Doom 3: Resurrection of Evil details

PlanetDOOM meldt enkele nieuwe feitjes over de aankomende expansie voor Doom 3. Zo word er onder meer belooft dat de speelduur van de expansie ruim de helft van de speeltijd van Doom 3 bedraagt. Wanneer het spel uit moet komen is nog niet bekend.
"[...]
- RoE takes place two years after the events in DOOM 3
- You play as a different marine this time around
- Sent to assist Dr. Elizabeth McNeal in investigating a strange beacon on the planet
- Betruger sends three demonic hunters after you when you discover a weapon known as the "Artifact"
- When you defeat each hunter, their abilities are transferred into the Artifact
- The abilities resemble, berseker, slow-mo and invulnerability and are all "stackable"
- Roughly one half to two thirds as long as DOOM 3
- Having the story revolve around two characters may bode well for co-op
[...]"


Met dank aan 'RDJ134' voor het melden van dit nieuws

Gollum en Kuifje medisch onderzocht

Als fantasiefiguur heb je het maar moeilijk tegenwoordig, want voor je het weet word je aan een medisch onderzoek onderworpen. Vlak nadat de Canadese kinderarts Claude Cyr vaststelde dat Kuifje te weinig testosteron bezit, kwam een groep Britse medicijnenstudenten tot de conclusie dat Gollum uit Lord of the Rings aan een persoonlijkheidsstoornis lijdt.

Kuifje
De kinderarts baseerde zijn diagnose op onderzoek dat hij samen met zijn zoontjes van zeven en vijf jaar oud uitvoerde. Aangezien volgens schrijver Hergť Kuifje zo'n vijftien jaar oud was ten tijde van zijn eerste avontuur, berekende Cyr dat hij in zijn laatste stripboek zeker zestig jaar moet zijn geweest. Het feit dat de Belgische reporter geen grijze haren heeft gekregen, geen baardgroei ontwikkelde, niet meer groeide en bovendien geen libido had, kan hij niet anders verklaren dan aan de hand van een gebrek aan het mannelijke hormoon testosteron.

Gollum
Dertig studenten van een Londenste universiteit kregen de opdracht om het vreemde gedrag van Gollum uit Tolkiens Lord of the Rings te onderzoeken. Gezien zijn eenzelvige gewoonten, hatelijk gedrag, vreemde interesses, moeilijkheid tot het aangaan van vriendschappen, emotionele stemmingswisselingen, nervositeit en paranoÔde gedachten kwamen ze op een schizoÔde persoonlijkheidsstoornis uit. Hoewel sommige studenten door zijn twee persoonlijkheden, Gollum en Smťagol, dachten aan schizofrenie of een meervoudige persoonlijkheidsstoornis, kon deze diagnose geen stand houden. Gollum is zich namelijk tegelijktertijd bewust van beide persoonlijkheden, iets wat bij bovenstaande ziektebeelden niet het geval is.

En passant stelden de studenten ook nog vast dat Gollum vermoedelijk problemen heeft met zijn schildklier. Zijn lage gewicht en uitpuilende ogen zijn hier indicatoren voor.

Het onderzoek van de Britse studenten werd gepubliceerd in het British Medical Journal. De diagnose van Claude Cyr mocht rekenen op een vermelding in het Canadian Medical Association Journal.

Bloederige God of War screenshots + filmpje

Ontwikkelaar SCEA heeft nieuwe screenshots van God of War op het internet losgelaten. In dit spel, dat zijn inspiratie uit de Griekse mythologie haalt, speel je als de Spartaanse krijger Kratos die nu de goden dient. Kratos zal eerst een hoop mythologische monsters moeten verslaan om vervolgens bij zijn einddoel te komen: het doden van Ares, god van de oorlog.

Hieronder staan de screenshots en hier is het filmpje te downloaden.
Verheijen sterkste op 5 km, Tuitert leidt na dag 1

Carl Verheijen heeft de 5000 meter bij de mannen,tijdens het NK allround, gewonnen.

Verheijen finishde in een tijd van 6.22,97 en was daarmee 1,5 seconden sneller dan Gianni Romme die tweede werd. Sven Kramer eindigde als derde in 6.26,63. Tom Prinsen werd gediskwalificeerd na een foutieve wissel.

In het algemeen klassement leidt Mark Tuitert na twee afstanden, Uytdehaage staat tweede en Kramer derde.

Algemeen klassement heren:

1. Mark Tuitert 75.185
2. Jochem Uytdehaage 75.628
3. Sven Kramer 75.683
4. Carl Verheijen 75.787
5. Gianni Romme 75.912
6. Remco Olde Heuvel 76.785
7. Ralf van der Rijst 76.965
8. Rintje Ritsma 77.150

de rode vlag

Voor de man is het heel simpel. Elke vrouw is elke 28 dagen vier of vijf dagen de klos. Dan is het over, maar het is heel precies en makkelijk. De vrouwen weten het wel beter. Vooral de eerste keer is verschrikkelijk.
Je bent een klein meisje van ongeveer twaalf jaar en je zit in groep acht of in de brugklas. Op een dag gebeurt het. Altijd op een moment dat het totaal niet uitkomt. Je moet plassen en vraagt aan de leraar of je eventjes naar de wc mag. Dan zit je daar, met je broek omlaag en daar, in je onderbroekje, zit een gigantische roodbruine vlek. Het eerste waar je aan denkt, is dat je in je broek hebt gepoept. Of zou het echt waar zijn, het sprookje wat mama vertelde? De vreemdste vragen gieren door je hoofd. "Ben ik nou zwanger? Gaat dit voor altijd door? tot en met Bloed ik dood?"
Een tijdje zit je daar, denkend aan alle meisjes die 'het' al zijn. Je bedenkt dat je nou kinderen kan krijgen, zo jong als je bent. En dan komt er in ťťn keer iets in je op. Iets verschrikkelijks, rampzaligs, catastrofaals. Je hebt niks bij je. Thuis ligt er een doos vol. Dikke, dunne, lange en korte maanverbandjes en zelfs tampons. "Voor het geval dat"-gekregen van mama. Je kijkt naar beneden en ziet de rode druppels ťťn voor ťťn naar de pot in glijden. Waar moet het heen? En die vieze, doorweekte onderbroek? Wat moet je daar mee?
Omdat je les bijna is afgelopen moet je terug, en ten einde raad prop je je hele onderbroek maar vol met wc-papier. Met je benen een beetje wijd loop je terug naar de klas, vastbesloten om je vriendin, die 'het' al wat langer is, om 'iets' te vragen. Ze heeft alleen tampons en dat moet dan maar! Je krijgt het hele doosje, dan heb je vast wat, en ze heeft toch genoeg. Dus het volgende uur ga je weer naar het kleine hokje.
Je bestudeert uitgebreid het boekje wat in het doosje zit, en kijkt dan eens goed tussen je benen. Raar, je weet precies waar je arm zit, en je voet, maar van 'binnenste schaamlippen' of een 'clitoris' heb je nog nooit gehoord. Daar staan ze, de tips voor de eerste keer. Gelukkig zijn ze niet zo groot als de tampons in de doos van mama.
Na even zoeken heb je het gevonden. Het gat waar het bloed uitkomt en dat ding dus naar binnen moet. "Rustig blijven" zegt het boekje, en "door blijven ademen". Je pakt de tampon uit en trekt aan het touwtje. Dan zet je je wijsvinger in het kuiltje en je plaatst hem tegen de gewenste plek. Dan duwen, en het doet beste en beetje pijn. "Tot je hem niet meer voelt zitten".
Wat is dat daar beneden? Een bodemloze put of zo? En dan opeens lukt het. Hij zit erin, alleen een groen touwtje verraadt waar. Daar moet je straks aan trekken. Maar eerst terug naar de les. Alsof je je zou kunnen concentreren! Je bent ongesteld! En trots.
Eenmaal thuis aangekomen wordt het nog veel erger. Je mama komt erachter, of je het haar vertelt of niet, en dan weet zowel de familie als de hele buurt het. Taart wordt tevoorschijn gehaald en je zit daar maar met je rode hoofd..
Zo gaat dat dan. Dus heren, als je vrouwtje een keer aan de beurt is, verwen haar eens wat extra. Met warme chocolademelk, nog meer chocolade en een hete kruik. Want het is totaal geen pretje! Je raakt er wel aan gewend, maar bijvoorbeeld de buikpijn is zo erg vervelend! Ik hoop dat jullie ons nou een beetje meer begrijpen!

Vermaning blijkt toch een oplichter

IcoonHij was in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw een bekende Nederlander, de Drentse grasmachineslijper Tjerk Vermaning. Hij verwierf toen landelijke bekendheid met opmerkelijke archeologische vondsten in de Drentse bodem. Nu is eindelijk gebleken dat die vondsten vervalst zijn. Al 30 jaar lang werd er openlijk getwijfeld aan de echtheid van Vermanings opgravingen. In het begin niet veel, maar met de loop der jaren steeds meer.

Vermaning, actief als amateur-archeoloog, ontdekte in de bodem van Drenthe vele vuurstenen werktuigen. Dit zou een bewijs zijn voor de aanwezigheid van mammoetjagers in dat gebied 55.000 jaar geleden. Tot dan toe meenden de wetenschappers dat de menselijke bewoning van het huidige Nederland pas ongeveer 15.000 jaar geleden begon. Daarom waren de vondsten van Vermaning ook zo opmerkelijk.

De grasmachineslijper trad geregeld op in de media bij radio en televisie-programma's. In 1966 kreeg hij de Culturele Prijs van de provincie Drenthe. Zijn collectie verkocht hij in 1968 zelfs aan het Provinciaal Museum in Assen.

Al in 1975 werd Vermaning voor de rechter gebracht wegens oplichting, maar hij werd vrijgesproken. De rechtbank deed overigens indertijd gťťn uitspraak over de echtheid van de vondsten.

Onderzoek
Nieuw onderzoek heeft nu onomstotelijk bewezen dat Vermaning de artefacten (prehistorische gebruiksvoorwerpen) zelf gefabriceerd heeft. De onderzoekers bekeken de vuistbijlen en andere objecten waarvan Vermaning beweerde ze op de locatie Eemster te hebben gevonden. Het recente onderzoek is verricht door vier archeologen onder leiding van prof. W. Roebroeks van Universiteit Leiden.

Onderzoeker M. Niekus van het Gronings Archeologisch Instituut (GAI): ''De artefacten van Vermaning vertonen krassen en afrondingen die niet overeenkomen met andere stenen die in dezelfde grondsoort zijn gevonden. Daarnaast hebben de aangetroffen stenen in het gebied een glans die windlak genoemd wordt. De vondsten van Vermaning hadden dit niet. Ook de vuursteensoort die voor de werktuigen is gebruikt, werd niet op de vindlocatie aangetroffen.''

Voor GAI-medewerker D. Stapert zijn de resultaten van het onderzoek niet onverwacht. Hij was een van de eerste wetenschappers die in de jaren zeventig meldden dat de vondsten van de amateur-archeoloog vals moesten zijn. Stapert wijst er op dat Vermaning toen dermate populair was dat bijna niemand hem openlijk durfde af te vallen.

Vermaning zelf zal van deze commotie niets meer merken. Hij overleed in 1987.


Vermaning, in de tijd dat hij Nederland versteld deed staan

-
Link naar wat foto's en iets minder kritische info over Vermaning: hier en hier.

Eerste paal nieuwe stadion AZ geslagen


De voorzitter van AZ, Dirk Scheringa, heeft zaterdag de eerste paal geslagen voor het Kooimeerplaza, het nieuwe stadion van de Alkmaarse voetbalclub.

De bouw van het Kooimeerplaza zal ongeveer anderhalf jaar in beslag gaan nemen. Het is dan de bedoeling dat AZ met ingang van het seizoen 2006-2007 in het nieuwe stadion gaat spelen.

Een impressie van het stadion is hier en daar te zien.

Hakkinen geen derde coureur McLaren

Mercedes-Benz heeft ontkend dat voormalig F1-wereldkampioen Mika Hakkinen volgend jaar terugkeert als derde rijder bij het McLaren team. Eerder kwam dit gerucht in de wereld omdat McLaren een volgens mediacommentatoren 'vaag' persbericht naar buiten bracht.

Mercedes heeft nu echter duidelijk gemaakt dat de 36-jarige Fin volgend jaar alleen in het DTM zal racen. Volgens de woordvoerder: "Mika zal geen betrokkenheid hebben bij ons Formule1 programma."

Meer nieuws over de derde wagen van McLaren volgend seizoen is hier te vinden.

Deelname Jordan niet zeker

Het Formule 1 team Jordan lijkt nog lang niet uit de problemen te zijn. Teambaas Eddie Jordan heeft de gesprekken met Arden International beŽindigd. Het doel om Jordan te verkopen aan Arden is daarmee van de baan.

Christian Horner van Arden International zou nu wachten tot er een andere en wellicht betere kans komt en zich voor nu weer gaan concentreren op de GP2 serie.

Er gaan geruchten de ronde dat Eddie Jordan een betere deal kan sluiten met een nu nog onbekende Chinese koper. Hoogstwaarschijnlijk is deze "onbekende koper" oliemaatschappij Sinopec. De vraag is hoe serieus deze koper is en of het tot een deal kan komen met Jordan.

Het Jordan-team heeft zich ingeschreven voor het Formule 1 kampioenschap in 2005 en heeft een deal gesloten met Toyota als motorleverancier voor het komende seizoen. Als Jordan niet snel een koper of een groot sponsor aan zich kan binden is het gedoemd ten onder te gaan. De enige kans die het team dan nog heeft is dat Eddie zelf een grote hoeveelheid geld kan inbrengen.

Er is grote druk om snel een koper of sponsor te vinden daar het team zijn Toyota motoren moet gaan betalen, evenals de salarissen van zijn werknemers en andere kosten die op gang komen nu het nieuwe seizoen nadert.

Het kan zijn dat Eddie verwacht dat er nog een oplossing komt door een deal tussen de Formule 1 teams en Bernie Ecclestone. Over deze mogelijke deal werd al eerder bericht en houdt onder andere in dat de Formule 1 teams een bedrag van 500 miljoen dollar wordt voorgehouden, dat over de komende drie jaar verdeeld zou mogen worden. Dat deze deal doorgaat is echter niet waarschijnlijk, aangezien het huidige "Concorde Agreement" dan geschrapt moet worden, wat goedgekeurd moet worden door alle F1-teams en de FIA.

"Ralf rijdt als een vrouw"

Toyota coureur Ralf Schumacher is door zijn vrouw beschuldigd van het rijden als een vrouw. Cora sprak zich uit over haar man zijn rijstijl in een Duitse talkshow.

Met name het parkeren schijnt een groot probleem te zijn voor de Duitse topcoureur. “Er zijn een aantal incidenten geweest met het in en uitrijden van parkeerplekken”, zo liet zijn vrouw de talkshow host weten. “Ralf veroorzaakt het type ongelukken wat je bij vrouwelijke bestuurders verwacht. Daarnaast is het van kwaad tot erger gegaan sinds hij zijn BMW in moest ruilen voor een Toyota. Die bevat namelijk geen parkeersensor.”
”Ralf wachtte laatst op de *BEEP* van de parkeersensor, maar we werden onaangenaam verrast door een ander geluid”


Ralf Schumacher en zijn vrouw Cora (Brinkmann)

Glas stelt teleur in Cortina d'Ampezzo

Tijdens de vierde WB-wedstrijd, op de bobsleebaan van het Italiaanse Cortina d'Ampezzo, heeft Arend Glas geen potten kunnen breken.

Samen met remmer Sybren Jansma eindide Glas op een teleurstellende 24e plaats. De winst ging naar Canada 1 met piloot Pierre Lueders en remmer Lascelles Oneil Brown.

In het Algemeen klassement gaat Canada 1 ook aan de leiding, vůůr Zwitserland 1 en Duitsland 1. Nederland 1 staat 13e en Nederland is terug te vinden op plaats 28. In de stand om de individuele wereldbeker gaat de Zwitserse piloot Martin Annen aan de leiding. Hij wordt gevolgd door Andre Lange (Dui) en Pierre Lueders (Can).

'Kerstprovocatie' VS leidt tot reactie Cuba

sizzler vertaalde en submitte het volgende bericht, waarvoor dank!

Dat de VS en Cuba elkaar niet mogen is algemeen bekend. Zelfs met Kerst blijven ze elkaar pesten. Zo versierde de Amerikaanse ambassade in Cuba haar vestiging vorige week uitbundig met kerstversieringen en een groot verlicht '75' voor het raam. Een verwijzing naar de 75 Cubaanse dissidenten die vorig jaar door Castro gevangen zijn genomen en nog steeds niet vrij zijn. Het hoofd van de ambassade, James Cason, weigerde het verzoek om de versieringen weg te halen.

De Cubaanse regering heeft gisteren gereageerd door grote billboards voor de ambassade te plaatsen met foto’s van Amerikaanse soldaten die Iraakse gevengenen mishandelen, een hakenkruis en een groot 'Made in the U.S.A.'-stempel. Wayne Smith, hoofd van de ambassade van 1978 tot 1982, vindt de reactie van Cuba terecht. "De politieke kerstdecoratie was een bewuste provocatie", meent Wayne. "Als ik in hun schoenen stond had ik hetzelfde gedaan. Laten we hopen dat de VS inzien dat meerderen dit spel kunnen spelen, en het hierbij laten."

Billboard voor VS ambassade Cuba
De billboards waarmee Cuba reageerde op de 'provocaties' van de VS

'Kerst populairste sterfperiode'

25 en 26 december en 1 januari blijken in de Verenigde Staten de dodelijkste dagen van het jaar te zijn. Met kerst en op nieuwjaarsdag zijn er aanzienlijk meer sterfgevallen dan op andere dagen. Amerikaanse wetenschappers spreken zelfs van de populairste dagen om te sterven.

Volgens onderzoekers schakelen mensen op de betreffende dagen niet zo snel een arts in als ze normaal gesproken zouden doen. Ook werken ziekenhuizen eind december met minder en vaak ander personeel. Dit alles heeft tot gevolg dat zieken minder snel hulp krijgen dan gewoonlijk, wat leidt tot een onevenredig groot aantal sterfgevallen door natuurlijke doodsoorzaken zoals hartaanvallen.

Justitie laat steun radicale islam onderzoeken

Er komt met spoed een onderzoek naar de steun die de radicale islam heeft onder moslims in Nederland. Het ministerie van Justitie wil binnen een jaar weten hoe groot het draagvlak voor radicalisme is onder de Nederlandse moslims. Daartoe heeft het departement naar diverse onderzoeksbureaus een voorstel voor een onderzoek gestuurd.

Het ministerie wil tegelijk ook laten onderzoeken hoe het is gesteld met de weerbaarheid van moslims tegen extremisme en rekrutering. Het totale onderzoek wordt door islamdeskundigen omschreven als ''uiterst gevoelig''.

De bureau's die verzocht zijn mee te werken aan het onderzoek zijn onder meer Motivaction, het Verwey-Jonker Instituut, het Instituut voor Migratie- en Etnische Studies (IMES) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Die laatste heeft reeds afgehaakt, omdat de spoedeisendheid ''botst met de complexe materie''. Bovendien, zegt een SCP-woordvoerder, ''staan we te dicht bij de overheid en dan is de kans op een grote response gering.''

Waarschijnlijk gaat de opdracht naar IMES en zal het project onder leiding staan van politicoloog Frank Buijs. Die wetenschapper verricht al onderzoek naar het islamitisch radicalisme in West-Europa. Het multicultureel instituut Forum dat door diverse bureaus gevraagd werd medewerking te verlenen aan het onderzoek, heeft laten weten daar niets voor te voelen. Forum-directeur Sadik Harchaoui: ''Op het terrein van de islam willen we neutraal en onafhankelijk blijven.''

Kleinsman wint 3000 meter en gaat aan de leiding

De 3000 meter bij de vrouwen, tijdens het NK Allround in Heerenveen, is gewonnen door Moniek Kleinsman in een tijd van 4.07.60.

Tweede werd Renate Groenewold op bijna drie seconden achterstand, 4.10,22. Frederique Ancone legde beslag op het brons in 4.11,93.

In het algemeen klassement gaat Moniek Kleinsman na twee afstanden aan de leiding, voor Ireen Wust en Wieteke Cramer.

Algemeen klassement na twee afstanden :

1. Moniek Kleinsman 81.676
2. Ireen Wust 82.085
3. Wieteke Cramer 82.188
4. Renate Groenewold 82.323
5. Frederique Ancone 82.518
6. Helen van Goozen 82.950
7. Jorien Voorhuis 83.428
8. Marja Vis 83.575

Zieke Danny de Munk cancelt shows

'Krijg toch allemaal de klere', moet Danny de Munk hebben gedacht. De zanger is oververmoeid en heeft daarom al zijn concerten voor de komende twee weken afgezegd. Dat staat te lezen op zijn eigen website. De Munk toert momenteel door het land met een theatershow vol liedjes, zowel van hemzelf als van anderen.

De gecancelde shows betreffen onder meer die in Almelo en Roosendaal. Wie reeds een kaartje heeft gekocht, krijgt zijn geld terug. De theaters nemen hiervoor contact op met de fans. Ook wordt er gekeken of het concert op een ander moment alsnog kan plaatsvinden.

 Neverland
Danny de Munk is even niet live te bewonderen.

Onrust bij D66 over 'onsociale' partij

Icoon politiek binnenland nieuwsHet afdelingsbestuur en de gemeenteraadsfractie van D66 in de gemeente Veenendaal hebben besloten uit hun partij te stappen. De lokale politici zijn het niet eens met het onsociale beleid van het kabinet, waar D66 als kleinste fractie deel van uitmaakt. De ex-D66'ers gaan verder onder de naam 'Lokaal Veenendaal'.

Bij een deel van de achterban van de democraten heerst onvrede over deelname van de partij aan de regeringscoalitie. Met name het uitzettingsbeleid van minister Verdonk en de sociaal-economische hervormingen leidt tot frustratie. De afdeling Veenendaal werd in oktober al voorgegaan door partijgenoten uit Rozenburg, waar behalve de afdeling ook twee wethouders de banden met D66 losmaakten en verder gingen als 'Nieuwe Democraten'. Afgelopen maand nam de afdeling Bussum publiekelijk afstand van het kabinetsbeleid, een verklaring die inmiddels door meer dan honderd lokale D66-politici is ondertekend.

"Wij stappen eruit omdat wij vinden dat D66 het sociale gezicht heeft verloren. Eigenlijk vinden we D66 hoofdschuldige aan het kabinetsbeleid, want zonder D66 was er nooit zo'n kabinet gekomen. De solidariteit en de sociale cohesie die wij nastreven zijn ver zoek. De inkomens van minima en modaal worden onevenredig aangetast", meent Jaap Pilon, fractievoorzitter van D66 in Veenendaal. Hij zegt het beleid van de landelijke kopstukken van zijn partij niet meer uit te kunnen leggen. Volgens Pilon heerst er veel onvrede in de partij, maar is de stap om met de partij te breken groot. Op het D66-congres wilden partijleden een motie indienen die de partij opriep uit de regering te stappen. Deze werd echter wegens tijdgebrek niet in stemming gebracht.

Meer studies met numerus fixus in 2005

Volgend jaar zullen er flink meer universitaire studies zijn waarvoor een studentenlimiet gaat gelden. Vergeleken met het huidige academische jaar zal het gaan om een verdubbeling.

Drie universiteiten hanteren op dit moment een zogenoemde numerus fixus voor psychologie, maar vijf anderen hebben aangegeven ook een studentenstop in te willen stellen. Ook de studies criminologie in Leiden, Rotterdam en Amsterdam lopen zo goed dat de universiteiten de toestroom een halt willen toeroepen. Dit geldt eveneens voor de Leidse rechtenopleiding. Voor geneeskunde, tandheelkunde en diergeneeskunde geldt al veel langer een numerus fixus.

Het aantal HBO-opleidingen met een studentenstop zal licht zakken, aldus de Informatie Beheer Groep (IBG) in Groningen. Universiteiten konden uiterlijk deze week bij de IBG aanvragen indienen voor een limiet voor het studiejaar 2005-2006.

'Buffel naar Rangers'

Thomas Buffel gaat naar de Glasgow Rangers, zo meldt de Belgische krant Het Laatste Nieuws.

De club uit Glasgow heeft al een akkoord bereikt met Feyenoord, de huidige club van Buffel, over de transfersom. Buffel wil weg uit De Kuip en weigerde daarom zijn contract te verlengen. Dat contract loopt nu nog tot 2006. Feyenoord wil meewerken aan een transfer om te voorkomen dat Buffel over anderhalf jaar voor niets naar een andere club gaat.

PSV op zoek naar beleggers

PSV wil, in navolging van Ajax en Feyenoord, een beleggingsfonds oprichten. Daarmee zou de club de komst van nieuwe spelers moeten financieren. Het plan moet de club uit Eindhoven tussen de 15 en de 20 miljoen euro opleveren.

Particulieren krijgen de optie om voor een bedrag tussen de 25.000 en de 500.000 euro aandelen uit het nieuwe fonds te kopen. Het rendement hangt af van de vijf spelers, die nu nog onbekend zijn, die door PSV in het beleggingsfonds worden geplaatst. De waarde van die spelers wordt door een onafhankelijk iemand bepaald.

PSV onderzoekt nu of dit nieuwe plan een beursnotering kan krijgen. Ook moet de club toestemming krijgen van de Nederlandsche Bank. Ajax en Feyenoord deden dit al eerder, in 1998 ging Ajax naar de beurs, en in 2000 gaf Feyenoord obligaties uit.

Man overlijdt na uittesten kogelvrij vest

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuws Een 20-jarige Amerikaanse man is om het leven gekomen doordat hij zijn nieuwe kogelvrij vest wilde uittesten. Hij vroeg aan een 30-jarige vriend om hem neer te schieten, om daarmee aan te tonen dat het vest echt tegen kogels beschermde.

Voor het fatale experiment hadden de twee mannen het vest eerst uitgetest door er op te schieten zonder dat iemand het aan had. Omdat de kogels er niet doorheen kwamen, besloten ze een stapje verder te gaan. Toen David Hueth echter op zijn vriend Alexander Swandic schoot ging de kogel wel door het vest heen, en kwam precies in het hart van Swandic terecht.

In de eerste instantie verklaarde Hueth dat zijn vriend zichzelf had neergeschoten, maar daar kwam hij later toch op terug. Volgens de politie was het vest eigenlijk bedoeld om bescherming te bieden tegen granaatscherven, en niet tegen kogels.

Vrouw rijdt water in door navigatiesysteem

Eye_of_god had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuws Een automobiliste toonde donderdagavond aan wel heel veel vertrouwen te hebben in het navigatiesysteem van haar auto. Ze was op weg naar de wijk Stadshagen in Zwolle, en volgde blindelings de aanwijzingen van het systeem op. Daardoor reed ze rechtstreeks de Margriethaven in.

Aan de andere kant van de Margriethaven lag haar eindbestemming, maar de enige manier om daar in de buurt het water over te komen is per boot. De vrouw kon uit het water gered worden door twee schippers, die het hele ongeval zagen gebeuren.

Feyenoord-shirt kost Andre Bahia wellicht geld

Aankomende zondag zal Andre Bahia zijn laatste wedstrijd voor Flamengo spelen, daarna zal de Braziliaan zich bij de selectie van Feyenoord voegen waar hij een contract voor een jaar tekende met een optie voor nog vier jaar. Flamingo eist nu echter 1 miljoen euro van de speler wegens contractbreuk.

Bij de contractondertekening eerder dit jaar poseerde Bahia in een shirt van zijn nieuwe club en volgens de Brazilianen zou hij daarmee contractbreuk hebben gepleegd. Het is namelijk niet toegestaan dat spelers van Flamengo poseren in een ander shirt dan die van de Braziliaanse club.

De zaakwaarnemer van Bahia erkent dat men niet goed heeft gehandeld door in het shirt van Feyenoord te poseren. Maar hij vindt de boete buitenproportioneel, temeer de speler altijd met hart en ziel voor de club gespeeld heeft. "Zoveel kost een naaktfoto van het Braziliaanse topmodel Gisele BŁnchen niet eens" aldus de zaakwaarnemer.

Filmpje toont werkende Cube modchip

Eerder deze week maakten we al bekend dat een releasegroep genaamd Mental Cube een werkende bios had geschreven voor de Viper GC modchip voor de GameCube. Het bleef echter onduidelijk of het waar was, of dat we te maken hadden met een hoax.

Hier lijkt nu meer duidelijkheid over te bestaan, want de heren van Gamefreax hebben de chip en de Cobra bios getest en hebben hier vervolgens een filmpje (2,8MB, RAR-formaat) van gemaakt. Om te testen of het werkt hebben ze een Mini-DVD-R gebruikt met daarop Zelda the four swords gebrand en geprobeerd om de disk opgestart te krijgen in de GameCube. Dit werkte uiteindelijk niet en nadat de bovenkant van de GameCube verwijderd was, en er gebruik gemaakt werd van een normaal formaat DVD-R, leek de GameCube op te starten.

En hiermee is de console die het langst modchipvrij is geweest eindelijk toch achterhaald door de moderniteit. Alleen het feit dat de bovenkant van de GameCube afgehaald zal moeten worden is niet ideaal, maar daar zal ongetwijfeld binnenkort wel wat op gevonden worden.

Nu resteert alleen de vraag in hoeverre Nintendo's console erdoor beÔnvloed zal worden. De meeste mensen die een GameCube hebben, zijn die hard Nintendofans en dat zij games in de winkel laten liggen omdat ze er niet meer voor hoeven te betalen lijkt onwaarschijnlijk. Daarnaast is het natuurlijk de vraag of het niet al te laat is voor een actieve GameCube warezscene omdat publishers vanaf 2005 zich steeds meer zullen gaan richten op de in 2006 te lanceren next generation consoles, waardoor actieve ondersteuning van de huidige consoles hard achteruit zal lopen.

Disclaimer: links naar waar deze chip te koop of waar deze bios (in de toekomst) te vinden is, worden - als altijd - niet op prijs gesteld.

Tuitert wint 500 meter

Op het NK Allround schaatsen in Heerenveen is de 500 meter bij de heren gewonnen door Mark Tuitert in een tijd van 35,98.

Zilver was er voor Jochem Uytdehaage en de derde plek was verrassend voor Remco Oldeheuvel. Stayer Bob de Jong viel tijdens zijn rit tegen Remmert Eldering, waardoor hij uitgeschakeld is voor een plek in de top van het klassement

Uitslag 500 meter mannen :

1. Mark Tuitert 35,98
2. Jochem Uytdehaage 36,55
3. Remco Oldeheuvel 36,57
4. Sven Kramer 37,02
5. Otto van der Pol 37,24
6. Rintje Ritsma 37,26
7. Bjarne Rykkje 37,37
8. Rhian Ket 37,38

Cramer snelste op 500 meter

De eerste afstand op het Nederlands kampioenschap Allround, de 500 meter voor vrouwen, is gewonnen door Wieteke Cramer.

Cramer eindigde in een tijd van 38,89 en was daarmee vijfhonderste sneller dan de nummer twee, Ireen Wust. De derde plaats was voor Monique Kleinsman. Op het snelle ijs van Heerenveen sneuvelden er vele persoonlijke records.

Uitslag 500 meter vrouwen:

1. Wieteke Cramer 39.89
2. Ireen Wust 39.94
3. Monique Kleinsman 40,41
4. Frederique Ancone 40,53
5. Renate Groenewold 40,62
6. Paulien van Deutekom 40,75
7. Jorien Kranenborg 40,79
8. Helen van Goozen 40,89
9. Marja Vis 41,03
9. Tessa van Dijk 41,03

Nieuw stukje op de World of WarCraft pagina

Op de internetpagina van World of WarCraft is een nieuw stukje gemaakt met de naam: Under Development. Op deze pagina zal je alles vinden waar het ontwikkelingsteam van WoW op het moment mee bezig is en momenteel zijn ze bezig met de volgende dingen:

Eerst volgende patch
New Dungeon: Maraudon (40+ Dungeon in Desolace)
New Flight Paths
UI Improvements: There are now interface options that let you not display your helm and/or cloak on your character. This will allow a player to wear a cloak or helm, but not have it show up in the game world.
Class Improvements
o Warrior - New Ability: Pummel
o Druid -- Bear form and Dire Bear form will receive armor increases

Wat er voor de volgende patches gepland staat, is onderaan de Under Development pagina te vinden.

Coulthard tekent contract Red Bull

In een korte verklaring heeft Red Bull laten weten dat David Coulthard nu ook daadwerkelijk voor het team heeft getekend. Het afsluiten van de deal heeft een paar dagen langer geduurd dan verwacht.

Sinds de beslissing van Red Bull om een ervaren coureur te willen hebben voor de ontwikkeling van het team, werd er zwaar geflirt met Coulthard. Na een eerste test twee weken geleden leek een deal niet ver meer weg. Afgelopen week waren er echter ook geruchten dat er moeilijkheden waren in de onderhandelingen tussen Coulthard en Red Bull. Nu de contracten zijn getekend kan Coulthard zich met een gerust hart voorbereiden op het volgend seizoen. Red Bull zal nog wel verder moeten kijken voor de invulling van het tweede stoeltje.

Coulthard tekende een contract voor ťťn jaar bij het team. In de verklaring sprak hij zich uiteraard positief uit over het team: "Na te hebben gesproken met teambaas Dietrich Mateschitz was ik onder de indruk van de plannen van Red Bull Racing voor de toekomst. Dit is absoluut een uitdagend nieuw team."

Nederlandse renners doen baanwerk

Het baanwielrennen in Nederland is het laatste jaar in opkomst. Als publiektrekkers zijn nu ook grote Nederlandse wegrenners op de baan te zien.

Michael Boogerd, Erik Dekker, Servais Knaven, Max van Heeswijk en Bart Voskamp gaan deelnemen aan de Derny Kerstprijs GP Doeland. In het Velodrome van Amsterdam zullen ze op 22 december het onder meer op moeten nemen tegen baanwielrenners als Danny Stam en Robert Slippens. Tijdens het evenement staat de wedstrijd achter de derny centraal, maar er vinden meerdere wedstrijden plaats.

SOA Kerstliedje + cursus dansen

Blue Thunder vond dat we
The 12 STi's of Christmas
(sexual transmitted infections) moesten hebben, en daarom delen we deze ook met jullie

Wil je de blits maken op de feestjes die er op het einde van het jaar aankomen en je bent zo moe van uit de maat dansen of sterker nog...je kan niet dansen?!
Bang om dan uitgelachen te worden in de lokale dancing?
Dat is straks voorgoed verleden tijd, met deze amazing instructievideo...

PSV-ers spelen reclames na

Voor De Verlenging, het restaurant in het Philips-stadion, hebben verschillende PSV-ers reclamespotjes nagespeeld. Zo speelde The Lucius het jongetje dat bondscoach Advocaat, gespeeld door Guus Hiddink voor de gek hield.

Voor in het restaurant werd er wat extra entertainment voor op de televisieschermen bedacht. Reclamespotjes, maar dan nagespeeld door PSV-ers.

Guus Hidink en Theo Lucius speelden het pindakaasspotje na, waarbij Lucius de bal op het balkon van Guus Hiddink gooit en vervolgens doet alsof hij hem erop heeft geschoten.

Renť Eijkelkamp imiteert de Fortis-reclame van een lachende Ruud Gullit die met tegenslagen te maken heeft. Alleen rijdt de assistent-trainer niet in een dure auto, maar in een tractor.

Verbeek : "Op voorhand ben je nooit kansloos"

De coach van SC Heerenveen, GertJan Verbeek, reageerde met gemendgde gevoelens op de loting van de UEFA Cup die zijn club koppelde aan de Engelse club Newcastle United, de club van Patrick Kluivert. "Op voorhand ben je nooit kansloos."

Maar Verbeek was ook reŽel: "Als je de begrotingen naast elkaar legt, zijn we natuurlijk kansloos. Spelers die bij hen op de bank of op de tribune zitten, zouden voor ons een aanwinst zijn. Het is een club die zich wil meten met de topvijf van Engeland, alleen komt dat er dit seizoen nog niet zo uit. Ze staan op dit moment twaalfde en hebben al een nieuwe trainer (Graeme Souness). Ik ben benieuwd."

Ook voor de supporters noemde Verbeek de Engelse club een mooie tegenstander."Het is voor hen goed te bereizen." Dat er eerst thuisgespeeld wordt, vond hij ook een voordeel. "Engelse ploegen geven thuis altijd ongelofelijk veel gas. Het is weliswaar een knock-outronde, maar het zou wel zonde zijn als we na een duel al zijn uitgeschakeld. We moeten thuis een goed resultaat halen en vervolgens met goede hoop naar Engeland reizen."

"Daarbij weten zij ook dat we Stuttgart hebben verslagen en Kluivert zal ze vertellen dat we een goed elftal hebben waar je moeilijk van wint. Het leuke is dat het nu echt ergens om gaat," aldus de trainer van Heerenveen.

Jongensbesnijdenis uit ziekenfonds

Het besnijden van jongens wordt vanaf 1 januari 2005 niet meer vergoed door het ziekenfonds. Oůk niet als er een medische oorzaak is. Tot deze maatregel is besloten om misbruik tegen te gaan.

Het verwijderen van de voorhuid van de penis werd tot nu toe wel door het ziekenfonds vergoed als er een medische noodzaak was. Maar uit onderzoek blijkt dat in zeker 90% van de gevallen besnijdenissen uit religieuze motieven als ''medische noodzaak'' worden aangemerkt.

In Nederland wordt jaarlijks bij 17.000 jongens de voorhuid van de penis verwijderd. Ruim 15.000 daarvan wordt uit religieuze overwegingen uitgevoerd. Dat kost de verzekeraars ruim 237 euro per ingreep. In totaal wordt er op deze wijze dus jaarlijks voor bijna 4 miljoen euro min of meer gefraudeerd.

Professor H. Karthaus, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Urologen (NVvU), is het niet eens met deze beslissing. Hij wijst er op dat mensen die een besnijdenis nodig hebben vanwege een aandoening aan de voorhuid, hierdoor ernstig worden gedupeerd.

Rafael Ferdinand van der Vaart, fenomeen?

Wie pakweg drie jaar geleden een wedstrijd van Ajax mocht aanschouwen, was al snel onder de indruk van een kleine, gedrongen linkspoot op het middenveld. Subtiele passes, fraaie technische staaltjes, een goed inzicht en scorend vermogen waren de kenmerken van de lieveling van het Amsterdamse publiek. Het ging snel met de voormalige kampbewoner. Zijn status werd die van een filmster en kenners verdrongen zich om hem te roemen. Waar iemand als Danny Blind ooit als cultuurdrager gezien werd, daar werd Rafael hoopdrager. Van het complete vaderlandse voetbal, zo leek het.

'Helft VS voor inperken vrijheden moslims'

Bijna de helft (44%) van de inwoners van de Verenigde Staten zou er geen probleem mee hebben wanneer de burgerlijke vrijheden van moslims zouden worden ingeperkt. Dat blijkt uit een onderzoek van de prestigieuze Cornell University. Veel inwoners van de VS vinden het beperken van de rechten van moslims aanvaardbaar omdat ze van mening zijn dat die een grotere bedreiging vormen voor betrokkenheid bij terrorisme dan andere religieuze of etnische groepen.

Ruim een kwart van alle ondervraagden zou het eens zijn met een verplichte registratie van moslims. Zo'n 25% wil tevens een strenger toezicht op moskeeŽn en 29% wil dat de inlichtingen- en veiligheidsdiensten infiltreren in islamitische organisaties.

De onderzoekers concludeerden dat naar mate mensen meer tv kijken zij moslims als een groter gevaar zien. GeŽnquÍteerden die aangaven zelf streng christelijk te zijn beschouwen moslims als 'gevaarlijker' dan mensen met een meer liberale opvatting.

Onderzoek magneetarmbanden positief

Icoon Wetenschappelijk nieuwsWetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat magnetische armbanden significant de pijn verminderen bij mensen met onder andere gewrichtspijn. Mogelijk is dit te wijten aan een placebo-effect. Dit heeft onderzoek van het College of Surgery in Cullumpton aangetoond, aldus het wetenschappelijk magazine New Scientist.

Er wordt geclaimd dat een magnetische armband of ketting het lichaam beschermt tegen elektrosmog. De manier om te onderzoeken of een magnetische armband of ketting werkelijk werkt, is door een grote groep mensen een placebo te geven, en de andere groep een echte magneet. Eerder onderzoek van the New York College of Podiatric Medicine in de VS bleef onbeantwoord omdat mensen door metalen voorwerpen er achter kwamen of de armband magnetisch was of niet.

De College of Surgery geleid door Tim Harlow heeft dit probleem geŽlimineerd door behalve de placeboarmband een derde groep armbanden met een zwakke magneet te geven in plaats van een sterke magneet. Bij de zwakke magneet zouden de mensen ook denken dat het zou werken omdat bijvoorbeeld sleutels er tegenaan blijven plakken.

Tussen de mensen met de armband met magneet - hetzij de sterke magneet of de zwakke magneet -, en de mensen met de armband zonder magneet was een significant verschil merkbaar: De mensen die wel een echte magneet in de armband hadden, hadden beduidend minder pijn dan de mensen zonder de magneet.

Echter tussen de groepen mensen die een sterke magneet hadden of een zwakke magneet hadden, was geen significant verschil: De mensen geloofden dat het zou werken omdat de sleutels bij zowel de sterke magneten alswel de zwakke magneten bleven plakken, aldus Mark Winnemiller.

Winnemiller van de Mayo kliniek in Rochester, Minnesota denkt dat de oorzaak een placebo-effect is, de kracht van het geloof. Het feit blijft echter dat mensen die een ketting of armband met een echte magneet dragen significant minder symptomen vertonen dan de mensen met een nep-armband of ketting.

Mark Caselli van the New York College Podiatric Medicine zegt: "Dit is geen sluitend bewijs zodat mensen naar de winkels zouden moeten rennen om magneten te kopen. Maar u zou het zeker niet moeten belachelijk maken - er kan zeker toekomst in zitten".

Resident Evil 4 naar Times Square

Capcom gaat voor Resident Evil 4 een gigantische reclame campagne starten in de VS. Naast een campagne op tv, die duurt van Kerst tot eind januari, zal er ook reclame gemaakt worden op Times Square in New York.

Capcom heeft ongetwijfeld gekeken naar het succes van Halo 2 (dat een launchparty kende op Times Square) en ze vinden dat Resident Evil 4 een titel is die de aandacht ook zeker verdient:

"[...]
A revolutionary title of this caliber deserves an equally significant marketing campaign. With Capcom's debut in Times Square and the myriad other plans we have lined up, Resident Evil 4 will receive the most dynamic marketing campaign we have ever created
[...]"


aldus Todd Thorson, director of marketing, Capcom USA.

Resident Evil 4 zal een jaar lang exclusief op de GameCube te verkrijgen zijn en verschijnt daarna ook op de PS2. Van de gehele serie zijn ondertussen meer dan 24 miljoen exemplaren verkocht.

Haarlem subsidieert baan Hells Angel

De gemeente Haarlem subsidieert met 15.000 euro per jaar een baan van een lid van de Haarlemse afdeling van de Hells Angels. Het lid van de motorclub krijgt de subsidie in het kader van de Instroom en Doorstroom (ID), de vroegere Melkertbanen. De Angel draait gesubsidieert bardiensten in het clubhuis van de motorclub en helpt bij het onderhoud van een gebouwtje bij het NS-station.

De Haarlemse VVD-fractie heeft vragen gesteld over deze gang van zaken. De partij wil weten hoe deze 'relatie tussen gemeente en de Hells Angels' heeft kunnen ontstaan en of het wenselijk is dat die wordt voortgezet.

Een gemeentewoordvoerder wil niet op dit specifieke geval ingaan. Hij geeft wel aan dat al vanaf begin jaren negentig de gemeente banen bij de Hells Angels subsidieert. Vanaf 1993 waren drie zogenoemde banenpoolers bij de Angels actief. Het is niet bekend hoe lang de huidige ID'er subsidie krijgt. In Haarlem zijn in totaal ruim 400 ID'ers werkzaam in verschillende beroepen bij diverse bedrijven en instellingen.

De Haarlemse Hells Angels noemen het te zot voor woorden dat zij in deze discussie worden betrokken. ''Als de Haarlemse politiek iets wil, zullen ze het met die persoon (de ID'er) moeten uitzoeken. Dat we daar als groep op worden aangesproken, is echt waanzinnig. Hebben die politici niets beters te doen?'', aldus een woordvoerder van de motorclub.

Bulgarije en RoemeniŽ mogen bij de EU

Op de top van de Europese Unie in Brussel is vrijdag niet alleen besloten dat volgend jaar met Turkije de toetredingsonderhandelingen over een EU-lidmaatschap van start kunnen gaan. Er is door de 25 regeringsleiders ook het groene licht gegeven aan Bulgarije en RoemeniŽ om op 1 januari 2007 tot de EU toe te treden. Tevens kunnen in maart 2005 de onderhandelingen met KroatiŽ beginnen over toekomstige aansluiting bij de Unie.

KroatiŽ moet van de EU echter wel voluit tegemoetkomen aan de verzoeken van het JoegoslaviŽ-tribunaal wat betreft de uitlevering van oorlogsmisdadigers. Anders mogen de onderhandelingen niet van start gaan.

De besprekingen met Turkije zullen zijn gericht op het tot stand brengen van een volwaardig lidmaatschap. De EU garandeert echter niet dat de gesprekken eindigen met een geslaagde afronding. Loopt het mis, dan zal Turkije in ieder geval wel op een andere wijze ''hecht worden verankerd'' in de Europese structuren.

Op dit moment bestaat de EU uit 25 landen: BelgiŽ, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Griekenland, Frankrijk, Finland, Groot-BrittaniŽ, Hongarije, Ierland, ItaliŽ, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, SloveniŽ, Slowakije, Spanje, de Tsjechische Republiek, en Zweden.
Twaalf daarvan behoren tot de landen die de nationale munt hebben vervangen voor de euro: Oostenrijk, BelgiŽ, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Ierland, ItaliŽ, Luxemburg, Nederland, Portugal en Spanje.
Laatste reviews en specials
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
©FOK.nl e.a.