Preview: VPRO lanceert digitale tv-kanalen

SunChaser
Tien jaar geleden was de VPRO de eerste Nederlandse omroep die zich op het internet meldde. Een decennium later manifesteert de omroep zich nadrukkelijk op het gebied van digitale themakanalen. Op 1 december lanceerde de VPRO Holland Doc, een documentairekanaal. Verder is er het online popmagazine 3VOOR12 en in februari komt er een geschiedeniskanaal bij. Gemakkelijk voor de kijker, omdat hij nu zelf kan bepalen waar en wanneer hij de programma’s bekijkt.

Holland Doc

De VPRO heeft het Engelse SKY als voorbeeld genomen, dat tientallen digitale themakanalen aanbiedt. Van cartoons tot nieuws, van pop tot film. Digitale televisie die je met een soort DVD-menu kunt selecteren en bekijken wanneer je wilt.
Holland Doc is gewijd aan verdiepende televisie in brede zin. Naast herhalingen van recente uitzendingen van programma’s als Tegenlicht en Dokwerk, zal het themakanaal ook bijzondere films uit het archief uitzenden. De VPRO is initiatiefnemer maar staat bij verdere ontwikkelingen open voor samenwerking met andere partijen, zowel binnen als buiten de publieke omroep.

 3VOOR12
Holland Doc: Documentaires op digitale tv.


Het hoofdbestanddeel van de programmering bestaat dus uit documentaires, maar op termijn zullen ook andere informatieve tv-programma’s te zien zijn. Te denken valt aan registraties van debatten, interviews en lezingen. Ook komt er elk week een thema voorbij, met docu’s uit het archief. Enige nadeel is dat Holland Doc vooralsnog alleen via UPC is te ontvangen via de kabel. Maar er wordt met andere partijen gepraat en de documentaires zijn in breedbandformaat te zien op internet.

Voor meer info: www.hollanddoc.nl

3VOOR12

Het kanaal 3VOOR12 Central bestaat sinds 15 mei 2004, maar intussen is er 3VOOR12 On Stage bijgekomen. Hierop zijn enkel en alleen live-muziek en festivals te zien. De twee popkanalen maken integraal deel uit van een complete en nieuwe 3VOOR12-omgeving. Er wordt veel aandacht besteed aan nieuwe én vernieuwende popmuziek. Op ‘Central’ zie je interviews en portretten, op een kritische maar betrokken journalistieke manier. ‘On Stage’ laat de muzikant in zijn meest pure vorm zien.

Lees verder op de volgende pagina!