Haarlem subsidieert baan Hells Angel

De gemeente Haarlem subsidieert met 15.000 euro per jaar een baan van een lid van de Haarlemse afdeling van de Hells Angels. Het lid van de motorclub krijgt de subsidie in het kader van de Instroom en Doorstroom (ID), de vroegere Melkertbanen. De Angel draait gesubsidieert bardiensten in het clubhuis van de motorclub en helpt bij het onderhoud van een gebouwtje bij het NS-station.

De Haarlemse VVD-fractie heeft vragen gesteld over deze gang van zaken. De partij wil weten hoe deze 'relatie tussen gemeente en de Hells Angels' heeft kunnen ontstaan en of het wenselijk is dat die wordt voortgezet.

Een gemeentewoordvoerder wil niet op dit specifieke geval ingaan. Hij geeft wel aan dat al vanaf begin jaren negentig de gemeente banen bij de Hells Angels subsidieert. Vanaf 1993 waren drie zogenoemde banenpoolers bij de Angels actief. Het is niet bekend hoe lang de huidige ID'er subsidie krijgt. In Haarlem zijn in totaal ruim 400 ID'ers werkzaam in verschillende beroepen bij diverse bedrijven en instellingen.

De Haarlemse Hells Angels noemen het te zot voor woorden dat zij in deze discussie worden betrokken. ''Als de Haarlemse politiek iets wil, zullen ze het met die persoon (de ID'er) moeten uitzoeken. Dat we daar als groep op worden aangesproken, is echt waanzinnig. Hebben die politici niets beters te doen?'', aldus een woordvoerder van de motorclub.