Ambtenaren wantrouwen collega's

Paul (MOSA)
bigtwin had ons via de nieuws-submit te melden:

Veertig procent van de Nederlandse ambtenaren twijfelt zo nu en dan over de integriteit van zijn collega's. Dit blijkt uit een enquête van Binnenlands Bestuur, een onafhankelijk weekblad voor overheidsmedewerkers.

Het onderzoek wijst verder uit dat twintig procent de leidinggevenden niet altijd even integer vindt. Daarnaast blijken veel ambtenaren moeite te hebben met het melden van misstanden. Maar liefst een derde van de 1660 ondervraagden geeft aan deze niet altijd te rapporteren, vooral uit angst voor de eigen positie. Zo'n 35 procent van de overheidsdienaren denkt dat collega's sjoemelen met vrije uren en declaraties.

Hoogleraar bestuurskunde Leo Huberts is teleurgesteld. "Dit opinieonderzoek laat weer eens zien dat integriteit een probleem is binnen de overheid". Jan Marijnissen, voorzitter van de Tweede Kamerfractie van de Socialistische Partij, noemt de uitslagen schokkend. "De institutionele moraal moet veranderen", aldus de politicus. Volgens hem geeft deze uitslag aan "dat in Nederland de cultuur heerst van het wegkijken als je misstanden ziet."