Amsterdammers kennen eigen raadsleden niet

Leden van de Amsterdamse gemeenteraad blijken in hun stad nauwelijks bekend. Slechts veertien procent van de Amsterdammers weet spontaan een lid van de gemeenteraad op te noemen. De beide leden van Leefbaar Amsterdam, Henk Bakker sr en zijn zoon Henk Bakker jr, blijken het bekendst.

In een enquête van de gemeentelijke dienst Onderzoek en Statistiek worden vader en zoon Bakker door respectievelijk vijf en 4,9 procent van de respondenten genoemd. Daarmee steken ze hun collega's ruim naar de kroon. GroenLinks-fractievoorzitter Maarten van Poelgeest scoort nog 3,7 procent en PvdA-leider Lodewijk Asscher 1,9 procent. Eric van den Burg en Lucy Spee, fractievoorzitters van respectievelijk VVD en CDA, komen niet verder dan een treurige 0,3 en 0,1 procent.

De raadsleden leggen het overigens af tegen de wethouders. 41 Procent van de ondervraagden wist tenminste één wethouder op te noemen. De bekendste wethouder is Hannah Belliot (PvdA), ruim achttien procent van de Amsterdammers kent haar naam. De allerbekendste lokale politicus in de hoofdstad is de burgemeester. Een kleine negentig procent weet dat hij Job Cohen heet.

Henk Bakker sr (Leefbaar Amsterdam)
Henk Bakker sr is het bekendste Amsterdamse raadslid