Gollum en Kuifje medisch onderzocht

Als fantasiefiguur heb je het maar moeilijk tegenwoordig, want voor je het weet word je aan een medisch onderzoek onderworpen. Vlak nadat de Canadese kinderarts Claude Cyr vaststelde dat Kuifje te weinig testosteron bezit, kwam een groep Britse medicijnenstudenten tot de conclusie dat Gollum uit Lord of the Rings aan een persoonlijkheidsstoornis lijdt.

Kuifje
De kinderarts baseerde zijn diagnose op onderzoek dat hij samen met zijn zoontjes van zeven en vijf jaar oud uitvoerde. Aangezien volgens schrijver Hergé Kuifje zo'n vijftien jaar oud was ten tijde van zijn eerste avontuur, berekende Cyr dat hij in zijn laatste stripboek zeker zestig jaar moet zijn geweest. Het feit dat de Belgische reporter geen grijze haren heeft gekregen, geen baardgroei ontwikkelde, niet meer groeide en bovendien geen libido had, kan hij niet anders verklaren dan aan de hand van een gebrek aan het mannelijke hormoon testosteron.

Gollum
Dertig studenten van een Londenste universiteit kregen de opdracht om het vreemde gedrag van Gollum uit Tolkiens Lord of the Rings te onderzoeken. Gezien zijn eenzelvige gewoonten, hatelijk gedrag, vreemde interesses, moeilijkheid tot het aangaan van vriendschappen, emotionele stemmingswisselingen, nervositeit en paranoïde gedachten kwamen ze op een schizoïde persoonlijkheidsstoornis uit. Hoewel sommige studenten door zijn twee persoonlijkheden, Gollum en Sméagol, dachten aan schizofrenie of een meervoudige persoonlijkheidsstoornis, kon deze diagnose geen stand houden. Gollum is zich namelijk tegelijktertijd bewust van beide persoonlijkheden, iets wat bij bovenstaande ziektebeelden niet het geval is.

En passant stelden de studenten ook nog vast dat Gollum vermoedelijk problemen heeft met zijn schildklier. Zijn lage gewicht en uitpuilende ogen zijn hier indicatoren voor.

Het onderzoek van de Britse studenten werd gepubliceerd in het British Medical Journal. De diagnose van Claude Cyr mocht rekenen op een vermelding in het Canadian Medical Association Journal.