Onderzoek magneetarmbanden positief

Icoon Wetenschappelijk nieuwsWetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat magnetische armbanden significant de pijn verminderen bij mensen met onder andere gewrichtspijn. Mogelijk is dit te wijten aan een placebo-effect. Dit heeft onderzoek van het College of Surgery in Cullumpton aangetoond, aldus het wetenschappelijk magazine New Scientist.

Er wordt geclaimd dat een magnetische armband of ketting het lichaam beschermt tegen elektrosmog. De manier om te onderzoeken of een magnetische armband of ketting werkelijk werkt, is door een grote groep mensen een placebo te geven, en de andere groep een echte magneet. Eerder onderzoek van the New York College of Podiatric Medicine in de VS bleef onbeantwoord omdat mensen door metalen voorwerpen er achter kwamen of de armband magnetisch was of niet.

De College of Surgery geleid door Tim Harlow heeft dit probleem geëlimineerd door behalve de placeboarmband een derde groep armbanden met een zwakke magneet te geven in plaats van een sterke magneet. Bij de zwakke magneet zouden de mensen ook denken dat het zou werken omdat bijvoorbeeld sleutels er tegenaan blijven plakken.

Tussen de mensen met de armband met magneet - hetzij de sterke magneet of de zwakke magneet -, en de mensen met de armband zonder magneet was een significant verschil merkbaar: De mensen die wel een echte magneet in de armband hadden, hadden beduidend minder pijn dan de mensen zonder de magneet.

Echter tussen de groepen mensen die een sterke magneet hadden of een zwakke magneet hadden, was geen significant verschil: De mensen geloofden dat het zou werken omdat de sleutels bij zowel de sterke magneten alswel de zwakke magneten bleven plakken, aldus Mark Winnemiller.

Winnemiller van de Mayo kliniek in Rochester, Minnesota denkt dat de oorzaak een placebo-effect is, de kracht van het geloof. Het feit blijft echter dat mensen die een ketting of armband met een echte magneet dragen significant minder symptomen vertonen dan de mensen met een nep-armband of ketting.

Mark Caselli van the New York College Podiatric Medicine zegt: "Dit is geen sluitend bewijs zodat mensen naar de winkels zouden moeten rennen om magneten te kopen. Maar u zou het zeker niet moeten belachelijk maken - er kan zeker toekomst in zitten".